Η Κίνα καλεί τους BRICS σε παρέμβαση για την σταθερότητα των διεθνών σχέσεων

86Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η κινεζική ηγεσία απευθύνεται σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, για να αναλάβουν δράση για την ειρήνη και την ανάπτυξη. Την ώρα που οι Δυτικοί ανακοινώνουν καθημερινά πακέτα οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Πάντως Ευρωπαίοι ήδη διατυπώνουν προβληματισμούς για τη συνέχιση της παροχής όπλων στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ προειδοποιεί για παγκόσμια επισιτιστική κρίση αν συνεχιστεί ο πόλεμος. Ενώ η Μόσχα κοινοποιεί ότι θα επιτρέψει την πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μόνο αφότου αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το 1990

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απευθύνθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών των πέντε αναδυόμενων οικονομικών του πλανήτη: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, και ζήτησε την συνδρομή τους για τη σταθεροποίηση των διεθνών σχέσεων στους καιρούς της αναταραχής, όπως μεταδίδει το Tass. «Ως θετική, εμπνευσμένη και εποικοδομητική δύναμη στη διεθνή κοινότητα, οι χώρες των BRICS χρειάζεται να αναλάβουν δράση για την προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης, του δικαίου και της δικαιοσύνης, και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και ελευθερίας, έτσι ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την θετική ενέργεια στις διεθνείς σχέσεις τους καιρούς της αναταραχής και των μετασχηματισμών», επισήμανε ο Σι.

Το Πεκίνο απαντάει σε όλη αυτήν την εκστρατεία των Δυτικών, που έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, με την παροχή κεφαλαίων, χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων και οπλικών συστημάτων. Χθες, το αμερικανικό κογκρέσο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το πακέτο 40 δισ. δολαρίων βοήθειας στην Ουκρανία. Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών των G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) συμφώνησαν να παράσχουν στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια 18.4 δισ. δολάρια.

Το 2022

Ωστόσο, ήδη διατυπώνονται προβληματισμοί Ευρωπαίων για τη συνέχιση στην παροχή όπλων στην Ουκρανία. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Χάγη, δεσμεύθηκαν μεν ακόμη να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρναία διευκρίνισαν όμως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής βαρέως οπλισμού πέρα από τα δώδεκα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000. «Δεν βλέπω αυτήν τη στιγμή» δυνατότητα για περισσότερα», δήλωσε ο Ρούτε, ενώ ο Σολτς ανέφερε ότι «τα οπλικά συστήματα δεν μπορούν να διατεθούν εύκολα». Ο γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να επισπευσθούν παρά τη ρωσική εισβολή. «Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος στην πορεία προς την ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ διαβεβαίωσε και πάλι ότι η Γερμανία δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία η οποία θα ενέπλεκε το ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι εκδηλώνουν τις δικές τους αντιδράσεις στις κυρώσεις και τα κέτρα που λαμβάνουν οι Δυτικοί εναντίον τους. Στην Μόσχα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ αποκάλυψε χθες ότι οι μισοί από τους 54 ξένους πελάτες της έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην για πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως απαιτούσε η Μόσχα αλλά τα δυτικά κέντρα αποφάσεων θεωρούν ότι παραβιάζει τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Οι Ρώσοι θέλουν να σταματήσει τη διοχέτευση στην Ουκρανία της ενέργειας που παράγει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και σήμερα ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, εκτός αν το Κίεβο πληρώσει τη Μόσχα για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαράτ Χουσνούλιν. “Αν το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας είναι έτοιμο να πληρώσει, τότε (ο σταθμός) θα μπορέσει να λειτουργεί για την Ουκρανία. Αν (η Ουκρανία) δεν δεχθεί, τότε (ο σταθμός) θα λειτουργήσει για τη Ρωσία”, δήλωσε ο Χουσνούλιν, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στον τόπο των πυρηνικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. “Θεωρώ πως το μέλλον αυτής τηςπεριοχής είναι να εργαστεί στο πλαίσιο της φιλικής ρωσικής οικογένειας. Γι αυτό ήρθα, για να βοηθήσω στο μέγιστο στην ενσωμάτωση”, είπε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 12 δις. δολαρίων για τις «καταστροφικές επιπτώσεις». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών και προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα επίπεδα που ήταν πριν από τον πόλεμο. Οι ελλείψεις σιτηρών και λιπασμάτων που προκαλούνται από τον πόλεμο, η άνοδος της θερμοκρασίας και τα προβλήματα εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία απειλούν «να οδηγήσουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια», είπε.

Από κοντά και η αναφορά του επικεφαλής της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών Ντέϊβιντ Πίσλεϊ, ο οποίος είπε ότι εκατομμύρια κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας των ρωσικού μπλόκου στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Σε αυτές τις δηλώσεις απάντησε αμέσως η Μόσχα, με τον  υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέϊ Ρουντένκο να γνωστοποιεί ότι η πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα επιτραπεί μόνο όταν αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ως προς την διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, συνεχίστηκαν και χθες οι δηλώσεις από την Άγκυρα ότι θα αντιταχθεί στην προσχώρησή τους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζχέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι έχει ενημερώσει τους συμμάχους ότι θα «πει όχι» στην προσπάθεια ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ενώ κατηγόρησε κε νέου Στοκχόλμη και Ελσίνκι ότι φιλοξενούν και χρηματοδοτούν «τρομοκράτες» και τους προμηθεύουν με όπλα.

Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στους Financial Times, o πρεσβευτής της Άγκυρας στη Στοκχόλμη, Εμρέ Γιουντ, δήλωσε ότι το «πιο σημαντικό» από τα αιτήματα της Τουρκίας για να σταματήσει να εμποδίζει την ένταξη των δύο χωρών είναι η διακοπή των δεσμών με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως του κουρδικού στοιχείου στη βόρεια Συρία, το οποίο η Άγκυρα θεωρούν συνδεδεμένες με το ΡΚΚ που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Στην Μαριούπολη, ένας ουκρανός στρατηγός δήλωσε ότι η απομάκρυνση των ουκρανών μαχητών από την πόλη συνεχίζεται. Ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 771 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανεβάζοντας σε 1.730 το συνολικό αριθμό των ουκρανών μαχητών που έχουν παραδοθεί από τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει την καταγραφή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου από το Αζοφστάλ.

Μοιραστείτε το άρθρο