Σταγιάτες, το νερό και η ζωή δεν πωλούνται! – Διήμερη γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού κήπου – μπαξέ

Ελεύθερα νερά, ελεύθερη ζωή, ελεύθερη κοινότητα, το μήνυμα που έστειλαν οι κάτοικοι των Σταγιατών και όσοι βρέθηκαν εκεί το Σαββατοκύριακο, με αφορμή το διήμερη γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού κήπου – μπαξέ.

Το διήμερο διοργάνωσαν από κοινού, η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης (Α.Π.Ο.ΔΡΑΣΗΣ) και ο Αιγίλοπας – Δίκτυο για τη βιοποικιλότητα και την οικολογία στη γεωργία. Η γιορτή ανέδειξε ότι οι παραδοσιακοί σπόροι, η πραγματική τροφή που παράγεται οικολογικά, δίκαια και αλληλέγγυα αποτελούν κοινά αγαθά.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια των εκδηλώσεων και συζητήσεων που έγιναν στις Σταγιάτες, η προάσπιση της ελευθερίας των σπόρων και της τροφής, συνδέεται με τους αγώνες για ελεύθερα νερά και ελεύθερη πρόσβαση στη γη.

Στη διάρκεια της γιορτής, οι κάτοικοι που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στην υφαρπαγή των νερών του χωριού από τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης Βόλου, έκαναν ενημέρωση για τις εξελίξεις. Δύο χρόνια μετά την πραξικοπηματική κίνηση του δήμου Βόλου να διακόψει την παροχή του νερού της πηγής Κρύα Βρύση  στο χωριό και στις βρύσες, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, έρχεται νερό αμφιβόλου ποιότητας. Το νερό έρχεται από μια δεξαμενή, από τη μεριά της Πορταριάς, η οποία, όπως σημειώνουν, δεν πληροί τις προδιαγραφές, ενώ το νερό υφίσταται χλωρίωση. Σημειώνεται ότι η αυτοδιαχείριση των νερών, των δεξαμενών και του δικτύου ύδρευσης, εδώ και χρόνια, ενάντια στην απαξίωση των νερών, μέσω της χλωρίωσης, είναι στο επίκεντρο της συλλογικής δράσης στην περιοχή. Αντιδρώντας, οι κάτοικοι κάθε ηλικίας σταμάτησαν να πίνουν νερό από τη βρύση και γεμίζουν δοχεία για οικιακή χρήση, από τις δημόσιες βρύσες. Παράλληλα, ενίσχυσαν τη λαϊκή τους συνέλευση, η οποία στηρίζει τις δράσεις προάσπισης της ελευθερίας των νερών του Πηλίου.

Την ίδια ώρα, στη συζήτηση-ενημέρωση που έγινε κατά την ξενάγηση στην Κρύα Βρύση, προέκυψε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους υφαρπαγής του νερού με σκοπό την εμφιάλωση και την εμπορευματοποίηση.

Με τις δυναμικές τους δράσεις οι κάτοικοι των Σταγιατών, απέτρεψαν την πλήρη απομόνωση της πηγής, με τη διαρκή παρουσία τόσο των ίδιων όσο και αλληλέγγυων. Ενώ πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με στόχο τη συσπείρωση και άλλων στον αγώνα τους.

Απάντησαν, μάλιστα στη βάρβαρη κίνηση των αρχών να σφραγίσουν το μουσείο και τον κοινωνικό-πολιτιστικό χώρο στο πρώην σχολείο, που στήθηκαν και λειτούργησαν με συλλογική διαχείριση, με τη δημιουργία πολιτιστικού συλλόγου και με τον προγραμματισμό δεκάδων πολιτιστικών δράσεων το καλοκαίρι που έρχεται. Παράλληλα, υπέβαλαν μήνυση ενάντια στο δήμαρχο Βόλου, για τις δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον του χωριού και η δίκη προσδιορίστηκε για το Μάρτιο του 2023.

Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι των Σταγιατών, καλούν επίσης σε συμπαράσταση για τις δίκες που έχουν προγραμματιστεί εναντίον τους το φθινόπωρο, με την κατηγορία της κατάληψης δημόσιων χώρων. Πρόκειται, για το μουσείο και το πρώην σχολείο, που όπως προαναφέρθηκε, δεν θα είχαν λειτουργήσει ποτέ, χωρίς την παρουσία και την αυτοδιαχείριση από την κοινότητα των Σταγιατών.


Μοιραστείτε το άρθρο