«Η Ρωσία ήρθε και θα μείνει για πάντα στη Νότια Ουκρανία» 

73Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δυτικά κέντρα αναμένουν να διαγνώσουν την Δευτέρα τις ρωσικές προθέσεις σχετικά με την στρατιωτική εισβολή και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και δυόμιση μήνες στην Ουκρανία. Είναι οι γιορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης κατά των Ναζί στο Β’ΠΠ και η ομιλία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα δώσει το στίγμα της ρωσικής οπτικής για τα διαδραματιζόμενα και εξελισσόμενα… συγκρουσιακά και σε πολλά επίπεδα πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Μόσχα την Δευτέρα 9 Μαΐου και στα όσα θα πεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την Ημέρα της Νίκης κατά των Ναζί στον Β’ΠΠ. Πολλά εικάζονται από δυτικά κέντρα για το περιεχόμενο της ομιλίας του και ποικίλουν από την επίσημη κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία, έως την κήρυξη γενικής επιστράτευσης, αλλά και τη διακήρυξη νίκης στο Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις, μετά την περιοχή του Κιέβου και του Χαρκόβου, έχουν επικεντρώσει τις επιχειρήσεις τους στην νοτιοανατολική Ουκρανία για τον έλεγχο όλης της περιφέρειας του Ντονμπάς (Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ), κάτι το οποίο οδηγεί στην ενιαιοποίηση των κατακτημένων εδαφών με την Χερσώνα και φυσικά την Κριμαία, ελέγχοντας πλέον την Αζοφική Θάλασσα. Αν και μετά δυόμιση μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία από ειδική στρατιωτική επιχείρηση τώρα αναφέρεται σε αγώνα για την επιβίωση έναντι της επιθετικότητας της Δύσης.

Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία, διακήρυξε από την κατειλημμένη από τους Ρώσους Χερσώνα ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), Αντρέι Τουρτσάκ. Όπως είπε: «Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι εδώ για πάντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

Την ίδια ώρα, η σύγκρουση ανάμεσα στη Δύση και την Ρωσία βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορα επίπεδα, από την ενέργεια, το εμπόριο, τις τράπεζες, έως τις πληροφορίες. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα και πέραν των προηγούμενων αναφορών για συμβολή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη στόχευση και το θάνατο ρώσων στρατηγών, νεότερες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να βυθίσουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Μόσκβα στα μέσα Απριλίου. Το «Moskva» βυθίστηκε πιθανώς μετά από επίθεση με ουκρανικούς πυραύλους τύπου Neptun, αν και η Μόσχα το διαψεύδει. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από αίτημα του ουκρανικού στρατού, βοήθησαν στον εντοπισμό του Moskva», ανέφερε το NBC News. Η Washington Post και οι New York Times, γράφουν πάντως ότι αν και οι ΗΠΑ βοήθησαν στον εντοπισμό του πλοίου, η αμερικανική κυβέρνηση… δεν γνώριζε τα σχέδια της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα επιβεβαίωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί νόμιμη την παροχή πληροφοριών στην Ουκρανία.

Παράλληλα, στο στρατιωτικό, η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε χθες ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ στέλνει την σύζυγό του Τζιλ Μπάϊντεν σε περιοδεία στην ανατολική Ευρώπη. Θα επισκεφθεί τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, όπου θα επισκεφθεί αμερικανικά στρατεύματα, ενώ θα συναντήσει ουκρανές μητέρες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου. «Είναι τόσο σημαντικό για τον πρόεδρο και για μένα να γνωρίζει ο ουκρανικός λαός ότι στεκόμαστε στο πλευρό του», είπε στους δημοσιογράφους..

Οι Δυτικοί συνεχίζουν αμείωτα την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Χθες το Βερολίνο γνωστοποίησε ότι θα στείλει επτά τεθωρακισμένα οβιδοβόλα τύπου PzH 2000 (Pantzerhaubitze 2000), σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ, μιλώντας στους Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται σε αποστολή στην Σλοβακία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας τύπου Patriot. Πέραν αυτών και η Ολλανδία αναμένεται να στείλει άλλα τεθωρακισμένα αυτού του τύπου.

Αυτά δεν είναι τα μόνα βαρέα οπλικά συστήματα που θα αποσταλούν στην Ουκρανία. Η γερμανική στρατιωτική βιομηχανία KraussMaffei Wegmann έχει ήδη λάβει το πράσινο φως για αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Gepard, ενώ, μέσω Σλοβενίας, θα τεθούν στη διάθεση του ουκρανικού στρατού και άλλα τεθωρακισμένα τύπου Marder και Fuchs. ΑΛλά και η εξοπλιστική βιομηχανία Rheinmetall έχει καταθέσει αίτημα στη γερμανική κυβέρνηση για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard και Marder.

Πάντως να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυτή  προσκρούει σε πρόσφατη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών επί γερμανικού εδάφους μπορεί να θεωρηθεί συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο. Αντίθετα δεν θεωρείται συμμετοχή σε πόλεμο η απλή αποστολή οπλικών συστημάτων προς ενίσχυση της νόμιμης άμυνας μίας χώρας, η οποία δέχεται επίθεση βάσει των όσων ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Στον ενεργειακό πόλεμο που εξελίσσεται αυτές τις μέρες, δυσκολίες συναντάει η προσπάθεια των Βρυξελών, με την Κομισιόν να πρωτοστατεί, να ανακοινώσει ένα 6ο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία που θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναθεωρούνται σημεία όσων ανακοίνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν. Έτσι προβλέπεται να δοθεί στις διαφωνούσες Ουγγαρία και Σλοβακία μεγαλύτερη πίστωση χρόνου πέραν του τέλους αυτής της χρονιάς. Συγκεκριμένα, η ΕΕ προτείνει τώρα να δοθεί άλλος ένας χρόνος στις δύο χώρες, μέχρι το τέλος του 2024, ώστε να μπορέσουν να συμμορφωθούν. Καθεστώς εξαίρεσης θα δοθεί και στην Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι απορρίπτει την αρχική πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «πυρηνική βόμβα» που πέφτει στην οικονομία της χώρας του. Ο Όρμπαν ζητάει πενταετή εξαίρεση για την απαγόρευση του πετρελαίου.

Στην Μαριούπολη, μετά βίας διεξάγεται η προσπάθεια του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού για την απομάκρυνση αμάχων, Χθες τελικά αναχώρησαν τρία λεωφορεία από την χαλυβουργία του Αζοφστάλ μεταφέροντας 51 άμαχους σε ασφαλέστερες περιοχές.

Πάντως, χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάφερε… μετά από δυόμιση μήνες πολέμου στην Ουκρανία, να… εκδώσει σχετικό ανακοινωθέν, στο οποίο όμως δεν υπάρχει καμία αναφορά σε χαρακτηρισμούς και λέξεις όπως: πόλεμος, σύγκρουση, εισβολή. Αντίθετα, γενικά και αόριστα, εκφράζει την βαθιά του ανησυχία σχετικά με τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Μοιραστείτε το άρθρο