Παραίτηση του επικεφαλής της Frontex Fabrice Leggeri για τη συγκάλυψη των παράνομων pushbacks

Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας για τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στην οποία αποκαλύπτεται ο ρόλος της Frontex στην συγκάλυψη των παράνομων pushbacks και στα συνολικά εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων. Οι αποκαλύψεις της έρευνας έγιναν από μεγάλα διεθνή μέσα και έχουν προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων. Ο Λετζερί ο οποίος ηγείται της της Frontex από το 2015 αντιμετωπίζει επίσης καταγγελίες εις βάρος του για παρενοχλήσεις και ανάρμοστη συμπεριφορά μέσα στον οργανισμό.

Η έρευνα η οποία διεξάγεται για περισσότερο από ένα χρόνο καταδεικνύει την εμπλοκή του οργανισμού σε 22 επαναπροωθήσεις από το ελληνικό λιμενικό και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μάλιστα τον είχε βραβεύσει δείχνοντας ότι χαίρει της εκτίμησής της για τη βοήθεια και το έργο του…


ΕΚΤΑΚΤΟ! Ο αρχηγός της Frontex, Fabrice Leggeri, ο βραβευμένος από τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης (Notis Mitarachi), αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τον καταιγισμό αποκαλύψεων ότι συγκάλυπτε τα εγκλήματα των ελληνικών αρχών στη θάλασσα.
Μια ιστορική μέρα. Αποτελεί την πιο θεσμική και αδιάψευστη επιβεβαίωση των ελληνικών pushback, για τα οποία τόσο καιρό η ελληνική κυβέρνηση ποινικοποιεί και στοχοποιεί όποιον μιλάει γι’ αυτά.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η βάση δεδομένων της Frontex έχει καταγράψει εμπλοκή της υπηρεσίας σε 22 επαναπροωθήσεις του ελληνικού λιμενικού από Μάρ 2020-Σεπ 2021, πετώντας στην θάλασσα 987 πρόσφυγες, ενώ τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο αριθμός μπορεί να ξεπερνάει τους 8.300 πρόσφυγες!
Μετά την ποινική δίωξη κατά του Σαλβίνι, η παραίτηση Λετζέρι δίνει μια ακόμα σφαλιάρα στο οικοδόμημα της Ευρώπης-Φρούριο και κάνει φανερό αυτό που γνωρίζαμε από πάντα.
Ότι οι αγώνες των από κάτω, ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών για την ανάδειξη των κρατικών εγκλημάτων και την υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων δημιουργούν ρωγμές που φτάνουν μέχρι τα πιο υψηλά κλιμάκια.
Τίποτα δεν πάει χαμένο.
Όλα στο χέρι μας είναι και όλα συνεχίζονται
Από τη σελίδα στο fb του Iasonas Apostolopoulos
Μοιραστείτε το άρθρο