Καταγγελίες σε βάρος συνδικαλιστικού στελέχους της ΔΑΚΕ από τη Γενική Συνέλευση της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και πρόταση διαγραφής του για απρεπείς συμπεριφορές και εξαπάτηση κατ΄εξακολούθηση όσον αφορά το ρόλο του

Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του εκπαιδευτικού Χρήστου Βαϊτσίδη (Χ.Β.), εκλεγμένου με τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ στο Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ και στην Ε.Ε. της ΕΔΟΘ, γίνονται από τη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, καθώς και από τις εργαζόμενες στο Δίκτυο Άλφα (Δ.Α.), ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ.  Η Γ.Σ. των εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ καταγγέλλει το  Χ.Β. για την απαράδεκτη, αυταρχική, αντισυναδελφική και απρεπή συμπεριφορά του προς τις εργαζόμενες του Δικτύου Άλφα στο οποίο εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ, χωρίς αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, καθώς και για τη συστηματική παραβίαση των αρχών του καταστατικού της ΕΛΜΕ.

Όλες οι εργαζόμενες ενυπόγραφα σε γραπτό κείμενο που κατέθεσαν στο Δ.Σ. του Δικτύου Άλφα (23/3/2022) για τη συμπεριφορά του Χ.Β., το οποίο κατατέθηκε και στη Γ.Σ. των εκπαιδευτικών, μεταξύ άλλων, τον καταγγέλλουν ότι δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις εργαζόμενες και στη δουλειά τους, καθώς δεν σεβάστηκε ούτε τις ίδιες, ούτε το χώρο, ούτε το έργο τους, ενώ οι εργαζόμενες κατέφυγαν και σε δικηγόρο και του επέδωσαν κείμενο με το οποίο ζητούσαν να σταματήσει τις προσβλητικές, απρεπείς συμπεριφορές και τις απειλές. Ο Χ. Β. έφτασε στο σημείο, όπως καταγράφεται στην απόφαση της Γ.Σ. των εκπαιδευτικών, να επιχειρεί να «αξιολογήσει» τις εργαζόμενες, να παρεμβαίνει στο δικαίωμά τους να πάρουν άδειες που δικαιούνται, ενώ ήθελε να υπογραφεί νέος κανονισμός λειτουργίας που περιορίζει τα δικαιώματά τους. Σημειώνουν ότι οι σχέσεις του Χ. Β. με τις εργαζόμενες έχουν διαταραχθεί και δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Ο Χ.Β. ομόφωνα καταγγέλλεται από τη Γ.Σ. των εκπαιδευτικών ότι αποδεδειγμένα και συστηματικά εξαπατούσε την ΕΛΜΕ και το Δ.Α. Με αυθαίρετο τρόπο και χωρίς απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ συμμετείχε επί σειρά ετών ως εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ στο Δ. Α., κατέλαβε μάλιστα και τη θέση του προέδρου σ’ αυτό(!) Ο Χ. Βαϊτσίδης αυτοδιορίστηκε ως εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ εξαπατώντας και την ΕΛΜΕ και το Δ. Α. Λίγες μέρες μετά την ομόφωνη καθαίρεσή του από την ΕΛΜΕ (22/2/2022), επανήλθε στο Δ.Σ. του Δικτύου Άλφα, αυτή τη φορά ως εκπρόσωπος του Δήμου Αμπελοκήπων, ο οποίος τον όρισε χωρίς να είναι εκλεγμένος στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου και παρά την αντίθεση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και την ενημέρωση για την καταγγελία της Ε΄ ΕΛΜΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δ.Α. (23/3/2022) από την πρώτη στιγμή μεθοδεύει την αποβολή της Ε ΕΛΜΕ από το Δίκτυο Άλφα, απαιτώντας να αντικατασταθεί η ΕΛΜΕ από άλλο φορέα. Έφτασε στο σημείο να απειλεί την αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Δ. Α., όπως καταγγέλθηκε από την ίδια και συνεχίζει τις ίντριγκες και τα σχέδια διαπλοκής για να πετύχει τους σκοπούς του. Όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί «αυτός που χρησιμοποίησε τόσα χρόνια την ΕΛΜΕ, χωρίς να έχει εξουσιοδότηση και κανένα δικαίωμα, για να κάνει καριέρα στις πλάτες της, προσπαθεί να πετάξει την ΕΛΜΕ από το Δ.Σ. του Δ. Α. και να αλλάξει τους συσχετισμούς γιατί δεν τον βολεύουν να παραμείνει πρόεδρος». Ακόμη τον καταγγέλλουν γιατί εξακολουθεί παράτυπα να κάνει χρήση της ιδιότητας του προέδρου του Δ.Α., όπως αποδεικνύεται από τα δημοσιεύματα (6/4/2022) στα ΜΜΕ για τη συνάντηση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ με το Δ.Σ. του ΔΙΚΕΠΡΕ (πανελλαδικό όργανο των Κέντρων Πρόληψης, όπου συμμετείχε χωρίς να δίνει λόγο στο Δ.Σ. του Δ. Α.), όπου ακόμη και τώρα εμφανίστηκε ως πρόεδρος του Δ.Α.

Η Γ.Σ. αποφάσισε ότι ο Χ.Β. με τις παραπάνω ενέργειες και συμπεριφορές του παραβιάζει τις αρχές του καταστατικού που ορίζει ότι σκοποί της Ένωσης είναι : α) η πνευματική, κοινωνική, υλική εξύψωση των μελών της, δ) η προώθηση της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Δ.Υ. και όλων των εργαζομένων, ε) η προάσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δημοκρατικών θεσμών (άρθρο 2, α., δ., και ε.), αρχές που βάναυσα και κατά επανάληψη καταπατήθηκαν από τη συμπεριφορά του Χ.Β. τόσο απέναντι στην ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς, όσο και προς τις εργαζόμενες του Δ. Α. Οι πράξεις ενός υποτιθέμενου εκπροσώπου συνιστούν δυσφήμιση των εκπαιδευτικών και ενισχύουν την ανυποληψία του συνδικαλισμού στα μάτια των εργαζομένων. Τα σωματεία και το δικαίωμα στο συνδικαλισμό αποτελούν βασικά όπλα οργάνωσης και διεκδίκησης των εργαζομένων και στη δράση τους οφείλουμε σημαντικές εργατικές κατακτήσεις. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν, ειδικά σε όποιον εμφανίζεται ως συνδικαλιστής να εξαπατά και να εκθέτει το σωματείο με τη συμπεριφορά του. Καμία σχέση δεν μπορεί να έχει ούτε με τα σωματεία, ούτε με τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Ο Χ.Β. δεν παρευρέθηκε στη Γ.Σ. (13/4/2022) που συγκλήθηκε για να απολογηθεί για τις παραβιάσεις του καταστατικού της ΕΛΜΕ, όπως είναι στις υποχρεώσεις όλων των μελών ενός σωματείου, πολύ περισσότερο ενός μέλους του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ και της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ, όπως είναι αυτός. Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι Επιδεικνύει απαξιωτική συμπεριφορά απέναντί τους, ενώ δεν σεβάστηκε ούτε τους εκπαιδευτικούς που προσήλθαν στη Γ.Σ. Η άρνησή του να έρθει στη Γ.Σ., η οποία συγκλήθηκε με μοναδικό θέμα τη συμπεριφορά του, είναι άλλη μία παραβίαση του καταστατικού. Με τη μη παρουσία του στη Γ.Σ. επιδιώκει να σταματήσει τις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες για να μην εφαρμοστεί το καταστατικό το οποίο βάναυσα έχει παραβιάσει. Η στάση του αυτή είναι εμπαιγμός προς τον κλάδο των εκπαιδευτικών και η Γ.Σ. αποφασίσε να καλέσει για μια ακόμη φορά τον Χ.Β. να απολογηθεί για τις παραβιάσεις του καταστατικού της ΕΛΜΕ από τον ίδιο. Αποφάσισε να τηρηθεί το άρθρο 8 του καταστατικού, να προτείνει το Δ.Σ. τη διαγραφή του από μέλος της ΕΛΜΕ σε Γ.Σ. που θα αποφασίσει και θα οργανώσει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ την Τετάρτη 4/5, στις 2.00 μ.μ., στο 1 ο Γ/Σ Σταυρούπολης.

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι η συμπεριφορά του Χ.Β. είναι καταδικασμένη από όλους τους εκπαιδευτικούς γιατί δεν ανέχονται εκπροσώπους που λειτουργούν χωρίς αρχές και αξίες, καταπατούν και προσβάλουν δικαιώματα εργαζομένων ασκώντας εξουσιαστική και κακοποιητική συμπεριφορά και νοιάζονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Η Γ.Σ. των εκπαιδευτικών της Ε ΕΛΜΕ αποφάσισε να ενημερώσει για τις αποφάσεις της την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ, την ΕΔΟΘ, τις Δημοτικές Αρχές που συμμετέχουν στο Δίκτυο Άλφα και να τις κοινοποιήσει στα ΜΜΕ.


Κείμενο – εισήγηση από εργαζόμενες στο Διοικητικό Συμβούλιο Δικτύου Άλφα για τα τεκταινόμενα με τον Χ.Β.

Εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο Δικτύου Άλφα 23.03.2022

Το Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα» είναι ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης Πανελλαδικά που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ. Όλα τα Κέντρα Πρόληψης υπογράφουν προγραμματικές συμβάσεις με τον ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης για τα Κέντρα Πρόληψης μεταξύ υπουργείων και φορέων. Ο ΟΚΑΝΑ εποπτεύει το επιστημονικό έργο, ελέγχει και παρακολουθεί την οικονομική διαχείριση του Κέντρου, καταγράφει και αξιολογεί την υπάρχουσα κατάσταση. Η χρηματοδότηση προέρχεται 100% από το κράτος. Οι φορείς που συμμετέχουν έχουν μία ελάχιστη καταστατική οικονομική υποχρέωση. Τα Κέντρα Πρόληψης είναι βάση νόμου εγκεκριμένες υπηρεσίες για την υλοποίηση δράσεων πρόληψης στα σχολεία και ο κύριος πυλώνας της πρόληψης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα. Τα επιστημονικά στελέχη είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα με βάση την επιστήμη της πρόληψης στο να υλοποιούν δράσεις που στόχο έχουν την ενδυνάμωση της οικογένειας, του σχολείου και της κοινότητας προκειμένου να λειτουργήσουν προστατευτικά για τους νέους. Εκπαιδεύουν γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες που σχετίζονται με τους νέους σε πρακτικές που προάγουν την ψυχική υγεία.

Το Δίκτυο Άλφα έτυχε να έχει έδρα στον Δήμο Αμπελοκήπων γιατί όταν γινόταν ο αρχικός κεντρικός σχεδιασμός για τα Κέντρα Πρόληψης το 1998, ο Δήμος Αμπελοκήπων είχε τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ο χώρος που στεγάζεται η υπηρεσία είναι του Δήμου Αμπελοκήπων και καταβάλλεται ενοίκιο.

Ο αρχικός σχεδιασμός για τα Κέντρα Πρόληψης προέβλεπε τη δημιουργία αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών, με το σκεπτικό και τη φιλοσοφία ότι οι δράσεις πρόληψης δεν πρέπει να σχεδιάζονται κεντρικά, αλλά με βάση τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Για τον λόγο αυτό προέβλεπε να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των Κέντρων τοπικοί φορείς με τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα λειτουργούσαν υποστηρικτικά προς την υπηρεσία και την επιστημονική ομάδα, μεταφέροντας τις ανάγκες της κοινότητας και του χώρου από τον οποίο προέρχονται.

20 χρόνια τώρα έχουν περάσει από τη Γενική Συνέλευση και το Δ.Σ. πολλοί άνθρωποι, εκπροσωπώντας τους φορείς τους, οι οποίοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις λειτούργησαν υποστηρικτικά και διακριτικά. Πάντα οι διαδικασίες εξελίσσονταν με καλή προαίρεση και με συναίνεση.

Βάσει του άρθρου 12 του καταστατικού που αναφέρεται στα καθήκοντα των μελών του Δ.Σ., ο Πρόεδρος, εκτός των άλλων, έχει το καθήκον «…γενικά να ενεργεί κάθε πράξη που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της Εταιρίας και την επίτευξη του σκοπού της»

Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ, οφείλω να ενημερώσω τα μέλη για τη συνεργασία με τον κύριο Βαϊτσίδη, όλα αυτά τα χρόνια που είναι πρόεδρος (από το 2016). Ή έναρξη της προεδρίας του έφερε χαρά στα στελέχη γιατί έδειξε ενδιαφέρον για την επίλυση προβλημάτων και για τη βελτίωση της οργάνωσης της υπηρεσίας. Βοήθησε να επιλυθεί και ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα που εκκρεμούσε με τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Στη συνέχεια όμως ο κύριος Βαϊτσίδης δημιούργησε προβλήματα σε μεγάλο βαθμό στη λειτουργία της επιστημονικής ομάδας και της υπηρεσίας γενικότερα. Δεν επέδειξε τον αρμόζοντα σεβασμό ούτε απέναντι στις εργαζόμενες, ούτε απέναντι στον χώρο, στο έργο και στους πόρους της υπηρεσίας. Φάνηκε επίσης, μη αντάξιος της εμπιστοσύνης των μελών του Δ.Σ. Λειτούργησε σα να είναι μόνος του, αποφασίζοντας και πράττοντας με βάση μόνο τη δική του κρίση, τις δικές του ανάγκες και
επιθυμίες. Δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί ότι καταπατάει τα όρια των άλλων, ακυρώνει τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει αυτή η υπηρεσία, κάνει κατάχρηση εξουσίας και δημιουργεί έντονα προβλήματα. Συγκεκριμένα:

Οι εργαζόμενες: Μετά από επανειλημμένες υποδείξεις προς τον πρόεδρο για τη συμπεριφορά του, καλέσαμε δικηγόρο για να συμβουλευτούμε πώς μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Αποφασίσαμε να μην προβούμε προς το παρόν σε έννομα μέσα και τον καλέσαμε σε συνάντηση στις 22 Απριλίου του 2019, όπου και του διαβάστηκε ένα κείμενο από μία συνάδελφο στο οποίο ζητούσαμε να σταματήσει μία σειρά από προσβλητικές συμπεριφορές καταλήγοντας στο «διαφορετικά επιφυλασσόμαστε». Η συμπεριφορά του οριοθετήθηκε σε κάποιο βαθμό, χωρίς να
εκλείψουν υποτιμητικά, απειλητικά σχόλια και ειρωνείες.

Ο χώρος και οι πόροι του Κέντρου: Μεγάλο μέρος των προστριβών μεταξύ προέδρου και εργαζομένων είχε να κάνει με τη αξίωση του προέδρου ότι το γραφείο που χρησιμοποιείται ως χώρος ατομικής συμβουλευτικής, είναι το γραφείο του προέδρου. Το θέμα συζητήθηκε πολλές φορές με προσπάθεια του προσωπικού να ικανοποιήσει την ανάγκη του προέδρου και να μην υπάρχουν προστριβές. Συμφωνήθηκε να αναγράφονται οι ώρες των ραντεβού σε πίνακα δίπλα στο γραφείο, ώστε ο ίδιος να γνωρίζει ποιες ώρες χρησιμοποιείται, όπως και να ενημερώνει έγκαιρα για την προσέλευσή του ώστε να γνωρίζει το προσωπικό ότι θα κάνει χρήση του χώρου. Ο πρόεδρος ερχόταν απρογραμμάτιστα, έκλεινε ραντεβού με συνεργάτες του, αξιοποιούσε τον εξοπλισμό της υπηρεσίας και αρκετές φορές απασχολούσε τη γραμματέα, ασχολούμενος με εργασίες που καμία σχέση δεν είχαν με την υπηρεσία. Σε υπηρεσία ψυχικής υγείας, η απρόσκλητη προσέλευση και παραμονή ατόμων στον χώρο είναι ανεπίτρεπτη λόγω απορρήτου που πρέπει να διασφαλίζεται σε όσους προσέρχονται για ατομική συμβουλευτική. Ο πρόεδρος έδειχνε έντονη δυσαρέσκεια κάθε
φορά που ο χώρος ήταν κατειλημμένος από το προσωπικό. Έφτασε δε στο σημείο, εν μέσω πανδημίας, με παρουσία 9 ατόμων στην υπηρεσία καθώς φιλοξενούνταν 3 φοιτητές για πρακτική άσκηση και γινόταν προσπάθεια των εργαζομένων να είναι διασκορπισμένοι στα γραφεία, να τους διώξει από το γραφείο «του προέδρου» καθώς ήρθε με συνεργάτη του για δικές του δουλειές. Δεν ήταν λίγες οι φορές που εκτεθήκαμε απέναντι σε τρίτους καθώς υπήρξε ένταση και φωνές.

Η στάση απέναντι στο Δ.Σ.: Ο κύριος Βαϊτσίδης δεν ήταν τυπικός απέναντι στις νομικές υποχρεώσεις που ορίζονται από το ρόλο του και συγκεκριμένα στην υποβολή του πόθεν έσχες, για την οποία είναι υπόχρεα όλα τα μέλη. Η υπηρεσία ενημερώθηκε σχετικά από έγγραφο που στάλθηκε από την εισαγγελία. Δεν δίστασε να στραφεί μέσω του δικηγόρου του εναντίον της υπηρεσίας υποστηρίζοντας ότι δεν ενημερώθηκε από την υπηρεσία. Ουσιαστικά στράφηκε εναντίον της γραμματέως, η οποία είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση του συστήματος για τους υπόχρεους αλλά και για την ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. Και όλα αυτά, παρόλο που προηγήθηκαν πολλές συζητήσεις στο Δ.Σ. για την υποχρέωση αυτή και μάλιστα είχε ληφθεί απόφαση να καταβάλλεται στον λογιστή της υπηρεσίας συγκεκριμένο ποσό για να κάνει τις δηλώσεις όσων μελών το επιθυμούσαν. Δεν δίστασε επίσης, στο τελευταίο Δ.Σ. ως πρόεδρος, αντί να ζητήσει συγνώμη, να εισηγηθεί την κάλυψη των εξόδων του λογιστή του και των προστίμων του από το ταμείο της υπηρεσίας.

Επίσης, ο κύριος Βαϊτσίδης, ως εκπρόσωπος του Δικτύου Άλφα σε πανελλαδικό όργανο των διοικητικών συμβουλίων των Κέντρων Πρόληψης (ΔΙΚΕΠΡΕ), το οποίο δεν έχει την αναγνώριση από κάποιο επίσημο φορέα και στο οποίο συμμετέχουν λιγότερα από τα μισά Κέντρα, δεν ενημέρωσε ποτέ το Δ.Σ για σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν. Ως μέλος του Δ. Σ. του οργάνου αυτού συναίνεσε σε αποφάσεις που καταστρατηγούν τη φιλοσοφία της πρόληψης. Οι αποφάσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε παραιτήσεις Κέντρων. Ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων του Δικτύου Άλφα κάλυψε τα έξοδα προέδρου για ταξίδια στην Αθήνα, προκειμένου να παραστεί σε συνεδριάσεις και επαφές με τρίτους, χωρίς πάντα να έχουν φτάσει στην υπηρεσία οι σχετικές προσκλήσεις. Οι περισσότερες «συνεδριάσεις» πραγματοποιήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας. Τα έξοδα αυτά καλύπτονται από τις εισφορές των Μελών του Δικτύου Άλφα, καθώς είναι εξωσυμβατικά και δεν αναγνωρίζονται από τον ΟΚΑΝΑ. Ο πρόεδρος ζητούσε για τα ταξίδια αυτά και ημερήσια αποζημίωση.

Ε΄ EΛΜΕ: Από το 2011 όπου ο κύριος Βαϊτσίδης ως πρόεδρος της Ε΄ΕΛΜΕ ορίζει τον εαυτότου εκπρόσωπο, δεν υπήρξε άλλο έγγραφο επιβεβαίωσης ή αντικατάστασης εκπροσώπου, παρόλο που από το Δίκτυο Άλφα αποστέλλονταν σχετικά έγγραφα σε όλους τους φορείς – μέλη. Όλοι οι υπόλοιποι φορείς όλα αυτά τα χρόνια απέστελλαν σχετικά έγγραφα. Το 2020, εν όψει Γενικής Συνέλευσης, μετά από πίεση της κυρίας Σπυροπούλου, ο κύριος Βαϊτσίδης έφερε και σχεδόν μας πέταξε ένα έγγραφο της Ε΄ΕΛΜΕ το οποίο τον όριζε εκπρόσωπο. Το έγγραφο αυτό, σε κλίμα έντασης, πρωτοκολλήθηκε. Εκ των υστέρων παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχε στο σχετικό έγγραφο ούτε ημερομηνία, ούτε αριθμός απόφασης. Κατόπιν της υπόθεσης του πόθεν έσχες έγινε προσπάθεια επαφής με το Δ.Σ. της Ε΄ΕΛΜΕ. Ρωτώντας γνωστούς εκπαιδευτικούς έγινε επαφή με μέλος του Δ.Σ. το οποίο εξεπλάγην καθώς δεν γνώριζε ότι ο κύριος Βαϊτσίδης όλα αυτά τα χρόνια εκπροσωπούσε την Ε΄ΕΛΜΕ στο Δίκτυο Άλφα. Το θέμα πήγε στο Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ η οποία αντικατέστησε τον εκπρόσωπό της και έβγαλε την καταγγελία για εξαπάτηση.

Μετά από λίγες μέρες ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ορίζει τον κύριο Βαϊτσίδη εκπρόσωπό του. Ο ίδιος εμμένει να ξαναγίνει πρόεδρος του Δικτύου Άλφα, χρησιμοποιώντας τις γνωστές πρακτικές πίεσης και καταπάτησης των ορίων των ανθρώπων, δηλαδή απειλές προς τους εργαζόμενους και μέλη του Δ.Σ. Επιδεικνύει επίσης ασέβεια προς τις διαδικασίες, επιχειρώντας να ανατρέψει τα προβλεπόμενα του καταστατικού για τη σύσταση του Δ.Σ. της υπηρεσίας που ισχύουν εδώ και 20 χρόνια.

Οι σχέσεις του κυρίου Βαϊτσίδη με τους εργαζόμενους έχει διαταραχθεί ανεπιστρεπτί. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη και καμία διάθεση συνεργασίας. Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να λειτουργήσουμε πρέπει να έχουμε την ψυχική μας ηρεμία. Οι άνθρωποι που αποτελούν μέλη του Δ.Σ είναι σημαντικό να συμβαδίζουν με τις αρχές και τις αξίες που αυτή η υπηρεσία πρεσβεύει.

Ζουντουρίδου Βασιλική, Ψυχολόγος
Λαγουμάκη Αθηνά, , MSc Κοινωνική και Κλινική Ψυχολόγος
Μακρογιάννη Χριστίνα, MSc Κοινωνική και Κλινική Ψυχολόγος των Εξαρτήσεων
Μαρόγλου Φωτεινή, MSc Κοινωνική και Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt
Ντέλλα Δήμητρα, ΤΕΙ Λογιστικής, Γραμματέας.
Σπυροπούλου Ελευθερία, , MSc Κοινωνική και Κλινική Ψυχολόγος, Υποψήφια διδάκτορας
Τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνη, Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο
Δ.Σ.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (13/4/2022),

Πρόταση διαγραφής του Χ. Βαϊτσίδη σε νέα Γ.Σ. της ΕΛΜΕ για τη συμπεριφορά του στο Δίκτυο Άλφα και τις παραβιάσεις του καταστατικού της ΕΛΜΕ
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να υλοποιήσει την απόφαση της Γ.Σ. και να προτείνει την διαγραφή του σε Γ.Σ. που το ίδιο θα οργανώσει την Τετάρτη 4/5, στις 2.00 μ.μ., στο 1 ο Γ/Σ Σταυρούπολης
Η έκτακτη Γ.Σ. στις 13/4/2022 συνήλθε με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ (5/4/2022) με θέμα τη στάση και συμπεριφορά του Χ.Β. ως «εκπροσώπου» της Ε΄ ΕΛΜΕ στο ΔΣ του Δικτύου
Άλφα. Ο Χ.Β. δεν προσήλθε στη Γ.Σ. να δώσει εξηγήσεις για τη στάση του και καλείται σε νέα Γ.Σ. να απολογηθεί. Η Γ.Σ. ομόφωνα αποφασίζει :
Η Γ.Σ. καταγγέλλει το Χρήστο Βαϊτσίδη (Χ. Β.) για την απαράδεκτη, αυταρχική, αντισυναδελφική, και απρεπή συμπεριφορά του προς τις εργαζόμενες του Δικτύου Άλφα και για τη συστηματική
παραβίαση των αρχών του καταστατικού της ΕΛΜΕ. Ο Χ. Βαϊτσίδης αποδεδειγμένα, συστηματικά και διαχρονικά:

εξαπατούσε την ΕΛΜΕ και το Δίκτυο Άλφα. Το 2011, όταν ήταν πρόεδρος της ΕΛΜΕ, «ορίστηκε» εκπρόσωπός της στο Δίκτυο Άλφα (Δ.Α.), χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη απόφαση στο βιβλίο πρακτικών της ΕΛΜΕ που να τον ορίζει. Το 2012 έγινε αντιπρόεδρος του Δικτύου Άλφα στις (29/2/2012), χωρίς και πάλι να υπάρχει αντίστοιχη απόφαση. Το 2016 έγινε πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου Άλφα (17/3/2016), χωρίς καμία απόφαση στα πρακτικά της ΕΛΜΕ για τον ορισμό του. Από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν ενημέρωσε ποτέ την ΕΛΜΕ για τα πεπραγμένα του στο Δ.Α. Παράτυπα, και χωρίς ποτέ να έχουν γνώση τα Δ.Σ. των επόμενων χρόνων, εξακολουθούσε να “εκπροσωπεί” την ΕΛΜΕ και μάλιστα ως πρόεδρος! Μετά από επίμονο αίτημα των εργαζομένων στο Δ.Α. προσκόμισε σε αυτό έγγραφο με το οποίο όριζε τον εαυτό του ως εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ στο Δίκτυο Άλφα (3/3/2020). Τέτοιο έγγραφο δε συντάχθηκε
ποτέ με απόφαση του Δ.Σ. και αυτό αποδεικνύεται από τα πρακτικά της ΕΛΜΕ Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. 3/3/20 καταγράφεται ότι απορρίφθηκε από το Δ.Σ. η πρόταση για ορισμό του Χ.Β. ως
εκπροσώπου σε αυτό. Όλα αυτά επιβεβαιώνονται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ (22/2/2022, 5/4/2022).

ενήργησε ενάντια στις αρχές του σωματείου και εξέθεσε το σωματείο και τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Ο Χ.Β. καταγγέλλεται σε γραπτό κείμενο από τις εργαζόμενες του Δ.Α. (23/3/2022), μεταξύ άλλων, για αυταρχική, προσβλητική, απρεπή συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας. Οι εργαζόμενες στο κείμενό τους καταγράφουν ότι:

-Δημιούργησε προβλήματα σε μεγάλο βαθμό στη λειτουργία της επιστημονικής ομάδας και της υπηρεσίας γενικότερα. Δεν επέδειξε τον αρμόζοντα σεβασμό ούτε απέναντι στις εργαζόμενες, ούτε απέναντι στον χώρο, στο έργο και στους πόρους της υπηρεσίας. Φάνηκε επίσης, μη αντάξιος της εμπιστοσύνης των μελών του Δ.Σ.

-Λειτούργησε σα να είναι μόνος του, αποφασίζοντας και πράττοντας με βάση μόνο τη δική του κρίση, τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες. Δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί ότι καταπατάει τα όρια των άλλων, ακυρώνει τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει αυτή η υπηρεσία, κάνει κατάχρηση εξουσίας και δημιουργεί έντονα προβλήματα.

-Μετά από επανειλημμένες υποδείξεις για τη συμπεριφορά του, οι εργαζόμενες κατέφυγαν σε δικηγόρο και του επέδωσαν κείμενο με το οποίο ζητούσαν να σταματήσει τις προσβλητικές,
απρεπείς συμπεριφορές και τις απειλές, επιφυλασσόμενες και για περαιτέρω.

-Απαιτούσε χώρος του Δικτύου να γίνει το γραφείο του, ενώ δεν εκπλήρωνε τυπικές του υποχρεώσεις και για τις δικές του παραλείψεις απέδωσε ευθύνες σε εργαζόμενες.

-Ως εκπρόσωπος του Δικτύου Άλφα συμμετείχε αυθαίρετα σε πανελλαδικό όργανο των Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης. Δεν ενημέρωσε ποτέ το Δ.Σ. του Δικτύου Άλφα για σημαντικές αποφάσεις του, ενώ συναίνεσε σε αποφάσεις που καταστρατηγούν τη φιλοσοφία της πρόληψης και γι’ αυτό, Κέντρα αποχώρησαν από αυτό. Για τις συνεδριάσεις αυτές ταξίδευε χωρίς να έχουν έρθει πάντα οι σχετικές προσκλήσεις, ενώ ζητούσε και ημερήσια αποζημίωση.

-Εκτός από το έγγραφο με το οποίο όρισε τον εαυτό του εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ το 2011 (ήταν τότε πρόεδρος της ΕΛΜΕ), δεν υπήρξε άλλο έγγραφο νομιμοποίησής του εκ μέρους της ΕΛΜΕ, ενώ οι υπόλοιποι φορείς έστελναν σχετικά έγγραφα. Το 2020, μετά από πίεση, παρουσίασε ένα έγγραφο στο οποίο δεν υπήρχε σφραγίδα, ούτε ημερομηνία, ούτε αριθμός απόφασης.

-Οι σχέσεις του Χ. Β. με τις εργαζόμενες έχουν διαταραχθεί και δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Σημειώνεται ότι ο Χ. Β. επιχείρησε να «αξιολογήσει» τις εργαζόμενες, παρενέβαινε στο δικαίωμά τους να πάρουν άδειες που δικαιούνται, ενώ ήθελε να υπογραφεί νέος κανονισμός λειτουργίας προκαλώντας την αντίδραση των εργαζόμενων για τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους.

Ο υποτιθέμενος εκπρόσωπος των εργαζομένων και της Ε ΕΛΜΕ, για τον οποίο υπήρξαν και άλλες
καταγγελίες για απαράδεκτη και απρεπή συμπεριφορά, στρέφονταν ενάντια στις εργαζόμενες, στην προσωπικότητα και στα δικαιώματά τους. Χρησιμοποίησε το σωματείο με κυνισμό και θράσος και το εξέθεσε με τη συμπεριφορά του προσβάλλοντας συνολικά τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Αποδεικνύεται ότι ο Χ.Β. αντιλαμβάνεται το συνδικαλισμό ως εφαλτήριο για ικανοποίηση των δικών του επιδιώξεων, επίδειξης κύρους και κομματικών επιδιώξεων.

Οι εργαζόμενες ενυπόγραφα καταγράφουν τις καταγγελίες τους κατά του Χ.Β.

-Ο Χ.Β. επιβεβαιωμένα εναντιώνεται στις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Λίγες μέρες μετά την καθαίρεσή του από την ΕΛΜΕ (22/2/2022), επανήλθε στο Δ.Σ. του Δικτύου Άλφα, αυτή τη φορά, ως εκπρόσωπος του Δήμου Αμπελοκήπων, ο οποίος τον όρισε χωρίς να είναι εκλεγμένος στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου και παρά την αντίθεση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και την ενημέρωση για την καταγγελία της Ε΄ ΕΛΜΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου Άλφα από την πρώτη στιγμή μεθοδεύει την αποβολή της Ε ΕΛΜΕ από το Δίκτυο Άλφα, απαιτώντας να αντικατασταθεί η ΕΛΜΕ από άλλο φορέα. Έφτασε στο σημείο να απειλεί την αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Δικτύου Άλφα, όπως καταγγέλθηκε από την ίδια και συνεχίζει τις ίντριγκες και τα σχέδια διαπλοκής για να πετύχει τους σκοπούς του.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, εφαρμόζοντας το καταστατικό της ΕΛΜΕ που προβλέπει ότι το Δ.Σ. ορίζει τους εκπροσώπους του στους φορείς που συνεργάζεται, αλλά και το καταστατικό του Δικτύου Άλφα, όρισε τους εκπροσώπους του, τακτικό και αναπληρωματικό μέλος. Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου Άλφα μέλη του παραβρέθηκαν και υπερασπίστηκαν τη συμμετοχή του μέλους της ΕΛΜΕ
στο Δ.Σ. του Δικτύου Άλφα με βάση το καταστατικό του. Στο καταστατικό του Δικτύου Άλφα με σαφήνεια ξεκαθαρίζεται ότι όλες οι θέσεις στο Δ.Σ. είναι θεσμικές, δηλαδή δεν είναι των προσώπων, αλλά των φορέων (άρθρο 10, παραπομπή στην τελευταία παράγραφο του άρθρου 6). Η θητεία του Δ.Σ. είναι τετραετής. Όταν εν μέσω θητείας ο φορέας «αλλάζει τον εκπρόσωπό του λόγω μη επανεκλογής του στον φορέα ή λόγω λήξης της νομιμοποίησής του» το νέο πρόσωπο που ορίζεται από τον φορέα παραμένει στο Δ.Σ. γιατί «όλες οι θέσεις, τόσο των εκπροσώπων όσο και των αναπληρωτών τους στο Δίκτυο Άλφα είναι θεσμικές».

Αυτός που χρησιμοποίησε τόσα χρόνια την ΕΛΜΕ, χωρίς να έχει εξουσιοδότηση και κανένα δικαίωμα, για να κάνει καριέρα στις πλάτες της, προσπαθεί να πετάξει την ΕΛΜΕ από το Δ.Σ. του Δικτύου Άλφα και να αλλάξει τους συσχετισμούς γιατί δεν τον βολεύουν να παραμείνει πρόεδρος. Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί παράτυπα να κάνει χρήση της ιδιότητας του προέδρου του Δ.Α., όπως αποδεικνύεται από τα δημοσιεύματα (6/4/2022) στα ΜΜΕ για τη συνάντηση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ με το Δ.Σ. του ΔΙΚΕΠΡΕ, όπου εμφανίστηκε ως πρόεδρος του Δ.Α.

Είναι σαφές ότι με τις παραπάνω ενέργειες και συμπεριφορές του ο Χ.Β.:

Παραβιάζει τις αρχές του καταστατικού που ορίζει ότι σκοποί της Ένωσης είναι : α). η πνευματική, κοινωνική, υλική εξύψωση των μελών της, δ). η προώθηση της συνεργασίας και αλληλεγγύης
μεταξύ των Δ.Υ. και όλων των εργαζομένων, ε) η προάσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δημοκρατικών θεσμών (άρθρο 2, α., δ., και ε.), αρχές που βάναυσα και κατά επανάληψη
καταπατήθηκαν από τη συμπεριφορά του Χ.Β. τόσο απέναντι στην ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς, όσο και προς τις εργαζόμενες του Δ.Α.

Εκθέτει την ΕΛΜΕ και τα μέλη της στις εργαζόμενες στο Δίκτυο Άλφα, στους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους εργαζόμενους, καθώς οι πράξεις ενός υποτιθέμενου εκπροσώπου συνιστούν δυσφήμιση των εκπαιδευτικών και ενισχύουν την ανυποληψία του συνδικαλισμού στα μάτια των εργαζομένων. Τα σωματεία και το δικαίωμα στο συνδικαλισμό αποτελούν βασικά όπλα οργάνωσης και διεκδίκησης των εργαζομένων και στη δράση τους οφείλουμε σημαντικές εργατικές κατακτήσεις. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν, ειδικά σε όποιον εμφανίζεται ως συνδικαλιστής να εξαπατά και να εκθέτει το σωματείο με τη συμπεριφορά του. Καμία σχέση δεν μπορεί να έχει ούτε με τα σωματεία, ούτε με τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Η Γ.Σ. καταγγέλλει το Χ. Βαϊτσίδη για την παραβίαση από μέρους του των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και για την προσβολή της προσωπικότητάς τους και αποδέχεται τις καταγγελίες εναντίον του από όλες τις εργαζόμενες του Δικτύου Άλφα. Τον καταγγέλλει γιατί πλαστογράφησε αποφάσεις του σωματείου χρίζοντας τον εαυτό του όλα αυτά τα χρόνια εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ και συμφωνεί με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Τον καταγγέλλει για την αντιδημοκρατική, αντισυνδικαλιστική στάση του και για τις παραβιάσεις του καταστατικού της ΕΛΜΕ, το οποίο και ζητάει να τηρηθεί.

Η Γ.Σ. καταγγέλλει τη στάση του Χ.Β. να μην έρθει στη Γ.Σ. που ομόφωνα συγκλήθηκε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να απολογηθεί για τις παραβιάσεις του καταστατικού από τον ίδιο και τη συμπεριφορά
του. Επιδεικνύει απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τον κλάδο οι οποίοι με ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ, δύο ανακοινώσεις (22/2/2022, 5/4/2022) και
τρία ενημερωτικά (22/2/2022, 9/3/2022, 6/4/2022) έχουν ενημερωθεί για την απαράδεκτη στάση του. Δεν σεβάστηκε ούτε τους εκπαιδευτικούς που προσήλθαν στη Γ.Σ. στην οποία όφειλε να συμμετέχει. Η άρνησή του να έρθει στη Γ.Σ., η οποία συγκλήθηκε με μοναδικό θέμα τη συμπεριφορά του, είναι άλλη μία παραβίαση του καταστατικού, το οποίο όλα τα μέλη της ΕΛΜΕ οφείλουν να το τηρούν και πολύ περισσότερο εκλεγμένα μέλη στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου. Κι αυτό ο Χ.Β. ως μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της ΕΕ της ΕΔΟΘ το γνωρίζει πολύ καλά, αλλά δεν το εφαρμόζει. Με τη μη παρουσία του στη Γ.Σ. επιδιώκει να σταματήσει τις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες για να μην εφαρμοστεί το καταστατικό το οποίο βάναυσα έχει παραβιάσει. Η στάση του αυτή είναι εμπαιγμός προς τον κλάδο και η Γ.Σ. αποφασίζει να πάρει όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την τήρηση του καταστατικού. Η Γ.Σ. αποφασίζει να καλέσει για μια ακόμη φορά τον Χ.Β. να απολογηθεί για τις παραβιάσεις του καταστατικού της ΕΛΜΕ από τον ίδιο. Αποφασίζει να τηρηθεί το άρθρο 8 του καταστατικού και στη βάση όλων των παραπάνω που καταγράφονται για τη συμπεριφορά του απέναντι στις εργαζόμενες και την ΕΛΜΕ με πλαστογράφηση αποφάσεών της, να προτείνει το Δ.Σ. τη διαγραφή του από μέλος της ΕΛΜΕ, το οποίο και να την εισηγηθεί σε Γ.Σ. Η απολογία του να γίνει σε νέα Γ.Σ. την οποία θα αποφασίσει και θα οργανώσει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ την Τετάρτη 4/5, στις 2.00 μ.μ., στο 1 ο Γ/Σ Αμπελοκήπων. Την υλοποίηση της πρότασης της Γ.Σ. για εφαρμογή του άρθρου 8 του καταστατικού (σύγκλιση έκτακτης Γ.Σ. στις 4-5, ενημέρωση του Χ.Β., ενημέρωση και μέτρα για τη συμμετοχή των συναδέλφων στη Γ.Σ., κ.ά.), όπως προβλέπεται από το καταστατικό (άρθρο 15, παράγραφος 2.) πρέπει να την πραγματοποιήσει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.

Η απόφαση της Γ.Σ. να κοινοποιηθεί στην ΟΛΜΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στο Δίκτυο Άλφα, στο ΔΙΚΕΠΡΕ και στις Δημοτικές Αρχές της περιοχής οι οποίες έχουν εκπροσώπους στο Δίκτυο Άλφα. Η Γ.Σ. απευθύνεται στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης καταθέτει την απόφασή της, καθώς και το κείμενο που κατέθεσαν οι εργαζόμενες. Ζητάει με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. (22/2/2022, 5/4/2022) και την ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. (13/4/2022) να αντικαταστήσουν τον εκπρόσωπό τους στο Δίκτυο Άλφα Χ. Βαϊτσίδη.

Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ

Μοιραστείτε το άρθρο