Ξεκίνησε η μεγάλη μάχη του Ντονμπάς, τελευταίο οχυρό αντίστασης στην Μαριούπολη

55Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δεύτερη φάση του πολέμου με εξαπόλυση ρωσικών επιθέσεων στην ανατολική Ουκρανία. Στην τελική μάχη και στην Μαριούπολη, με τους τελευταίους Ουκρανούς να αντιστέκονται στο χαλυβουργικό συγκρότημα Αζοφστάλ, το ύστατο οχυρό. Στο οικονομικό μέτωπο, ο ρώσος πρόεδρος δηλώνει ότι η πολιτική της Δύσης έναντι της Ρωσίας έχει αποτύχει και η στρατηγική του οικονομικού πολέμου αποδεικνύεται ανεπιτυχής. Τονίζει ότι οι συνέπειες των κυρώσεων επιστρέφουν στους ίδιους τους ενορχηστρωτές τους και η ρωσική οικονομία σταθεροποιείται.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το βράδυ ότι άρχισε η μεγάλη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, τη μάχη για το Ντονμπάς, όπως είπε. «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram. Νωρίτερα, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Αντρίι Γέρμακ είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου». «Σήμερα το πρωί, σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και του Χάρκοβο, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ. Μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην ανατολική Ουκρανία, στόχο συχνών βομβαρδισμών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24/2.

Στην τελική μάχη έχουν πλέον μπει και στην Μαριούπολη, μετά την άρνηση των τελευταίων ουκρανικών δυνάμεων στο βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ να δεχθούν το τελεσίγραφο των ρωσικών δυνάμεων που τους έχουν περικυκλώσει και να παραδοθούν. Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η Μόσχα, ρωσικά στρατεύματα έχουν επιτύχει την εκκαθάριση όλου του πολεοδομικού ιστού από τις ουκρανικές δυνάμεις, και ο μοναδικός θύλακας μαχητών Ουκρανών και ξένων έχουν αποκλειστεί στα χαλυβουργεία Αζοφστάλ. Οι ρωσικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DNR) δημοσίευσαν πλάνα επιβεβαιώνοντας την παρουσία τους σε πολλές καίριες τοποθεσίες όπως στο ίδιο το λιμάνι. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι υπερασπιστές της Μαριούπολης και μια «μεγάλη ομάδα αμάχων» αντιστέκονται ενώ είναι «βασικά περικυκλωμένοι από τις ρωσικές δυνάμεις». «Η πόλη δεν υπάρχει πια», είπε στο CBS. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στα υπόγεια του εργοστασίου κρύβονται και τουλάχιστον 1.000 άμαχοι. Οι άμαχοι είναι «κυρίως γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένοι», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram. Εδώ διατυπώνονται φόβοι ότι αυτοί οι άμαχοι μπορεί να χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες, από τους μαχητές του εθνικιστικού τάγματος Αζόφ και ξένους μισθοφόρους, που οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οχυρωμένοι μέσα στο συγκρότημα.

Το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Azovstal είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης και σήμερα έχει αναδειχθεί στο τελευταίο οχυρό για τους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη. Ακόμη και οι ρώσοι αυτονομιστές χαρακτηρίζουν το Azovstal «φρούριο μέσα σε μία πόλη». Στα ανατολικά του λιμανιού που έχει καταστραφεί από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς πολλών εβδομάδων, το εργοστάσιο κυριαρχεί σε μια βιομηχανική περιοχή που βλέπει στην Αζοφική Θάλασσα και καλύπτει περισσότερα από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα με μεγάλα κτίρια, υψικαμίνους και σιδηροδρομικές γραμμές. Το Azovstal παρήγαγε 4 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ετησίως, 3,5 εκατομμύρια τόνους θερμού μετάλλου και 1,2 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ψυχρής έλασης. Όπως το χαλυβουργείο Illich και το σιδηρουργείο της πόλης, το Azovstal ελέγχεται από τη Metinvest, όμιλο συμφερόντων του Ρίνατ Ακμέτοφ, ενός ουκρανού ολιγάρχη  δισεκατομμυριούχου και πλουσιότερου ανθρώπου της Ουκρανίας.

Παράλληλα στα άλλα μέτωπα, ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Η Κρεμίνα, με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 50 χλμ βορειοανατολικά του Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς που αποτελεί έναν από τους στόχους της Μόσχας σε αυτή την περιοχή. Στην Λβίβ στη δυτική Ουκρναία και κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες.

Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε επίσης πως οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% και πως οι υποδομές της Ουκρανίας τίθενται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο. Ο ρωσικός στρατός γνωστοποιεί ότι έπληξε 18 κέντρα διοίκησης, 16 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οκτώ τεθωρακισμένα, τρία αεροσκάφη, 11 μη επανδρωμένα.

Μέχρι τώρα η ρωσική εισβολή έχει καταστρέψει το 30% των υποδομών της Ουκρανίας, κοστίζοντας 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. Κατά τον υπουργό Μεταφορών, όλες οι υποδομές μεταφορών έχουν πληγέι με τον έναν ή άλλον τρόπο. Υπολογίζεται ότι 300 γέφυρες σε εθνικούς δρόμους έχουν καταστραφεί.

Στην συνδρομή των Δυτικών στους Ουκρανούς, Αμερικανοί στρατιωτικοί ειδικοί αναμένεται να ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση των πυροβόλων Howitzer μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ. Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει στο παρελθόν ουκρανικές δυνάμεις στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade. Την ίδια ώρα, οι New York Times δημοσίευσαν την πληροφορία ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν χρήση όπλων διασπορά, κάτι που απαγορεύεται διεθνώς.

Όσο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, ούτε φωνή ούτε ακρόαση… Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε την προσέγγιση της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι αλλάζει συνέχεια τη στάση της. «Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι συνεπής ως προς τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί. Αλλάζει συχνά τη θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά περιθώρια», είπε χαρακτηριστικά.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων, η επιχείρηση της Δύσης να εξαπολύσει οικονομική  επίθεση κατά της Ρωσίας έχει αποτύχει και οι πρωταγωνιστές των κυρώσεων έχουν υποφέρει επίσης, είπε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και μεταδίδει το Interfax. «Αυτή η πολιτική σε σχέση με την Ρωσία έχει αποτύχει και η στρατηγική του οικονομικού πολέμου αποδεικνύεται ανεπιτυχής. Κι ακόμη περισσότερο, οι κυρώσεις αφήνουν το σημάδι τους σε όσους τις υποκίνησαν, εννοώ με την άνοδο του πληθωρισμού και της ανεργίας, τη χειροτέρευση των εμπορικών οικονομικών συναλλαγών στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, την πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων και την υποτίμηση των αποταμιεύσεών τους». Ο ίδιος είπε και για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην Ρωσία, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει σταθεί όρθια σε αυτήν την άνευ προηγουμένου πίεση, η οικονομική κατάσταση σταθεροποιείται, ενώ η ισοτιμία του ρουβλίου επιστρέφει στα επίπεδα πριν τον Φεβρουάριο. Μάλιστα ανέφερε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφθασε σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ καταγράφοντας πλεόνασμα 58 δισ. δολαρίων το πρώτο τέταρτο της χρονιάς.

Από κοντά και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος προειδοποίησε την Ευρώπη ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της αν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση. «Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης», τόνισε ο Μεντβέντεφ, που σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας. Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του σε πτώχευση, μιλώντας περί «κρυφής πρόθεσης των μαζοχιστών στις Βρυξέλλες».

Στην Μόσχα, η επικεφαλής της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα ανακοίνωσε ότι 52 ξένοι οργανισμοί από 12 χώρες έχουν ενταχθεί στο ρωσικό Σύστημα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών συναλλαγών (SPFS) – κάτι ανάλογο με το  SWIFT. Μιλώντας στη ρωσική Δούμα, η Ναμπιούλινα τόνισε ότι «όταν προέκυψε για πρώτη φορά η απειλή αποσύνδεσης των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT το 2014, η Τράπεζα της Ρωσίας ανέπτυξε το σύστημα SPFS, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα SWIFT. «Είναι σημαντικό για εμάς να κάνουμε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα. Ούτε εδώ ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και αναπτύξει τέτοια διμερή έργα με πολλές χώρες. Τώρα διαπραγματευόμαστε με εταίρους σε διάφορες χώρες προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις πληρωμές το συντομότερο δυνατό», τόνισε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Μοιραστείτε το άρθρο