Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Αλεξανδρούπολη και Άραξο, Κυριακή 10/4

Άραξος: στη νατοϊκή βάση του Αράξου στις 13:00 (προσυγκέντρωση στις 11.30 στην Πλατεία Τριών Συμμάχων)

Αλεξανδρούπολη: Πάρκο Ακαδημίας στις 12:00


ΑΡΑΞΟΣ

Αντιπολεμικές πορείες:post image

Σάββατο 2 Απριλίου στις 12.00 από το Παράρτημα

Κυριακή 10 Απριλίου 13.00 στη βάση του Αράξου (προσυγκέντρωση στις 11.30 στην Πλατεία Τριών Συμμάχων)

Επόμενη συνέλευση του αντιπολεμικού συντονισμού την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 18.00 στον Αυτοδιαχειριζόμενο Χώρο Επί Τα Πρόσω

Αντιπολεμικός Συντονισμός

 


Ενάντια στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς να ανατρέψουμε τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους.

Η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη αποτελεί συνέχεια των ιµπεριαλιστικών ανταγωνισµών µεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τον παγκόσµιο έλεγχο, την εξουσία και τις πλουτοπαραγωγικές πήγες. Ο πόλεµος εντάσσεται στο πλαίσιο των ανταγωνισµών µεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Η επικράτηση του φασισµού, του εθνικισµού και της µισαλλοδοξίας στην Ουκρανία εδραίωσαν ένα καθεστώς βαρβαρότητας, µε τη διαρκή υποστήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί ένα καλό εργαλείο για τους σχεδιασµούς τους και άλλοθι για την εισβολή.

Ο πόλεμος δεν γίνεται για την προστασία του πληθυσμού της ανατολικής Ουκρανίας, ούτε για την αποναζιστικοποίηση. Η ολοκληρωτική ισοπέδωση πόλεων, οι χιλιάδες νεκροί και τα εκατομμύρια ξεριζωμένων το καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο. Το ρωσικό κράτος είναι ένα αυταρχικό καθεστώς το οποίο έχει στηρίξει και ενισχύσει τα φασιστικά μορφώματα στην επικράτειά του, καθώς και ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, όπως η χρυσή αυγή. Ενώ κάθε φωνή διαμαρτυρίας, αμφισβήτησης και αντίστασης στο καθεστώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την τρομοκρατία, την καταστολή, τη φυλακή, ακόμα και τον θάνατο.

Σε ένα περιβάλλον παρατεταµένης και εντεινόµενης καπιταλιστικής κρίσης, οι ιµπεριαλιστικοί ανταγωνισµοί προµηνύουν πολέµους, ξεριζωµό, φτωχοποίηση, εξαθλίωση και θάνατο για τους καταπιεσµένους.

Καθώς τα τύµπανα του πολέµου ηχούν όλο και πιο δυνατά γύρω µας, να αγωνιστούµε για να µην γίνουµε κρέας για τα κανόνια τους, για τον τερµατισµό του πολέµου και της σφαγής των πληβείων, που θυσιάζονται για τα συµφέροντα των αφεντικών. Να συνειδητοποιήσουµε ότι ο εχθρός µας είναι στις τράπεζες και τα υπουργεία. Να εναντιωθούµε στις στρατηγικές επιλογές του ελληνικού κράτους, οι οποίες ευθυγραµµίζονται µε τα σχέδια ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ και τις επιδιώξεις των καπιταλιστών, που αποτελούν τους σύγχρονους µαυραγορίτες. Να µην δεχτούµε να πληρώσουµε το κόστος του πολέµου, της ανάµειξης του ελληνικού κράτους και των αυξανόµενων πολεµικών εξοπλισµών του. Να παλέψουµε ενάντια στον πόλεµο και την «ειρήνη» των κυρίαρχων, για τη συνολική ανατροπή της κρατικο-καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Να προτάξουµε τη διεθνιστική αλληλεγγύη και να αγωνιστούµε µε τους γειτονικούς λαούς για έναν κόσµο ισότητας-αλληλεγγύης-δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Ούτε με τη Ρωσία ούτε με το ΝΑΤΟ ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο.

Ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, τη μισαλλοδοξία και τον μιλιταρισμό η διεθνιστική αλληλεγγύη θα νικήσει.

Δύναμη σε όσες και όσους αγωνίζονται στη Ρωσία και την Ουκρανία ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Να μπλοκάρουμε τα πολεμικά σχέδια του ελληνικού κράτους, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Κυριακή 10 Απριλίου συγκέντρωση στη νατοϊκή βάση του Άραξου – 1μμ

Πρωτοβουλία αναρχικών / κομμουνιστ(ρι)ών ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες. Όπως η ιστορία της ταξικής πάλης έχει – συχνά με πολύ οδυνηρό τρόπο- καταδείξει, και το παράδειγμα της Ουκρανίας το επιβεβαιώνει απόλυτα, ηpost image πρόσδεση στο άρμα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλισμού, το μόνο που μπορεί να φέρει για την κοινωνική βάση είναι πολέμους και καταστροφές. Παρά τις τρομακτικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι λαοί της Ουκρανίας, μοναδικός όρος για να αντισταθούν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους απέναντι στη μέγγενη του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των εθνικισμών που απειλούν να τους συνθλίψουν, είναι η αυτοτελής διεθνιστική, πολιτική και ταξική οργάνωση και πάλη.

Είναι καθήκον μας να χτίσουμε ένα ταξικό και διεθνιστικό, πλατύ και μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα που σε κοινούς βηματισμούς με τους λαούς της περιοχής θα βάλει φρένο στην πολεμική προετοιμασία που συντελείται, που θα αναμετρηθεί με τον φασισμό, τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό στα μετόπισθεν, που θα ακυρώσει την μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε ΝΑΤΟϊκο ορμητήριο.

Για το εγχώριο κοινωνικό και ταξικό κίνημα, αυτό πρακτικά σημαίνει, εκτός από την απαραίτητη επαφή και τον συντονισμό αντιπολεμικών δράσεων με τα κινήματα σε άλλες χώρες, σύγκρουση με τις βασικές στρατηγικές του ελληνικού κράτους. Με τις στρατηγικές εκείνες δηλαδή που εμπλέκουν ενεργά την Ελλάδα στον πόλεμο και απειλούν ταυτόχρονα να μετατρέψουν την πολυεθνική εργατική τάξη σε κρέας για τα κανόνια των διασταυρούμενων πυρών των ιμπεριαλιστών.

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΜΜΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΗ:

Αλεξανδρούπολη:12.00 ΠΑΡΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Στη βάση του Αράξου:13:00, ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ. ΤΡΙΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ 11.30Π.Μ

Κατάληψη παλιού Νεκροτομείου(Αλεξανδρούπολη)|Πέλοτο,στον δρόμο για την αναρχία και τον κομμουνισμό(Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη)|αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος(Πάτρα)|Ταξική Αντεπίθεση,ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών,κομμουνιστριών(Αθήνα-Θεσσαλονίκη)


Αντιπολεμική Διαδήλωση στην Βάση του Αράξου, Κυριακή 10/4

Η απειλή του Πολέμου χτυπάει την πόρτα όλων των λαών!

Η πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας δεν έχει γραφτεί ακόμα. Σαν χώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει τσακίσει την εργατική τάξη, την ίδια ώρα που ο κατώτατος μισθός παραμένει αμετάβλητος με αποτέλεσμα να μην φτάνει ούτε για τα είδη πρώτης ανάγκης και αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό. Τα αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια γίνονται όλο και πιο βάρβαρα, διαλύοντας όλες μας τις κατακτήσεις για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ασφάλιση, αξιοπρεπείς μισθούς, δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Και όσο η κρίση βαθαίνει και βαραίνει τις πλάτες της εργατικής τάξης, η απειλή για εξάπλωση του πολέμου έρχεται να προστεθεί πάνω από τα κεφάλια μας. Την ίδια ώρα η εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη μας εμπλέκει ακόμα περισσότερο στο στρατόπεδο και τα σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, που τόσα χρόνια με δουλοπρεπή χαρακτήρα εξυπηρετούμε. Οι ΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη την Ελλάδα βράζουν και ενισχύονται, ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Από τη βάση της Σούδας απογειώθηκαν για την περιοχή της Ουκρανίας κατασκοπευτικά αεροπλάνα, μεταφορά εξοπλισμού προς την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε από τη βάση της Αλεξανδρούπολης.

Στον Άραξο ξεκίνησε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης το 2016 και πάνω στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να βαδίσει η Νέα Δημοκρατία, έχοντας ολοκληρώσει σήμερα τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού για τις υπόγειες πυρηνικές αποθήκες της βάσης και το επόμενο διάστημα περιμένει να φιλοξενήσει σε αυτές 20 πυρηνικές βόμβες. Το πυρηνικό σχέδιο του ΝΑΤΟ μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή και για ακόμα μια φορά η Ελληνική Κυβέρνηση το ακολουθεί, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ΝΑΤΟΙΚΟ ορμητήριο, θέτοντας μας σε τεράστιο κίνδυνο.

Τους εξοπλισμούς, τα πυρηνικά και τα πολεμοκάπηλα σχέδια τους, θα κληθούμε να τα πληρώσουμε εμείς, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό το λόγο θα αυξήσουν και την καταστολή, είναι και ο ίδιος λόγος για τον οποίο ψήφισαν και τον τυποκτόνο νόμο. Θέλουν να πνίξουν την όποια αντίδραση δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Μόνο μέσα από τους αγώνες μας θα καταφέρουμε να τους σταματήσουμε! Είναι χρέος της εργατικής τάξης και της νεολαίας να παλέψει για να καταφέρει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Η δημιουργία αντιπολεμικού κινήματος είναι πιο επιτακτική από ποτέ! Δεν τασσόμαστε με τα συμφέροντα καμίας ιμπεριαλιστικής δύναμης. Δεν θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, ούτε της Ελληνικής κυβέρνησης και της αστικής τάξης που έχουν μπει θηλιά στο λαιμό μας. Στο δρόμο πρέπει να δοθούν όλες οι απαντήσεις. Με αγώνες διαρκείας, ενάντια σε βάσεις, εξοπλισμούς, ιμπεριαλισμό, κυβέρνηση, για να τους στείλουμε στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ζήσουμε!

  • Όχι στους Ανταγωνισμούς. Πόλεμο στον Πόλεμο των Ιμπεριαλιστών, με Απεργίες, Διαδηλώσεις, Καταλήψεις.
  • Έξω Βάσεις και ΝΑΤΟ. Όχι στα Πυρηνικά. Καμιά συμμετοχή στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Όχι στους Εξοπλισμούς, Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες.
  • Να χτίσουμε ένα μαζικό αντιπολεμικό, αντι-ιμπεριαλιστικό, διεθνιστικό κίνημα στη χώρα μας και την Ευρώπη.
  • Κάτω οι κυβερνήσεις των πολέμων – Μόνη λύση η Ευρώπη των Εργαζομένων.-Κάτω η Κυβέρνηση της Φτώχειας και της Βίας

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες. Όπως η ιστορία της ταξικής πάλης έχει – συχνά με πολύ οδυνηρό τρόπο- καταδείξει, και το παράδειγμα της Ουκρανίας το επιβεβαιώνει απόλυτα, η πρόσδεση στο άρμα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλισμού, το μόνο που μπορεί να φέρει για την κοινωνική βάση είναι πολέμους και καταστροφές. Παρά τις τρομακτικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι λαοί της Ουκρανίας, μοναδικός όρος για να αντισταθούν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους απέναντι στη μέγγενη του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των εθνικισμών που απειλούν να τους συνθλίψουν, είναι η αυτοτελής διεθνιστική, πολιτική και ταξική οργάνωση και πάλη.

Είναι καθήκον μας να χτίσουμε ένα ταξικό και διεθνιστικό, πλατύ και μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα που σε κοινούς βηματισμούς με τους λαούς της περιοχής θα βάλει φρένο στην πολεμική προετοιμασία που συντελείται, που θα αναμετρηθεί με τον φασισμό, τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό στα μετόπισθεν, που θα ακυρώσει την μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε ΝΑΤΟϊκο ορμητήριο.

Για το εγχώριο κοινωνικό και ταξικό κίνημα, αυτό πρακτικά σημαίνει, εκτός από την απαραίτητη επαφή και τον συντονισμό αντιπολεμικών δράσεων με τα κινήματα σε άλλες χώρες, σύγκρουση με τις βασικές στρατηγικές του ελληνικού κράτους. Με τις στρατηγικές εκείνες δηλαδή που εμπλέκουν ενεργά την Ελλάδα στον πόλεμο και απειλούν ταυτόχρονα να μετατρέψουν την πολυεθνική εργατική τάξη σε κρέας για τα κανόνια των διασταυρούμενων πυρών των ιμπεριαλιστών.

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΜΜΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΗ:

Αλεξανδρούπολη:12.00 ΠΑΡΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Στη βάση του Αράξου:13:00, ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ. ΤΡΙΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ 11.30Π.Μ

Κατάληψη παλιού Νεκροτομείου(Αλεξανδρούπολη)|Πέλοτο,στον δρόμο για την αναρχία και τον κομμουνισμό(Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη)|αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος(Πάτρα)|Ταξική Αντεπίθεση,ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών,κομμουνιστριών(Αθήνα-Θεσσαλονίκη)


ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

ΤΑΞΙΚΟ – ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ

ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/4

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΠΑΡΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ | 12:00

Στηρίζουμε το μπλοκ του Αντιπολεμικού Συντονισμού Έβρου

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)


Αντιπολεμική Διαδήλωση

Αλεξανδρούπολη, Κυριακή 10/4, 12μ, Πάρκο Ακαδημία

Χωρίς όριο ο πολεμοκάπηλος τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ!

ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ με Απεργίες, Διαδηλώσεις, Καταλήψεις

Εργαζόμενοι, νέοι, φτωχά λαϊκά στρώματα όλου του κόσμου, ιδιαίτερα της Ευρώπης, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ακούγοντας με τρόμο τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν ξανά, προμηνύοντας νέες καταστροφές και δεινά για την ανθρωπότητα.

Η ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας ήταν απάντηση στις δεκαετίες προσπαθειών περικύκλωσης και στραγγαλισμού της από τους Νατοϊκούς. Μετά το πραξικόπημα Μαϊντάν (2014), όπου έδρασαν φασιστικές ορδές με ενίσχυση των δυτικών ιμπεριαλιστών, η Ουκρανία έγινε κράτος-μαριονέτα ενάντια στη Ρωσία, ενώ ο λαός βυθίστηκε στην εξαθλίωση. Η προσάρτηση της Κριμαίας, η ανακήρυξη «Λαϊκών Δημοκρατιών» (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ) ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δεν θα υποχωρούσε άλλο. Έκτοτε, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές, με λυσσασμένη προπαγάνδα στα ΜΜΕ, καλλιεργούν αντι-ρωσική υστερία, εξοπλίζουν το μισο-φασιστικό καθεστώς του Κιέβου (που διώκει και δολοφονεί αριστερούς), ανάβουν τον εμφύλιο στην Ανατολική Ουκρανία, οργανώνουν την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (διακηρυγμένη «κόκκινη γραμμή» της Ρωσίας). Σήμερα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξοπλίζονται σαν αστακοί, ενισχύονται στα ανατολικά τους, δίπλα στη Ρωσία.

O Πούτιν, με άθλια αντικομμουνιστικά και αντιμπολσεβίκικα συνθήματα, διέταξε την ιμπεριαλιστική εισβολή, εγκαινιάζοντας μια νέα ιστορική περίοδο αμφισβήτησης του συσχετισμού δυνάμεων (μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας). Η ταπεινωτική ήττα των ΗΠΑ-ΕΕ στο Αφγανιστάν, η οικονομική κρίση (ιδιαίτερα έντονη στις χώρες των δυτικών ιμπεριαλιστών), η μετατόπιση των συσχετισμών σε βάρος τους (άνοδος Κίνας, ήττες τους σε Λ. Αμερική, Μ. Ανατολή κ.ά.), τους πιέζουν αφόρητα να αντιστρέψουν την υποβάθμισή τους. Έτσι, οι λαοί αντιμετωπίζουν τρομακτικούς κινδύνους από μια γενικευμένη αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων της εποχής μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στην πλήρη στοίχιση με τα πιο επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Πρώτη έστειλε όπλα στην Ουκρανία, υπερθεματίζει για κυρώσεις και ανατροπή του Πούτιν. Απειλεί με νέα κατάρρευση το βιοτικό μας επίπεδο, ετοιμάζοντας νέα, σκληρότατα νομοσχέδια. Όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι: μετατρέπουν τη χώρα σε απέραντο αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο (Αλεξανδρούπολη, Σούδα κ.ά.), βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο τον ελληνικό λαό. Ενώ η ακρίβεια έχει ήδη γονατίσει εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση κανακεύει τα κέρδη των μεγαλοκαπιταλιστών της ενέργειας, σχεδιάζοντας την καταστροφική εξάρτηση από το πανάκριβο υγροποιημένο αμερικάνικο φυσικό αέριο! Στο όνομα των «εθνικών κινδύνων», θα σκληρύνει την καταστολή, την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών, το κράτος έκτακτης ανάγκης και αστυνομοκρατίας. Η λογοκρισία με το νέο τυποκτόνο νόμο δείχνει ότι θέλουν να χτυπήσουν όσους αντιστέκονται. Προσπαθούν να μας βυθίσουν σ’ ένα ζοφερό καθεστώς, όπου θα ακούγονται μόνο αντι-ρωσικά και στην πραγματικότητα αντικομμουνιστικά ουρλιαχτά. Μετά από αποτυχημένες φιέστες, καλούν να μιλήσει στη Βουλή ο Ζελένσκι, που έχει εγκληματίσει σε βάρος του πολύπαθου ουκρανικού λαού.

Με την κατάσταση να κλιμακώνεται, καλούμαστε εργαζόμενοι και νέοι να πληρώσουμε ξανά τον λογαριασμό, ματώνοντας για εξοπλισμούς, πολεμώντας για τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Η «αντιπολίτευση», με τα μάτια μόνο στις εκλογές και τις ψήφους, είτε ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση (ΚΙΝΑΛ κ.ά.) είτε δεν τολμάει να κάνει τίποτα ουσιαστικό για την ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος ενάντια στον πόλεμο και τις επιπτώσεις του. Ξεχωρίζει η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ: μιλάει γενικόλογα για «ειρήνη», αλλά προετοίμασε και στηρίζει την τερατώδη εξάπλωση των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων, την στοίχιση με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σε Βαλκάνια και ΝΑ Μεσόγειο, ενώ υπερψηφίζει εξοπλιστικές δαπάνες και καλωσορίζει τον… Ζελένσκι στη Βουλή.

Είναι καθήκον και ανάγκη του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος να δράσουν, πριν είναι πολύ αργά. Δεν τασσόμαστε με καμιά από τις αντιδραστικές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκρούονται. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στη χώρα μας, που ανήκουν στο στρατόπεδο της «Δύσης», δεν θα πολεμήσουμε για τα συμφέροντα ούτε των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ούτε της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, που σπέρνει φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, θάνατο! Ενωτικά και μαχητικά, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και φτωχοί να οργανώσουμε ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Με απεργίες και διαδηλώσεις, αντιπολεμικές επιτροπές και συνελεύσεις, σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο, σχολή. Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της ΝΔ. Να μπλοκάρουμε κάθε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Αυτός ο αγώνας, μέσα ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ, είναι η καλύτερη εγγύηση ενάντια στην φρίκη του πολέμου, η πιο μεγάλη συμβολή στον αγώνα όλων των λαών, που απειλούνται και δοκιμάζονται από τον πόλεμο.

 

ΕΝΑΝΤΙΑ στους Ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας. ΟΧΙ στα Πυρηνικά. ΕΞΩ οι Βάσεις. Καμιά συμμετοχή στα σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Όχι στον οικονομικό πόλεμο των κυρώσεων στις πλάτες των λαών. Όχι Εξοπλισμούς, Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες.

Μαζικό αντιπολεμικό, αντι-ιμπεριαλιστικό, διεθνιστικό κίνημα. Κάτω οι κυβερνήσεις των πολέμων – Μόνη λύση η Ευρώπη των Εργαζομένων.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


ΚΥΡΙΑΚΗ 10/4

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΠΑΡΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ | 12:00

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ – ΠΑΝΤΑ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ

Τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου ξεκινούν να ηχούν οι πρώτες εκκωφαντικές σειρήνες διακρατικού πολέμου στην Ουκρανία. Τα υπεράριθμα ρωσικά στρατεύματα, μετά από εντολή του προέδρου του ρωσικού κράτους Βλάντιμιρ Πούτιν, πραγματοποιούν τριπλή εισβολή από Βορρά, Ανατολή και Νότο στο Ουκρανικό έδαφος, βομβαρδίζοντας ανειλεώς συγκοινωνιακές και τηλεπικοινωνιακές δομές, συνεχίζοντας το έργο του Ρωσικού κράτους που είχε ξεκινήσει από το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας. Ενώ ο Ουκρανικός άμαχος πληθυσμός χάνει κάθε ελπίδα για το μέλλον του, αδυνατώντας ακόμα και να ονειρευτεί την επιβίωσή του στο παρόν, ο υπόλοιπος κόσμος, σε μία αμήχανη προσπάθεια να διαχειριστεί την ποδοσφαιρικού τύπου αναμετάδοση των γεγονότων από το πολεμικό μέτωπο που παρέχουν όλα τα καθεστωτικά δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσπαθεί να διαλέξει τον νικητή που του ταιριάζει αδυνατώντας να κοιτάξει στον καθρέφτη του για να δει τον πραγματικό ηττημένο. Καθώς εντέλει, κανένας εθνοκρατικός, επεκτατικός πόλεμος δεν προσφέρει κάτι στην κοινωνική βάση, παρά μόνο νεκρούς, κατεστραμμένο βιος, προσφυγιά και χρέη.

Έχοντας ως βασικό πρόσχημα την “αποναζιστικοποίηση της περιοχής”, το εισβάλλον ρωσικό κράτος προσπαθεί να συγκινήσει κάθε αντιφασίστα έτσι ώστε να μπορέσει να δικαιολογήσει τη δολοφονική εισβολή, τους βομβαρδισμούς σε λιμάνια, αεροδρόμια και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντόνεσκ, όντας μία καλά δοκιμασμένη τεχνική από το Ρωσικό κράτος ήδη από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ήταν η πρώτη κίνηση του Ρωσικού κράτους για να θέσει σε θέσεις εισβολής τον Ρωσικό στρατό. Οι εν λόγω περιοχές αποτέλεσαν, από τις πρώτες στιγμές της εισβολής, προτεκτοράτο του Ρωσικού Κράτους και φυσικά μία πανίσχυρη στρατιωτική δίοδο για τα ρωσικά στρατεύματα, που θα μπορούσαν πλέον να ξεκινήσουν την αποτρόπαια επίθεση στην Ουκρανία και από τα Ανατολικά. Έτσι κι έγινε. Από τον βορρά, στις πόλεις Λουτσκ, Τσερνίχιβ, Σούμι και Χάρκοβο, από την ανατολή στις πόλεις Ιζιούμ και Βολνοβάκα και από τον νότο στις πόλεις Χερσώνα, Μελιτόπολη, Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, τα ρωσικά στρατεύματα πραγματώνουν την καλά σχεδιασμένη επιχείρηση της “πολιορκίας και λιμοκτονίας” της Ουκρανικής χώρας, αφήνοντας μονάχα τα δυτικά σύνορα ως δρόμο διαφυγής για άμαχο πληθυσμό, δημιουργώντας μία ασφυκτική προσφυγική ροή. Όσο, λοιπόν, οι ρωσικές μπότες επελαύνουν εντός του Ουκρανικού εδάφους, ο εντολέας αυτού του πολέμου, Βλάντιμιρ Πούτιν, προσπαθεί να “νομιμοποιήσει” την διαταγή του στα αυτιά του κάθε αντιναζιστή και αντιφασίστα, αναφερόμενος στην προσάρτηση του Λουχάνσκ και Ντόνεσκ ως “αντιφασιστική εξέγερση”, μιας και ρωσόφωνες μερίδες αυτονομιστών ανέπτυξαν έντονη στρατιωτική δράση, βοηθώντας την ρωσική εισβολή, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιεί την ρώσικη εταιρεία μισθοφόρων Wagner Group, απαρτιζόμενη από νεοναζί, για να φέρει εις πέρας τις ειδεχθείς πολεμικές του επιδιώξεις. Εντούτις, το ρωσικό κράτος συνεχίζει την αυταρχική, στα όρια της φασιστικής, πολιτική του και στο εσωτερικό του, λογοκρίνοντας ό,τι προβάλλει αντίσταση ή αντίρρηση,
καταστέλλοντας και συλλαμβάνοντας χιλιάδες αγωνιστές που ορθώνουν αντιπολεμικό ανάστημα, απάγοντας δημοσιογράφους και φυλακίζοντας πολιτικούς αντιπάλους που διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή. Παράλληλα, με την ανοχή του ρωσικού κράτους, οι ρώσοι φασίστες στο δρόμο, έχουν πετύχει τραγικές επιδόσεις μαύρης τρομοκρατίας, με τελετουργικούς αποκεφαλισμούς μεταναστών, δολοφονίες συνδικαλιστών, κοινωνικών ακτιβιστών, αναρχικών και ακροαριστερών αντιφασιστών, ενώ σκληρά ναζιστικά μικρο-κόμματα, που «φιλοξένησαν» το 2015 στην Πετρούπολη τη διεθνή σύνοδο των ευρωπαίων Ναζί, έχουν σήμερα βρει καταφύγιο μέσα στο κόμμα του Πούτιν. Όσο, λοιπόν, τα ρωσικά στρατεύματα επιδίδονται σε ένα από τα πιο καλά οργανωμένα εγκλήματα πολέμου στην παγκόσμια ιστορία, ο πανίσχυρος Ρώσος πρόεδρος, που συγκεντρώνει όλη την εξουσία επί του ρωσικού κράτους στα βαμμένα με αίμα χέρια του, προσπαθεί, επί ματαίω, να “βαφτίσει” τον πόλεμο ως “αντιφασιστικό” και “αντιναζιστικό”, ενόσω αναδεικνύεται περίτρανα ο ίδιος ως ένας ακόμη αυταρχικός πρόεδρος.

Στον αντίποδα, το Ουκρανικό κράτος έχει αναμειχθεί ουκ ολίγες φορές σε γεωπολιτικές επιδιώξεις, τα συμφέροντα των οποίων πότε βαραίνουν την δύση και πότε την Ρωσία, πάντα με την υλική και οργανική υποστήριξη ακροδεξιών μερίδων πληθυσμού και από τις δύο πλευρές. Ήδη από το 2009, το Ουκρανικό κράτος χρησιμοποίησε τις κλειστές στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η τελευταία να μεσολαβήσει για να επιτευχθούν ευμενέστερες τιμές αγοράς ρώσικου φυσικού αερίου από την Ουκρανία. Πιο πρόσφατα, από το 2014 κι έπειτα, εδραιώθηκε μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ φιλορωσικών και φιλοευρωπαϊκών μερίδων ουκρανικού πληθυσμού, καθώς και διχοτόμηση σε όλο το Ουκρανικό ακροδεξιό φάσμα, οι οποίες χρησιμοποιούνται πότε για την καλλιέργεια των σχέσεων με Ευρώπη και πότε με τη Ρωσία. Ειδικά σε ό,τι αφορά μάλιστα το φιλοευρωπαϊκό ακροδεξιό ρεύμα, το “τάγμα Αζόφ” και ο “Δεξιός Τομέας”, με έδρα την Μαριούπολη, αποτελούν καθόλα νόμιμες οργανώσεις, με σημαντική επιρροή, που έχουν στόχο την ευθεία σύγκρουση με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ενώ οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν κατηγορηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς αμάχων, ηλεκτροπληξίες, εικονικούς πνιγμούς καθώς και για την αποτρόπαια φρίκη της Οδυσσού το 2014, με το κάψιμο και βασανισμό 200 ανθρώπων, αποτελούν από το 2014 μέχρι και σήμερα επίσημα σώματα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. Μολονότι, λοιπόν, το Ουκρανικό κράτος εμμένει στο αφήγημα του ότι το ποσοστό των 2% των ναζιστικών κομμάτων έχει πραγματικό πληθυσμιακό αντίκρυσμα, είναι ξεκάθαρο ότι η ναζιστική μερίδα του πληθυσμού συντηρείται και εξοπλίζεται από το Ουκρανικό κράτος με την άμεση εμπλοκή ακροδεξιών πολιτικών όπως ο Άρσεν Αβάκοφ στο υπουργείο εσωτερικών, αφενός για την υποδαύλιση των Ευρωπαϊκών του επιδιώξεων και αφετέρου για την ευθεία αντιπαράθεση με στους ρωσόφωνους αυτονομιστές, του οποίους με κυβερνητικές εντολές στοχοπ
οιεί απαγορεύοντας την χρήση της ρωσικής γλώσσας ως μία εκ των επίσημων γλωσσών.

Παρά το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν κάνεναν από τους ρόλους του “επιτιθέμενου” και του “αμυνόμενου”, ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν ρίξει και οι δύο το λάδι που τους αναλογεί στις μηχανές αυτού του πολέμου. Ήδη από το, όχι και τόσο μάκρινο, 2014, η ΕΕ ήταν φιλικά προσκύμενη στις εθνικιστικές φιλοναζιστικές μερίδες ουκρανικού πληθυσμού, που αντιδρούσαν με την ακύρωση των διαδικασιών για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ενώ υπήρχαν φιλοναζιστικές Ουκρανικές κυβερνήσεις, ο οποίες διαδέχτηκαν η μία την άλλη, την περίοδο 2014-2021, η ΕΕ αντί να καταδείξει το βαθιά σκοταδιστικό τους πολιτικό τους προφίλ, επέλεγε συστηματικά να τις στηρίζει, μιας και οι συγκεκριμένες μερίδες της κοινωνίας βρίσκονταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην Νοτιοανατολική Ουκρανία, τους οποίους προφανώς η ΕΕ απεχθανόταν. Αντίστοιχα, το ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσο στάδιο ένταξης την ΕΕ, επεδίωκε να αποκλείσει στρατιωτικά το Ρωσικό κράτος, οικοδομώντας στρατιωτικές βάσεις, που θα υπόκειντο υπό ΝΑΤΟϊκό έλεγχο, πέριξ του Ρωσικού κράτους. Ήδη από το 2014, το ΝΑΤΟ είχε συνάψει συμφωνίες στρατιωτικής ενίσχυσης με την Ουκρανία, συνολικού ύψους 5.6 δισ. δολλαρίων, ενώ μόνο το 2021, προχώρησε σε διπλή συμφωνία στήριξης που περιελάμβανε 300 εκ. δολλάρια για την “δημοκρατική και οικονομική ανάπτυξη” της Ουκρανίας και άλλα 650 εκ. δολλάρια για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Τέλος, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η στροφή του Ευρωπαϊκού ανεφοδιασμού ενέργειας προς την Αμερικανική αγορά θα προκαλέσει ένα πολλαπλάσιο κόστος διαβίωσης του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, το οποίο φυσικά θα το επωμιστεί η ευρεία κοινωνική ευρωπαϊκή βάση, ενώ τα κέρδη θα τα καρπωθούν εταιρείες εξόρυξης και εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως οι Αμερικανικές ExxonMobil, η Chevron και η Cheniere. Πράγματι, η σκακιέρα για την διεξαγωγή αυτού του πολέμου φαίνεται να ήταν έτοιμη από καιρό και το μόνο που έλειπε ήταν η Ρωσική εισβολή, στην οποία ΝΑΤΟ και ΕΕ θα απαντούσαν με κυρώσεις κατά του Ρωσικού κράτους και με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και χρημάτων στον Ουκρανικό στρατό, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ το κόστος του πολέμου που θα κληθεί η κατακερματισμένη, φτωχή και δολοφονημένη Ουκρανική κοινωνία να αποπληρώσει μετά την λήξη του.

Η ελληνική κυβέρνηση έρχεται να συμπλεύσει πλήρως με τη ΝΑΤΟϊκή της συμμαχία και είναι κάθε άλλο παρά αμέτοχη στην εν λόγω σύρραξη, διασφαλίζοντας έτσι μία πολιτική συνέχεια στο νατοϊκό παρελθόν της. Η ελληνική αστική τάξη, συμπορευόμενη με το αμερικανικό κεφάλαιο, αναδεικνύεται ως ένας από τους μεγάλους νικητές της συγκυρίας, μιας και ήδη από το 2014 Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας μεταφοράς του αμερικανικού φυσικού αερίου. Μία στροφή, λοιπόν, στην αγορά ενέργειας αμερικανικής προέλευσης έχει κέρδος που καρπώνεται και η ελληνική αστική τάξη, και κόστος που επωμίζεται η ελληνική κοινωνική βάση, καθώς οι υπερ-τετραπλάσιες τιμές λίτρου φυσικού αερίου είναι πλέον μηνιαίος πονοκέφαλος για κάθε νοικοκυριό της ελληνικής επικράτειας. Παράλληλα, την τελευταία 10ετία παρακολουθούμε τη δημιουργία και αναβάθμιση στρατιωτικών βάσεων σε διάφορα σημεία της επικράτειας, εντείνοντας την όποια πολεμική κατάσταση μπορεί να υπάρξει. Ενώ η ελληνική κοινωνία, προσπαθεί ακόμα να συλλέξει τα κομμάτια της από την βίαιη αναδιάρθρωση σε οικονομία και κοινωνικό status quo μετά από 3 μνημόνια και μία εξαθλιωτική πανδημία, στρατιωτικές ασκήσεις με αμερικάνικα, ισραηλινά και αιγυπτιακά οχήματα στο πλαίσιο των νατοϊκών συμμαχιών δίνουν και παίρνουν. Εν τέλει, διαφαίνεται καθαρά ότι η εξοπλιστική ενίσχυση στην Ουκρανία, και τα αστρονομικά ποσά στην εξόπλιση του Ελληνικού Στρατού, αντί να προστατεύουν την ελληνική κοινωνία διασφαλίζουν τα κέρδη της ελληνικής αστικής τάξης.

Ένας πόλεμος αποτελεί την πιο κραυγαλέα απόδειξη ότι ένα σύστημα είναι μη βιώσιμο και τελεί υπό κατάρρευση. Οποιοσδήποτε μηχανισμός εξουσίας βρίσκει γόνιμο έδαφος στην συσπείρωση της κοινωνικής βάσης μέσα από την καλλιέργια και διάνθηση της εθνικής συνείδησης, προκειμένου οι πραγματικοί λόγοι της κατάρρευσης του συστήματος να μην γίνουν αντιληπτοί, και ο αποδιοπομπαίος τράγος για την “συμφορά του πολέμου” να θεωρηθεί αποκλειστικά ο εξωτερικός εχθρός. Έτσι, ενώ τα κοινωνικά αγαθά, όπως υγεία, παιδεία και ενεργειακές εγκαταστάσεις λιμοκτονούν, ο εθνικός κορμός βρίσκεται σε πλήρη άνθιση και απολαμβάνει την κρατική του υποστήριξη τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε υλικό πλαίσιο. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, παρατηρείται ένα ολοένα και αυξανόμενο εθνικιστικό-φασιστικό μέτωπο, που θρέφεται από το εθνικό ιδεώδες, το οποίο απροκάλυπτα σμιλεύει το ίδιο το Ουκρανικό κράτος. Ενώ είναι σαφές, οτί υπάρχει μία σημαντική μερίδα πληθυσμού η οποία φαίνεται να θέλει να αντισταθεί στην Ρωσική εισβολή για να υπερασπιστεί την πρότερη ειρηνική ζωή και το βιος της, αυτή η αντίσταση επιχειρείται να κεφαλαιοποιηθεί από το κράτος ως ένας εθνικοκρατικός αγώνας υπεράσπισης του Ουκρανικού έθνους. Επομένως, γίνεται εμφανής ο πραγματικός χαμένος του πολέμου, που δεν είναι άλλος από τον πληθυσμό που είδε την ζωή του να καταστρέφεται εν μία νυκτί και είτε παραμένει άμαχος είτε βρέθηκε χωρίς να έχει προλάβει να το αντιληφθεί με όπλο στα χερία για να υπερασπιστεί το σπίτι του. Πρόκειται για τον ίδιο πληθυσμό που ή θα καταλήξει τραυματίας ή νεκρός ή θα κληθεί να αποπληρώσει τα υπέρογκα δάνεια που χρειαστούν για την ανοικοδόμηση του τόπου του. Ενός τόπου που κάποιοι άλλοι διάλεξαν να καταστρέψουν ολοσχερώς, έχοντας φροντίσει πρώτα να εξασφαλίσουν πρώτα τα δικά τους κέρδη και ναι καταστέλλουν οποιαδήποτε φωνή ορθώνει ανάστημα ενάντια σε διακρατικούς ανταγωνισμούς. Υπάρχουν άνθρωποι που συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν στη Ρωσία επειδή διαμαρτυρήθηκαν κατά του πολέμου. Υπάρχουν νεκροί στην Ουκρανία
που σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό. Τους ενώνει (και μας ενώνει μαζί τους), όχι μόνο το ΟΧΙ στον πόλεμο, αλλά και η άρνηση να «ευθυγραμμιστούν» με κυβερνήσεις που καταπιέζουν την κοινωνική τους βάση. Εμείς, λοιπόν, ως μέρος μιας κοινωνικής βάσης που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την θηριωδία που λαμβάνει χώρα λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας οφείλουμε να υψώσουμε τις φωνές μας και να σταθούμε αλληλέγγυοι με όλους όσους αντιστέκονται για την λήξη του πολέμου και στο πλάι όσων θα βιώσουν, μαζί με εμάς τις καταστροφικές του συνέπειες. Στο πλάι όλων ημών που θα δούμε το κόστος ενός πολέμου να μεταμορφώνεται σε ένα δυσβάσταχτο κόστος στις ζωές μας. Στο πλάι όλων των προσφύγων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ζωές τους για να δώσουν εκ νέου μία αμφίρροπη μάχη για να ξανακερδίσουν μία αξιοπρεπή ζωή, αντιμετωπίζοντας την υποκρισία, τον ρατσιμό και την εξευτελιστική εργασιακή εκμετάλλευση ενός δυτικού νεοφιλελεύθερου κόσμου, που απροκάλυπτα συντηρεί και θρέφει εξουσιαστικές, ρατσιστικές, εθνικιστικές και πατριαρχικές εξουσιαστικές δομές κομπαζόμενος μάλιστα για τα δημοκρατικά του ιδεώδη. Εμείς γνωρίζουμε ότι η ιστορία των διακρατικών ανταγωνισμών δεν έχει σωστές και λάθος πλευρές. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα κράτος και σε κανένα κομμάτι του κεφαλαίου να επωφεληθεί από το αίμα και τις ζωές μας. Ο μόνος πόλεμος που οφείλουμε να δώσουμε στον δρόμο της αλληλεγγύης και της ελευθερίας των ανθρώπων με τους οποίους δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, είναι ο κοινωνικοταξικός, ενάντια σε κράτη και εξουσιαστικές επιδιώξεις.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΟΣΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ
ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΡΕΦΕΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ, ΔΙΧΑΖΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΏΡΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Μοιραστείτε το άρθρο