Δεύτερη ημέρα απολογιών για την δολοφονία του /της Ζακ/Zackie Oh. Επόμενη δικάσιμος 13 Απριλίου με την εισαγγελική πρόταση

Της Σοφίας Σπυριδωνίδου

Συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, η διαδικασία των απολογιών των κατηγορούμενων για την δολοφονία της Zackie Oh. Στην προηγούμενη δικάσιμο είχαν απολογηθεί ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου Δημόπουλος, ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Χορταριάς, και οι αστυνομικοί Ρουσσάκος και Σεφέρης. Σήμερα επρόκειτο να απολογηθούν οι υπόλοιποι αστυνομικοί κατηγορούμενοι, Αλεξανδρής και Τσομπάνης.

Ο κ.Τσομπάνης δεν προσήλθε στο δικαστήριο, δηλώνοντας πως ασθενεί με COVID-19, αλλά η έδρα αποφάσισε να μην διακόψει και να συνεχίσει με την απολογία του κ. Αλεξανδρή, και στην επόμενη δικάσιμο, στις 13 Απριλίου, να απολογηθεί ο κ.Τσομπάνης και μετά να αγορεύσει ο εισαγγελέας.

Η απολογία του αστυνομικού Αλεξανδρή:

Πρόεδρος: Να προσέλθει ο κ. Αλεξανδρής. Να μας πείτε πού υπηρετείτε.
Αλεξανδρής: Υπηρετώ στην ομάδα Ζ, είμαι από το 2006 στην ΕΛ.ΑΣ. μέσω πανελληνίων, μέχρι το 2008 ήμουν δόκιμος, από τότε ήρθα στην Αθήνα. Στην αρχή ήμουν στην ΥΑΤ και τώρα είμαι στη Ζ.
Πρ: Δηλαδή ήσασταν πρώτα στα μέτρα τάξης και τώρα στη Ζ. Πείτε μας τώρα για το περιστατικό.
Αλεξ: Ήμουν με τον κ. Ρουσάκο στην Ομόνοια. Δεχθήκαμε σήμα για ληστεία στη Γλάδστωνος να μεταβούμε άμεσα στο σημείο. Μέχρι να φτάσουμε, δεχθήκαμε δεύτερο σήμα ότι κρατείται από πολίτες. Μόλις φτάσαμε στο σημείο, βλέπουμε ένα άτομο έξω από το κοσμηματοπωλείο να κρατάει τον λαιμό του με τα δυο χέρια. Τότε ένας κύριος με κίτρινη μπλούζα πλησίασε τον συνάδελφο, τον κ. Ρουσάκο, είπε ότι δεν έχει κοπεί στον λαιμό αλλά είναι κομμένος στα χέρια. Αμέσως αρχίσαμε να εκκενώνουμε τον χώρο. Κάλεσα κι εγώ το ΕΚΑΒ. Εκείνη τη στιγμή έφτασε ο EKABίτης και άρχισε να δίνει τις πρώτες βοήθειες στο άτομο έξω από το κοσμηματοπωλείο. Άρχισε να του δένει το κεφάλι, του έλεγε «κάτσε ήρεμα». Δε μίλαγε το άτομο, δεν έλεγε κάτι αλλά αντιδρούσε. Ξαφνικά έτσι όπως του έδενε το κεφάλι, γυρνάει με το πόδι και σπάει τη τζαμαρία. Παίρνει ένα μεγάλο κομμάτι γυαλί στο χέρι και κάνει αυτή την κίνηση [δείχνει] προς το άτομο του ΕΚΑΒ και προσπαθεί να σηκωθεί. Ο συνάδελφός μου, ο κ. Ρουσάκος, τον απωθεί για να πέσει κάτω και να μην σηκωθεί, αλλά μετά σηκώνεται και αρχίζει να τρέχει προς τον κόσμο. Στην προσπάθειά του να διαφύγει πέφτει πάνω σε ένα τραπέζι, χάνει την ισορροπία και πέφτει κάτω. Εκείνη τη στιγμή οι συνάδελφοί μου προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν, να του περάσουν χειροπέδες. Εγώ, αν δείτε και στο βίντεο, δεν έχω καμία επαφή με το σώμα του θύματος και για 40 δευτερόλεπτα που ήμασταν εκεί, κοιτούσα το βίντεο γιατί έλεγαν ότι πέσαμε με μανία πάνω του, 40 δεύτερα δεν έχω καμία επαφή με το θύμα. Φωνάζει ο συνάδελφος «τα πόδια, τα πόδια γρήγορα».
Πρ: Ποιος συνάδελφός σας ήταν αυτός:
Αλεξ: Ο κ. Ασπιώτης, εγώ εκείνη τη στιγμή έβαλα το πόδι μου κάτω από τον τετρακέφαλο για να μπορέσω να του το γυρίσω και στα επόμενα δέκα δευτερόλεπτα έγινε η σύλληψη.
Πρ: Το βάλατε, λέτε, από κάτω, δεν τον πατήσατε;
Αλεξ: […] Όχι, κάτω από τον τετρακέφαλο […] από τη στιγμή που βλέπω ότι έχει αποτέλεσμα και […]
Πρ: Την απόφαση για τη δέσμευση ποιος την πήρε;
Αλεξ: Πάντα την απόφαση την παίρνει όποιος πέφτει πάνω του για να τον δεσμεύσει
Πρ: Και ποιος παίρνει την πρωτοβουλία;
Αλεξ: Δεν υπάρχει κάποιος που παίρνει την πρωτοβουλία, αυτός που είναι πιο κοντά χειροπεδεί.
Πρ: Εδώ ποιος την έδωσε;
Αλεξ: Ο κ. Ασπιώτης. Από τη στιγμή που έχει ανθρωποκτόνο πρόθεση εναντίον του ΕΚΑΒίτη είμαστε υποχρεωμένοι να τον συλλάβουμε.
Πρ: Έχει δικαίωμα κάποιος άλλος συνάδελφος, ισόβαθμος, να πει «μην τον δεσμεύσουμε, να ρωτήσουμε το ΕΚΑΒ»;
Αλεξ: Απ’ τη στιγμή που μπροστά μας έχει γίνει ένα αυτόφωρο έγκλημα, έχει πάρει ένα γυαλί και πάει να επιτεθεί σε έναν άνθρωπο εμείς δεν ξέρουμε γιατί το έκανε αλλά πρέπει να δράσουμε.
Πρ: Εκτιμάτε όμως πάντα και τις συνθήκες, άλλο ένας άνθρωπος που έχει πάρει ναρκωτικά και δεν καταλαβαίνει, άλλο ένας άνθρωπος που δεν έχει πάρει τίποτα.
Αλεξ: Αυτό ακριβώς, επειδή ήταν χτυπημένος πήγαμε με τα ηπιότερα μέσα…
Πρ: Αν είναι αυτό το ηπιότερο, τα άλλα ποια είναι;
Αλεξ: Το αμέσως επόμενο είναι η ράβδος, το αμέσως επόμενο είναι το πυροβόλο όπλο.
Πρ: Η ράβδος είναι το επόμενο στάδιο και η χειροπέδηση το τελικό στάδιο. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος;
Αλεξ: Δεν υπήρχε άλλος τρόπος, […]
Πρ: Δεν είδατε ότι κάτι τρέχει με την υγεία του; Θα μπορούσατε να πείτε στον άνθρωπο του ΕΚΑΒ «έλα εδώ και πάρε τις σφύξεις του».
Αλεξ: Ο κ. Ασπιώτης ο ίδιος είπε «ελάτε να τον δείτε».
Πρ: Ήρθε;
Αλεξ: Ήρθε.
Πρ: Είπατε «προχωρήστε, δεν υπάρχει πρόβλημα»;
Αλεξ: Αυτό έγινε μετά, ήρθε μετά τη σύλληψη και δεν μας είπε κάτι.
Πρ: Ούτε είπε «λύστε τα χέρια».
Αλεξ: Όλοι έχουμε κόφτες
Πρ: Ζήτησε κόφτη ο άνθρωπος του ΕΚΑΒ, να κοπούν;
Αλεξ: Όχι.
Εισ: Δεν έχω ερώτηση, κα πρόεδρε.
Αλεξ: Να πω, καταρχήν, τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια. Να πω ότι 40 δευτερόλεπτα δεν τον ακουμπάω, είμαι ο άνθρωπος που έκανε δυόμιση λεπτά για να ανοίξει το δρόμο και να πάει στον Ευαγγελισμό.
Πρ: Τώρα που το αναφέρατε, τοποθετείται ο άνθρωπος στο ασθενοφόρο. Το να είναι έξω οι αστυνομικοί σίγουρα βοηθάει, το να είναι μέσα στο ασθενοφόρο προβλέπεται;
Αλεξ: Προβλέπεται μόνο αν μας το ζητήσει το ασθενοφόρο. Δεν μπορώ να πάρω την πρωτοβουλία να μπω εγώ μέσα. Μόνο αν κάποιος από το ΕΚΑΒ φοβηθεί και μας το ζητήσει.
Πρ: Μεταφέρθηκε πληροφορία ότι έχει συλληφθεί και άρα δεν του κόβουμε τα τάι-ράπ;
Αλεξ: Η παράδοση έγινε από τον μοτοσικλετιστή ΕΚΑΒίτη, δεν το ξέραμε εμείς αυτό.
Πρ: Θέλανε οι άνθρωποι μέσα στο ΕΚΑΒ να είναι παρών και κάποιος αστυνομικός κατά την κρίση τους;
Αλεξ: Ήμασταν εκεί εννιά άτομα, θα μπορούσαν να το ζητήσουν.
Πρ: Θα έμπαινε αστυνομικός τότε μέσα; Έχει τύχει στο παρελθόν;
Αλεξ: Σε εμένα δεν έχει τύχει, αλλά ναι, έχει συμβεί σε συναδέλφους. Θα ήθελα να καταλάβετε ότι κάναμε δυομιση λεπτά μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο, από Ομόνοια Ευαγγελισμό, μέρα μεσημέρι.
Πρ: Ο άνθρωπος του ΕΚΑΒ, όταν δέσατε τα χέρια του θανόντος, του είπε κάποιος συγκεκριμένα «έλα να δεις την κατάσταση της υγείας του»;
Αλεξ: Ο κ. Ασπιώτης που του έβαλε και τις χειροπέδες. Είπε «έλα εδώ να δεις» και το έχει δηλώσει και ο ίδιος ο μοτοσικλετιστής, ότι ήρθε, τον είδε και του έδεσε το πόδι.
Πρ: Εντάξει δεν έχω άλλη ερώτηση, είπατε τις δηλώσεις που κάνατε.

Η έδρα διέκοψε στις 09:45 για την επόμενη δικάσιμο, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις δικασίμους και βρείτε πληροφορίες για την δίκη:

Στο Παρατηρητήριο της δίκης για τον φόνο του/της Ζακ/Zackie Oh: facebook.com/zackieohjusticewatch
zackieohjustice.watch/?fbclid=IwAR365Q1R-E7ecB5TcEVnPr6jR3sBneZVIm0UPmwPEXC3P6wD0g1e0AO2_T8

και από την πρωτοβουλία του omniatv “Η Δίκη της Γλάδστωνος”:
omniatv.com/dikitisgladstonos

Μοιραστείτε το άρθρο