Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για τα 14 διωκόμενα άτομα της κατάληψης Τελεσίγραφο στα Ιωάννινα

Μικροφωνική: Δευτέρα 28/3 στις 12 στο Δημαρχείο Ιωαννίνων

Πορεία: Τρίτη 29/3 στις 18:30 στην Περιφέρεια Ιωαννίνων

Δικαστήριο: Παρασκευή 1/4 στις 9 στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων


ΝΑ ΓΙΟΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!

Την 1η Απρίλη 2022 δικάζονται τα 14 συλληφθέντα άτομα που στις 4 Δεκέμβρη 2019 πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο από χρόνια εγκαταλελειμμένο κτήριο της Πολεοδομίας στην οδό Κωλέττη 4 στα Ιωάννινα. Η κατάληψη έγινε μία μέρα πριν εκπνεύσει το «τελεσίγραφο» του τότε υπουργού Προ.Πο. Χρυσοχοΐδη για οικειοθελή εκκένωση των καταλήψεων εντός 15 ημερών, ενώ είχε προηγηθεί μπαράζ αστυνομικών επιχειρήσεων, με την εκκένωση πολλών καταλήψεων σε όλη την επικράτεια. Με σκωπτική διάθεση απέναντι στη γελοία αυτή προτροπή, η νέα κατάληψη πήρε το όνομα «ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ». Σκοπός της ήταν να αποτελέσει κέντρο αγώνα τρίβοντας το «τελεσίγραφο» Χρυσοχοΐδη στη μούρη των εξουσιαστών. Σε απόσταση αναπνοής ακριβώς μπροστά απ’ το δημαρχείο συγκεντρώθηκαν 40 περίπου αλληλέγγυα άτομα, που διάβαζαν με μικροφωνική την ανακοίνωση της κατάληψης και περικυκλώθηκαν από μπάτσους. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε η εκκένωση και οι προσαγωγές των 14 καταληψιών που δεν μετατράπηκαν εκείνη τη μέρα σε συλλήψεις. Τον Φλεβάρη του 2020 κάποια άτομα έλαβαν κλήσεις να καταθέσουν στο τμήμα ως ύποπτοι για «διατάραξη κοινής ειρήνης» (αρ. 189/1 Π.Κ.) Στις 18/2 και οι 14 μπούκαραν στο γραφείο του ανακριτικού υπαλλήλου, όπου κατέθεσαν συλλογικό υπόμνημα ανάληψης της πολιτικής ευθύνης της κατάληψης. Πρόσφατα έφτασαν κλήσεις για δικαστήριο την 1/4/2022.

Άλλοτε υπό το δόγμα «νόμος και τάξη» του Χρυσοχοΐδη, άλλοτε υπό την κωδική ονομασία «εστίες ανομίας» του Δένδια (2012-2013) και άλλοτε υπό την «εισαγγελική παρέμβαση» του Σανιδά (2009), οι κυβερνήσεις διαχρονικά ανεξαρτήτως πολιτικού πρόσημου επιδιώκουν να εξαλείψουν κάθε εστία ακηδεμόνευτου αγώνα και οργάνωσης από τα κάτω στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν πειθήνιους εργάτες-φαντάρους-ψηφοφόρους που θα αδυνατούν να φανταστούν λύσεις για τα προβλήματά τους έξω από τους θεσμούς του κράτους και του κεφαλαίου. Στο ίδιο πλαίσιο επιδιώκεται διαρκώς μια κοινωνική απονομιμοποίηση των χώρων αντίστασης με τη συνέργεια των ακριβοπληρωμένων μέσων μαζικής εξαπάτησης. Σε περιφερειακό επίπεδο, οι τοπικές αρχές αναλαμβάνουν το έργο της καταστολής σε αγαστή συνεργασία με μπάτσους και δικαστικούς. Ο δήμαρχος Ελισάφ έκανε την αρχική μήνυση που πυροδότησε την εκκένωση, αποσύροντάς την λίγες ώρες αργότερα λόγω μιας φαινομενικής αποκλιμάκωσης που επεδίωξε εν όψει των κινητοποιήσεων της 6ης Δεκέμβρη. Έδωσε, όμως, τη σκυτάλη στους εισαγγελείς για αυτεπάγγελτες διώξεις στη συνέχεια. Ανεξαρτήτως των περίτεχνων πιρουετών που ακολουθούν οι εξουσιαστές, για εμάς είναι ξεκάθαρο: δήμαρχος, δικαστική αρχή και μπάτσοι συνεργάστηκαν άψογα για την εκκένωση της κατάληψης και τις διώξεις εναντίον των 14 καταληψιών.

Οι εκκενώσεις των καταλήψεων βρίσκονται συνεχώς στην ατζέντα των κυβερνήσεων, η οποία εφαρμόζεται όταν οξύνεται ο κοινωνικός ανταγωνισμός: εκκένωση της Δερβενίων 56 στην Αθήνα τον Ιούνιο 2020, της Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο 2020, της Rosa Nera στα Χανιά τον Σεπτέμβρη 2020 (ανακαταλήφθηκε τον Ιούνιο 2021) και η πρόσφατη εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβρη 2021 . Το μένος της εξουσίας ενάντια στις καταλήψεις είναι διαχρονικό καθώς ως χώροι, μέσα από την έμπρακτη αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας, συμπυκνώνουν την απείθεια απέναντι στο κράτος και το κεφάλαιο. Αποτελούν εστίες συλλογικής κάλυψης πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και στεγαστικών αναγκών ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιώτευση. Είναι αναχώματα απέναντι στον φασισμό και τον ρατσισμό, αποτελώντας διαχρονικά τόπους καταφυγής και ανασυγκρότησης για τους αόρατους αυτού του κόσμου. Προβάλλουν έναν κόσμο αξιοπρέπειας μακριά από την ανάθεση, το γλείψιμο και το ρουσφέτι. Συνιστούν χώρους παραγωγής πολιτισμού έξω από κρατικές επιχορηγήσεις και προτεραιότητες, κόντρα στις προσταγές του θεάματος. Οι καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτηρίων για κάλυψη στεγαστικών αναγκών, με την απαλλοτρίωση νερού και ρεύματος, σπάνε τον φαύλο κύκλο του αγώνα για την επιβίωση, καθώς ο εκβιασμός των στεγαστικών δάνειων, των υψηλών ενοικίων, των φουσκωμένων λογαριασμών, των αυξήσεων στις τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα, δίνουν μικρά περιθώρια στο να σηκώσουμε κεφάλι απέναντι στ’ αφεντικό από φόβο μη χάσουμε τα ψίχουλα που μας δίνει. Μας είναι αδιάφοροι οι κρατικοί νόμοι τους οποίους «καταπατούν» οι καταλήψεις, καθώς είναι αυτοί που επιτρέπουν τη συγκροτημένη επίθεση κράτους και κεφαλαίου στην τάξη μας στο πλαίσιο του παγκόσμιου ταξικού πολέμου. Οι καταλήψεις είναι δίκαιες γιατί είναι αναγκαίες.

Η κατάληψη «Τελεσίγραφο» έγραψε μερικές ακόμη γραμμές στην ιστορία των καταλήψεων της πόλης. Σ’ αυτήν ανήκουν η κατάληψη στέγης Μπρούκλυν στην Ακαδημίας 16 (2016-2019), η οποία κατεδαφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες για ν’ αποτραπεί η ανακατάληψη, και η κατάληψη Non Serviam (Οκτώβρης 2018). Αυτή τη στιγμή στην πόλη υπάρχουν πέντε καταλήψεις με πολιτικά χαρακτηριστικά: η κατάληψη Αντιβίωση σε κτήριο στο συγκρότημα του παλιού Νοσοκομείου Χατζηκώστα (2008-2013 που εκκενώθηκε, ανακαταλήφθηκε το 2015-σήμερα), η κατάληψη στέγης Σαχίνη 3 (από το 2013), η κατάληψη στέγης Acta et Verba στην Κουρεμένου 5 (από το 2015), η κατάληψη Ζ εστιών στο Πανεπιστήμιο (από το 2016) και η κατάληψη Αυτοοργανωμένο Εργαστήριο σε κτήριο της σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο (από το 2021). Υπάρχουν ωστόσο και άλλες πολλές καταλήψεις κτηρίων και δωματίων, από φοιτητές, μετανάστες, άστεγους, φτωχούς, διάσπαρτες στην πόλη και φαινομενικά αόρατες. Οι καταλήψεις αυτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τις οποίες συμβολικά υπερασπίστηκαν οι 14 καταληψίες που δικάζονται την 1η Απρίλη. Οι καταλήψεις είναι ιδέες, και οι ιδέες δεν εκκενώνονται!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΩΝ 14 ΥΠΟΔΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ «ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ»

Συνέλευση αλληλεγγύης στα 14 διωκόμενα άτομα της κατάληψης «Τελεσίγραφο»

Μοιραστείτε το άρθρο