Πίσω στη φυλακή ο Κορκονέας, κανένα ελαφρυντικό για το δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Της Σοφίας Σπυριδωνίδου

Πίσω στην φυλακή θα οδηγηθεί ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την χθεσινή ομόφωνη απόφαση της Ποινικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να αναιρέσει το σκέλος της απόφασης που αφορά στην αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στον πρώην ειδικό φρουρό.

Με την αναίρεση της απόδοσης του ελαφρυντικού, δεν ισχύει πλέον η κάθειρξη 13 ετών που του επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2019 από το Μικτό Ορκωτό Λαμίας, όμως η κατηγορία παραμένει ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστρέψει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, και ο δολοφόνος θα ξαναδικαστεί από νέα έδρα και διαφορετικούς ενόρκους, ενώ η ποινή που αναμένεται να του επιβληθεί είναι ισόβια κάθειρξη. (Η ισόβια κάθειρξη πλέον ισούται με 20 χρόνια) . Αυτό σημαίνει πως ο Κορκονέας δεν θα μπορέσει να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης σε διάστημα μικρότερο των 10 ετών.

Ο Κορκονέας αποφυλακίστηκε στις 30 Ιουλίου 2019, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, μετατρέποντας έτσι την ποινή του από ισόβια σε 13 έτη κάθειρξη. Τρεις μήνες αργότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας κατέθεσε αίτημα αναίρεσης, του σκέλους της απόφασης που αναγνώρισε το ελαφρυντικό, υποστηρίζοντας πως το σκεπτικό της αναγνώρισης της συγκεκριμένης ελαφρυντικής περίστασης, στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Μοιραστείτε το άρθρο