Διεθνής Ημέρα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, Σάββατο 19 Μαρτίου

Αθήνα: Πλατεία Βικτωρίας 14:00, Ομόνοια 15:00
Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου 12:00
Πάτρα: Πλατεία Γεωργίου 12:00
Χανιά: Πλατεία Αγοράς 12:00
Ηράκλειο: Λιοντάρια 12:00
Ξάνθη: Κεντρική Πλατεία 12:00
Βόλος: Άγιος Νικόλαος 13:00
Γιάννενα: Περιφέρεια 13:00


ΑΘΗΝΑ

14:00

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες
Αντίσταση στις ρατσιστικές πολιτικές και τον φασισμό
Όχι στον πόλεμο, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στην κούρσα των εξοπλισμών

Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο, Σάββατο 19 Μάρτη, στις 2 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας και πορεία στη Βουλή

Το Σάββατο 19 Μάρτη 2022 διαδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου που αγωνίζονται να επιβιώσουν απέναντι στον πόλεμο που τους έχει κηρύξει η Ευρώπη – Φρούριο και η Ελλάδα – Κρατητήριο. Έξι χρόνια μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις και συντονισμοί, προσφυγικές και μεταναστευτικές συλλογικότητες, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, τοπικές κινήσεις, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, ενώνουμε τη φωνή μας για να σταματήσουν οι παράνομες και δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και προσφυγισσών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Για να κλείσουν τα στρατόπεδα-κολαστήρια και να μην κατασκευαστούν νέες υπερδομές-φυλακές. Για να νομιμοποιηθούν όλοι-ες οι μετανάστες και μετανάστριες και να μπορούν να εργάζονται με ίσα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα με τους/τις υπόλοιπους-ες εργαζόμενους-ες. Εν’ όψει της δίκης της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό απαιτούμε να καταδικαστούν όλοι οι νεοναζί χωρίς καμία μείωση ποινών και να σταματήσουν οι αποφυλακίσεις καταδικασμένων φασιστών πριν από την εκδίκαση της έφεσης. Διεκδικούμε λεφτά για στέγαση, υγεία και παιδεία αντί για εξοπλιστικές αγορές του αιώνα. Αντιστεκόμαστε στις φιλοπόλεμες εθνικιστικές κραυγές και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της χώρας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη φιλία και την συνεργασία των λαών.

Οι εικόνες εγκλωβισμένων οικογενειών προσφύγων σε νησίδες του ποταμού Έβρου, ανάμεσά τους Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που οι ελληνικές αρχές παρατούν στο έλεος του χιονιά και παραδίδουν πίσω στους διώκτες τους, είναι ντροπιαστικές. Οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για παρανομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα νησιά και στον Έβρο παρά και ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς προστασίας και δικαίου της θάλασσας, – τις οποίες Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καμώνονται πως δεν γνωρίζουν – μας εξοργίζουν. Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες ερχόμενοι στην Ελλάδα με αίτημα το πολιτικό άσυλο, με της βίαιες επαναπροωθήσεις πληρώνουν διπλά την πολιτική των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία. Δέχονται εκβιασμό και βασανιστήρια στα Σύνορα. Πολλοί άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με ποινές από δέκα χρόνια έως και ισόβια κάθειρξη στην Τουρκία, και αντιμετωπίζουν τις ανελέητες διώξεις του καθεστώτος του Ερντογάν. Κάποιοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να βγουν από την φυλακή. Μας κινητοποιούν τα ναυάγια με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους όπως εκείνα που έγιναν τις μέρες των γιορτών στα ανοιχτά των Κυθήρων και της Πάρου, αθώων ανθρώπων που επιχειρούσαν να ξεφύγουν από την κόλαση των επαναπροωθήσεων των νησιών του Αιγαίου. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες στρατοπέδων που θάφτηκαν στο χιόνι, όπως της Ριτσώνας όταν στους πρόσφατους χιονιάδες αναγκάστηκαν να λιώνουν χιόνι για να μπορέσουν να πλυθούν καθώς κόπηκε το νερό της δομής. Απαιτούμε την άμεση συνέχιση παροχής του προσφυγικού επιδόματος στους/στις αιτούντες-σες άσυλο που έχει διακοπεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, σε μεγάλο ποσοστό ευάλωτων ομάδων, από δομές και διαμερίσματα χρειάζεται να σταματήσουν άμεσα. Η καταδίκη σε ασητεία μέσα στα στρατόπεδα εγκλωβισμένων ανθρώπων που λήγει το καθεστώς του «αιτούντος άσυλο» είναι απανθρωπιά. Το ίδιο και οι μπάρες με ηλεκτρονική ταυτοποίηση που τοποθετούνται σε μια σειρά στρατόπεδα και παραβιάζουν στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων όσο και των εργαζομένων στις δομές αυτές. Στις 19 Μάρτη ενώνουμε τη φωνή μας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες-τριες για να σταματήσουν οι απάνθρωπες ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιας κυβέρνησης που αξιοποιεί και κλιμακώνει την αντιπροσφυγική πολιτική και κρατική πρακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Παρά την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 με την καθοριστική συμβολή του αντιφασιστικού κινήματος, τόσο η Χρυσή Αυγή, όσο και οι παραφυάδες της εξακολουθούν να προκαλούν με επιθέσεις και ολοένα τακτικότερες εμφανίσεις των ταγμάτων εφόδου τους. Η συμμορία του Μιχαλολιάκου δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της, συνεχίζει να διατηρεί γιάφκες και ιστοσελίδες μαζί με μερικές δεκάδες δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Οι ρατσιστικές και εθνικιστικές πολιτικές της κυβέρνησης τρέφουν παλιές και νέες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες να συνεχίζουν να επιτίθενται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα σε προσφυγόπουλα, σε μέλη αντιρατσιστικών και αριστερών οργανώσεων. Στις 19 Μάρτη ορθώνουμε τείχος αντίστασης στο φασισμό, απαιτώντας να κλείσουν οι «εκκρεμότητες» της δίκης της Χρυσής Αυγής, να σταματήσουν οι φασιστικές επιθέσεις, να ανατραπούν οι πολιτικές που συνεχίζουν να θρέφουν παλιά και νέα αυγά του φιδιού. Να μην αποφυλακιστούν οι καταδικασμένοι Χρυσαυγίτες εν’ όψει της εκδίκασης της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης σε δέυτερο βαθμό. Να μην υπάρχει καμία μείωση της ποινής των καταδικασμένων φασιστών στο εφετείο.

Στις 19 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που γεννούν νέα κύματα προσφυγιάς. Η ελληνοτουρκική διαμάχη περί χωρικών υδάτων και θαλασσίων ζωνών φέρνει τους λαούς της περιοχής ένα βήμα πιο κοντά σε θερμά επεισόδια ή ακόμα και στον πόλεμο, ενώ γιγαντώνει τους εξοπλισμούς σε βάρος των κοινωνικών δαπανών σε καιρούς πανδημικής κρίσης της δημόσιας υγείας. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο) στους οποίους εντάσσονται η Ελλάδα και η Κύπρος, κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ειρήνη στην περιοχή. Στον Έβρο και τα νησιά οι πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες βιώνουν την στρατιωτικοποίηση των συνόρων και την κατάσταση εξαίρεσης δικαιωμάτων. Τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό κράτος μετατρέπουν τους πρόσφυγες και τις μετανάστ(ρι)ες σε αποδιοπομπαίους τράγους στο βωμό των γεωστρατηγκών τους σχεδιασμών, της διεκδίκησης θαλασσίων ζωνών εξόρυξης, αλλά και για την εξυπηρέτηση εσωτερικών και διεθνών πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι που αναζητούν μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια βαφτίζονται “εισβολείς” και “υβριδική απειλή”, κακοποιούνται, επαναπροωθούνται παράνομα, εγκαταλείπονται να πεθάνουν, ακόμη και δολοφονούνται. Η επιδίωξη αναβάθμισης του ελληνικού κράτους ως εγγυητή του απαραβίαστου των συνόρων της Ευρώπης Φρούριο από τους πρόσφυγες και η μετατροπή της Ελλάδας σε Πολεμικό Ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενώ ο Ελληνικός Στρατός συμμετέχει περισσότερο και ενεργότερα σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σημαίνει συστηματοποίηση των επαναπροωθήσεων και επέκταση του τείχους του αίσχους στον Έβρο. Κινητοποιούμαστε ενάντια στις κολοσσιαίες εξοπλιστικές δαπάνες για αεροσκάφη RAFAL και φρεγάτες, στις περιβαλλοντοκτόνες εξορύξεις στις ΑΟΖ και στον εθνικισμό. Στον αντίποδα, διεκδικούμε λεφτά για ΜΕΘ-γιατρούς-νοσοκομεία, δωρεάν και τακτικά τεστ για όλο τον πληθυσμό, προσλήψεις εκπαιδευτικών, δραστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα και άμεσα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας στα σχολεία.

Ενώνουμε τη φωνή μας με πρόσφυγες/γισσες και μετανάστες/τριες. Με το κίνημα αλληλεγγύης στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου. Με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των νοσοκομειακών γιατρών που αντιστέκονται στις πολιτικές εξαίρεσης ανθρώπων από την δημόσια υγεία και παιδεία.

Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσουν οι πνιγμοί των ανθρώπων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και οι παράνομες επαναπροωθήσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών-τριών στον Έβρο και στο Αιγαίο
  • Να κλείσουν τα άθλια hot-spot στα νησιά και να μην κατασκευαστούν νέες υπερδομές-φυλακές. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες-ισσες από τα νησιά στην ενδοχώρα, με άσυλο και στέγη σε ανθρώπινες συνθήκες.
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών-τριών που ζουν στη χώρα. Ίσα και πλήρη δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τη νοσηλεία. Ισότιμη πρόσβαση των προσφυγόπουλων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ίσα δικαιώματα στην κοινωνική πρόνοια.
  • Γενναία αύξηση των κονδυλίων για σχολεία και νοσοκομεία με διορισμούς εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ικανούς να καλύψουν όλους τους κατοίκους της χώρας.
  • Να κλείσουν όλα τα γραφεία της και οι ιστοσελίδες της Χρυσής Αυγής να αποπεμφθούν οι νεοναζί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, να μην αποφυλακιστούν οι καταδικασμένοι φασίστες μέχρι την δίκη τους σε δεύτερο βαθμό. Καμία μείωση των ποινών στο εφετείο.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου. Κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ στην χώρα και έξοδο από το ΝΑΤΟ. Δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών με αντίστοιχη γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Ακύρωση των περιβαλλοντοκτόνων σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Κρήτη, καθώς και διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου των πολυεθνικών από το ελληνικό έδαφος.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ, ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΙ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Συνδιοργανώνουν (ο κατάλογος της διοργάνωσης παραμένει ανοιχτός): Antinazi Zone – ΥRE, Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, Επιτροπή στήριξης προσφύγων Λαυρίου, ΚΑΠΑ (Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας), Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Πρόσφυγες από στρατόπεδα της Αττικής, Στέκι Μεταναστών, ΣΥΠΡΟΜΕ (ΣΥντονισμός για το ΠΡΟσφυγικό – ΜΕταναστευτικό)

Στηρίζουν: Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα», Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Πολιτική Οργάνωση «Κόκκινο Νήμα», ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Συνάντηση – Αναμέτρηση


Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις επαναπροωθήσεις και τη συνοριακή βία

Open Assembly against Pushbacks and Border Violence

Open assembly against pushbacks and border violence, organised with a microphone on an open space (Protomagias square at Pedion tou Areos). At the same time with the war in Ukraine and the development of Europe’s border regime against the migrants, and also ahead of the antiracist demonstration of 19th March, we meet to discuss the war against migrants on the Greece-Turkey borders, the deal between them and the EU on migration, and our response on all that.

We also call at the antiracist demonstration on Saturday March 19th, on Victoria square at 2pm.

Stop Pushbacks and Border Violence!
Against the EU-Turkey Deal!

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις επαναπροωθήσεις και τη συνοριακή βία, με μικρόφωνο σε ανοιχτό μέρος (πλατεία Πρωτομαγιάς). Ενώ εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και αναπτύσσεται περαιτέρω το καθεστώς των ευρωπαικών συνόρων ενάντια στις/ους μετανάστ(ρι)ες, αλλά και ενόψει της αντιρατσιστικής κινητοποίησης της 19ης Μάρτη, βρισκόμαστε για να συζητήσουμε για τον πόλεμο κατά των μεταναστ(ρι)ών στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τη συμφωνία αυτών με την ΕΕ στο μεταναστευτικό, και την απάντηση μας σε όλα αυτά.

Καλούμε επίσης στην πορεία του Σαββάτου 19 Μαρτίου στις 2μμ στην πλατεία Βικτωρίας.

Να σταματήσουμε τα pushbacks και τη βία στα σύνορα!
Ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας!


19 Μάρτη – Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες

Αντίσταση στις ρατσιστικές πολιτικές και τον φασισμό

Όχι στον πόλεμο, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στην κούρσα των εξοπλισμών

Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο, Σάββατο 19 Μάρτη, στις 2 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας και πορεία στη Βουλή

Το Σάββατο 19 Μάρτη 2022 διαδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου που αγωνίζονται να επιβιώσουν απέναντι στον πόλεμο που τους έχει κηρύξει η Ευρώπη – Φρούριο και η Ελλάδα – Κρατητήριο.

Έξι χρόνια μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις και συντονισμοί, προσφυγικές και μεταναστευτικές συλλογικότητες, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, τοπικές κινήσεις, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, ενώνουμε τη φωνή μας για να σταματήσουν οι παράνομες και δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και προσφυγισσών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Για να κλείσουν τα στρατόπεδα-κολαστήρια και να μην κατασκευαστούν νέες υπερδομές-φυλακές.

Για να νομιμοποιηθούν όλοι-ες οι μετανάστες και μετανάστριες και να μπορούν να εργάζονται με ίσα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα με τους/τις υπόλοιπους-ες εργαζόμενους-ες.

Εν’ όψει της δίκης της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό απαιτούμε να καταδικαστούν όλοι οι νεοναζί χωρίς καμία μείωση ποινών και να σταματήσουν οι αποφυλακίσεις καταδικασμένων φασιστών πριν από την εκδίκαση της έφεσης. Διεκδικούμε λεφτά για στέγαση, υγεία και παιδεία αντί για εξοπλιστικές αγορές του αιώνα. Αντιστεκόμαστε στις φιλοπόλεμες εθνικιστικές κραυγές και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της χώρας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη φιλία και την συνεργασία των λαών.

Οι εικόνες εγκλωβισμένων οικογενειών προσφύγων σε νησίδες του ποταμού Έβρου, ανάμεσά τους Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που οι ελληνικές αρχές παρατούν στο έλεος του χιονιά και παραδίδουν πίσω στους διώκτες τους, είναι ντροπιαστικές.

Οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για παρανομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα νησιά και στον Έβρο παρά και ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς προστασίας και δικαίου της θάλασσας, – τις οποίες Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καμώνονται πως δεν γνωρίζουν – μας εξοργίζουν. Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες ερχόμενοι στην Ελλάδα με αίτημα το πολιτικό άσυλο, με της βίαιες επαναπροωθήσεις πληρώνουν διπλά την πολιτική των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία. Δέχονται εκβιασμό και βασανιστήρια στα Σύνορα. Πολλοί άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με ποινές από δέκα χρόνια έως και ισόβια κάθειρξη στην Τουρκία, και αντιμετωπίζουν τις ανελέητες διώξεις του καθεστώτος του Ερντογάν. Κάποιοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να βγουν από την φυλακή.

Μας κινητοποιούν τα ναυάγια με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους όπως εκείνα που έγιναν τις μέρες των γιορτών στα ανοιχτά των Κυθήρων και της Πάρου, αθώων ανθρώπων που επιχειρούσαν να ξεφύγουν από την κόλαση των επαναπροωθήσεων των νησιών του Αιγαίου.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες στρατοπέδων που θάφτηκαν στο χιόνι, όπως της Ριτσώνας όταν στους πρόσφατους χιονιάδες αναγκάστηκαν να λιώνουν χιόνι για να μπορέσουν να πλυθούν καθώς κόπηκε το νερό της δομής. Απαιτούμε την άμεση συνέχιση παροχής του προσφυγικού επιδόματος στους/στις αιτούντες-σες άσυλο που έχει διακοπεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, σε μεγάλο ποσοστό ευάλωτων ομάδων, από δομές και διαμερίσματα χρειάζεται να σταματήσουν άμεσα. Η καταδίκη σε ασητεία μέσα στα στρατόπεδα εγκλωβισμένων ανθρώπων που λήγει το καθεστώς του «αιτούντος άσυλο» είναι απανθρωπιά. Το ίδιο και οι μπάρες με ηλεκτρονική ταυτοποίηση που τοποθετούνται σε μια σειρά στρατόπεδα και παραβιάζουν στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων όσο και των εργαζομένων στις δομές αυτές.

Στις 19 Μάρτη ενώνουμε τη φωνή μας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες-τριες για να σταματήσουν οι απάνθρωπες ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιας κυβέρνησης που αξιοποιεί και κλιμακώνει την αντιπροσφυγική πολιτική και κρατική πρακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Παρά την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 με την καθοριστική συμβολή του αντιφασιστικού κινήματος, τόσο η Χρυσή Αυγή, όσο και οι παραφυάδες της εξακολουθούν να προκαλούν με επιθέσεις και ολοένα τακτικότερες εμφανίσεις των ταγμάτων εφόδου τους. Η συμμορία του Μιχαλολιάκου δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της, συνεχίζει να διατηρεί γιάφκες και ιστοσελίδες μαζί με μερικές δεκάδες δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Οι ρατσιστικές και εθνικιστικές πολιτικές της κυβέρνησης τρέφουν παλιές και νέες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες να συνεχίζουν να επιτίθενται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα σε προσφυγόπουλα, σε μέλη αντιρατσιστικών και αριστερών οργανώσεων.

Στις 19 Μάρτη ορθώνουμε τείχος αντίστασης στο φασισμό, απαιτώντας να κλείσουν οι «εκκρεμότητες» της δίκης της Χρυσής Αυγής, να σταματήσουν οι φασιστικές επιθέσεις, να ανατραπούν οι πολιτικές που συνεχίζουν να θρέφουν παλιά και νέα αυγά του φιδιού. Να μην αποφυλακιστούν οι καταδικασμένοι Χρυσαυγίτες εν’ όψει της εκδίκασης της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης σε δέυτερο βαθμό. Να μην υπάρχει καμία μείωση της ποινής των καταδικασμένων φασιστών στο εφετείο.

Στις 19 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που γεννούν νέα κύματα προσφυγιάς. Η ελληνοτουρκική διαμάχη περί χωρικών υδάτων και θαλασσίων ζωνών φέρνει τους λαούς της περιοχής ένα βήμα πιο κοντά σε θερμά επεισόδια ή ακόμα και στον πόλεμο, ενώ γιγαντώνει τους εξοπλισμούς σε βάρος των κοινωνικών δαπανών σε καιρούς πανδημικής κρίσης της δημόσιας υγείας. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο) στους οποίους εντάσσονται η Ελλάδα και η Κύπρος, κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ειρήνη στην περιοχή. Στον Έβρο και τα νησιά οι πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες βιώνουν την στρατιωτικοποίηση των συνόρων και την κατάσταση εξαίρεσης δικαιωμάτων. Τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό κράτος μετατρέπουν τους πρόσφυγες και τις μετανάστ(ρι)ες σε αποδιοπομπαίους τράγους στο βωμό των γεωστρατηγκών τους σχεδιασμών, της διεκδίκησης θαλασσίων ζωνών εξόρυξης, αλλά και για την εξυπηρέτηση εσωτερικών και διεθνών πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι που αναζητούν μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια βαφτίζονται “εισβολείς” και “υβριδική απειλή”, κακοποιούνται, επαναπροωθούνται παράνομα, εγκαταλείπονται να πεθάνουν, ακόμη και δολοφονούνται. Η επιδίωξη αναβάθμισης του ελληνικού κράτους ως εγγυητή του απαραβίαστου των συνόρων της Ευρώπης Φρούριο από τους πρόσφυγες και η μετατροπή της Ελλάδας σε Πολεμικό Ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενώ ο Ελληνικός Στρατός συμμετέχει περισσότερο και ενεργότερα σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σημαίνει συστηματοποίηση των επαναπροωθήσεων και επέκταση του τείχους του αίσχους στον Έβρο. Κινητοποιούμαστε ενάντια στις κολοσσιαίες εξοπλιστικές δαπάνες για αεροσκάφη RAFAL και φρεγάτες, στις περιβαλλοντοκτόνες εξορύξεις στις ΑΟΖ και στον εθνικισμό. Στον αντίποδα, διεκδικούμε λεφτά για ΜΕΘ-γιατρούς-νοσοκομεία, δωρεάν και τακτικά τεστ για όλο τον πληθυσμό, προσλήψεις εκπαιδευτικών, δραστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα και άμεσα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας στα σχολεία.

Ενώνουμε τη φωνή μας με πρόσφυγες/γισσες και μετανάστες/τριες. Με το κίνημα αλληλεγγύης στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου. Με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των νοσοκομειακών γιατρών που αντιστέκονται στις πολιτικές εξαίρεσης ανθρώπων από την δημόσια υγεία και παιδεία.

Διεκδικούμε:

-Να σταματήσουν οι πνιγμοί των ανθρώπων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και οι παράνομες επαναπροωθήσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών-τριών στον Έβρο και στο Αιγαίο

-Να κλείσουν τα άθλια hot-spot στα νησιά και να μην κατασκευαστούν νέες υπερδομές-φυλακές. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες-ισσες από τα νησιά στην ενδοχώρα, με άσυλο και στέγη σε ανθρώπινες συνθήκες.

– Νομιμοποίηση των μεταναστών-τριών που ζουν στη χώρα. Ίσα και πλήρη δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τη νοσηλεία. Ισότιμη πρόσβαση των προσφυγόπουλων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ίσα δικαιώματα στην κοινωνική πρόνοια.

– Γενναία αύξηση των κονδυλίων για σχολεία και νοσοκομεία με διορισμούς εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ικανούς να καλύψουν όλους τους κατοίκους της χώρας.

– Να κλείσουν όλα τα γραφεία της και οι ιστοσελίδες της Χρυσής Αυγής να αποπεμφθούν οι νεοναζί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, να μην αποφυλακιστούν οι καταδικασμένοι φασίστες μέχρι την δίκη τους σε δεύτερο βαθμό. Καμία μείωση των ποινών στο εφετείο.

-Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου. Κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ στην χώρα και έξοδο από το ΝΑΤΟ. Δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών με αντίστοιχη γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Ακύρωση των περιβαλλοντοκτόνων σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Κρήτη, καθώς και διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου των πολυεθνικών από το ελληνικό έδαφος.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ, ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΙ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Συνδιοργανώνουν: (ο κατάλογος της διοργάνωσης παραμένει ανοιχτός): Antinazi Zone – ΥRE, Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, Επιτροπή στήριξης προσφύγων Λαυρίου, ΚΑΠΑ (Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας), Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Πρόσφυγες από στρατόπεδα της Αττικής, Στέκι Μεταναστών-τριών, ΣΥΠΡΟΜΕ (ΣΥντονισμός για το ΠΡΟσφυγικό – ΜΕταναστευτικό)

Στηρίζουν: Αναμέτρηση, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα», Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Πολιτική Οργάνωση «Κόκκινο Νήμα», ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Ροσινάντε


Ολοι/ες καλοδεχούμενοι/ες – Διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, Σάββατο 19/3, 14:00, πλατεία Βικτωρίας

Ανακοίνωση-κάλεσμα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την 19 Μάρτη -ημέρα του πρόσφυγα

Εδώ και περισσότερες από τρεις εβδομάδες η ανθρωπότητα βιώνει μια νέα έξαρση της βαρβαρότητας που συνιστά ο πολιτισμός των κρατών, του κεφαλαίου, των ανταγωνισμών και του πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι βομβαρδισμοί πόλεων και οι δολοφονίες αμάχων, που έρχονται να προστεθούν σε έναν κόσμο που δεν έπαψε και δεν θα πάψει ποτέ να είναι ένα θέατρο φονικών μιλιταριστικών παραστάσεων, καταστρέφουν για ακόμα μια φορά με κτηνώδη τρόπο, τη ζωή, τη δημιουργία και το έργο των ανθρώπων στο όνομα της εξουσία.
Οι μαζικοί εγκληματικοί βομβαρδισμοί των ουκρανικών πόλεων οδηγούν στο μεγαλύτερο εσωτερικό ευρωπαϊκό ρεύμα προσφύγων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι υποκριτικές ανθρωπιστικές δηλώσεις των ίδιων Ευρωπαίων ηγετών, που τα τελευταία οκτώ χρόνια καταδίκασαν εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ασία και την Αφρική σε απάνθρωπους εγκλεισμούς, ρατσιστική υποτίμηση της ζωής τους και συχνά σε μαρτυρικό θάνατο ή ορφάνια, δεν μας πείθουν ότι το νέο αυτό κύμα προσφύγων δεν θα γεννήσει έναν νέο γύρο κρατικής βαρβαρότητας και απανθρωπιάς.

Άλλωστε, ακόμα και οι δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, που διαχωρίζουν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία ως «λευκούς» και «χριστιανούς», αναδεικνύουν της μισανθρωπία και τη σχετικοποίηση της αξίας της ζωής, η οποία προοικονομεί τελικά και την αντιμετώπιση των υποτιθέμενων «προνομιούχων» νέων προσφύγων.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υπήρξε ίσως ο βασικός τόπος μαρτυρίου για τους πρόσφυγες και τον ίδιο τον ουμανισμό και την αυταξία της ανθρώπινης ζωής. Χιλιάδες πνιγμένοι στα νερά του Αιγαίου, εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που φυλακίστηκα στα σύγχρονα κέντρα συγκέντρωσης χωρίς να έχουν κάνει κανένα αδίκημα και εκείνοι που σπρώχθηκαν βίαια πίσω, πάντα με την ευγενική χορηγία του ελληνικού Λιμενικού και της Frontex.

H ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2016, υπήρξε ένα σημείο καμπής σε αυτή τη βαρβαρότητα, επικυρώνοντας το τέλος της ανθρωπιστικής ανοχής που προκάλεσε η εικόνα των εκατομμυρίων προσφύγων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Από το 2019 και μετά, η ρατσιστική πολιτική του ελληνικού κράτους οξύνθηκε επιπλέον, με τις επαναπροωθήσεις να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, τον ρατσιστικό λόγο να ξαναγίνεται φανερός από κρυφός και ακόμα και τους διεθνείς οργανισμούς να οδηγούνται στην ασφυξία και την εκδίωξη.

Στις 19 Μαρτίου, με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από τη συμφωνία της ντροπής, διαδηλώνουμε ξανά, για να φωνάξουμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες είναι όλοι/ες καλοδεχούμενοι/ες, ότι οι πολιτικές της βαρβαρότητας, του ρατσισμού, του εθνικισμού και του πολέμου θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε συμμετέχει και καλεί στην αντιρατσιστική διαδήλωση το Σάββατο 19 Μαρτίου, 14:00, πλατεία Βικτωρίας.

-Καλοδεχούμενοι/ες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες στην Ελλάδα και την Ευρώπη
-Ίσα δικαιώματα για όλους/ες στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία.
-Κανένα κλειστό κέντρο συγκέντρωσης, να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις
-Κάτω τα χέρια από τα επιδόματα στην περίθαλψη – Εγκατάσταση στον αστικό ιστό με αρωγή στην εργασία
-Άμεσες και απλές διαδικασίας ασύλου – Χαρτιά για όλους/ες
-Ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό – Κανένα σύνορο δεν μας χωρίζει
-Κάτω η συμφωνία της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας – Οι πρόσφυγες θα περάσουν


ΣYΝΟΡΑ: Ρατσισμός , ε παναπροωθήσεις και η πόλη

19 Μαρτίου: Παγκόσμια μέρα ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Συγκέντρωση: Σάββατο 19 Μαρτίου 14:00 Πλατεία Βικτωρίας

Στις 19 Μαρτίου 2022 συμπληρώνονται 6 χρόνια από την ψήφιση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Θεμελιώδες σε αυτή τη συμφωνία αποτελούσε το να δοθούν στην Τουρκία χρήματα και πρόσβαση σε ευρωπαϊκές βίζες με αντάλλαγμα το κλείσιμο των συνόρων της, την αποδοχή ταχείας απόρριψης αιτημάτων ασύλου, την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης και την αύξηση των περιπολιών στα θαλάσσια σύνορα. Με τα χρόνια ο Σύριζα και η Νέα Δημοκρατία αγκάλιασαν αυτή τη συμφωνία για να οχυρώσουν τα σύνορά τους, να χτίσουν εξευτελιστικά «hotspot» στρατόπεδα στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα και, πιο πρόσφατα, για να αυξήσουν τις βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον Έβρο. Το 2021 η Ελλάδα αναγνώρισε την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για τους υπηκόους της Συρίας, του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και της Σομαλίας μέσω κοινής υπουργικής απόφασης (αρ. 42799/2021). Όλα αυτά τα μέτρα έχουν καταδικαστεί από ΜΚΟ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλοι αυτοί οι υπαίτιοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ταυτόχρονα τις βίαιες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας μέσω της συμμετοχής τους , είτε για οικονομικό είτε για πολιτικό κέρδος. Η ΕΕ περιγράφει την Ελλάδα ως την «ασπίδα» της κατά της μετανάστευσης, αναπαράγοντας μία αφήγηση ποινικοποίσης και ελέγχου για να κανονικοποιήσει έτσι το μαζικό εγκλεισμό, τον έλεγχο, τη φτώχεια και το θάνατο.

Τα ρατσιστικά σύνορα δεν περιορίζονται στα σύνορα των εθνών αλλά εξαπλώνονται στο εύρος του κοινωνικού ιστού ενός έθνους και ενός κράτους. Ο ρατσισμός (και η «φυλή») είναι ένας σκόπιμος διαχωρισμός για τη δημιουργία ιεραρχιών στους ανθρώπους και για να υποδηλώσει την αξία τους για το κράτος και τον καπιταλισμό. Στη Βικτώρια τέτοιοι διαχωρισμοί ή σύνορα υπάρχουν σε κάθε υφή της γειτονιάς, είτε πρόκειται για εξακριβώσεις στοιχείων από μπάτσους, είτε για τη συμπεριφορά υπαλλήλων σε δημόσιες υπηρεσίες, την αγορά εργασίας, τη πρόσβαση στη στέγαση ή τον αποκλεισμό από την υγειονομική περίθαλψη. Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η εστίαση της Νέας Δημοκρατίας στα εξωτερικά σύνορα και τις επαναπροωθήσεις, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης-φυλακές υψίστης ασφαλείας εκτός αστικών περιοχών, μια σκόπιμα ανίκανη υπηρεσία ασύλου που επικεντρώνεται στην παρακράτηση ταυτοτήτων και η υποστήριξη μιας βαριάς εργασίας εκμετάλλευσης εκτός των αστικών κέντρων, είναι συντονισμένες ενέργειες για να «καθαρίσει» η Αθήνα αλλά και για τον περαιτέρω εγκλεισμό ανθρώπων που βρίσκονται εν κινήσει.

“Θυμάμαι αυτό το πρωί πρίν από κάποιο καιρό, πήγαινα στη δουλειά και χάθηκα. Με σταμάτησε η αστυνομία και μου έκαναν έλεγχο ενώ προσπαθούσα να βρω τον δρόμο μου. Μου ζήτησαν ταυτότητα και τους την έδωσα. Όταν τους έδειξα φωτογραφίες των χαρτιών μου στο κινητό μου, μου το άρπαξαν και άρχισαν να κοιτάνε τις φωτογραφίες μου. Όταν βρήκαν φωτογραφίες από πορείες και αναρχικά πανό με πέταξαν κατευθείαν μέσα στο περιπολικό χωρίς εξηγήσεις. Στο τμήμα με ρωτούσαν διαρκώς για την ταυτότητά μου, παρόλο που τους την είχα δώσει και όταν τους το είπα με είπαν ψευτή, μαλάκα και άλλες βρισιές. Μου πήραν όλα τα πράγματα, το κινητό μου, τα εργαλεία της δουλειάς μου και με έβαλαν σε ένα κελί.Μετά από κάποιες μέρες, μια νύχτα με έβαλαν σε ένα όχημα και με πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της Καβάλας, στη βόρεια Ελλάδα, κοντά στα σύνορα του Έβρου. Ζήτησα δικηγόρο αλλά κανείς δε με βοήθησε. Η κατάσταση είχε ως εξής: άνθρωποι μπαίνουν στα σύνορα της Ελλάδας και τους πιάνει η αστυνομία. Τους επιτίθενται, τους χτυπάνε και τους κλείνουν σε κελιά. Η κατάσταση σε αυτά τα κελιά είναι πολύ ανθυιγεινή και το φαγητό πολύ λίγο. Τη νύχτα που το κελί γέμισε με μεταναστά, ειδικοί αστυνόμοι με φουλ φείς και αλεξίσφαιρα μας έβαλαν με τη βία σε μια βάρκα και μας επαναπροώθησαν από το ποτάμι του Έβρου πίσω στην Τουρκία.Πώς αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στην Ελλάδα, αφού τους έχουν κλέψει, τους έχουν φυλακίσει, βασανίσει και αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους; Έρχονται πίσω με τα πόδια, περπατώντας και περπαντώς, περνώντας ξανά τα σύνορα. Για μένα αυτός ο δρόμος κράτησε επτά μέρες. Τα έχεσα τα σύνορά τους.”

”Κάθε μέρα η αστυνομία σταματά άτομα στο δρόμο με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Οι ρατσιστικές πρακτικές τους περιλαμβάνουν το να σταματούν και να ελέγχουν αυτά τα άτομα ως ύποπτα για διακίνηση ναρκωτικών. Γιατί τοποθετούν κατευθείαν ένα μαυρό άτομο ως ύποπτο για διακίνηση; Γιατί ρατσισμός. Ελέγχουν άτομα στο δρόμο ανάλογα με το εάν μοιάζουν με μεταναστά ή όχι. Στην Ελλάδα, μια χώρα μέλος της ΕΕ, οι αρχές δρουν ρατσιστικά σε εμάς κάθε στιγμή της ζώης μας. Πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση.”

Κεντρικό ζήτημα στην αποδυνάμωση και το διαχωρισμό ατόμων, όπως έχει δείξει η ιστορία, είναι η έμφαση σε έγγραφα ταυτοποίησης. Για όσες βιώνουν το συστημικό ρατσισμό ταυτότητες, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ έχουν περισσότερη αξία από το άτομο που τα κατέχει, ακόμα και αν οι κάτοχοί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αστεγίας το χειμώνα, αστυνομικούς ελέγχους ή αντίστοιχη υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χρόνια τώρα το κράτος παρακρατά ταυτότητες και διαβατήρια ή καθυστερεί ανανεώσεις εγγράφων ανθρώπων εν κινήσει με την πρόθεση να τους αποκλείσει από τη στέγαση, υγεία, εκπαίδευση και εργασία βασιζόμενο στον εφιάλτη της ελληνικής γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί και το απλότερο σύνορο για τον αποκλεισμό ατόμων από την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το 2020 όταν 1000 άτομα κοιμόντουσαν στην πλατεία Βικτώριας, ήταν απλά η έλλειψη ΑΦΜ λόγω της ανικανότητας της υπηρεσίας ασύλου αυτή που απέτρεπε πολλές από το να νοικιάσουν, εξαναγκάζοντας τες να διαλέξουν ανάμεσα στο να κοιμηθούν στη πλατεία ή τον εγκλεισμό τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όμως, όπως πράττουν πάντα εκείνοι που στιγματίζονται από το συστημικό ρατσισμό, εκείνο το καλοκαίρι οι άνθρωποι αντιστάθηκαν στο να μείνουν αόρατοι και να αποσιωπηθούν από το κράτος. Αντιμέτωπες με την αστυνομική βία, τον πειθαναγκασμό των ΜΚΟ και τους ρατσιστές γείτονες, αρνήθηκαν να κρυφτούν παραμένοντας στους δρόμους και απαιτώντας πρόσβαση σε όσα χρειάζονταν. Και καθώς χρειάζεται πολύ περισσότερη δράση ένα βασικό θεμέλιο της αντιπαράθεσής μας πρέπει να έρχεται με την αναγνώριση αυτου του καθημερινού αγώνα.

Σα να μην έφτανε αυτό, το 2022 το ελληνικό κράτος ξεκινά μια τεράστια επιχείρηση-«σκούπα» στοχεύοντας ήδη σε τρεις κεντρικές περιοχές της Αθήνας όπου συχνάζουν πολλά μη λευκά άτομα από διάφορες χώρες. Στις 16 Μαρτίου 2022 η πλατεία Βικτωρίας γέμισε με μπάτσους που ελέγχαν τα χαρτιά κάθε μη λευκού ατόμου, θέτοντας άμεσα υπό κράτηση σε κλούβες όσα είχαν «ελλειπή», «λάθος» ή και καθόλου χαρτιά. Την προήγουμενη μέρα το ίδιο είχε γίνει και στην πλατεία Ομόνοιας με 125 άτομα να καταλήγουν στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας, με το κράτος να υπονοεί πως τέτοιες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν.

Ληγμένες ταυτότητες, μια αδιαφανής διαδικασία ασύλου και μια αργή γραφειοκρατία είναι επιπλέον εμπόδια σε μια ήδη περιορισμένη και εκ των προτέρων προκαθορισμένη (καθαριότητα, χειρονακτική εργασία και δουλειά σε εργοστάσιο) αγορά εργασίας. Οι συνθήκες ανεργίας και εκμετάλλευσης εργασίας στην ελλάδα είναι ενδημικές και η μεταναστευτική εργασία, τόσο εδώ όσο και παντού, εκπροσωπεί τους πιο εκμεταλλευμένους. Η γεωργία είναι τομέας που χρόνια τώρα εκμεταλλεύεται τον (μετανάστη) εργάτη αφαιρώντας αποδοχές έναντι της παροχής υποβαθμισμένων συνθηκών επιβίωσης ή καταστέλλοντας διαφωνίες επειδή οι εργάτ(ρι)ες έχουν επισφαλή χαρτιά. Το 2022 η ελλάδα υπέγραψε μια συμφωνία με τις κυβερνήσεις του Πακιστάν καιι του Μπανγκλαντές που στηρίζει τη μεταναστευτική εργασία στη γεωργική βιομηχανία. Η «νόμιμη» μετανάστευση, που ρίχνει μισθούς και προάγει την υπακοή στα αφεντικά και δικαιολογείται από την παγκόσμια ανισότητα και το συστημικό ρατσισμό, βάζει πλάτες για την πιο διαδεδομένη «παράνομη» απασχόληση καθώς οι πρακτικές εκμετάλλευσης είναι οι ίδιες.

Η χαμηλά αμοιβόμενη γεωργική εργασία στην επαρχία υποστηρίζει έναν ακόμα στόχο του κράτους: να απωθήσει εκείνα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για εργασία, και πιο συχνά μη λευκά άτομα, από τις πόλεις. Αυτό αποτελεί μια ακόμα μέθοδος ελέγχου και φυλάκισης, κατά την οποία απαιτείται η υποταγή με αντάλλαγμα τη στέγαση. Μέσα στις αστικές περιοχές, οι αποδεκτές θέσεις εργασίας για μετανάστ(ρι)ες, αποτελούν δουλειές στην καθαριότητα και στο τομέα της ανακύκλωσης, ενώ τα εργοστάσια και η εργασία στο delivery πληρώνουν συνήθως λιγότερο από 20 ευρώ για 10 με 12 ώρες εργασία την ημέρα, καθιστώντας έτσι αδύνατη την πληρωμή ενοικίου, λογαριασμών και φαγητού. Υπερπλήρης στέγαση, καθημερινός ρατσισμός από αφεντικά και συναδέλφους και στοχοποίηση από μπάτσους, γίνονται απαραίτητες προϋποθέσεις για πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και την υπηρεσία ασύλου στην Αθήνα. Καθώς η ατελείωτη γραφειοκρατία και η παρακράτηση εγγράφων σπρώχνει τους ανθρώπους σε πιο επισφαλείς δουλειές, το κράτος δημιουργεί τη δική του ρατσιστική αφήγηση, δικαιολογεί τη βία του και εργαλειοποιεί τους «μετανάστες» στο πόλεμο του εναντίον της εργατικής τάξης, οχυρώνοντας έτσι και την εθνικιστική ρητορική του.

Η πρόσβαση στη στέγαση είναι ένα σταθερό μέτωπο βίας και διαχωρισμού. Το κέρδος από τη στέγαση είναι θεμελιώδες για τον έλεγχο της κοινωνίας. Λόγω της κεντρικής τοποθεσίας της η Βικτώρια αντιμετωπίζει εκ νέου μια τεράστια απειλή ”ανάπτυξης” και εξευγενισμού. Τα σπίτια έχουν μείνει άδεια και οι καταλήψεις εκκενώνονται, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν όσες από εμάς ζούμε εδώ από το να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε. Στη Βικτώρια, όσοι κατάφεραν να πέρασουν τα σύνορα και τη κολάση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αντιμετωπίζουν περαιτέρω εμπόδια στη στέγαση είτε στο πρόσωπο ρατσιστών ιδιοκτητών, είτε από τις ΜΚΟ. Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ που παρέχει διαμερίσματα που διαχειρίζονται ΜΚΟ έχει μειωθεί δραστικά από τότε που η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο από την Ύπατη Αρμοστεία το 2019. Καθώς ορισμένες ΜΚΟ αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τη νέα δομή, η οποία ειρωνικά οδήγησε σε μαζικές εξώσεις, άλλοι έτρεξαν να καλύψουν το κενό. Κάτω απο τον έλεγχο των νέων δομών που δημιούργησε η ΝΔ, το κέρδος μιας ΜΚΟ βασίζεται στην έξωση όσων εκδίδονται αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου, δίνοντας έτσι κίνητρο για βίαιες επιχειρήσεις με τη συνεργασία των μπάτσων, κάτι που η ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ έχει πραγματοποιήσει πάμπολλες φορές. Αυτή η επισφάλεια της στέγασης και η πίεση που ασκείται, σημαίνει συνεχές άγχος στις ζωές των ανθρώπων και έχει αναγκάσει πολλές να εγκαταλείψουν την πόλη για να εγκατασταθούν ανεπίσημε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το γεγονός οτι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης παρουσιάζονται ως λύση για στέγαση αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ελλάδα, με τη συνενοχή της ΕΕ, και την εφαρμογή των προτοκόλων των διεθνών ΜΚΟ κανονικοποιεί τη φυλάκιση ατόμων που βρίσκονται εν κινήσει και αναπαράγει τη βία από τα σύνορα εως τις πόλεις στο όνομα της «ασφάλειας» και του ελέγχου.

Η κρατική διαχείριση του Covid-19, ήταν μια τέλεια δικαιολογία για την εφαρμογή αυστηρότερων, πιο βάναυσων ταξικών πολιτικών για τον περαιτέρω διαχωρισμό των ανθρώπων, από τις επιθέσεις σε διαδηλώσεις, την εκκένωση καταληψιακών εδάφων αγώνα και τον παραπάνω αποκλεισμό των ανθρώπων με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Το συχνά μη λειτουργικό προσωρινό ΑΜΚΑ παρείχε μια ψευδαίσθηση υποστήριξης και ίσης πρόσβασης, ενώ η εφαρμογή σκληρών «lockdown» και η σταδιακή θεσμική εγκατάλειψη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, απέδειξε το πραγματικό ρατσιστικό πρόσωπο του κράτους. Η οικοδόμηση τσιμεντένιων τοίχων γύρω από τη Μαλακάσα και τη Ριτσώνα, η εφαρμογή πυλών εισόδου και εξόδου υψηλής ασφάλειας και η πρόσληψη περισσότερων φυλάκων απ’ ότι γιατρών, δικηγόρων και κοινωνικών λειτουργών, είναι ακόμα ένα παραδείγματα του οπορτουνισμού του κράτους κατά τη διάρκεια των lockdown εξαιτίας του COVID, για τον διαχωρισμό του πληθυσμού αιτούντων ασύλου σε ελεγχόμενες φυλακές. Στις πόλεις, σε πλατείες γεμάτες κόσμο στόχος των μπάτσων ήταν οι μη λευκοί ήταν οι μη λευκοί για την καταβολή προστίμου.

Η γειτονιά της Βικτώριας, αντικατοπτρίζει τα σύνορα του Έβρου και του Αιγαίου: Αν οι άνθρωποι δεν υποταχθούν, θα αντιμετωπίσουν τη βάναυση καταστολή. Αλλά, οι άνθρωποι αντιστέκονται, εδώ στη Βικτώρια καθημερινά. Αντιστέκονται στη ρατσιστική μεταχείριση στις δημόσιες υπηρεσίες, στις επικείμενες εξώσεις τους από σπίτια των ΜΚΟ και στην εκτεταμένη βαρβαρότητα και τις διακρίσεις των μπάτσων. Η εικόνα μιας γυναίκας να αυτοπυρπολείται στο Καρα-Τεπέ μετά την ακύρωση της μετεγκατάστασής της στη Γερμανία, το 2021, είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις, όπου το ελληνικό κράτος είναι ο δολοφονικός υπαίτιος ενός καλά ενορχηστρωμένου εγκλήματος, που ονομάζεται ”μεταναστευτική πολιτική”. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι ενώ όσοι αγωνίζονται στη Βικτώρια για το δικαίωμά τους να ζήσουν ενάντια στον θεσμοθετημένο ρατσισμό, η ΕΕ ανοίγει την αγκαλιά της στους λευκούς Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ τα σύνορα της Πολωνίας κλείνουν για τους υπόλοιπους που είναι επίσης παγιδευμένοι στην Ουκρανία…

Στεκόμαστε στο πλευρό τους και παρόλο που όλοι αντιμετωπίζουμε την καταπίεση και την καταστολή, αναγνωρίζουμε τα προνόμιά μας και χρησιμοποιούμε τη διαπίστωση αυτή, όχι για να εμβαθύνουμε τον τεχνητό διαχωρισμό που έχει δημιουργηθεί από το κράτος, αλλά για να κατανοήσουμε ότι πρέπει να αναχαιτίσουμε το κύμα εσωτερικευμένου ρατσισμού και σεξισμού, τόσο στη καθημερινή μας ύπαρξη, όσο και μέσα από τα πεδία του αγώνα μας.

ΚΑΤΕΙΛΗΜΜEΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΙΖΑΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

ΣΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟ

Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Ζιζάνια


15:00

Σάββατο 19 Μάρτη

Διεθνής μέρα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό

Όχι άλλοι πνιγμένοι πρόσφυγες

Άσυλο, στέγη, χαρτιά, ΑΜΚΑ, σχολεία για όλους

Ανοίξτε τα σύνορα, όχι επαναπροωθήσεις

Στη φυλακή για πάντα οι νεοναζί

Στις 19 Μάρτη 2022, την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού, σε δεκάδες χώρες σε όλο τον πλανήτη βγαίνουμε στους δρόμους για να φράξουμε το δρόμο στην κλιμάκωση του ρατσισμού με το κλείσιμο των συνόρων στην Πολωνία και την Ελλάδα και την απειλή ανόδου του φασισμού.

Η κυβέρνηση που άφησε στο έλεος του χιονιά χιλιάδες κόσμο είναι η ίδια που δίπλα στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας έχει τα χέρια της βαμμένα με το αίμα εκατοντάδων προσφύγων που πνίγηκαν μέσα στην περασμένη χρονιά στα νερά του Αιγαίου και τη Μεσόγειο. Ο Μηταράκης καμαρώνει για την “μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών” επί των ημερών του, όμως αυτή η μεγάλη “επιτυχία” της κυβέρνησης σημαίνει πνιγμούς, επαναπροωθήσεις ακόμα και εξαφανίσεις προσφύγων.

Μέσα στα Χριστούγεννα το Αιγαίο γέμισε πτώματα αθώων ανθρώπων, μετά από τρία ναυάγια πλοίων κοντά στη Φολέγανδρο, τα Αντικύθηρα και την Πάρο. Ένοχη για αυτούς τους πνιγμούς είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η δολοφονική πολιτική των κλειστών συνόρων, με ευθύνη της ΕΕ. Αυτή είναι η πολιτική που σπρώχνει στα χέρια των διακινητών κατατρεγμένους πρόσφυγες που χάνουν την ζωή τους.

Όσοι πρόσφυγες βγουν ζωντανοί από την απάνθρωπη πρακτική των κλειστών συνόρων είναι καταδικασμένοι να ζουν σε στρατόπεδα φυλακές, κάτω από συνθήκες πείνας, κρύου και αποκλεισμένοι από κάθε δυνατότητα μετακίνησης, εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χωρίς ΑΜΚΑ.

Είναι απύθμενη η υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη όταν την ίδια ώρα με την ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εγκρίνουν τον εγκλωβισμό στα νησιά και πολλά δισεκατομμύρια στον Ερντογάν για να εξοντώνει τους πρόσφυγες, χύνει δηλητήριο κατά των προσφύγων εμφανίζοντας τους ως εισβολείς κατευθυνόμενους από τον Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή προσπαθούν με ψέμματα και συκοφαντίες να καλύψουν τις βρομιές τους όπως έγινε με την εν ψυχρώ ρατσιστική δολοφονία με 36 σφαίρες του Νίκου Σαμπάνη από τα πρωτοπαλίκαρα του Θεοδωρικάκου.

Είναι ώρα να ξεφορτωθούμε τα ρατσιστικά βαρίδια από τις πλάτες μας, να διώξουμε με τους αγώνες μας την κυβέρνηση του ρατσισμού και της δολοφονικής διαχείρισης της πανδημίας. Ήδη στις αρχές της χρονιάς η κυβέρνηση έσπασε τα μούτρα της από τη μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της Χίου, που δεν επέτρεψαν καν να ξεκινήσουν εργασίες στο νησί τους για την ανέγερση νέου στρατοπέδου φυλακής.

Διαδηλώνουμε στις 19 Μάρτη για άσυλο, χαρτιά και στέγη για τους πρόσφυγες, για ανοιχτά σύνορα και όχι απελάσεις και pushbacks, για να μπει τέλος στα στρατόπεδα του θανάτου, για να έρθουν να ζήσουν ανθρώπινα οι πρόσφυγες στις πόλεις, για να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, να έχουν όλοι ΑΜΚΑ. Για να βάλουμε μέσα στη φυλακή για πάντα τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και όλα τα ακροδεξιά παρακλάδια της.

Καλούμε κάθε αντιρατσιστική αντιφασιστική κίνηση και συλλογικότητα, τις μεταναστευτικές κοινότητες, τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών να στηρίξουν τη μεγάλη αυτή μάχη, που θα στείλει το παγκόσμιο μήνυμα ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι και ότι όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε μία κοινωνία αλληλεγγύης χωρίς φτώχεια, ρατσισμό και φασισμό.

ΚΕΕΡΦΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Για Οργανωτική Επιτροπή: antiracismfascism@yahoo.gr, Τηλ. 6932 828964, 210 3232871


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

19 ΜΑΡΤΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ!

Σταματήστε τον πόλεμο – Ανοίξτε τα σύνορα – Καλοδεχούμενοι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες!

Άσυλο και στέγη για όλους – Κλείστε τις βάσεις, στοπ στους εξοπλισμούς!

Οι φασίστες στη φυλακή!

Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 12:00

Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία με τις τραγικές συνέπειες στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, προκαλεί οργή ενάντια στον πόλεμο και ένα νέο κύμα αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Απέναντι στα ψέματα του Πούτιν ότι τάχα διεξάγει αντιφασιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, δεν ανεχόμαστε την υποκρισία των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που παριστάνουν όψιμα τουςa9f3cf7a-bcb0-45eb-b4eb-c35367b09283.jpg ανθρωπιστές. Με τους δικούς τους ματοβαμένους πολέμους και επεμβάσεις από το Αφγανιστάν και το Ιράκ μέχρι την Συρία και την Αφρική, ευθύνονται για εκατομμύρια νεκρούς και για τα καραβάνια των ξεριζωμένων προσφύγων, τα οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με απάνθρωπο ρατσισμό, με τα κλειστά σύνορα της Ευρώπης φρούριο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χιλιάδες είναι οι πνιγμένοι μικροί Αϋλάν στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, στα ναυάγια και τα pushbacks από την Frontex, το NATO και την ελληνική ακτοφυλακή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπαίνει στον πόλεμο στο πλευρό της Δύσης. Στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αναβαθμίζει τις στρατιωτικές βάσεις από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη σαν ορμητήριο του ΝΑΤΟ, σπαταλάει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς διεκδικώντας πιο επιθετική στάση στους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς με την Τουρκία στην περιοχή.

Το πραγματικό αντίπαλο δέος στη φρίκη του πολέμου και του ρατσισμού, είναι το διεθνές κίνημα σε Ανατολή και Δύση. Σαν κι αυτό που αγκάλιασε τους πρόσφυγες το 2015 όταν έσπαγαν τα σύνορα της Ευρώπης φρούριο. Η διεθνής κινητοποίηση στις 19 Μάρτη πιάνει το νήμα αυτών των αγώνων. Σε πάνω από είκοσι χώρες συντονιζόμαστε και διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό και το φασισμό!

Διαδηλώνουμε στις 19 Μάρτη και απαιτούμε δουλειές, υγεία, παιδεία για όλες και όλους, ντόπιους και μετανάστες και όχι βόμβες. Ούτε Πούτιν, ούτε ΝΑΤΟ, όχι στις κυρώσεις που χτυπάνε τον απλό κόσμο. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά και το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Αφρική και την Ασία, όλους τους πρόσφυγες που τρέχουν να σωθούν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους πολέμους, τη φτώχεια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Άσυλο και στέγη σε όλους και όλες. Όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χωράνε!

Διαδηλώνουμε στις 19 Μάρτη για να τσακίσουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις του Μητσοτάκη και του Μηταράκη, που δολοφονούν τους «πραγματικούς» πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο και στο Αιγαίο, τους μαντρώνουν σε στρατόπεδα κλειστές φυλακές, τους πετάνε έξω από σπίτια με νέες εξώσεις, στερούν την πρόσβαση τους στην υγεία και των παιδιών τους στα σχολεία.

Διαδηλώνουμε για να μην περάσουν οι μαζικές απελάσεις μεταναστών με τις αντεργατικές συμφωνίες Μηταράκη – Μπαγκλαντές που πάνε να γενικεύσουν τις συνθήκες της Μανωλάδας, να κάνουν τους μετανάστες εργάτες σκλάβους των εργοδοτών.

Διαδηλώνουμε για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στους φασίστες, τα παρακλάδια της Χρυσής Αυγής, να ξαναστήσουν τάγματα εφόδου. Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Σταυρούπολη, τον Εύοσμο, το Ν. Ηράκλειο, την Παλιά Κοκκινιά, δείχνουν το δρόμο. Η θέση των νεοναζί δολοφόνων είναι για πάντα στη φυλακή.

Όλοι και όλες μαζί, εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες με τα σωματεία, φοιτητές και φοιτήτριες με τους φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές και μαθήτριες, άνθρωποι των γραμμ

 

άτων και των τεχνών, κινήσεις γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, να βρεθούμε στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών. Να κάνουμε την 19 Μάρτη αφετηρία για να ξηλώσουμε την κυβέρνηση των πολεμοκάπηλων, των ρατσιστών, των δολοφόνων προσφύγων και μεταναστών. Έξω το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Frontex. Καλοδεχούμενοι όλοι οι πρόσφυγες!

ΚΕΕΡΦΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


ΧΑΝΙΑ

19 Μαρτίου, ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό και τους φασίστες

Ενάντια στον πόλεμο, αλληλεγγύη στην προσφυγιά.

Αγωνιζόμαστε ώστε να πάψουν να γίνονται οι κοινωνίες κρέας για τα κανόνια.

Κάλεσμα στην Πλατεία Αγοράς, 19 Μαρτίου, ώρα: 12.00

Κατάληψη Rosa Nera

 

 

 

 

 


Κάλεσμα στην αντιρατσιστική – αντιφασιστική διαδήλωση

Σάββατο, 19/03, 12:00, Πλατεία Αγοράς

Εναντίωση στον πόλεμο σημαίνει εναντίωση:

στη μηχανή που καταβροχθίζει άμαχα κορμιά και γεννά έχθρα και προσφυγιά,

στην κερδοφορία του Κεφαλαίου πάνω στον πόνο και τον θάνατο,

στην εργαλειοποίηση των διωγμένων που επεκτείνει το ρατσιστικό δηλητήριο,

στο εθνικιστικό αφήγημα που ταυτίζει τους λαούς με τα κράτη, τις θρησκείες και τους στρατούς διασπείροντας το μίσος μεταξύ τους,

στην ιδεολογία του τρόμου και της λήθης που πασχίζει να αποκρύψει την κοινή μας ιστορία, την κοινή μας τάξη, τις κοινές μας επιθυμίες, τους κοινούς μας αγώνες.

Άρνηση του πολέμου σημαίνει συλλογική δράση στη βάση αυτών των κοινών,

κίνηση προς τη δημιουργία χειραφετημένων κοινωνικών σχέσεων,

πορεία για την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη φιλία, τη ζωή μαζί.

Καλούμε στη διαδήλωση που θα γίνει στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό το Σάββατο 19 Μάρτη, 12:00, στην πλ. Αγοράς.

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων


ΠΑΤΡΑ

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΒΟΛΟΣ, ΞΑΝΘΗ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, (ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΑΤΡΑ, ΧΑΝΙΑ)

Διαδήλωση ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό

Σάββατο 19 Μάρτη

Διεθνής μέρα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό

Όχι άλλοι πνιγμένοι πρόσφυγες

Άσυλο, στέγη, χαρτιά, ΑΜΚΑ, σχολεία για όλους

Ανοίξτε τα σύνορα, όχι επαναπροωθήσεις

Στη φυλακή για πάντα οι νεοναζί

Διαδηλώνουμε

Αθήνα, Ομόνοια 3μμ

Θεσσαλονίκη , Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ.

Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου 12μεσ.

Χανιά, Πλατεία Αγοράς 12μεσ.

Ηράκλειο, Λιοντάρια 12μεσ.

Ξάνθη, Κεντρική Πλατεία 12μεσ.

Βόλος, Άγιος Νικόλαος 1μμ

Γιάννενα, Περιφέρεια 1μμ

Στις 19 Μάρτη 2022, την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού, σε δεκάδες χώρες σε όλο τον πλανήτη βγαίνουμε στους δρόμους για να φράξουμε το δρόμο στην κλιμάκωση του ρατσισμού με το κλείσιμο των συνόρων στην Πολωνία και την Ελλάδα και την απειλή ανόδου του φασισμού.

Η κυβέρνηση που άφησε στο έλεος του χιονιά χιλιάδες κόσμο είναι η ίδια που δίπλα στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας έχει τα χέρια της βαμμένα με το αίμα εκατοντάδων προσφύγων που πνίγηκαν μέσα στην περασμένη χρονιά στα νερά του Αιγαίου και τη Μεσόγειο. Ο Μηταράκης καμαρώνει για την “μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών” επί των ημερών του, όμως αυτή η μεγάλη “επιτυχία” της κυβέρνησης σημαίνει πνιγμούς, επαναπροωθήσεις ακόμα και εξαφανίσεις προσφύγων.

Μέσα στα Χριστούγεννα το Αιγαίο γέμισε πτώματα αθώων ανθρώπων, μετά από τρία ναυάγια πλοίων κοντά στη Φολέγανδρο, τα Αντικύθηρα και την Πάρο. Ένοχη για αυτούς τους πνιγμούς είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η δολοφονική πολιτική των κλειστών συνόρων, με ευθύνη της ΕΕ. Αυτή είναι η πολιτική που σπρώχνει στα χέρια των διακινητών κατατρεγμένους πρόσφυγες που χάνουν την ζωή τους.

Όσοι πρόσφυγες βγουν ζωντανοί από την απάνθρωπη πρακτική των κλειστών συνόρων είναι καταδικασμένοι να ζουν σε στρατόπεδα φυλακές, κάτω από συνθήκες πείνας, κρύου και αποκλεισμένοι από κάθε δυνατότητα μετακίνησης, εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χωρίς ΑΜΚΑ.

Είναι απύθμενη η υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη όταν την ίδια ώρα με την ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εγκρίνουν τον εγκλωβισμό στα νησιά και πολλά δισεκατομμύρια στον Ερντογάν για να εξοντώνει τους πρόσφυγες, χύνει δηλητήριο κατά των προσφύγων εμφανίζοντας τους ως εισβολείς κατευθυνόμενους από τον Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή προσπαθούν με ψέμματα και συκοφαντίες να καλύψουν τις βρομιές τους όπως έγινε με την εν ψυχρώ ρατσιστική δολοφονία με 36 σφαίρες του Νίκου Σαμπάνη από τα πρωτοπαλίκαρα του Θεοδωρικάκου.

Είναι ώρα να ξεφορτωθούμε τα ρατσιστικά βαρίδια από τις πλάτες μας, να διώξουμε με τους αγώνες μας την κυβέρνηση του ρατσισμού και της δολοφονικής διαχείρισης της πανδημίας. Ήδη στις αρχές της χρονιάς η κυβέρνηση έσπασε τα μούτρα της από τη μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της Χίου, που δεν επέτρεψαν καν να ξεκινήσουν εργασίες στο νησί τους για την ανέγερση νέου στρατοπέδου φυλακής.

Διαδηλώνουμε στις 19 Μάρτη για άσυλο, χαρτιά και στέγη για τους πρόσφυγες, για ανοιχτά σύνορα και όχι απελάσεις και pushbacks, για να μπει τέλος στα στρατόπεδα του θανάτου, για να έρθουν να ζήσουν ανθρώπινα οι πρόσφυγες στις πόλεις, για να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, να έχουν όλοι ΑΜΚΑ. Για να βάλουμε μέσα στη φυλακή για πάντα τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και όλα τα ακροδεξιά παρακλάδια της.

Καλούμε κάθε αντιρατσιστική αντιφασιστική κίνηση και συλλογικότητα, τις μεταναστευτικές κοινότητες, τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών να στηρίξουν τη μεγάλη αυτή μάχη, που θα στείλει το παγκόσμιο μήνυμα ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι και ότι όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε μία κοινωνία αλληλεγγύης χωρίς φτώχεια, ρατσισμό και φασισμό.

ΚΕΕΡΦΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ,

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Για Οργανωτική Επιτροπή: antiracismfascism@yahoo.gr, Τηλ. 6932 828964, 210 3232871



Διαδήλωση το Σάββατο 19 Μαρτίου ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τον πόλεμο, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το Δημήτρη Ζερβουδάκη – Συμμετέχουν μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα.

«Τα γεγονότα στα σχολεία της περιοχής μας με τη δράση φασιστικών ομάδων, στην αρχή της σχολικής χρονιάς στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και στη συνέχεια στα ΕΠΑΛ Ευόσμου, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες των σωματείων μας ότι το φαινόμενο του φασισμού είναι ορατό και απειλητικό.

Σάββατο 19/3, διαδήλωση, 12μεσ., άγαλμα Βενιζέλου
Κυριακή 20-3, συναυλία με Δ. Ζερβουδάκη και μαθητικά-φοιτητικά συγκροτήματα, στις 6μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου
Στο τριήμερο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τον πόλεμο καλούν οι Α’, Γ’ Ε’ Ζ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λαγκαδά.

Τα σωματεία μας συμμετείχαν στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και δόθηκε ηχηρή απάντηση ότι δεν θα επιτρέψουμε τη δράση των φασιστών μέσα και έξω από τα σχολεία. Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ αξιοποιώντας την 21η Μάρτη, παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και ρατσισμού, οργανώνουμε τριήμερο δράσεων και εκδηλώσεων κατά του φασισμού, του ρατσισμού και του πολέμου. Στην σημερινή συγκυρία η μάχη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνδέεται με τον αγώνα για να σταματήσει ο πόλεμος που κλιμακώνεται επικίνδυνα και απειλεί χώρες και λαούς.

Το τριήμερο δράσεων περιλαμβάνει: την πραγματοποίηση αντιφασιστικών, αντιρατσιστικών και αντιπολεμικών δράσεων στα σχολεία την Παρασκευή 18/3 και την Δευτέρα 21/3 (απευθύνουμε αίτημα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αποστείλουν σχετική οδηγία να πραγματοποιηθούν για ένα 2ωρο στα σχολεία δράσεις με αντίστοιχο περιεχόμενο), τη συμμετοχή της Ε΄ ΕΛΜΕ στη συγκέντρωση – πορεία στις 19/3 στις 12 μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, την οργάνωση αντιφασιστικής, αντιρατσιστικής, αντιπολεμικής συναυλίας την Κυριακή 20/3, στις 5 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου με τη συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων και του Δημήτρη Ζερβουδάκη (απευθυνόμαστε και σε άλλους καλλιτέχνες).

Σας προσκαλούμε από κοινού να οργανώσουμε το τριήμερο των δράσεων αυτών, ακόμη να οργανώσουμε από κοινού και μέρος των δράσεων που θα αποφασίσετε».

Στη συναυλία συμμετέχουν: Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Ορχήστρα του, Ανεμοδάρτες, Αντίθετη πορεία, Secondo, Σεισάχθεια

Μοιραστείτε το άρθρο