Τρίτη διακοπή στην δίκη δεύτερου βαθμού για την δολοφονία Τοπαλούδη. Την προσεχή Δευτέρα 21 Μαρτίου η νέα δικάσιμος

Της Σοφίας Σπυριδωνίδου

Τρίτη φορά διακόπτεται η δευτεροβάθμια εξέταση στην φριχτή υπόθεση του βασανισμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018 στην Ρόδο. Το αίτημα για παραπομπή της δίκης σε δεύτερο βαθμό έχουν καταθέσει οι δύο καταδικασμένοι δολοφόνοι, οι οποίοι πρωτόδικα καταδικάστηκαν ποινή ισόβια για ανθρωποκτονία συν 15 έτη για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού ο καθένας, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης του Αλέξανδρου Λούτσαϊ, ο οποίος ενώ έχει ήδη γίνει αποδεκτό το αίτημά του σε προηγούμενη δικάσιμο, για περισσότερο χρόνο ώστε να μελετήσει την δικογραφία και πήρε προθεσμία σχεδόν ενός μήνα, δήλωσε για ακόμα μία φορά πως δεν είναι έτοιμος και παράλληλα επικαλέστηκε απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για μη συμμετοχή των δικηγόρων, σε δίκες μετά και την τρίτη διακοπή, εφόσον δεν έχει ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία. Η δικαιολογία ότι ο χρόνος που του δόθηκε δεν ήταν αρκετός προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου ο οποίος επεσήμανε πως το καινούριο δικαστήριο που ορίστηκε είχε το ίδιο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί. Ο συνήγορος κατέθεσε δεύτερη αίτηση αναβολής, η οποία απορρίφθηκε. Στο σημείο αυτό ο δικηγόρος δήλωσε την παραίτησή του.

Η έδρα στην προσπάθεια της να συνεχιστεί η διαδικασία, διόρισε τρεις νέους συνηγόρους από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι οποίοι κλήθηκαν και παρευρέθηκαν άμεσα στο χώρο του δικαστηρίου, όμως και οι τρεις αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση του καταδικασθέντος.

Η πρώτη δικηγόρος δήλωσε στο δικαστήριο: «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον». Η δεύτερη δικηγόρος υποστήριξε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν θα ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε και εγώ» και σχολίασε πως αν γνώριζε για ποια υπόθεση είχε καλεστεί δεν θα ερχόταν. Ο τρίτος δικηγόρος που διορίστηκε είπε: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα, δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Οι αντιδράσεις των συνηγόρων προκάλεσαν τα χειροκροτήματα του κόσμου μέσα στην αίθουσα, οπότε και έλαβε τον λόγο η εισαγγελέας της έδρας σημειώνοντας: «Γνωρίζετε πολύ καλά πώς λειτουργεί το δικαιικό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολιτισμός ευτυχώς και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ό,τι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά αυτοί που υπερασπίζεστε, τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε, προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει».

Τελικά, ορίστηκαν δύο νέοι δικηγόροι από τον κατάλογο, οι οποίοι δέχτηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση του Αλέξανδρου Λούτσαϊ. Οι νέοι συνήγοροι ζήτησαν και έλαβαν έξι ημέρες για την μελέτη της δικογραφίας, και η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 21 Μαρτίου. Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη κατέθεσαν αίτημα να εξεταστούν στις 28 Μαρτίου και η διαδικασία να ξεκινήσει με την εξέταση άλλων μαρτύρων, το οποίο έγινε δεκτό από την έδρα.

Σημειώνεται πως ο Μανώλης Κούκουρας, μετά την προκλητική συμπεριφορά που επέδειξε καθ’ολη τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης το 2020 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, σήμερα δήλωσε πως είναι αθώος και αρνείται όλες τις κατηγορίες.«Δε φταίω» είπε. Και προσέθεσε: «Δεν έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους».

Δίπλα στους γονείς της Ελένης βρέθηκαν για ακόμα μία φορά πλήθος κόσμου και οργανώσεις, Στην προηγούμενη δικάσιμο, στις 10 Μαρτίου, η απόφαση για νέα αναβολή είχε εξοργίσει την κ.Κούλα Αρμουτίδου, η οποία είχε απευθυνθεί στην έδρα εξοργισμένη: «Μπράβο σε όλους κι εκεί ψηλά που κάθεστε στα έδρανα. Ντροπή! Ντροπή!» και αποχωρώντας από το δικαστήριο δήλωσε: «Πόσο να αντέξω.. Θέλει το σύστημα να μας εξουθενώσει ή να μας στείλει στο ψυχιατρείο;» ζητώντας για ακόμα μία φορά να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο δολοφόνους της κόρης της.

*Φωτογραφία του Μάριου Λώλου έξω από το Εφετείο Αθηνών από την ημέρα έκδοσης της πρωτόδικης απόφασης.

Μοιραστείτε το άρθρο