Συγκέντρωση: Τρίτη 15 Μάρτη, 6.30μ.μ., Άγαλμα Βενιζέλου
Τα Σωματεία που υπογράφουμε συμφωνούμε στην εκτίμηση ότι η μη εφαρμογή στην πράξη/κατάργηση κι ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη (4808/21) είναι καθοριστικό ζήτημα για όλο το εργατικό κίνημα, αφού ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί τομή στο βάθεμα της αντεργατικής λαίλαπας και “βάζει στον γύψο” τους αγώνες και τις απεργίες, τη συνδικαλιστική δράση και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων.
Μέσα από μια σειρά αντιδραστικές διατάξεις του νόμου 4808/21, το κράτος και η εργοδοσία θέλουν να ελέγξουν και να καθυποτάξουν τα σωματεία, να εξουδετερώσουν κάθε εργατική αντίσταση.
-Καθιερώνεται ως υποχρεωτική η ηλεκτρονική ψήφος στις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων καθώς και στις ψηφοφορίες των Γενικών τους Συνελεύσεων, καταστρατηγώντας έτσι κάθε έννοια συλλογικότητας και εσωτερικής δημοκρατίας των σωματείων αλλά και θέτοντας υπό αμφισβήτηση το αδιάβλητο των εκλογών, την εγκυρότητα και αξιοπιστία τους
-Τα σωματεία υποχρεούνται να εγγραφούν στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), καταθέτοντας πρακτικά εκλογών, γενικών συνελεύσεων και άλλες πληροφορίες για τη λειτουργία του σωματείου. Τίθενται με άλλα λόγια κάτω από τον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους και των εργοδοτών ενώ αν δεν δεχτούν να φακελωθούν, δεν θα έχουν δυνατότητα εκπροσώπησης των εργαζόμενων σε συναντήσεις με την εργοδοσία, στα δικαστήρια κ.ά., δεν θα έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης ή κήρυξης απεργίας, στάσης εργασίας κ.ά.
-Παρεμποδίζεται η παρουσία/παρέμβαση του σωματείου στον εργασιακό χώρο αλλά και καταργείται στην ουσία το απεργιακό δικαίωμα με την πρόβλεψη προσωπικού ασφαλείας (ως το 1/3 της υπηρεσίας) ή την πρόβλεψη (ηλεκτρονικής) ψήφου του 50%+1 των εργαζόμενων για την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης
-Τα σωματεία υποχρεούνται να αλλάξουν καταστατικό για να προσαρμοστούν στις αντιδραστικές κατευθύνσεις του νόμου
Τα εργατικά σωματεία δεν μπορούν να αποδεχτούν ως τετελεσμένο γεγονός την ψήφιση του νόμου κι αυτές τις ρυθμίσεις, δεν μπορούν να συζητούν οποιαδήποτε «προσαρμογή» στο νόμο αφού κάτι τέτοιο οδηγεί βάζει ταφόπλακα στον αναγκαίο στην περίοδο μαχητικό-δυναμικό χαρακτήρα της δράσης του εργατικού κινήματος. Απέναντι σ’ αυτά πρέπει να οργανώσουμε την αντίστασή μας, να δηλώσουμε ανυπακοή κι απειθαρχία. Το εργατικό κίνημα πρέπει να προχωρήσει στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό για την οργάνωση του πανεργατικού μετώπου και την ανάπτυξη του αγώνα για ζωή με δικαιώματα στην Εργασία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, το Περιβάλλον και γενικότερα για κάθε κοινωνική ανάγκη που έχει μετατρέψει σε πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
Κόντρα στην προσπάθεια κατεδάφισης των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων και συνεχίζοντας τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος για τη μη εφαρμογή στην πράξη και συνολική ανατροπή του ν. Χατζηδάκη, τα σωματεία της Θεσ/νίκης:
1. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με βάση τα καταστατικά μας, προασπίζοντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων και την απεργία
2. Δεν αλλάζουμε τα καταστατικά μας όπως απαιτείται από τον ν. Χατζηδάκη, δεν κάνουμε εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία παρά μόνο με φυσική παρουσία και δεν δεχόμαστε το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων με την κατάθεση στοιχείων των διαδικασιών και της δράσης μας στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.
3. Προασπίζουμε τους αγώνες μας και κηρύσσουμε στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις με βάση τις αυτοπρόσωπες δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται από τα καταστατικά μας και ακολουθούμε μέχρι τώρα, χωρίς ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πλειοψηφίες 50%+1, ορισμό προσωπικού ασφαλείας και προσφυγή στον ΟΜΕΔ
4. Καλούμε τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα και ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ να προχωρήσουν άμεσα σε αποφάσεις. δράσεις και κινητοποιήσεις για την μη εφαρμογή στην πράξη και τη συνολική ανατροπή του ν. Χατζηδάκη, όπως περιγράφεται πιο πάνω
5. Καλούμε τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πόλη, να διατρανώσουμε την αντίθεση και την αποφασιστικότητά μας για την ανατροπή του νόμου, με τη διοργάνωση πανεργατικού συλλαλητηρίου την Τρίτη 15 Μάρτη (6.30μμ, στο Άγαλμα Βενιζέλου), καλώντας και άλλα σωματεία να οργανώσουν ανάλογες δράσεις πανελλαδικά.
6. Θεωρούμε απόλυτα αναγκαία για την ανατροπή του αντεργατικού νόμου την ύπαρξη απεργιακών βημάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στηρίζουμε τη Γενική Απεργία στις 6 Απρίλη και καλούμε Ομοσπονδίες, Συνομοσπονδίες και Συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις για την μαζικοποίηση και τη συνέχισή της ενώ σε αντίθετη περίπτωση αναλαμβάνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία ανάλογη πρωτοβουλία και απεργιακή δράση.
Κόντρα στην επίθεση στα δικαιώματά μας και στο δικαίωμα να τα διεκδικούμε, προβάλουμε ένα πλαίσιο υπεράσπισης των δικαιωμάτων, των σωματείων και των αγώνων μας:
– Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα – Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.
– Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια και την αδιοριστία – Απαγόρευση των απολύσεων – Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους/ες – Μαζικές προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών – Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών/μονιμοποίηση των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία
–Μέτρα από κράτος και εργοδότες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και ενάντια στα εργατικά ατυχήματα
– Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις – Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών, την ακρίβεια και τις αυξήσεις ρεύματος, θέρμανσης, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης.
Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να υπερασπιστούμε τα σωματεία μας!
-Ζ΄ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης
-Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λαγκαδά
-Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
-Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
-Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης
-Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης