Η Ελλάδα καταδικάστηκε 948 φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε 948 ανέρχονται οι καταδίκες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σύμφωνα με το μέλος του Γιάννη Κτιστάκη.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής της Βουλής για την Παρακολούθηση των Αποφάσεων του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο κ. Κτιστάκης απέδωσε τη χαμηλή θέση που βρίσκεται η Ελλάδα στον τομέα αυτό στη μη συμμόρφωση της χώρας μας στις καταδικαστικές αποφάσεις και στην αδυναμία της να εξαλείψει τις εστίες που πολλαπλασιάζουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο Έλληνας δικαστής απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών επεσήμανε ότι η όποια σύγκριση πρέπει να γίνεται με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης κι όχι με τις βαλκανικές ή την Τουρκία.

Όπως είπε μάλιστα, σύγκριση μπορεί να γίνει μόνον με το Βέλγιο, μια χώρα που έχει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα κι όχι μόνον πληθυσμιακά.

«Το Βέλγιο έχει μόνο 285 καταδίκες έναντι 948 της Ελλάδας και μόνο 234 σήμερα που μιλάμε εκκρεμείς προσφυγές, έναντι 2.214 της Ελλάδας. Στους αριθμούς το Βέλγιο την τελευταία δεκαετία 2011-2021, πλήρωσε 1.745 909 ευρώ για αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ η Ελλάδα πλήρωσε έξι φορές περισσότερα, 28.256.237 ευρώ», διευκρίνισε.

Μοιραστείτε το άρθρο