ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΜΕΞΙΚΟ
Υπεράσπιση της Μάνας ΓΗΣ,
βασικό μέτωπο κοινωνικού αγώνα

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του infolibre.gr με το ειδικό ειδησεογραφικό τμήμα του ραδιοφώνου KeHuelga, το διαδικτυακό Nebulosa, στο Μεξικό, μεταδίδουμε τα νέα από τους αγώνες και τις αντιστάσεις:

  • 2022: ένα παράξενο ξεκίνημα της χρονιάς
  • Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά των ζαπατιστικών κοινοτήτων.
  • Ειδήσεις από την υπεράσπιση της Μάνας Γης.
  • Συναγερμός στον Ισθμό του Tehuantepec κατά των ανεμογεννητριών.
  • Κατά της εξόρυξης στο Temixco, Morelos.
  • Ενάντια στο ορυχείο Penmont
  • Puebla: συνάντηση ενάντια στα προγράμματα θανάτου.
  • Σύγκρουση CIDE: Η Conacyt παίρνει το προβάδισμα.
  •  Εξορύξεις: το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι συμβάσεις παραχώρησης.
  • Οι εκπαιδευτικοί και η δεύτερη ημέρα εμβολιασμού.
  • Η τραγωδία της μετανάστευσης: απολογισμός 2021

Μεταφραστική επιμέλεια της Bruja Escarlata

_________________________________________________________________________

ΜΕΞΙΚΟ

2022: ένα παράξενο ξεκίνημα χρονιάς.

Μεταξύ πανδημίας και των αναπτυξιακών πολιτικών, οι προοπτικές για μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων στο Μεξικό, δεν είναι καλές. Από το 2018 υποστηρίζαμε ότι η υπεράσπιση των εδαφών και της Μάνας Γης θα είναι το βασικό μέτωπο του κοινωνικού αγώνα. Τρία χρόνια 4ου μετασχηματισμού, οι συγκρούσεις για τα εδάφη έχουν ενταθεί, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης του López Obrador να υλοποιήσει τα μεγαπρογράμματά της με οποιοδήποτε κόστος, αδιαφορώντας για τις κοινότητες, τις ομάδες και τα άτομα που εναντιώνονται. Με αυτό τον τρόπο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα έργα του νέου αεροδρομίου και προχωρούν οι εργασίες του Τρένου Μάγια, του διυλιστηρίου Dos Bocas στο Tabasco και του Διαδρόμου του Ισθμού στην Oaxaca.

Παρά κάποιες μεμονωμένες νίκες, όπως τη δικαστική αναστολή που πέτυχαν οι κοινότητες του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI) στις 10 Ιανουαρίου, κατά της προεδρικής απόφασης η οποία με μια κίνηση θωράκισε τα κυβερνητικά έργα χαρακτηρίζοντάς τα ως έργα δημοσίου ενδιαφέροντος και εθνικής ασφάλειας. Η πολιτική στιγμή ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία διατηρεί την πρωτοβουλία τόσο απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις όσο και απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους, ιδιαίτερα στην επιχειρηματική και κομματική δεξιά.

Σε αυτό το πλαίσιο η ζαπατιστική απουσία της 1ης Ιανουαρίου είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο: ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει το δρόμο προς ένα εξαετές πρόγραμμα, η κύρια δύναμη του κοινωνικού αγώνα περιήλθε σε μια περίεργη σιωπή. Ελπίζουμε ότι αυτή η σιωπή θα καταλήξει σε νέες πρωτοβουλίες για να πολεμήσουμε το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει το ζαπατισμό της Chiapas από το 1994.

Έτσι, ξεκινάμε μια ακόμα χρονιά αγώνα επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε την ελεύθερη ενημέρωση και να πορευτούμε μαζί με εκείνους που χτίζουν άλλους κόσμους, διαφορετικούς και καλύτερους από τον καπιταλιστικό εφιάλτη: ας στρωθούμε αμέσως στη δουλειά.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες

Και μιλώντας για κυβερνητικές ενέργειες κατά των ιθαγενών λαών, η Chiapas είναι ένα απτό παράδειγμα παραλείψεων και συνενοχής των αρχών με ομάδες ανοιχτά παραστρατιωτικές. Παρά τις καταγγελίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι επιθέσεις ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες δεν σταματούν.

Στις 10 Ιανουαρίου, το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης «Νέο χάραμα αντίστασης και εξέγερσης για τη ζωή και την ανθρωπότητα», Καρακόλ Patria Nueva, κατήγγειλε επίθεση εναντίον της αυτόνομης κοινότητας 16 de Febrero του αυτόνομου δήμου Lucio Cabañas, (επίσημος δήμος Ocosingo), Chiapas. Μια ομάδα περίπου 15 ατόμων με κουκούλες και όπλα, εισέβαλλε στην αυτόνομη κοινότητα, εκτοπίζοντας μια οικογένεια, βάση στήριξης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης, χτυπώντας ένα 15χρονο αγόρι με το κοντάκι ενός πυροβόλου όπλου. Η κυρία Hilaria Hernández Gómez 42 ετών ξυλοκοπήθηκε και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της, με το τρίχρονο παιδί της, Tomas López Hernández, αγκαλιά, ενώ ο 10χρονος Jeremías López Hernández και ο εξάχρονος Julio Cesar López Hernández παρέμειναν στο σπίτι. Δύο μέρες αργότερα, το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι όλες και όλοι όσοι δέχθηκαν επίθεση εντοπίστηκαν ζωντανοί.

Στις 8 και 9 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε το τρίτο καραβάνι που οργάνωσε το Δίκτυο Αντίστασης και Εξέγερσης AJMAQ, στην κοινότητα Nuevo San Gregorio, που ανήκει στον Αυτόνομο Δήμο Lucio Cabañas του Καρακόλ 10, «Ανθίζοντας ο Εξεγερμένος Σπόρος». Στις 12 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε η έκθεση αυτής της επίσκεψης, στην οποία επισημαίνονται ιδιαίτερα οι επιθέσεις ενάντια στα μέσα διαβίωσης των ζαπατίστας, και στις πρωτοβουλίες τους για την υγεία και την εκπαίδευση.

Μοιραζόμαστε τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έκθεσης:

Audio

Από αυτόν εδώ το χώρο απαιτούμε ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ CHIAPAS!

Ειδήσεις από την υπεράσπιση της Μάνας Γης

Συναγερμός στον Ισθμό του Tehuantepec κατά των ανεμογεννητριών

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ένα αστικό δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε αγωγή ομάδας μελών κοινοτήτων της Oaxaca που ζητούσε να σταματήσει η κατασκευή του αιολικού πάρκου Gunna Sicarú. Με αφορμή την απόφαση αυτή, η δημοτική αρχή του Unión Hidalgo ζήτησε να επαναληφθεί η κοινοτική διαβούλευση για τη νομιμοποίηση του προγράμματος Ηλεκτρισμού της Γαλλίας. Σύντροφ@ της Συνέλευσης των Ιθαγενών Λαών του Ισθμού υπενθύμισαν ότι το αιολικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί καθώς υπάρχουν δύο δικαστικές αναστολές που έχουν εγκριθεί για την ιθαγενική κοινότητα του Juchitán. Ας είμαστε σε ετοιμότητα για το τι μπορεί να συμβεί στις αρχές του 2022.

Κατά της εξόρυξης στο Temixco, Morelos

Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, σύντροφ@ του Κινήματος Ενάντια στα Ανοιχτά Ορυχεία Μετάλλων διαδήλωσαν στο δημαρχείο του Temixco, που διοικείται από την Juana Ocampo του Κόμματος Morenai, για να απαιτήσουν να κηρυχθεί ο δήμος «ελεύθερος από τις εξορύξεις» και να εμποδίσουν την καναδική εταιρία Álamos Gold (πρώην Esperanza Silver) να εκμεταλλευτεί ορυχείο χρυσού και αργύρου στην αρχαιολογική ζώνη του Xochicalco. Σήμερα πραγματοποιούνται ερευνητικές εργασίες στην κοινότητα Tetlama για το λόγο αυτό προσπαθούν να παρεμποδίσουν την έναρξη λειτουργείας του ορυχείου. Την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε πορεία από την Tetlama προς το δημαρχείο του Temixco και εξάωρος αποκλεισμός του ομοσπονδιακού αυτοκινητόδρομου Iguala-Cuernavaca, για να υπερασπιστούν τα αιτήματά τους. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν κάτοικοι από 16 κοινότητες της περιοχής. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων˙ όσ@ εναντιώνονται στην εξόρυξη επισήμαναν ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα επιφέρει σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, γι’ αυτό και θα συνεχίσουν να κινητοποιούνται και να πιέζουν τις αρχές να προστατεύσουν αυτήν την περιοχή του Morelos…

Ενάντια στο ορυχείο Penmont

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εξόρυξη δεν αφορούν μόνο την καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας, αλλά πλήττουν βαθύτατα και τις κοινότητες λόγω της μη τήρησης των δεσμεύσεων των μεταλλευτικών εταιριών. Τέτοια είναι η περίπτωση της μεταλλευτικής εταιρίας Penmont η οποία από τη δεκαετία του 90 πραγματοποιεί εργασίες μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης στη γη του εχίδο El Bajío, που βρίσκεται μεταξύ της Caborca και του Puerto Peñasco, στην Sonora. Από το 2009, τα μέλη του εχίδο έχουν καταθέσει νομικές προσφυγές για την απομάκρυνση της μεταλλευτικής εταιρίας Penmont, ιδιοκτησίας του Alberto Bailleres, και από το 2013 έχουν λάβει 67 ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Πριν από δύο χρόνια, ο πρόεδρος López Obrador υποσχέθηκε στα μέλη του εχίδο ότι οι αποφάσεις αποκατάστασης της γης τους θα υλοποιούνταν, αλλά ήταν άλλη μια κενή υπόσχεση. Για όλους αυτούς τους λόγους, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, δεκάδες κάτοικοι διαδήλωσαν στο Zócalo της Πόλης Τέρας απαιτώντας δικαιοσύνη. Στη εν λόγω δράση τόνισαν τα εξής: Απαιτούμε να γίνει σεβαστό το «ανθρώπινο δικαίωμά μας πρόσβασης στη δικαιοσύνη και να διαλευκανθούν οι δολοφονίες των συντρόφων που έπεσαν στον αγώνα για την υπεράσπιση του εδάφους μας ενάντια στο μεταλλείο: Raúl Ibarra de la Paz, José de Jesús Robledo Cruz και María de Jesús Gómez Vega και να εμφανιστεί ζωντανή η συντρόφισσά μας Noemí Elizabeth López Gutiérrez».

Puebla: Συνάντηση ενάντια στα προγράμματα του θανάτου.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου και του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού των πολιτειών Puebla, Morelos και Tlaxcala, δεκάδες εκπρόσωποι και μέλη κοινωνικών οργανώσεων και ιθαγενών λαών πραγματοποίησαν την Κυριακή 16 Ιανουαρίου την «Εθνική Συνάντηση ενάντια στους Αγωγούς Φυσικού Αερίου και τα Προγράμματα του Θανάτου». Η συνάντηση διεξήχθη στο Σπίτι των Λαών Altepelmecalli στο δήμο του Juan C. Bonilla, το οποίο βρίσκεται στις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμφιάλωσης Bonafontii.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τους λόγους για τους οποίους εναντιώνονται στα μεγάλα έργα υποδομής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα οποία θα βλάψουν τόσο το περιβάλλον όσο και τη ζωή των κοινοτήτων. Εκτός από τα μεγάλα προγράμματα του López Obrador, το Τρένο Μάγια, το αεροδρόμιο της Santa Lucía, το διυλιστήριο Dos Bocas, ο Δια-ωκεάνιος Διάδρομος, καταγγέλθηκαν επίσης τα έργα του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Morelos (PIM) και ο αγωγός φυσικού αερίου Tuxpan-Tula. Ένα άλλο κοινό θέμα ήταν η απόρριψη της προεδρικής απόφασης η οποία αποσκοπεί στη θωράκιση των μεγαπρογραμμάτων και αφήνει τις κοινότητες ανυπεράσπιστες. Επισήμαναν ότι η κοινότητα Zacatepec κατάφερε να εκδοθεί από το Δεύτερο Περιφερειακό Δικαστήριο για θέματα αστικής ευθύνης στην πολιτεία Puebla, προσωρινή αναστολή του συγκεκριμένου διατάγματος, απόφαση που ανοίγει τη δυνατότητα ανατροπής του μέτρου στα δικαστήρια.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, πορεία προς το όρυγμα που εμφανίστηκε στα μέσα του 2021 στην κοινότητα της Santa María Zacatepec. Σε αυτή τη δράση υπενθύμισαν ότι η τεράστια τρύπα είναι αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης των υπόγειων υδάτινων μαζών από εταιρίες όπως η Bonafont.

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν δράσεις για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του Samir Flores και την μη εκπλήρωση των Συμφωνιών του San Andrés, καθώς και η πραγματοποίηση ενός καραβανιού από την Puebla στον Ισθμό του Tehuantepec, ενάντια στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτή την περιοχή της χώρας.

Και παρόλα αυτά, ο López Obrador λέει ότι όλος ο κόσμος είναι ευχαριστημένος με τα μεγαπρογράμματα του θανάτου.

Σύγκρουση CIDE: Η Conacyt παίρνει το προβάδισμα

Στο πλαίσιο των κάθετων μέτρων της διευθύντριας του εθνικού Συμβουλίου επιστήμης και τεχνολογίας (Conacyt), του ισχυρού οργάνου που είναι υπεύθυνο για την κατανομή πόρων που προορίζονται για την έρευνα στο Μεξικό, είναι ο διορισμός νέου διευθυντή στο Κέντρο Οικονομικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (CIDE) και οι προσπάθειες τροποποίησης του καταστατικού του με σκοπό να μειωθούν τα περιθώρια δράσης της κοινότητας αυτού του εκπαιδευτικού κέντρου. Το Σεπτέμβριο του 2021 ο José Romero διορίστηκε νέος διευθυντής, προκαλώντας πλήγμα στην κοινότητα, καθώς ο ακαδημαϊκός δεν είναι μέλος του CIDE αλλά έκανε καριέρα στο Κολέγιο του Μεξικού. Εκτός από τις περικοπές στον προϋπολογισμό και την απομάκρυνση ορισμένων διευθυντών, ο διορισμός αυτός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της δυσαρέσκειας και οδήγησε σε κινητοποιήσεις και διάφορες εκστρατείες με αίτημα την απομάκρυνση του νέου διευθυντή. Απέναντι στην αδιαλλαξία της διευθύντριας του Conacyt, φοιτητές του CIDE με την υποστήριξη ορισμένων καθηγητών και εργαζομένων, κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της σχολής τους στις 29 και 30 Νοεμβρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης οργανώθηκαν διάφορες διαμαρτυρίες στους δρόμους, η πιο πρόσφατη από τις οποίες πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 μπροστά στα γραφεία του Conacyt στη Λεωφόρο Insurgentes Sur. Εκείνη τη μέρα είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση των μελών του CIDE με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού του οργάνου «ώστε ο διορισμός του José Romero να είναι έγκυρος». Δεκάδες άτομα διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «Álvarez-Buylla, η επιστήμη δεν σου ανήκει» και «Υπερασπίζομαι το CIDE». Τελικά, η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε.

Κατά κάποιο παράδοξο τρόπο, αφού μέχρι σήμερα οι κινητοποιήσεις, οι συμμαχίες και η υποστήριξη είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν μια κατάσταση νομιμοποίησης των φοιτητικών αιτημάτων, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου παραδόθηκαν οι εγκαταστάσεις στην Πόλη Τέρας και την Aguascalientes, βάζοντας τέλος στην «ανάκτηση» των εγκαταστάσεων, καλώντας παράλληλα να συνεχιστεί ο αγώνας «στους δρόμους». Η βασική αιτία ήταν η ταχύτατη αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό στη χώρα. Η Conacyt εξέδωσε, αμέσως, ανακοίνωση όπου πανηγύριζε για την παράδοση του κτιρίου. Ας έχουμε στραμμένη την προσοχή μας σε αυτή τη σύγκρουση, καθώς η Conacyt, σίγουρα, θα εκμεταλλευτεί την παράδοση των εγκαταστάσεων για να επαναφέρει το σχέδιο της για μεγαλύτερο έλεγχο του CIDE…

Εξορύξεις: το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι συμβάσεις παραχώρησης

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το Μεξικανικό Δίκτυο πληγέντων από τις Εξορύξεις, τόνισε ότι στη χώρα υπάρχουν 20.071 συμβάσεις παραχώρησης σε ισχύ και, δεδομένης αυτής της κατάστασης, στερείται νοήματος η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι δε θα χορηγούνται πλέον νέες άδειες παραχώρησης, αφού με τις ήδη υπάρχουσες θα καταστραφούν εδάφη και οικοσυστήματα. Τόσο ο Calderóniii όσο και ο Peñaiv έχουν παραχωρήσει με συμβάσεις μεγάλο τμήμα της χώρας. Ο López Obrador είχε πει ότι θα έβαζε ένα τέλος, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μεταξύ 2019 και 2021 εκδόθηκαν περιβαλλοντικές άδειες σε 29 εξορυκτικά προγράμματα. Εύκολο να το λέμε αλλά, μιλάμε για 29 περιοχές της χώρας που θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν το θάνατο και την καταστροφή που επιφέρουν τα ορυχεία. Όσο για το ρυθμό της συγκεκριμένης δραστηριότητας, το Δίκτυο αναφέρει ότι μόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2021 εγκρίθηκαν 36 προγράμματα μεταλλευτικής έρευνας στις πολιτείες Zacatecas, Guanajuato, Coahuila, Sonora, Nayarit και Durango και 28 προγράμματα εκμετάλλευσης στις πολιτείες Zacatecas, Coahuila, Sonora, Πολιτεία του Μεξικό, Nuevo León και Durango. Ένα σοβαρό στοιχείο που δείχνει τους κινδύνους που ενέχουν οι εξορύξεις, είναι ότι όλες οι πολιτείες στις οποίες δόθηκαν οι εν λόγω άδειες υποφέρουν από έλλειψη νερού, μια από τις βασικότερες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στις εξορύξεις. Έτσι, με τα δικά τους στοιχεία, ακολουθούν το γνωστό ρητό: το ψάρι πεθαίνει από το στόμα.v Μαζί με την εξορυκτική βιομηχανία, ο Τέταρτος Μετασχηματισμός φέρνει καταστροφή και θάνατο σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

Οι εκπαιδευτικοί και η δεύτερη μέρα εμβολιασμού

Με την πίεση των υποχρεωτικών μαθημάτων με φυσική παρουσία και το διαρκώς αυξανόμενο κύμα μολύνσεων, οι εκπαιδευτικοί της χώρας έχουν παγιδευτεί μεταξύ συμπτωμάτων ασθένειας του αναπνευστικού και του εξαγγελθέντος εμβολιασμού.

Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, πρέπει να καταφύγουν σε ίδιους πόρους για να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ covid-19, αφού το Ινστιτούτο Ασφάλισης και Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν διαθέτει επαρκή τεστ, με αποτέλεσμα η διαδικασία χορήγησης αναρρωτικής άδειας να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικές αρχές επιμένουν ότι τα δια ζώσης μαθήματα δεν πρέπει να σταματήσουν σε αυτό το τέταρτο κύμα μολύνσεων, οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν τα πρωτόκολλα για την κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη των εκπαιδευτικών και, ως εκ τούτου, για την αποτελεσματική προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Chiapas, μετά την αναστολή των μαθημάτων σε διάφορα σχολεία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Τομέας 7 του Εθνικού Συνδικάτου Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (SNTE), μέλος του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE), απαίτησε από την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή κυβέρνηση να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι που θα εξασφαλίζουν τον εμβολιασμό για όλο τον πληθυσμό.

Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι μέχρι σήμερα «για όλα τα έξοδα ειδών υγιεινής (σαπούνι, αντισηπτικό ζελ, μάσκες και απολυμαντικό) έχουν επιβαρυνθεί οι τσέπες των γονέων και των δασκάλων, γεγονός που δημιουργεί ανισότητα όσον αφορά το καθολικό δικαίωμα στη δημόσια υγεία και συνιστά κίνδυνο λόγω των συνθηκών οικονομικής επισφάλειας στην πλειοψηφία των κοινοτήτων».

Έτσι, μπροστά στις τόσο προφανείς υγειονομικές δυσκολίες, ανακοινώθηκε η δεύτερη εβδομάδα εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 12 μέχρι και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου. Οι εκπαιδευτικοί από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα εμβολιαστούν με την ενισχυτική δόση ενάντια στην COVID-19.

Στην Πόλη Τέρας, προβλέπεται να εμβολιαστούν 283.000 εκπαιδευτικοί, από τη προσχολική μέχρι την πανεπιστημιακή βαθμίδα.

Στην Oaxaca, ο τομέας 22, έχοντας επίγνωση του προβλήματος της εξάπλωσης των μολύνσεων και των δυσκολιών στην προμήθεια αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, οργανώθηκαν σε διάφορα σημεία εμβολιασμοί, ώστε οι δάσκαλοι να μπορούν να εμβολιαστούν γρήγορα.

Εν τω μεταξύ, στο Michoacán, στις 8 Ιανουαρίου, οι καθηγητές διαμαρτυρήθηκαν για να τους χορηγηθεί το εμβόλιο με τη καλύτερη αποτελεσματικότητα αφού όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί οι οποίοι έρχονται σε επαφή με ομάδες και συμμετέχουν σε διάφορες σχολικές δραστηριότητες, αντιμετωπίζοντας κινδύνους για την υγεία τους.

ΔΙΕΘΝΗ

Η τραγωδία της μετανάστευσης: απολογισμός 2021

Με το έναρξη της χρονιάς ήρθαν στο φως τα φοβερά στοιχεία της μετανάστευσης παγκοσμίως. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Caminando Fronteras (Διασχίζοντας σύνορα), μόνο το 2021 τουλάχιστον 4404 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη Φρούριο, εκ των οποίων 628 ήταν γυναίκες και 205 ανήλικοι, από 21 χώρες. Και το χειρότερο είναι ότι σχεδόν το 95% των σωρών των νεκρών καταπίνεται από τη θάλασσα.

Στο Κανάλι της Μάγχης, το στενό μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 28 χιλιάδες μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να διατρέχουν πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο, όχι μόνο επειδή ταξιδεύουν σε επισφαλή σκάφη αλλά και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Το Νοέμβριο καταγράφηκε η χειρότερη τραγωδία στο κανάλι αυτό, όταν ένα ναυάγιο προκάλεσε το θάνατο 27 ατόμων.

i MORENA. Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης. Πρόκειται για το κεντροαριστερό κόμμα του νυν προέδρου του Μεξικού Andrés Manuel López Obrador.

ii Το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού της Bonafont/Danone, μια πολυεθνική που κλέβει τους υδροφόρους ορίζοντες της περιοχής Cholulteca ανακτήθηκε από τις ιθαγενικές κοινότητες το Μάρτιο του 2021. Στις εγκαταστάσεις του δημιουργήθηκε ένας αυτόνομος πολιτικός και πολιτιστικός χώρος, το Σπίτι των Λαών Altepelmecalli. Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 «κατασταλτικά σώματα της κακής κυβέρνησης αποτελούμενα από την Εθνοφυλακή, την πολιτειακή αστυνομία της Puebla και τη αστυνομία του δήμου Juan C. Bonilla, εισέβαλλαν και διέλυσαν τους χώρους αντίστασης και οργάνωσης του Σπιτιού των Λαών Altepelmecalli».

iii Felipe Calderón Hinojosa. Πρόεδρος του Μεξικού κατά την εξαετία 2006-2012, υποστηριζόμενος από το δεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN)

iv Enrique Peña Nieto: Πρώην πρόεδρος του Μεξικού (2012-2018), υποστηριζόμενος από το PRI (Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα).

v Αυτή η ναυτική ρήση αναφέρεται σε ανθρώπους που λένε πράγματα χωρίς να σκέφτονται.

Μοιραστείτε το άρθρο