Καταγγέλλεται “εσκεμμένη εγκληματική παράλειψη των αρμόδιων αρχών” για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τάκη Διαμαντή

Συνέντευξη τύπου της συνταξιούχου δημοσιογράφου Μαρίνας Βήχου για τον εκλιπόντα σύντροφό της δημοσιογράφο Τάκη Διαμαντή

Στην συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΕΣΗΕΑ η Μαρίνα Βήχου αναφέρθηκε στις συνθήκες νοσηλείας του εκλιπόντος Τάκη Διαμαντή, που νόσησε τον περασμένο Ιούλιο με κορωνοϊό για να επισημάνει ότι πρόκειται να προσφύγει νομικά για “εσκεμμένη εγκληματική παράλειψη των αρμόδιων αρχών” που οδήγησε στον θάνατο τον σύντροφό της, μετά από 7 μήνες τιτάνιου και άνισου αγώνα για την ζωή του.

Συγκεκριμένα τόνισε την μη παροχή μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα είχαν σώσει τη ζωή του και την θανατηφόρα τελικά επίδραση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη ΜΕΘ, που οδήγησαν στο θάνατο του και οφείλονται στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Κάλεσε σε συστράτευση συμπολίτες της που έχουν υποστεί αντίστοιχες απώλειες για την νομική προσφυγή, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένη αν δεν δικαιωθεί να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο καθηγητής της Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας που παρέστη στη συνέντευξη τόνισε ότι “δεν έφεραν έγκαιρα τα μονοκλωνικά, που θα είχαν σώσει πολλές ζωές, επικαλούμενοι την έλλειψη ευρωπαϊκής άδειας”, χαρακτηρίζοντας το “προσχηματικό, αφού αρκούσε η εθνική αδειοδότηση”. Αναφέρθηκε ακόμα στην έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την έλλειψη φακέλου υγείας του πολίτη, την έλλειψη φαρμακοεπαγρύπνησης σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων, την αύξηση της νοσηρότητας κατά 10%, εξ αιτίας της φτωχοποίησης που προκάλεσαν τα λοκντάουν και χαρακτήρισε “συνυπεύθυνους” όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος και μέλος της Κίνησης για την Ελευθερία Δημήτρης Μπελαντής αναφέρθηκε στην κατάρρευση του Κοινωνικού Κράτους και Κράτους Πρόνοιας, στα μονοκλωνικά αντισώματα που έπρεπε να είχαν χορηγηθεί, στις παραλείψεις που άπτονται θεμάτων του ποινικού, αστικού και διοικητικού δικαίου, που επιδείνωσαν την κατάσταση πολλών ασθενών και κάποιους οδήγησαν σε θάνατο, κάνοντας λόγο για πιθανή ύπαρξη “δόλου”. Κατέληξε λέγοντας ότι “στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί μια εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση με την επιδείνωση της Δημόσιας Υγείας, τις υποχρεωτικότητες, τις αναστολές και απολύσεις και τα χαράτσια”.

Επίσης πήρε το λόγο το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης για να εκφράσει την αντίθεση του με το καθεστώς λογοκρισίας και φίμωσης του Τύπου, που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια.

  • Μέλη του infolibre είχαν γνωρίσει τον Τάκη Διαμαντή (μαζί και τη σύντροφο και συναδέλφισσα Μαρίνα Βήχου) στη δεκαετία του ’90 και την αναταραχή στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερα βρέθηκαν σε Σκόπια και Τίρανα. Ακολουθούσε τους δρόμους της μάχιμης δημοσιογραφίας, την οποία υπηρετούσε με ευσυνειδησία και εντιμότητα, πρώτα απ’ όλα στα μέτωπα των κρίσεων που κάλυψε. Καμιά σχέση με εντυπωσιασμούς και προβολή, αλλά το αντίθετο, με δουλειά, συνέπεια και δεοντολογία. Είμαστε σίγουροι ότι η Μαρίνα θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη του για την εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας και τις κυβερνητικές πολιτικές.
Μοιραστείτε το άρθρο