ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – 22/1
Να μπεί τέλος στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική!

ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ; ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

Πλήθος συντονισμών, συνελεύσεων, συλλογικοτήτων, πρωτοβουλιών, οργανώσεων καλούν σε διαδηλώσεις για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από κράτος, κυβέρνηση, κεφάλαιο.

Επίσης, καλούν όλες τις δυνάμεις του κινήματος, σωματεία και συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, τοπικές/δημοτικές κινήσεις, δομές αλληλεγγύης, κάθε κοινωνική συλλογικότητα και όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται και αναζητούν δρόμους συλλογικού αγώνα, να δώσουν από κοινού αυτή τη μάχη. Με πολύμορφες δράσεις σε κάθε πόλη και γειτονιά και ένα κεντρικό μαζικό ραντεβού σε μια Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22/1 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΕ: Αθήνα (Πλ. Συντάγματος), Θεσσαλονίκη (Άγ. Βενιζέλου), Γιάννενα (Περιφέρεια), Λάρισα (Κεντρική πλατεία), Τρίκαλα (Πλ. Ρήγα Φεραίου), Πάτρα (Πλ. Βασ. Γεωργίου), Βόλος (Πλ. Αγίου Νικολάου), Ηράκλειο (Πλ. Ελευθερίας), Χανιά (Πλ. Αγοράς), Ρέθυμνο (Πλ. Τεσσάρων Μαρτύρων), Καρδίτσα (Κεντρική Πλ.), Πρέβεζα (θεοφάνειο, κεντρική αγορά στις 11:30)


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑ ΠΟΛΗ


ΑΘΗΝΑ Πλατεία Συντάγματος

22 ΓΕΝΑΡΗ – Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική.

22 ΓΕΝΑΡΗ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Έχουν περάσει δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η κρατική διαχείριση και η εγκληματική κυβερνητική πολιτική έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για την υγεία, τη ζωή του και την αξιοπρέπεια του λαού.

Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά την ζωή τους ή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε αποδεκατισμένα νοσοκομεία, με ανεπαρκείς υποδομές και λιγοστό, εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό. Μπροστά στην εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση συνέχισε την προκλητική εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας, αρνούμενη να εξασφαλίσει επαρκή, δωρεάν τεστ. Τεράστιες ουρές συγκεντρώνονται έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει. Το ΕΣΥ έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων από Covid19 και την αδυναμία κάλυψης άλλων επειγουσών ιατρικών αναγκών. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει μόνη της την κοινωνία εστιάζοντας στην πόλωση, τη στοχοποίηση, και στις διαρκείς διαβεβαιώσεις για το «τέλος της πανδημίας»

Ενώ οι βαθύπλουτοι αυξάνουν τον πλούτο τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά στην οικονομική αφαίμαξη. Ολόκληρα τμήματα εργαζομένων χάνουν τα εισοδήματά τους χωρίς καμία ενίσχυση, ενώ μια σκληρή ταξική επίθεση συντελείται μέσα από την πρωτοφανή ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς. Ο φετινός χειμώνας είναι πιο σκοτεινός, με όλο και περισσότερους/ες να αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά. Οι τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια καταδικάζουν χιλιάδες στο κρύο, ενώ μόνο εντός του Δεκεμβρίου περισσότεροι από 20 συνάνθρωποι μας βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν μέσα στα σπίτια τους.

Τόσο η τωρινή, όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την διάλυση του ΕΣΥ και την κοινωνική κατάρρευση. Αντί μπροστά στην πανδημία να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να παρθούν μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση εξαπολύει μια αυταρχική επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Αντιμετωπίζει την πανδημία με αυταρχισμό, καταστολή και απολύσεις ενώ βάζει διαρκώς στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα των προσφύγων κ.α. Μετέτρεψε την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό σε εργαλείο μετάθεσης ευθυνών, τορπιλίζοντας και το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αυτή η εγκληματική πολιτική και κυβέρνηση, πρέπει να ηττηθεί, να ανατραπεί. Ήρθε η ώρα για μια λαϊκή αντεπίθεση. Ένα μεγάλο, παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο που θα διεκδικήσει αλλά και θα επιβάλλει μια σειρά από αναγκαία αιτήματα προστασίας και επιβίωσης των εργαζομένων/ανέργων και της νεολαίας:

• Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους. Διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκής χρόνος καραντίνας πληρωμένης αδείας για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων

• Μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων. Αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ

• Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του μαζικού εμβολιασμού. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία.

• Οικονομική στήριξη ανέργων και εργαζομένων, των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία. Αξιοπρεπής διαβίωση για όλο το λαό. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό.

• Άμεσα και μεγάλης κλίμακας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων και πλειστηριασμών, και διακοπών παροχής.

• Όχι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον κρατικό αυταρχισμό. Όχι στη διαχείριση της πανδημίας με αυταρχισμό και καταστολή, όχι στα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών, τα πρόστιμα και τις απολύσεις.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις του κινήματος, σωματεία και συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, τοπικές/δημοτικές κινήσεις, δομές αλληλεγγύης, κάθε κοινωνική συλλογικότητα και όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται και αναζητούν δρόμους συλλογικού αγώνα, να δώσουμε από κοινού αυτή τη μάχη. Με πολύμορφες δράσεις σε κάθε πόλη και γειτονιά και ένα κεντρικό μαζικό ραντεβού σε μια Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια.

Σάββατο 22 Ιανουρίου στις 12.00 στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλες της Ελλάδας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


Κάτω η Ακρίβεια – Λεφτά για την Υγεία – Πανελλαδική Μέρα Δράσης Σάββατο 22/1

ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ Λεφτά για την Υγεία – Κάτω η Ακρίβεια Πανελλαδική Μέρα Δράσης Σάββατο 22/1 Αθήνα: 12:00, Σύνταγμα Ιωάννινα: 12:00, Περιφέρεια Εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, νέοι έχουμε βυθιστεί στη φτώχεια και σε μια εργασιακή ζούγκλα. Το έκτρωμα Χατζηδάκη εφαρμόζεται (E-Food, εκπαιδευτικοί, ναυτεργάτες…), μετατρέποντάς μας σε σύγχρονους δούλους. Οι μισθοί βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες από τα μνημόνια όλων των αστικών κυβερνήσεων πάνω από 10 χρόνων. 1 στους 3 εργαζόμενους «ζει» με 372 ευρώ καθαρά, το 50% του πληθυσμού φυτοζωεί στα όρια της φτώχειας, το 31,5% των παιδιών απειλούνται με φτώχεια (ποσοστό απ’ τα υψηλότερα στην ΕΕ). Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά: είμαστε η πρώτη «δυτική» χώρα σε θανάτους Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Οι ατέλειωτες λίστες αναμονής για ΜΕΘ, η διαλογή ασθενών, η εξάντληση και μείωση του προσωπικού, το κλείσιμο νοσοκομείων, τα μπαξίσια στους κλινικάρχες…. έχουν οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε κατάρρευση και σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Ο κυνισμός της κυβέρνησης δολοφονεί: μπάχαλο και άθλιες συνθήκες σε μέσα μεταφοράς και σχολεία, κερδοσκοπία της «ελεύθερης αγοράς» στα τεστ. Αλίμονο όμως! O προϋπολογισμός προβλέπει 800 εκ. ευρώ λιγότερα για την Υγεία, ενώ εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες στα 6,5 δισ. Μειώνεται κι άλλο η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματιών, ενώ τα περιβόητα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε αποκλειστικά στην ενίσχυσή τους.

Η ακρίβεια σαρώνει το εργατικό και λαϊκό εισόδημα. Τα νοικοκυριά δεν αγοράζουν πλέον βασικά τρόφιμα, ενώ αντιμετωπίζουν «μπλακ άουτ» λόγω των αστρονομικών αυξήσεων σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ότι όλα «θα τα λύσει αγορά» και πετάει ξεροκόμματα «επιδοτήσεων». «Αύξησε» τον κατώτερο μισθό 2% – 0,58 ευρώ μικτά τη μέρα για έναν εργατοτεχνίτη, ούτε για κουλούρι! Ο Χατζηδάκης, που δεν έχει εργαστεί ποτέ, ξεκαθάρισε πως το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (200 ευρώ/μήνα) δεν θα αυξηθεί, γιατί «δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό».

Γι’ αυτή την τραγωδία ευθύνονται οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι και τα μνημόνια διαρκείας. Η «ανάπτυξή» τους κατατστρέφει εκτεταμένα την παραγωγική βάση (βιομηχανία γεωργία), εκτοξεύει τις εισαγωγές, κάνει την οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη σε διακυμάνσεις τιμών και παιχνίδια ντόπιων και διεθνών κερδοσκόπων. Ενισχύουν κάθε ιδιώτη αρπακτικό και παράσιτο, δημιουργούν και προστατεύουν τα καρτέλ των μεγαλοκαπιταλιστών. Πανηγυρίζουν για «ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία», όταν ενοίκια και τιμές ακινήτων πετάνε στα ύψη, αφήνοντας τις λαϊκές οικογένειας να αγωνιούν για την στέγασή τους. Ιδιωτικοποιούν τα πάντα, αφαιμάζοντας ασταμάτητα εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, όπως έγινε με την «απελευθέρωση»-ξεπούλημα των υποδομών, της ενέργειας κ.ά. και θα ακολουθήσει για άλλα βασικά αγαθά (νερό).

Θέλουν τον καθένα μόνο του απέναντι στα αφεντικά, χωρίς δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην απεργία. Μόνο ιερό τους τα παρασιτικά κέρδη, η αρπαγή κάθε κοινωνικού και συλλογικού πλούτου. Τα χυδαία ψέματα, η ωμή προπαγάνδα των αργυρώνητων ΜΜΕ δεν μπορούν όμως πια να κρύβουν τον σκελετό στην ντουλάπα. Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι βαθιά, αγιάτρευτα χρεοκοπημένος. Τα Μνημόνια, που τάχα θα «νοικοκύρευαν» την οικονομία, έχουν εκτινάξει το δημόσιο χρέος στα 400 δις (236% του ΑΕΠ): το 2010 μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος 240 δις (127% του ΑΕΠ). Τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάνω από 100 δις, τα χρέη προς δημόσιο και εφορίες 110 δις, προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δις. Συνολικά 650 δις χρέη (3,5 φορές το ΑΕΠ) – και ξανά στέλνουν σ’ εμάς, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τον λογαριασμό.

Με ασταμάτητα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, στυγνή καταστολή, συνενοχή όλων των μνημονιακών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.), προσπαθούν να μας φορτώσουν την χρεοκοπία του σάπιου συστήματός τους. ΩΣ ΕΔΩ! Φτάνει πια η φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Η δυσαρέσκεια και οργή πρέπει να βρει συλλογική διέξοδο αγώνα, σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, σχολές. Με κινητοποιήσεις, ενότητα στην δράση, αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που νομοθετεί υπέρ των πλουσίων και κυβερνά με ορδές ΜΑΤ.

Λεφτά για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση. ΟΧΙ για Εξοπλισμούς, Αστυνομία, Χρέος, Πλούσιους.

Επίταξη ιδιωτικής υγείας, χωρίς «δωράκια». Δωρεάν τεστ για όλους. Μαζικές προσλήψεις στην υγεία. Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε μέσα μεταφοράς και σχολεία.

Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης & καύσιμα. ΣΤΟΠ σε κάθε ιδιωτικοποίηση (ΔΕΗ, φυσικό αέριο κ.ά.). Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή χρεών – Απαγόρευση εξώσεων για λαϊκές οικογένειες.

Αυξήσεις μισθών – συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το έκτρωμα Χατζηδάκη.

Ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης των α(χ)ρίστων του 1%.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


Κάλεσμα σε συγκεντρώσεις για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και απέναντι στην ακρίβεια

ΚΑΤΩ Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ Συγκέντρωση Σάββατο 15 Γενάρη στις 4μμ – πλατεία Γκύζη και Σάββατο 22 Γενάρη στις 12:00 στο Σύνταγμα Εδώ και 2 χρόνια με αφορμή την πανδημία του Covid-19 βιώνουμε μια συντριπτική επίθεση απέναντι στις δημοκρατικές-λαϊκές ελευθερίες, τις συνδικαλιστικές κατακτήσεις, τα εργατικά μας δικαιώματα. Τα δικαιώματα μας στην πρόσβαση στην δημόσια και δωρεάν περίθαλψη όλο και συρρικνώνονται και ένα πέπλο αβεβαιότητας απλώνεται στην καθημερινότητά μας.

Με την εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον η υγειονομική κρίση βαθαίνει ακόμη περισσότερο με την ταξική επίθεση του συστήματος και της κυβέρνησης να γιγαντώνεται σε υπέρμετρο βαθμό. Τα ντόπια αφεντικά σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κατεύθυνση των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων προχωρούν στην βάρβαρη πολιτική της ανοσίας της αγέλης, την ίδια στιγμή που το κόστος ζωής για εμάς τους εργαζόμενους αυξάνεται και γίνεται δυσβάσταχτο.

Ο μισθός μας εξανεμίζεται σε Self- Rapid-Pcr Test, στους λογαριασμούς του ρεύματος,τα ενοίκια και στα αναγκαία προϊόντα και αγαθά που έχουν ανέβει στα ύψη, ενώ η εργοδοτική τρομοκρατία με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης απαιτεί να δουλεύουμε ακόμη και αν νοσούμε από COVID-19.

Απέναντι σε αυτόν τον μονόπλευρο ταξικό πόλεμο, η μόνη λύση βρίσκεται στην όξυνση και το δυνάμωμα των εργατικών- λαϊκών αγώνων. Είναι ζήτημα ταξικής επιβίωσης να οργανωθούμε και να αντισταθούμε τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο ώστε να συγκροτηθεί παλλαϊκό- πανεργατικό μαχητικό κίνημα αντίστασης, διεκδίκησης και αναμέτρησης ως μονόδρομος για την επιβολή των συμφερόντων της τάξης μας και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

 Καλούμε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της γειτονιάς μας σε συγκέντρωση απέναντι στην καπιταλιστική- κυβερνητική διαχείριση της υγείας και την γιγάντωση της ακρίβειας και του κόστους ζωής στην Πλατεία του Γκύζη το Σάββατο 15/1 στις 16:00 στην πλατεία του Γκύζη και το Σάββατο 22/1 στις 12:00 στην Πλατεία Συντάγματος με συμμετοχή οργανωμένων δυνάμεων του κινήματος, φορέων του εργατικού-λαϊκού κινήματος και συλλογικοτήτων από τις υπόλοιπες γειτονιές της Αθήνας.

ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ, ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΕΣΕΙΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ- ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ  Δωρεάν PCR/Rapid/Self τεστ σε όλες και όλους. Δωρεάν Διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκής χρόνος καραντίνας – πληρωμένης αδείας για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων  Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών,νέα νοσοκομεία και κλίνες ΜΕΘ. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του εμβολιαστικού προγράμματος.

 Μαζικός Εμβολιασμός  Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία  Οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία. Κανένας άνθρωπος χωρίς εγγυημένο εισόδημα. Αυξήσεις στους μισθούς,τις συντάξεις και στο επίδομα ανεργίας  Άμεσα και μεγάλης κλίμακας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων, πλειστηριασμών και διακοπών παροχής  Όχι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον κρατικό αυταρχισμό. Όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας με πρόστιμα, απαγορεύσεις και απολύσεις Καμία αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους- κανένα πρόστιμο για μη εμβολιασμένο. Κάτω η πολιτική της ατομικής ευθύνης Πολιτικός Χώρος« Ηλέκτρα Αποστόλου»

[Ιωάννου Σούτσου & Κάλβου | Γκύζη]

mail: ilektra.apostolou@protonmail.com

blog: ilektraapostolou.wordpress.com


Επιτελικό μπάχαλο (και) στα σχολεία, με καταλήψεις – διαδηλώσεις να τους τελειώσουμε, πριν μας πεθάνουν

Παρασκευή 14/1, 12:00, Υπουργείο Παιδείας ΣΑΒΒΑΤΟ 22/1 – Συμμετέχουμε στη ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για Υγεία και Παιδεία, ενάντια στην Ακρίβεια Με πάνω από 16.000 κρούσματα ξεκίνησε η λειτουργία των σχολείων, με χιλιάδες να προστίθενται στην λίστα από τους καθημερινούς ελέγχους. Η άθλια και επικίνδυνη κυβέρνηση του Μητσοτάκη όχι απλά δεν έλαβε κάποιο μέτρο πρόληψης μετάδοσης της πανδημίας (προσλήψεις εκπαιδευτικών, λειτουργία επιπλέον αιθουσών κ.α.) όταν την έβλεπε τις μέρες των εορτών να ξεφεύγει από τον έλεγχο με 50.000 κρούσματα ημερησίως, αλλά διατήρησε και το απαράδεκτο μέτρο για επαναφορά σε τηλεκπαίδευση, όταν ανιχνευτούν κρούσματα στο 50% + 1 των μαθητών!. Παρά τις συστάσεις της επιτροπής των ειδικών, αρνήθηκε να αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων και αντί να απολογηθεί για το εξελισσόμενο φιάσκο, «πανηγυρίζει» που εντοπίστηκαν τα ενεργά κρούσματα χάρη στις αποφάσεις τους. Η αύξηση του αριθμού των παρεχόμενων self test από 2 σε 3, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να θεωρηθεί από τη στιγμή που αυτά βρίσκονται σε σημαντική έλλειψη (πολλοί δεν τα παρέλαβαν καν) και η πρόσβαση στα πιο έγκυρα και αποτελεσματικά διαγνωστικά μέσα (PCR ή rapid) είναι απαγορευτική, λόγω της μεγάλης ακρίβειας και των υπερκοστολογήσεων που έχουν επιβάλει τα ιδιωτικά κέντρα σε όλη τη κοινωνία με τις πλάτες των αρμόδιων υπουργείων.

Το κύμα της ακρίβειας, δεν περιορίζεται στον χώρο της υγείας μόνο αλλά το ξεπούλημα της ΔΕΗ φέρνει νέες τρομακτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (+19%), συμπαρασύροντας όλα τα βασικά αγαθά (!) και ήρθε για να μείνει. Οι οικογένειές μας εξουδετερώνονται οικονομικά και παρα τα λόγια των νεοφιλελεύθερων παπαγάλων για “ανάπτυξη” και πως όλα θα τα λύσει η «αγορά», η ελληνική οικονομία μπαίνει για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία σε κατάσταση άτυπης χρεοκοπίας και το 50% του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας.

Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά: είμαστε η πρώτη «δυτική» χώρα σε θανάτους Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Οι ατέλειωτες λίστες αναμονής για ΜΕΘ, η διαλογή ασθενών, η εξάντληση και μείωση του προσωπικού, το κλείσιμο νοσοκομείων, τα μπαξίσια στους κλινικάρχες…. έχουν οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε κατάρρευση και σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Ο κυνισμός της κυβέρνησης δολοφονεί! Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπει 800 εκ. ευρώ λιγότερα για την Υγεία, ενώ εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες στα 6,5 δισ!

Είναι ξεκάθαρο πως δεν διστάζουν να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας, για να προχωρήσουν απερίσπαστα την εφαρμογή των αντεκπαιδευτικών νεοφιλελεύθερων μέτρων του υπουργείου. Εν μέσω πανδημίας με τους νόμους της Κεραμέως, προχώρησαν πέρυσι σε συγχώνευση σχολικών μονάδων αυξάνοντας σημαντικά τον μ.ο. των μαθητών ανά τμήμα και απέκλεισαν πάνω από 40.000 από την είσοδο στα ΑΕΙ, παρά την τραγική υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία. Στο εξής η τράπεζα θεμάτων, η ΕΒΕ και η οικονομική/διοικητική/παιδαγωγική αυτονόμηση των σχολείων θα οδηγήσει σε μαζικό αποκλεισμό των παιδιών των εργαζομένων και των φτωχών από την δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σχολεία πολλών ταχυτήτων. Θέλουνε να πετύχουν την διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, με σχολεία και σχολές – εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς με τους υπόλοιπους να πετιούνται στην αμορφωσιά και την απλήρωτη μαθητεία με έναν σκληρό ταξικό αποκλεισμό.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εμπιστευτούμε την διαχείριση της πανδημίας, την εκπαίδευση και τις ζωές μας στα χέρια τους. Να διώξουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων της ΝΔ και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους για την εκπαίδευση. Από κοινού με τους καθηγητές μας να αγωνιστούμε συλλογικά και οργανωμένα, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση, στον συνδικαλισμό, στην εργασία, στη ζωή. Να στηρίξουμε τις απεργίες των εργαζομένων και να οργανώσουμε μαζί τους, με τους εργαζόμενους γονείς μας και τους φοιτητές μαχητικές διαδηλώσεις και απεργίες, για να σπάσουμε τις διαιρέσεις και την καταστολή της κυβέρνησης. Οι εκατοντάδες καταλήψεις που ξεσπάνε σήμερα να γίνουν η αρχή ενός αγώνα διαρκείας για την ανατροπή των νόμων Κεραμέως και την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την Υγεία μας!

 • Να παρθούν μέτρα προστασίας για τα σχολεία : μαζικά, δωρεάν PCR τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όχι σε συγχωνεύσεις σχολείων/τμημάτων, 15 μαθητές / τμήμα.
 • Αύξηση χρηματοδότησης για την Υγεία και την Παιδεία ΟΧΙ για εξοπλισμούς, τράπεζες, αστυνομία
 • Κάτω οι ΕΒΕ, αξιολογήσεις και τράπεζα θεμάτων
 • Κάτω οι ν. Κεραμέως – Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης
 • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών

Μαθητική Αντεπίθεση


Κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Στην περιοχή μας λειτουργεί το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Το νοσοκομείο αυτό εξυπηρετεί περιστατικά από την Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία ενώ εφημερεί τρείς φορές την εβδομάδα. Είναι τρομερά απαραίτητη αυτή του η λειτουργία καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε κατάρρευση των δύο νοσοκομείων Παίδων που διαθέτει ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο όπου η παροχή παιδιατρικής κάλυψης στην Αττική στέκεται πραγματικά σε ένα λεπτό στρώμα πάγου έρχεται το Υπ.Υγείας να σταματήσει επί της ουσία τη λειτουργία του νοσοκομείου καταργώντας την εφημερία του και μετατρέποντας το σε Εμβολιαστικό Κέντρο. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί κάτι τέτοιο, αν το επιτρέψουμε να γίνει, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.

Σκοπός του Υπ.Υγείας είναι να μετονομαστεί το νοσοκομείο σε Mega Εμβολιαστικό Κέντρο για παιδιά. Οι λόγοι φαίνεται να είναι κατά βάση επικοινωνιακοί αφού ήδη λειτουργούν εμβολιαστικές γραμμές στο νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι μπορούν να προσθέσουν και άλλες. Παράλληλα όμως φαίνονται και οι βαθύτεροι σκοποί μιας τέτοιας κίνησης που είναι η υποβάθμιση και εν τέλη το οριστικό κλείσιμο του νοσοκομείου κάτι που έχει επιχειρηθεί ξανά στο παρελθόν.

Απέναντι σε αυτήν την απόφαση του Υπ.Υγεία οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με την υποστήριξη φορέων και κατοίκων των περιοχών μας και έτσι απέσπασαν δεσμεύεις από την υφυπουργό υγείας Γκαγκά ότι η λειτουργία του νοσοκομείου θα συνεχιστεί κανονικά. Χθες όμως ήρθε αιφνιδιαστικά το Υπ.Υγείας να αποφασίσει τελικά την αναστολή των εφημεριών.

Οι εργαζόμενοι ως απάντηση προχώρησαν σε απόφαση για 24ωρη απεργία με τη κάλυψη των σωματείων τους. Η αντίδραση του Υπουργού Υγείας Κ.Πλευρή ήταν να σπεύσει δικαστικά ώστε να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική! Και το πρωτοδικείο Αθηνών σαν απλά να σφραγίζει αποφάσεις σε εντεταλμένη υπηρεσία έβγαλε την απεργία παράνομη! Αυτά είναι τα αποτελέσματα του απαράδεκτου Νόμου Χαζτηδάκη. Παραλληλα αναρωτιόμαστε πόσο χαμηλά έχει πέσει το δικαστικό σύστημα της χώρα που βγάζει παράνομη και καταχρηστική μια απεργία στην οποία το μόνο αίτημα των απεργών είναι να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά και να εφημερεύουν; Αν απαγορεύεται ακόμα κι αυτή η απεργία ποιά τελικά απεργία επιτρέπεται;

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον αυταρχικό παράλογο κατήφορο. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι πρέπει να κλείσουμε ένα από τα ελάχιστα νοσοκομεία μας για να εμβολιαστούν τα παιδιά μας λες και δεν υπάρχουν άλλοι χώροι (δημόσιοι, δημοτικοί, Κέντρα Υγείας) που μπορούν να διαμορφωθούν για τον σκοπό αυτό. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε τα δικαστήρια να βγάζουν παράνομη οποιαδήποτε απεργία αυθημερόν επειδή απλά έτσι το ζήτησε ο Υπουργός. Δεν θα αποδεχτούμε την βαρβαρότητα. Θα αντιδράσουμε τώρα.

Παρασκευή 14/1 09:00 έξω το Νοσοκομείων Παίδων Πεντέλης (Ιπποκράτους 8, Πεντέλη) για να στηρίξουμε τους απεργούς εργαζόμενους και εργαζόμενες του νοσοκομείου

Σάββατο 22/1 12:00 στο Σύνταγμα για την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια

Συνέλευση Βορείων Αθήνας για την Νέα Συλλογικότητα (Συνάντηση – Αναμέτρηση – Ανένταχτοι/ες)


 Δύο χρόνια πανδημίας και μετράμε ήδη χιλιάδες θανάτους. Δύο χρόνια πανδημίας μέσα στα οποία η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του διαλυμένου ΕΣΥ, αλλά επιμένει να μετακυλίει τις δικές της ευθύνες στις πλάτες του λαού, ο οποίος παραμένει απροστάτευτος και καλείται ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και εν μέσω νέας εκτίναξης των κρουσμάτων, να πληρώνει από την τσέπη του το κόστος των διαγνωστικών τεστ.

 Είναι φανερή πια η επιλογή της κυβέρνησης να βάζει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων (ιδιωτών της υγείας, ΜΜΕ κτλ) πάνω από τις ζωές μας και να μην εφαρμόζει τις αναγκαίες λύσεις που πάνε ενάντια στα συμφέροντά τους!

 Ως εδώ!! Στις 22/01 συμμετέχουμε στην πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού και υψώνουμε φωνές αγώνα και διεκδίκησης για υγεία, αξιοπρέπεια, ελευθερία!

https://www.facebook.com/events/3446298472073…

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής


Πότε θα σταματήσει όλο αυτό;

Η κυβερνητική ξεδιαντροπιά ότι “η μετάλλαξη Ο κάνει τον ιό ακίνδυνο” και ο αυταρχισμός της υποχρεωτικότητας να πληρώνουμε ο λαός τα αναγκαία rapid test, θέλει να κρύψει την επιλογή να βάλουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων πάνω από τις ζωές μας και να μην εφαρμόσουν τις αναγκαίες λύσεις που πάνε ενάντια στα συμφέροντα τους.

Δίκαιη κατανομή των εμβολίων στον πλανήτη – Να σπάσουν οι πατέντες. Ανοιχτά Δεδομένα και Ενημέρωση. Δωρεάν ιατρική συνδρομή πριν και μετά τον εμβολιασμό. Πληρωμένη άδεια από την εργασία για όποιον νοσήσει και τις επαφές του. Δωρεάν τεστ, μάσκες για όλους και όλες ειδικά με την επικράτηση της υπερμεταδοτικής “Ο”. Ενίσχυση του ΕΣΥ και του μόνιμου προσωπικού του. Μέτρα προστασίας στους κλειστούς χώρους με βελτίωση και επανασχεδιασμό των υποδομών: χώροι εργασίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
ΝΑΙ στον εμβολιασμό
ΟΧΙ στην υποχρεωτικότητα.
Ενάντια και στον αυταρχισμό των προστίμων
και στην ακροδεξιά προπαγάνδα
Στεκόμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον και η μια στην άλλη
και αγωνιζόμαστε για
ΥΓΕΙΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής

Από Κοινού – Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ζωγράφου | Εργατική Λέσχη Καλλιθέας | Εργατική Λέσχη Κερατσινίου – Δραπετσώνας | Εργατική Λέσχη Κυψέλης – Πατησίων – Γαλατσίου | Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας | Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης | Εργατική συμμαχία στα Δυτικά | Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη – Πολυγώνου | Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Ακ. Πλάτωνα – Σεπολίων | Λέσχη Εργαζομένων & Νεολαίας Ελληνικού- Αργυρούπολης | Πολιτική πολιτιστική λέσχη “Αμπάριζα” – Γλυφάδα | Π-Χώρος Κινημάτων Αλληλεγγύης & Πολιτισμού | Το Μυρμήγκι – Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης


Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας


Τα σχολεία είναι χώροι κοινωνικής άνθισης, όχι χώροι μετάδοσης του ιού και διαγνωστικά κέντρα – Συμμετοχή όλων στις δράσεις των εκπαιδευτικών

Τα σχολεία άνοιξαν με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Η κυβέρνηση έχει πει την τελευταία της λέξη και αυτή δεν είναι άλλη από το να βάζει ως προτεραιότητα την οικονομία έναντι της υγείας, πόσο δε μάλλον της εκπαίδευσης. Τα σχολεία άνοιξαν, χωρίς καν την στοιχειώδη και αναγκαία παράταση λόγω των 50.000 κρουσμάτων και της αναγκαίας επιδημιολογικής ανάλυσης, και το μόνο μέτρο που λήφθηκε ήταν ένα επιπλέον αυτοδιαγνωστικό τεστ. Αν το όραμά μας για την εκπαίδευση της κοινωνίας σε καιρό πανδημίας είναι μόνο τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, τότε έχουμε βγάλει ένα πιστόλι και έχουμε πυροβολήσει αυτήν την κοινωνία.

Είναι τουλάχιστον ξεκάθαρο πως τα δημόσια σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως επιβάλλει η κυβέρνηση, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους εβδομαδιαία, με αποδεκατισμένη Υγεία και Εκπαίδευση. Αυτή την στιγμή, από τα σχολεία λείπουν 40.000 παιδιά και 8.000 εκπαιδευτικοί, λόγω νόσησης ή επαφής. Στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία το 30% απουσιάζει από την πρώτη μέρα μετά τις διακοπές. Ήδη υπάρχουν σημαντικά μαθησιακά κενά από την καταστροφική πολιτική των δύο προηγούμενων ετών και τρομερή έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό και εξοπλισμό, με άμεση συνέπεια να μην υπάρχει καμία επιστροφή στην κανονικότητα, όπως βαυκαλίζονται. Αντίθετα, τα κενά διογκώνονται, οι λιγοστοί εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να προχωρήσουν την ύλη και τα παιδιά είναι αφημένα στην τύχη τους.

Σε αυτήν την δυστοπία, το ΥΠΑΙΘ δεν υποχωρεί. Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική από τον πυρήνα της μπορεί να υπάρχει μόνο σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, σχεδόν κανιβαλιστικά. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η Τράπεζα θεμάτων, το πρόγραμμα Pisa για εξετάσεις στην ΣΤ’ δημοτικού και στη Γ’ γυμνασίου, η αξιολόγηση, η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «κακά» με σκοπό την χρηματοδότηση από ιδιώτες, η ισοπέδωση των σχολείων σε φτωχογειτονιές, συνεχίζουν ως δομικά κομμάτια μιας στρατηγικής που γεννά ακραίες ανισότητες. Πώς θα μπορέσουν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν σε ένα εξεταστικοκεντρικό σύστημα σε αυτά τα δημόσια σχολεία; Η κυβέρνηση στοχεύει στην ιδιωτική εκπαίδευση, στην εκπαίδευση των εργασιακών κάτεργων, στην εκπαίδευση για λίγους, στην εκπαίδευση που ταυτίζεται με την έννοια των εξετάσεων, γιατί λόγω αυτής υπάρχει. Και όποιοι γονείς δεν μπορούν οικονομικά είναι ατομική τους ευθύνη.

Η ΟΛΜΕ απαντά σε αυτήν την εγκληματική κατάσταση με αναντίστοιχες των περιστάσεων κινητοποιήσεις και μόνο στην Αθήνα, ενώ η ΔΟΕ είναι ανύπαρκτη. Το εκπαιδευτικό κίνημα χρειάζεται να απαντήσει με μαζικές και διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις, όχι σπασμωδικές διαμαρτυρίες αραιά και που, για να βάλει ένα εμπόδιο στο τσάκισμα αυτής της γενιάς, στην περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό των παιδιών της εργατικής τάξης, να παρέμβει στην κοινωνία δυναμικά δίνοντας το μήνυμα πως δεν υπάρχει καμία συνέχεια της ζωής μας παρά την πανδημία, όταν κάθε πτυχή της, όπως η υγεία μας, η εκπαίδευσή μας και οι χώροι εργασίας μας δέχονται καταστροφικές έως και θανάσιμες επιθέσεις.

Ως κλαδική ένωση Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες πρωτοβουλίες του μαθητικού κινήματος να προχωρήσουν σε καταλήψεις σχολείων διεκδικώντας τα αυτονόητα: την υγεία αυτών και των αγαπημένων τους και την ευκαιρία για μόρφωση και καλούμε μαζί με εκπαιδευτικά σωματεία σε:

 Προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Τρίτη 18/1

 Στάση εργασίας από τη 1 μ.μ μέχρι τις 4 μ.μ την Πέμπτη 20/1 και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της ίδιας ημέρας στις 13.00 στα Προπύλαια

– Συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο το Σάββατο 22/1 στις 12.00 στο Σύνταγμα

Διεκδικητικό πλαίσιο:

– Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αραίωση των τμημάτων, να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις τους. Όχι, στο 50%+1 για το κλείσιμο των τμημάτων

– Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά, τα πάγια και λόγω νόσησης. Όχι, στις τρίμηνες συμβάσεις και τις συμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους

-Να παρθεί πίσω το εγκληματικό μέτρο των 5 ημερών απομόνωσης λόγω νόσησης και η μη απομόνωση των εμβολιασμένων αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα

– Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις για την καθαριότητα και την καθημερινή απολύμανση των σχολείων, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα

– Να χρηματοδοτηθούν τα σχολεία για να καλύψουν όλα τα έξοδα για μάσκες και είδη για την προστασία της υγείας

– Να υπάρξουν μέτρα για την κάλυψη όλων των μαθησιακών κενών, χωρίς υπερωρίες από τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς και να προσληφθεί ειδικό δυναμικό για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας

-Να γίνει άμεσα μείωση της ύλης. Να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων PISA σε Δημοτικό – Γυμνάσιο

– Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους

-Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης

– Να χορηγηθεί άμεσα όλος ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός σε κάθε παιδί, να δημιουργηθεί νέα πλατφόρμα εντελώς δωρεάν και δημόσια, ώστε τα σχολεία να μπορούν να κλείνουν σε περιπτώσεις ραγδαίας επικινδυνότητας της πανδημίας, όπως αυτής της περιόδου, χωρίς να υπάρχει κανένας αποκλεισμός
 Απεργία, αποχή από τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία

– Να οργανώσουμε κλιμάκωση του αγώνα μας, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και συσκέψεις συλλόγων. Να μην αφήσουμε αυτόν τον αγώνα στα χέρια αυτών που πατούν το φρένο του


Αφίσα και καλέσματα σε κινητοποιήσεις για την υγεία

Απέναντι στη δολοφονική διαχείριση της πανδημίας από το κράτος και το κεφάλαιο

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο συνολικής συστημικής κρίσης με την αντιεξεγερτική και αντικοινωνική ατζέντα των κυρίαρχων να ξεδιπλώνεται με όλο και μεγαλύτερη σφοδρότητα ενώ η πανδημία λειτουργεί ως καταλύτης για την σαρωτική επίθεση κράτους και αφεντικών απέναντι στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Σε αυτή την ασφυκτική πραγματικότητα η έξαρση της πανδημίας με τους δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα, που συνολικά έχουν ξεπεράσει τους 21.000, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της εγκληματικής κρατικής διαχείρισης, της παντελούς αδιαφορίας και της απόλυτης απαξίωσης της ίδιας της ζωής. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι νοσούν και έχουν ήδη χάσει την ζωή τους, ως αποτέλεσμα της μεθοδικής εγκατάλειψης και συρρίκνωσης του δημοσίου συστήματος υγείας, η ακροδεξιά πολιτική διαχείριση επιταχύνει τις αντικοινωνικές διαδικασίες αναδιάρθρωσης, οξύνει την κρατική καταστολή και επιτείνει το ρήμαγμα της κοινωνικής βάσης με την αποστέρηση των αναγκαίων κοινωνικών αγαθών, οδηγώντας ολοένα και περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας στην περαιτέρω εκμετάλλευση και εξαθλίωση. Έτσι σήμερα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στα ΜΜΜ, τους χώρους εκμετάλλευσης και τα σχολεία χωρίς να έχουν άμεση και δωρεάν δυνατότητα διενέργειας μοριακών τεστ, τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους όσο ακόμα νοσούν, μειώνουν τον προϋπολογισμό για την υγεία κατά 800 εκ. ευρώ, περικόπτουν αστικά δρομολόγια, συγχωνεύουν σχολικές μονάδες και συνεχίζουν να ενισχύουν την αστυνομία με νέο εξοπλισμό και προσλήψεις κάθε λογής μπάτσων, το στρατό με νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τα μιντιακά φερέφωνα της εξουσίας με επιχορηγήσεις.

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους όσοι αντιμετωπίζουν το καθεστώς εξαίρεσης (πρόσφυγες, μετανάστες, φυλακισμένοι) και σε όλους όσοι αγωνίζονται στους δρόμους, στις γειτονίες, στους χώρους εκμετάλλευσης, στα σχολεία, στις σχολές ενάντια στην επιβολή της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Απέναντι στις αντιδραστικές, ανορθολογικές και συνωμοσιολογικές αφηγήσεις που προέρχονται ξεκάθαρα από την ακροδεξιά και λειτουργούν παραπληρωματικά στους επίσημους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς, στοχεύοντας στη διάλυση των συλλογικών, κοινωνικών και ταξικών δεσμών, προτάσσουμε την ταξική αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και την ανάγκη για συλλογική προστασία της κοινωνίας. Γιατί εμείς οι καταπιεσμένοι και καταπιεσμένες αυτού του κόσμου δεν θα παζαρέψουμε τον θάνατό μας, θα πολεμήσουμε για τη ζωή και την αξιοπρέπεια!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,
ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

ΠΑΙΔΕΙΑ ,ΥΓΕΙΑ, ΤΡΟΦΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ

Διαδήλωση:

Σάββατο 22 Γενάρη, 12.00, Σύνταγμα

Σάββατο 5 Φλεβάρη, 13.00, Σύνταγμα

Συνέλευση Αναρχικών Για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση


22 Ιανουαρίου διαδηλώνουμε για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:

ΔΟΥΛΕΨΤΕ, ΝΟΣΗΣΤΕ, ΨΟΦΗΣΤΕ!

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Ήδη από τις αρχές του 2022 βρίσκεται σε εκρηκτική έξαρση η πανδημία του Covid στην Ελλάδα, όπου ως τώρα έχει επιφέρει ένα φόρο αίματος που ξεπερνάει τους 20.000 θανάτους, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται ενώ τα καθημερινά νέα κρούσματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Η Ελλάδα στο σύνολο των χωρών με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στα καθημερινά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, καθώς και στον εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ και στους θανάτους εξακολουθεί να κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις.

Όπως πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους και όλες, και χωρίς καν να περιμένουμε την “μελέτη Τσιόδρα” που απλά το επιβεβαίωσε: η ταξική και κατασταλτική διαχείριση της πανδημίας είναι αυτή που στέλνει πρώτα απ’ όλα ασθενείς σε καταστάσης βαριάς νόσησης ή ακόμη και στο θάνατο. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση χωρίς καμία ντροπή επέλεξε να θεσμοθετήσει μέτρα “ανάσχεσης” που θεμελιώνονται αποκλειστικά πάνω στο ότι η αστική τάξη δεν έχει κανένα συμφέρον από την διασφάλιση της υγείας του λαού και των εργαζομένων.

Πάνω σε αυτή τη βάση, λοιπόν, στοιχειωδώς αποφασίστηκε το κλείσιμο της εστίασης στις 12 το βράδυ. Απο κει και έπειτα, το επιστημονικά τεκμηριωμένο μέτρο για χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας έγινε ευκαιρία περαιτέρω πλουτισμού με τις τιμές να εκτοξεύονται κατα 23%, ενώ το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα περαιτέρω μέτρο προστασίας για μαθητές, εκπαιδευτικόυς και γονείς αλλά και η μείωση των ημερών απομόνωσης ενός κρούσματος από τις 10 στις 5 ( την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στις 14) δεν βασίζονται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και εκδόθηκαν με κριτήριο “τις αντοχές της οικονομίας” και με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους, της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.

Και ενώ η κυβέρνηση με τρομακτική συνέπεια στην νεοφιλελεύθερη γραμμή της αρνείται να προβεί σε ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας οι κλινικάρχες και το κομμάτι της αστικής τάξης που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της υγείας βλέπουν τα δεκάδες χιλιάδες νέα καθημερινά κρούσματα ως μία καλή ευκαιρία για αύξηση των κερδών τους μέσω των χιλιάδων καθημερινών PCR τεστ, που άτυπα η διεξαγωγή τους έχει ανατεθεί αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, το κυρίαρχο αφήγημα που μεταδίδεται με κάθε μέσο κάνει λόγο για το “αναπόφευκτο” της κατάστασης. Για την αναπόφευκτη μαζική εξάπλωση της πανδημίας, τους αναπόφευκτους θανάτους και τη λήψη των αντίστοιχων αναπόφευκτων μέτρων. Ωστόσο, αν κάτι είναι αναπόφευκτο είναι η προδιαγεγραμμένη αποτυχία ενός αστικού κράτους αλλά και του παγκόσμιου καπιταλισμού να αντιμετωπίσει την τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Για το κράτος αναπόφευκτη είναι η υπεράσπιση της κερδοφορίας των αστών

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης επέλεξαν επανειλημμένα την άρση κάθε υγειονομικού μέτρου προκειμένου το “τουριστικό” κεφάλαιο να συνεχίσει να δραστηριοποιείται ανενόχλητο, αδιαφορώντας για το ότι το ΕΣΥ οδηγούνταν πέρα από τα όρια της κατάρρευσης, αδιαφορώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Κάπως έτσι έσπευδαν να εκμεταλλευτούν τα λοκνταουν για να νομοθετήσουν εις βάρος της κοινωνικής βάσης εκτρώματα όπως ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, το εργασιακό νομοσχέδιο, ο νέος πτωχευτικός κώδικας, το νομοσχέδιο περιστολής του δικαιώματος στη διαδήλωση κ.α..

Αυτός είναι κι ο λόγος που απροκάλυπτα πλέον η κυβέρνηση επέλεξε την μετάβαση από την “Επιχείρηση Ελευθερία” στην “Επιχείρηση Ανοσία της Αγέλης” αφήνοντας ανεξέλεγκτη την μετάδοση ενός ιού. Στην πραγματικότητα, όμως, τα νέα μέτρα θα πλήξουν κατ’ αποκλειστικότητα τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα γιατί ακριβώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για τους φτωχούς και πολύ διαφορετικοί για τους πλούσιους.

Γιατί από τη μία βρίσκονται οι φτωχοί που αν είναι τυχεροί και δεν πεθάνουν αναμένοντας τον θάνατο κάποιου άλλου για να βρουν θέση σε κάποιο νοσοκομείο, καταλήγουν πολλές φορές διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κάποιον κοινό θάλαμο, ενώ είναι οι ίδιοι που βλέπουν τα χειρουργεία και τα τακτικά τους ιατρεία να ακυρώνονται. Απ’ την άλλη, αστοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί και μέλη του κλήρου τεστάρονται στην ελάχιστη υποψία νόσησης και έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, κι αυτό την ίδια στιγμή που η δωρεάν διανομή (των ελάχιστων) τεστ έχει διακοπεί ανεπιστρεπτί.

O αγώνας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας είναι χρέος του λαού απέναντι στην πολιτική κράτους και κεφαλαίου που σπέρνουν το θάνατο

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τα νοσοκομεία ήδη καταρρέουν, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για τους χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί προχωρούν σε διαλογή ανθρώπων που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή θα πεθάνουν αβοήθητοι. Η ιστορία της ταξική πάλης καθιστά σαφές ότι στον καπιταλισμό οι ζωές των εργατών δε σημαίνουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των αφεντικών. Γνωρίζουμε καλά ότι για την παρασιτική αστική τάξη που κυβερνά αυτή τη χώρα οι λέξεις “δημόσια υγεία” είναι τουλάχιστον ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία οφείλει να είναι αγαθό, καθολικά εξασφαλισμένο προς όλους και όχι εμπόρευμα που θα υπακούσει στους καννιβαλιστικούς νόμους της αγοράς και του Κεφαλαίου. Κάθε ανάγνωση που θέλει το αγαθό της Υγείας, ως κάτι άλλο, είναι βαθιά αντικοινωνική, αντιδραστική και εχθρική προς τον λαό και την εργατική τάξη.

Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις του ερχόμενου Σαββάτου 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα στις 12.00 στην πλατεία Συντάγματος και στην Θεσσαλονίκη στις 12.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Να παλέψουμε για:

-ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ PCR TEST ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

-ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ – ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΠΑΤΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

-ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΟ 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΑΙΘΟΥΣΑ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΚΑΘΑΡΙΣΤ(ΡΙ)ΩΝ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

-ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΤΕΣΤ ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ – ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ 5ΗΜΕΡΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ ΑΠΟ ΔΙΒΔΟΜΑΔΗ ΜΕΤ’ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ

-ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ/ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

-ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ & ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)


Σάββατο 22/1: Ενάντια σε ακρίβεια, λοκντάουν, πιστοποιητικά, πρόστιμα, αναστολές εργασίας και διαχωρισμούς

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον αμείλικτο πόλεμο της σε ολόκληρη την κοινωνία. Κάθε μέρα που περνά, εφαρμόζεται ή εξαγγέλλεται ένα ακόμα αντιλαϊκό μέτρο. Την ώρα που ακρίβεια εκτινάσσεται σε βασικά είδη διαβίωσης όπως το ρεύμα, φυσικό αέριο αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης στα σουπερμάρκετ, η υγεία και η εκπαίδευση αφήνεται να διαλυθεί από υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποιήσεις. Αντί να ενισχύεται η πρόνοια, εκατομμύρια ξοδεύονται σε στρατιωτικές και αστυνομικές δαπάνες ή καταλήγουν σε παπαγαλάκια από τις «λίστες Πέτσα» για να σιωπούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η Κορονοϋστερία έρχεται να αποκρύψει τις αντιλαϊκές επιθέσεις και να δημιουργήσει «αόρατους» εχθρούς. Εδώ και δύο χρόνια στοχοποιούνται αυτοί που «δεν φοράνε μάσκα», «που δεν προσέχουν», «που δεν εμβολιάζονται». Πέρυσι είχαμε τα πρόστιμα για «άσκοπη μετακίνηση», πλέον θα έχουμε ένα οριζόντιο 100€ μηνιαίως για όποιον αμφιβάλει ή διαφωνεί με το εμβόλιο. Είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα τα αφεντικά νομιμοποιούν απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων χωρίς την παραμικρή αποζημίωση.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαπλώσει ένα διαρκές σύστημα ελέγχου και πειθάρχησης. Οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε σεκιούριτι για τα «νόμιμα υγειονομικά πιστοποιητικά». Στις σχολές ετοιμάζονται «τουρνικέ» ελεγχόμενης εισόδου. Η διασκέδαση ανοιγοκλείνει ώστε να απομείνει μόνο ένα «ευπρεπής» τρόπος χωρίς όρθιους, εκκωφαντική μουσική και «αλήτικες» συμπεριφορές. Οι φυλακές και τα προσφυγικά καμπ παραμένουν ερμητικά κλειστά με το άλλοθι του υγειονομικού ελέγχου.
Η τακτική «θα λογαριαστούμε μετά» κλείνει δύο χρόνια και δεν απαντά σε τίποτα. Συνεχίζουμε τους αγώνες που έκαναν την Πρωτομαγιά και το Πολυτεχνείο του 2020, τις κινητοποιήσεις της Νέας Σμύρνης που έσπασαν το λοκντάουν. Εμπνεόμαστε από τις διεθνείς κινητοποιήσεις στην Ευρώπη και αναζητούμε τη μαζική επανεμφάνιση του εργατικού, ταξικού κινήματος που θα βάλει ένα τέλος στην διαμόρφωση ενός Αστυνομικού Κράτους.

Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές
Συγκέντρωση το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι,
στην πλ. Συντάγματος γωνία Μεγάλη Βρετανία


Αγώνας για να ανατραπεί
η δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης!
 
Ξεσηκωμός για ζωή – υγεία – ελευθερία
 

Η ωμή πραγματικότητα

Δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων και εκατόμβες θανάτων καθημερινά, μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία, δυσβάστακτο κόστος για διαγνωστικά τεστ, τεράστια κενά στα νοσοκομεία λόγω ελλιπούς στελέχωσης και ασθενειών των υγειονομικών, όργιο εργοδοτικών αυθαιρεσιών εξαναγκασμού σε εργασία με ασθένεια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δολοφονεί

Όλο και πιο ξεδιάντροπα η κυβέρνηση καλεί να συνηθίσουμε με τους χιλιάδες θανάτους, προβάλλοντας τον αντιεπιστημονικό ισχυρισμό ότι «ο ιός είναι πλέον ακίνδυνος».

Αρνείται να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και τους εργαζόμενους σε αυτό, μειώνοντας μάλιστα κατά 820 εκ. τις δαπάνες για την υγεία το 2022. Χρησιμοποιεί την πανδημία για τη σκανδαλώδη στήριξη των επιχειρηματιών της υγείας και την επέλαση των κερδοσκοπικών συμφερόντων.

Ακολουθεί μια εξοργιστική πολιτική με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» και υπερπροβάλει τη στάση των «αντι-εμβολιαστών», που υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της πανδημίας και αποτελούν χρήσιμο για το σύστημα «αντίπαλο» για τη μετάθεση και συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών.

Χαράς ευαγγέλια για τους εργοδότες

Το μόνο για το οποίο νοιάζεται η κυβέρνηση είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και της «αγοράς», δηλαδή των καπιταλιστικών κερδών.

Η κυβερνητική πολιτική αποθρασύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά εκβιαστικής απαίτησης για εργασία εργαζομένων που ασθενούν, κινδυνεύουν, μεταδίδουν και σε άλλους.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

Προστασία της λαϊκής υγείας με αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας περίθαλψης και των εργαζομένων σε αυτή. Χρηματοδότηση, προσλήψεις, μονιμοποίηση προσωπικού. Άμεση επίταξη και εθνικοποίηση των ιδιωτικών μονάδων υγείας, χωρίς αποζημίωση με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.

Μαζικά και δωρεάν τεστ και μέσα προστασίας (μάσκες κλπ) για όλους/ες, στο πλαίσιο μιας αυξημένης υγειονομικής ιχνηλάτησης για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μέτρα για την υγεία και τις συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς. Κανείς στη δουλειά με ασθένεια. Να δοθούν πληρωμένες αναρρωτικές άδειες χωρίς περικοπή της κανονικής άδειας. Όχι στα lockdown.

Μέτρα αποφυγής του συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς, σχολεία και χώρους εργασίας.

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ειδική πρόνοια στήριξης για ηλικιωμένους, απομακρυσμένες περιοχές, ευπαθείς ομάδες, νοσούντες σε καραντίνα.

Μαζικός καθολικός εμβολιασμός στη χώρα μας και παγκόσμια, με κατάργηση των πατεντών και χτύπημα των κερδών των πολυεθνικών του φαρμάκου. Όχι στην υποχρεωτικότητα, τις ποινές και τα χαράτσια στους ανεμβολίαστους. Να καταργηθεί το μηνιαίο χαράτσι των 100 ευρώ. Όχι στον εμφύλιο των φτωχών. Να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα των επίσημων και ανεπίσημων, πολιτικών ή θρησκευτικών, εκπροσώπων της ακροδεξιάς και του σκοταδισμού που αντιμάχονται τον εμβολιασμό και προωθούν τον ανορθολογισμό.

Όχι στην εκμετάλλευση της πανδημίας για τον περιορισμό των ελευθεριών, την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και το κτύπημα του κινήματος

Πολιτικός αγώνας για την ανατροπή.

Σήμερα χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός διαρκείας, με διαδηλώσεις, απεργίες και πολιτικό αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και της ελευθερίας. Για να μην πληρώνουν εργαζόμενοι και φτωχοί την πανδημία. Για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης και κεφαλαίου, κόντρα στην ένοχη σιωπή και συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, υπερβαίνοντας την αγωνιστική απραξία που υιοθετεί η κοινοβουλευτική αριστερά.

Γιατί μόνο ο αγωνιζόμενος λαός σώζει τον λαό!

Όλες – Όλοι στις συγκεντρώσεις το Σάββατο 22/1 στις 12 μμ

ΑΘΗΝΑ: Σύνταγμα, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Άγαλμα Βενιζέλου, ΠΑΤΡΑ: Πλ. Γεωργίου,

ΛΑΡΙΣΑ: Κεντρική Πλατεία, ΒΟΛΟΣ: πλ Αγίου Νικολάου, ΤΡΙΚΑΛΑ: πλ. Ρήγα Φεραίου, ΚΑΡΔΙΤΣΑ: κεντρική πλατεία (Alpha Bank),

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: πλ. Ελευθερίας, ΡΕΘΥΜΝΟ: πλ. Τεσσάρων Μαρτύρων, ΧΑΝΙΑ: πλ. Αγοράς,

ΠΡΕΒΕΖΑ: 11.30πμ, Θεοφάνειο (Κεντρική Αγορά)

ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΝΑΡ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άγαλμα Βενιζέλου


Λεφτά για την Υγεία – Κάτω η Ακρίβεια – Πανελλαδική Μέρα Δράσης Σάββατο 22/1

ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ

Λεφτά για την Υγεία – Κάτω η Ακρίβεια

Πανελλαδική Μέρα Δράσης Σάββατο 22/1

Αθήνα: 12:00, Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: 12:00, άγαλμα Βενιζέλου

Ιωάννινα: 12:00, Περιφέρεια

Πάτρα, 12:00, πλατεία Γεωργίου

Εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, νέοι έχουμε βυθιστεί στη φτώχεια και σε μια εργασιακή ζούγκλα. Το έκτρωμα Χατζηδάκη εφαρμόζεται (E-Food, εκπαιδευτικοί, ναυτεργάτες…), μετατρέποντάς μας σε σύγχρονους δούλους. Οι μισθοί βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες από τα μνημόνια όλων των αστικών κυβερνήσεων πάνω από 10 χρόνων. 1 στους 3 εργαζόμενους «ζει» με 372 ευρώ καθαρά, το 50% του πληθυσμού φυτοζωεί στα όρια της φτώχειας, το 31,5% των παιδιών απειλούνται με φτώχεια (ποσοστό απ’ τα υψηλότερα στην ΕΕ). Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά: είμαστε η πρώτη «δυτική» χώρα σε θανάτους Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Οι ατέλειωτες λίστες αναμονής για ΜΕΘ, η διαλογή ασθενών, η εξάντληση και μείωση του προσωπικού, το κλείσιμο νοσοκομείων, τα μπαξίσια στους κλινικάρχες…. έχουν οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε κατάρρευση και σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Ο κυνισμός της κυβέρνησης δολοφονεί: μπάχαλο και άθλιες συνθήκες σε μέσα μεταφοράς και σχολεία, κερδοσκοπία της «ελεύθερης αγοράς» στα τεστ. Αλίμονο όμως! O προϋπολογισμός προβλέπει 800 εκ. ευρώ λιγότερα για την Υγεία, ενώ εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες στα 6,5 δισ. Μειώνεται κι άλλο η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματιών, ενώ τα περιβόητα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε αποκλειστικά στην ενίσχυσή τους.

Η ακρίβεια σαρώνει το εργατικό και λαϊκό εισόδημα. Τα νοικοκυριά δεν αγοράζουν πλέον βασικά τρόφιμα, ενώ αντιμετωπίζουν «μπλακ άουτ» λόγω των αστρονομικών αυξήσεων σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ότι όλα «θα τα λύσει αγορά» και πετάει ξεροκόμματα «επιδοτήσεων». «Αύξησε» τον κατώτερο μισθό 2% – 0,58 ευρώ μικτά τη μέρα για έναν εργατοτεχνίτη, ούτε για κουλούρι! Ο Χατζηδάκης, που δεν έχει εργαστεί ποτέ, ξεκαθάρισε πως το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (200 ευρώ/μήνα) δεν θα αυξηθεί, γιατί «δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό».

Γι’ αυτή την τραγωδία ευθύνονται οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι και τα μνημόνια διαρκείας. Η «ανάπτυξή» τους κατατστρέφει εκτεταμένα την παραγωγική βάση (βιομηχανία γεωργία), εκτοξεύει τις εισαγωγές, κάνει την οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη σε διακυμάνσεις τιμών και παιχνίδια ντόπιων και διεθνών κερδοσκόπων. Ενισχύουν κάθε ιδιώτη αρπακτικό και παράσιτο, δημιουργούν και προστατεύουν τα καρτέλ των μεγαλοκαπιταλιστών. Πανηγυρίζουν για «ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία», όταν ενοίκια και τιμές ακινήτων πετάνε στα ύψη, αφήνοντας τις λαϊκές οικογένειας να αγωνιούν για την στέγασή τους. Ιδιωτικοποιούν τα πάντα, αφαιμάζοντας ασταμάτητα εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, όπως έγινε με την «απελευθέρωση»-ξεπούλημα των υποδομών, της ενέργειας κ.ά. και θα ακολουθήσει για άλλα βασικά αγαθά (νερό).

Θέλουν τον καθένα μόνο του απέναντι στα αφεντικά, χωρίς δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην απεργία. Μόνο ιερό τους τα παρασιτικά κέρδη, η αρπαγή κάθε κοινωνικού και συλλογικού πλούτου. Τα χυδαία ψέματα, η ωμή προπαγάνδα των αργυρώνητων ΜΜΕ δεν μπορούν όμως πια να κρύβουν τον σκελετό στην ντουλάπα. Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι βαθιά, αγιάτρευτα χρεοκοπημένος. Τα Μνημόνια, που τάχα θα «νοικοκύρευαν» την οικονομία, έχουν εκτινάξει το δημόσιο χρέος στα 400 δις (236% του ΑΕΠ): το 2010 μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος 240 δις (127% του ΑΕΠ). Τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάνω από 100 δις, τα χρέη προς δημόσιο και εφορίες 110 δις, προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δις. Συνολικά 650 δις χρέη (3,5 φορές το ΑΕΠ) – και ξανά στέλνουν σ’ εμάς, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τον λογαριασμό.

Με ασταμάτητα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, στυγνή καταστολή, συνενοχή όλων των μνημονιακών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.), προσπαθούν να μας φορτώσουν την χρεοκοπία του σάπιου συστήματός τους. ΩΣ ΕΔΩ! Φτάνει πια η φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Η δυσαρέσκεια και οργή πρέπει να βρει συλλογική διέξοδο αγώνα, σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, σχολές. Με κινητοποιήσεις, ενότητα στην δράση, αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που νομοθετεί υπέρ των πλουσίων και κυβερνά με ορδές ΜΑΤ.

Λεφτά για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση. ΟΧΙ για Εξοπλισμούς, Αστυνομία, Χρέος, Πλούσιους.

Επίταξη ιδιωτικής υγείας, χωρίς «δωράκια». Δωρεάν τεστ για όλους. Μαζικές προσλήψεις στην υγεία. Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε μέσα μεταφοράς και σχολεία.

Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης & καύσιμα. ΣΤΟΠ σε κάθε ιδιωτικοποίηση (ΔΕΗ, φυσικό αέριο κ.ά.). Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή χρεών – Απαγόρευση εξώσεων για λαϊκές οικογένειες.

Αυξήσεις μισθών – συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το έκτρωμα Χατζηδάκη.

Ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης των α(χ)ρίστων του 1%.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


Κινητοποιήσεις για ΑΝΟΙΧΤΑ και ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ, για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ για όλους/ες – Πέμπτη 20/1, 12.30μμ, Άγαλμα Βενιζέλου, με 2ωρη διευκολυντική Στάση Εργασίας

Όταν στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης την προηγούμενη εβδομάδα νόσησαν από κορωνοϊό 140 εκπαιδευτικοί και το Υ.ΠΑΙ.Θ. προχώρησε στην πρόσληψη 15 μόνο αναπληρωτών εκπαιδευτικών (και μάλιστα με μια άθλια 3μηνη σύμβαση)…

Όταν πολλές χιλιάδες είναι τα κρούσματα που ανιχνεύονται καθημερινά σε μαθητ(ρι)ες και εκπαιδευτικούς αλλά μόνο δύο τα τμήματα που έχουν κλείσει σ’ όλη τη χώρα, όπως περηφανεύεται η υπουργός Παιδείας, αδιαφορώντας για την προστασία της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας κι όλης της κοινωνίας…

Όταν εκπαιδευτικοί, μαθητ(ρι)ες και λαϊκές οικογένειες έχουν “ματώσει” για να πληρώνουν μοριακά και rapid τεστ στη μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που δεν παρέχονται δωρεάν από το κράτος αλλά γίνονται μια ακόμη πηγή κερδοφορίας των εμπόρων της υγείας…

Όταν την ίδια στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας εγκαταλείπεται στην τύχη του, οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και θέρμανσης και η ασύλληπτη ακρίβεια στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης στραγγίζουν το πορτοφόλι μας, οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν από τους χαμηλότερους της Ευρώπης, οι εργασιακές σχέσεις συνεχώς επιδεινώνονται και τα εργασιακά δικαιώματα αποψιλώνονται ενώ ο ν. Χατζιδάκη μαζί με τις απαγορεύσεις και την ανελευθερία, την αστυνομική βία και καταστολή και τις αποφάσεις της “αδέκαστης” δικαιοσύνης στήνουν εμπόδια σε κάθε πραγματικό εργατικό και λαϊκό αγώνα…

Όταν στην εκπαίδευση προωθείται με κάθε τρόπο (από την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, μέχρι τις εξετάσεις PISA στην Στ’ Δημοτικού και την Γ’ Γυμνασίου, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής-Ε.Β.Ε., την τράπεζα θεμάτων και τα εργαστήρια δεξιοτήτων και από τα τεράστια κενά εκπαιδευτικών μέχρι τις 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών) η ιδιωτικοποίηση/διάλυση της δημόσιας παιδείας, η αμφισβήτηση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση, ταυτόχρονα με την απόλυτη αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών…

Τότε άλλη λέξη δεν υπάρχει για να χαρακτηρίσουμε την κυβερνητική πολιτική, παρά ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ κι άλλος δρόμος δεν υπάρχει για μια ζωή με αξιοπρέπεια για τα λαϊκά στρώματα, παρά ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Φτάνει πια! Καμία ανοχή! Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να ανατραπεί ΤΩΡΑ! Κάθε καθυστέρηση κοστίζει ζωές και επεκτείνει τη φτώχεια. Την ώρα που αυτοί παίζουν με τις ζωές μας, εμείς πρέπει να υπερασπίσουμε αποφασιστικά τους εργαζόμενους και όλο τον λαό!

Καμιά αναμονή για σωτήρες, καμιά αυταπάτη! Να μετουσιώσουμε την οργή μας σε δράση και δυναμικό αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας! Γιατί ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Να διεκδικήσουμε:

Ø Ικανοποίηση των αιτημάτων του υγειονομικού και λαϊκού κινήματος για θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας – Προσλήψεις, ΜΕΘ, άνοιγμα κλειστών νοσοκομείων και επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση κ.ά.

Ø Ανοιχτά και Ασφαλή σχολεία – Μέχρι 15 μαθητ(ρι)ες στο Τμήμα – Προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας – Τακτικά Δωρεάν τεστ (μοριακά και rapid) για όλους/ες, χωρίς αποκλεισμούς, απειλές και απολύσεις – Δωρεάν παροχή μέσων προστασίας της υγείας (μάσκες κ.ά.)

Ø Κατάργηση όλων των αντιδραστικών ρυθμίσεων στην εκπαίδευση – Όχι στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση και ιδιωτικοποίηση της σχολικής μονάδας – Κατάργηση των νόμων Κεραμέως, των εξετάσεων τύπου PISA , της Ε.Β.Ε., της τράπεζας θεμάτων, πανεπιστημιακή αστυνομία κ.ά.

Ø Αυξήσεις στους μισθούς μας (και τις συντάξεις) για να ζούμε με αξιοπρέπεια (κάλυψη απωλειών των μνημονίων, επαναφορά 13ου & 14ου κ.ά.) – Λεφτά για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τους εξοπλισμούς και το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο

Ø Όχι στις αυξήσεις των τιμών ρεύματος και θέρμανσης, τροφίμων και δημόσιων αγαθών – Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος-ενέργειας και νερού και κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής τους

Ø Μόνιμη και σταθερή δουλειά – Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές υπηρεσίες – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και αναπληρωτών ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων

Για όλα τα παραπάνω και με τα ειδικά κάθε φορά αιτήματα:

 • Συμμετέχουμε και καλούμε στην Πανεκπαιδευτική Συγκέντρωση(Σ.Ε.Π.Ε.-ΕΛΜΕ-Φοιτητικοί Σύλλογοι-Μαθητές-Γονείς) για ΑΝΟΙΧΤΑ και ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ, για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ για όλους/ες, την Πέμπτη 20/1, 12.30μμ, Άγαλμα Βενιζέλου, με την κήρυξη 2ωρης διευκολυντικής Στάσης Εργασίας
 • Συμμετέχουμε στο παλλαϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού, το Σάββατο 22/1, 12μεσ. στο Άγαλμα Βενιζέλου
 • Συμμετέχουμε στη νέα συνάντηση-σύσκεψη συντονισμού Σ.Ε.Π.Ε και ΕΛΜΕ από όλη τη χώρα, την Κυριακή 23 Γενάρη 11π.μ.
 • Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στις αυξήσεις ρεύματος και θέρμανσης και την ακρίβεια, τοΣάββατο 5 του Φλεβάρη, 12 μεσ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης


ΜΑΤ και καταστολή αντιπροτείνει η κυβέρνηση στα αιτήματα για στήριξη του Ε.Σ.Υ.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ

Πανελλαδική Μέρα Δράσης Σάββατο 22/1

Αθήνα: 12:00, Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: 12:00, άγαλμα Βενιζέλου

Ιωάννινα: 12:00, Περιφέρεια

Πάτρα, 12:00, πλατεία Γεωργίου

Τρίκαλα: 12:00, πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τη δυστοπική εικόνα δυνάμεων καταστολής στην είσοδο νοσοκομείου αντικρύσαμε για ακόμη μια φορά το πρωί της 16/01, όταν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης είχαν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση και κινητοποίηση ζητώντας να μην ανασταλούν οι εφημερίες τους. Η αναστολή των εφημεριών είχε ανακοινωθεί προ εβδομάδος από τον Υπ. Υγείας για τη μετατροπή τμήματος του νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο, αρχικά για 3-4 εβδομάδες, που αμέσως έγιναν 6. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η αποδυνάμωση αυτή του ενός από τα μόλις 3 δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής δε θα διατηρηθεί επ’ αόριστον. Αντιθέτως, ενδείξεις υπάρχουν για το αντίθετο, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι που διεκδικούν το αυτονόητο: δωρεάν πρόσβαση στην υγεία για όλους!

Το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 50 από τις 280 κλίνες του, αριθμός ήδη ανεπαρκής. Στην εξίσωση προστίθεται και η χρήση του νοσοκομείου για φιλοξενία παιδιών υπό εισαγγελική εντολή απομάκρυνσης, με την πρωτοβουλία του Ρόταρυ της Περιφέρειας 2470, μιας γκρούπας «φιλάνθρωπων» επιχειρηματιών και ομίλων που επιδίδονται σε «κοινωφελείς δράσεις», όπως μάλλον χαρακτηρίζουν το σταδιακό σακάτεμα ενός ήδη μικρού δημόσιου παιδιατρικού νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο βόρειο τομέα Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον δύο ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία. Υπεραρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες μιας αστικής ελίτ αποφασισμένης να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, εκφραζόμενης από μια κυβέρνηση που μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 820 εκατομμύρια εν μέσω πανδημίας!

Τη στιγμή που το Ε.Σ.Υ. όχι μόνο δεν έχει λάβει καμία στήριξη μέσα στα δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτή χρησιμοποιείται και ως πρόφαση για τον περιορισμό της λειτουργίας του (!), η μόνη απάντηση σε όποιον τολμά να αντιδράσει είναι ΜΑΤ και καταστολή. Όταν ο μέσος εργάτης καταναλώνει το σύνολο του πενιχρού μισθού του σε πάγια έξοδα επιβίωσης, η κυβέρνηση μας περιπαίζει με επιδόματα – ψίχουλα και «αύξηση» 2% του κατώτατου μισθού, λες και για να καλυφθούν οι υπέρογκες αυξήσεις τιμών που έχουν επιβάλλει σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, ρεύμα, καύσιμα κτλ.), έλειπαν μόλις 13 ευρώ/μήνα! Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους του Παίδων Πεντέλης και απαντάμε με αγώνα σε χώρους δουλειάς, σχολές και γειτονιές, ενάντια στην απάνθρωπη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Με κινητοποιήσεις, ενότητα στην δράση, αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που νομοθετεί υπέρ των πλουσίων και κυβερνά με ορδές ΜΑΤ.

 • Λεφτά για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση. ΟΧΙ για Εξοπλισμούς, Αστυνομία, Χρέος, Πλούσιους.
 • Επίταξη ιδιωτικής υγείας, χωρίς «δωράκια». Δωρεάν τεστ για όλους. Μαζικές προσλήψεις στην υγεία. Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων.
 • Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης & καύσιμα. ΣΤΟΠ σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή χρεών – Απαγόρευση εξώσεων για λαϊκές οικογένειες.
 • Αυξήσεις μισθών – συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το έκτρωμα Χατζηδάκη.
 • Ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης των α(χ)ρίστων του 1%.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

@antepithesitonergazomenon.blogspot.com – Τηλ. Επικοινωνίας: 697 861 3964


Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 του ΓΕΝΑΡΗ στις 12.00 στο αγ. Βενιζέλου
Έχουν περάσει δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η κρατική διαχείριση και η εγκληματική κυβερνητική πολιτική έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για την υγεία, τη ζωή του και την αξιοπρέπεια του λαού. Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά την ζωή τους ή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε αποδεκατισμένα νοσοκομεία, με ανεπαρκείς υποδομές και λιγοστό, εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό.
Μπροστά στην εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση συνέχισε την προκλητική εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας, αρνούμενη να εξασφαλίσει επαρκή, δωρεάν τεστ. Τεράστιες ουρές συγκεντρώνονται έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει. Το ΕΣΥ έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων από Covid19 και την αδυναμία κάλυψης άλλων επειγουσών ιατρικών αναγκών.
Κι όμως! Αυτό το υποβαθμισμένο και υποτιμημένο από την κυβέρνηση δημόσιο σύστημα υγείας, οι γιατροί, το νοσηλευτικό και το βοηθητικό προσωπικό ήταν που έδωσαν και δίνουν -σε άθλιες συνθήκες και απαράδεκτους εργασιακούς όρους- τον μεγάλο αγώνα να στηρίξουν την κοινωνία, να αγωνιστούν για τη ζωή και την αξιοπρέπεια όλων όσων είχαν την ανάγκη τους.
Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει μόνη της την κοινωνία εστιάζοντας στην πόλωση, τη στοχοποίηση, και στις διαρκείς διαβεβαιώσεις για το «τέλος της πανδημίας» Ενώ οι βαθύπλουτοι αυξάνουν τον πλούτο τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά στην οικονομική αφαίμαξη. Ολόκληρα τμήματα εργαζομένων χάνουν τα εισοδήματά τους χωρίς καμία ενίσχυση, ενώ μια σκληρή ταξική επίθεση συντελείται μέσα από την πρωτοφανή ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και τα πανάκριβα ενοίκια. Ο φετινός χειμώνας είναι πιο σκοτεινός, με όλο και περισσότερους/ες να αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά διαβίωσης. Οι τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα, κλπ) καταδικάζουν χιλιάδες στο κρύο, ενώ μόνο μέσα στον Δεκέμβριο περισσότεροι από 20 συνάνθρωποι μας βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν μέσα στα σπίτια τους.
Τόσο η τωρινή, όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την διάλυση του ΕΣΥ και την κοινωνική κατάρρευση.
Αντί μπροστά στην πανδημία να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να παρθούν μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση εξαπολύει μια αυταρχική επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.
Αντιμετωπίζει την πανδημία με αυταρχισμό, καταστολή και απολύσεις ενώ συκοφαντεί και βάζει διαρκώς στο στόχαστρο τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, τον συνδικαλισμό, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα των προσφύγων κ.α.
Μετέτρεψε την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό σε εργαλείο μετάθεσης ευθυνών, τορπιλίζοντας και το πρόγραμμα εμβολιασμού. Αυτή η εγκληματική πολιτική και κυβέρνηση, πρέπει να ηττηθεί, να ανατραπεί. Ήρθε η ώρα για μια λαϊκή αντεπίθεση.
Ένα μεγάλο, παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο που θα διεκδικήσει αλλά και θα επιβάλλει μια σειρά από αναγκαία αιτήματα προστασίας και επιβίωσης των εργαζομένων/ανέργων και της νεολαίας:
· Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας ώστε να προστεθούν στο σύστημα εφημεριών και να υπηρετήσουν σε ενιαίο σχεδιασμό με τις δημόσιες δομές το σύνολο των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.
· Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους. Δωρεάν διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκής χρόνος καραντίνας πληρωμένης αδείας για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων
· Μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων. Αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ
· Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία. Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του μαζικού εμβολιασμού.
· Δημόσια, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους και όλες
· Επαναλειτουργία και ενίσχυση με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και την απαραίτητη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των κλειστών δομών υγείας (Λοιμωδών, κλπ)
· Οικονομική στήριξη ανέργων και εργαζομένων, των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία. Αξιοπρεπής διαβίωση για όλο το λαό. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό, δραστική μείωση των ενοικίων.
· Άμεσα και μεγάλης κλίμακας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων και πλειστηριασμών, και διακοπών παροχής.
· Όχι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον κρατικό αυταρχισμό. Όχι στη διαχείριση της πανδημίας με αυταρχισμό και καταστολή, όχι στα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών, τα πρόστιμα και τις απολύσεις.
Καλούμε όλες τις δυνάμεις του κινήματος, σωματεία και συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, τοπικές/δημοτικές κινήσεις, δομές αλληλεγγύης, κάθε κοινωνική συλλογικότητα και όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται και αναζητούν δρόμους συλλογικού αγώνα, να δώσουμε από κοινού αυτή τη μάχη.
Με πολύμορφες δράσεις σε κάθε πόλη και γειτονιά και ένα κεντρικό μαζικό ραντεβού σε μια Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια.
Σάββατο 22 Ιανουαρίου στις 12.00 στο αγ. Βενιζέλου και στις πλατείες όλης της χώρας!

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

https://www.facebook.com/events/s/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7/320661286618373/


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:

ΔΟΥΛΕΨΤΕ, ΝΟΣΗΣΤΕ, ΨΟΦΗΣΤΕ!

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Ήδη από τις αρχές του 2022 βρίσκεται σε εκρηκτική έξαρση η πανδημία του Covid στην Ελλάδα, όπου ως τώρα έχει επιφέρει ένα φόρο αίματος που ξεπερνάει τους 20.000 θανάτους, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται ενώ τα καθημερινά νέα κρούσματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Η Ελλάδα στο σύνολο των χωρών με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στα καθημερινά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, καθώς και στον εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ και στους θανάτους εξακολουθεί να κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις.

Όπως πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους και όλες, και χωρίς καν να περιμένουμε την “μελέτη Τσιόδρα” που απλά το επιβεβαίωσε: η ταξική και κατασταλτική διαχείριση της πανδημίας είναι αυτή που στέλνει πρώτα απ’ όλα ασθενείς σε καταστάσης βαριάς νόσησης ή ακόμη και στο θάνατο. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση χωρίς καμία ντροπή επέλεξε να θεσμοθετήσει μέτρα “ανάσχεσης” που θεμελιώνονται αποκλειστικά πάνω στο ότι η αστική τάξη δεν έχει κανένα συμφέρον από την διασφάλιση της υγείας του λαού και των εργαζομένων.

Πάνω σε αυτή τη βάση, λοιπόν, στοιχειωδώς αποφασίστηκε το κλείσιμο της εστίασης στις 12 το βράδυ. Απο κει και έπειτα, το επιστημονικά τεκμηριωμένο μέτρο για χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας έγινε ευκαιρία περαιτέρω πλουτισμού με τις τιμές να εκτοξεύονται κατα 23%, ενώ το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα περαιτέρω μέτρο προστασίας για μαθητές, εκπαιδευτικόυς και γονείς αλλά και η μείωση των ημερών απομόνωσης ενός κρούσματος από τις 10 στις 5 ( την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στις 14) δεν βασίζονται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και εκδόθηκαν με κριτήριο “τις αντοχές της οικονομίας” και με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους, της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.

Και ενώ η κυβέρνηση με τρομακτική συνέπεια στην νεοφιλελεύθερη γραμμή της αρνείται να προβεί σε ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας οι κλινικάρχες και το κομμάτι της αστικής τάξης που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της υγείας βλέπουν τα δεκάδες χιλιάδες νέα καθημερινά κρούσματα ως μία καλή ευκαιρία για αύξηση των κερδών τους μέσω των χιλιάδων καθημερινών PCR τεστ, που άτυπα η διεξαγωγή τους έχει ανατεθεί αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, το κυρίαρχο αφήγημα που μεταδίδεται με κάθε μέσο κάνει λόγο για το “αναπόφευκτο” της κατάστασης. Για την αναπόφευκτη μαζική εξάπλωση της πανδημίας, τους αναπόφευκτους θανάτους και τη λήψη των αντίστοιχων αναπόφευκτων μέτρων. Ωστόσο, αν κάτι είναι αναπόφευκτο είναι η προδιαγεγραμμένη αποτυχία ενός αστικού κράτους αλλά και του παγκόσμιου καπιταλισμού να αντιμετωπίσει την τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Για το κράτος αναπόφευκτη είναι η υπεράσπιση της κερδοφορίας των αστών

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης επέλεξαν επανειλημμένα την άρση κάθε υγειονομικού μέτρου προκειμένου το “τουριστικό” κεφάλαιο να συνεχίσει να δραστηριοποιείται ανενόχλητο, αδιαφορώντας για το ότι το ΕΣΥ οδηγούνταν πέρα από τα όρια της κατάρρευσης, αδιαφορώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Κάπως έτσι έσπευδαν να εκμεταλλευτούν τα λοκνταουν για να νομοθετήσουν εις βάρος της κοινωνικής βάσης εκτρώματα όπως ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, το εργασιακό νομοσχέδιο, ο νέος πτωχευτικός κώδικας, το νομοσχέδιο περιστολής του δικαιώματος στη διαδήλωση κ.α..

Αυτός είναι κι ο λόγος που απροκάλυπτα πλέον η κυβέρνηση επέλεξε την μετάβαση από την “Επιχείρηση Ελευθερία” στην “Επιχείρηση Ανοσία της Αγέλης” αφήνοντας ανεξέλεγκτη την μετάδοση ενός ιού. Στην πραγματικότητα, όμως, τα νέα μέτρα θα πλήξουν κατ’ αποκλειστικότητα τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα γιατί ακριβώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για τους φτωχούς και πολύ διαφορετικοί για τους πλούσιους.

Γιατί από τη μία βρίσκονται οι φτωχοί που αν είναι τυχεροί και δεν πεθάνουν αναμένοντας τον θάνατο κάποιου άλλου για να βρουν θέση σε κάποιο νοσοκομείο, καταλήγουν πολλές φορές διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κάποιον κοινό θάλαμο, ενώ είναι οι ίδιοι που βλέπουν τα χειρουργεία και τα τακτικά τους ιατρεία να ακυρώνονται. Απ’ την άλλη, αστοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί και μέλη του κλήρου τεστάρονται στην ελάχιστη υποψία νόσησης και έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, κι αυτό την ίδια στιγμή που η δωρεάν διανομή (των ελάχιστων) τεστ έχει διακοπεί ανεπιστρεπτί.

O αγώνας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας είναι χρέος του λαού απέναντι στην πολιτική κράτους και κεφαλαίου που σπέρνουν το θάνατο

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τα νοσοκομεία ήδη καταρρέουν, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για τους χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί προχωρούν σε διαλογή ανθρώπων που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή θα πεθάνουν αβοήθητοι. Η ιστορία της ταξική πάλης καθιστά σαφές ότι στον καπιταλισμό οι ζωές των εργατών δε σημαίνουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των αφεντικών. Γνωρίζουμε καλά ότι για την παρασιτική αστική τάξη που κυβερνά αυτή τη χώρα οι λέξεις “δημόσια υγεία” είναι τουλάχιστον ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία οφείλει να είναι αγαθό, καθολικά εξασφαλισμένο προς όλους και όχι εμπόρευμα που θα υπακούσει στους καννιβαλιστικούς νόμους της αγοράς και του Κεφαλαίου. Κάθε ανάγνωση που θέλει το αγαθό της Υγείας, ως κάτι άλλο, είναι βαθιά αντικοινωνική, αντιδραστική και εχθρική προς τον λαό και την εργατική τάξη.

Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις του ερχόμενου Σαββάτου 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα στις 12.00 στην πλατεία Συντάγματος και στην Θεσσαλονίκη στις 12.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Να παλέψουμε για:

-ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ PCR TEST ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

-ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ – ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΠΑΤΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

-ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΟ 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΑΙΘΟΥΣΑ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΚΑΘΑΡΙΣΤ(ΡΙ)ΩΝ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

-ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΤΕΣΤ ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ – ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ 5ΗΜΕΡΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ ΑΠΟ ΔΙΒΔΟΜΑΔΗ ΜΕΤ’ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ

-ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ/ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

-ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ & ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)


Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στηρίζει, συμμετέχει και καλεί στην Μέρα Δράσης που οργανώνεται, από Σωματεία, τοπικές και κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες και φοιτητικούς συλλόγους σε πολλές πόλεις της χώρας και στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 22 του Γενάρη, ώρα 12.00, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ!

ΑΝΑΤΡΟΠΗ της δολοφονικής κυβερνητικής πολιτικής ΤΩΡΑ!

Διαδηλώνουμε/Απαιτούμε:

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – Προσλήψεις, ΜΕΘ, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Άνοιγμα κλειστών νοσοκομείων και επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ και ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για όλους/ες – ΟΧΙ στους αποκλεισμούς, απειλές και απολύσεις – Επιστροφή των σε αναστολή υγειονομικών και άλλων εργαζόμενων

ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – Μέχρι 15 μαθητ(ρι)ες στο Τμήμα – Προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας – Αύξηση δρομολογίων λεωφορείων – Επαρκής χρόνος άδειας/καραντίνας για τους νοσούντες

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ – Λεφτά για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για εξοπλισμούς και το κεφάλαιο – Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος, ενέργειας, νερού – Διαγραφή χρεών λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΗ – Στήριξη μικροεπαγγελματιών

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ – Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές υπηρεσίες – ΟΧΙ στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων – Κατάργηση ν. Χατζηδάκη

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ/ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ – ΟΧΙ στην αστυνομική βία και καταστολή, τις απαγορεύσεις και περιορισμούς

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Απέναντι στη δολοφονική διαχείριση της πανδημίας από το κράτος και το κεφάλαιο

Συγκέντρωση Σάββατο 22/1 στις 12:00 άγαλμα Βενιζέλου

Το Φεβρουάριο του 2022 συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έλευση της πανδημίας στη χώρα μας. Παράλληλα, συμπληρώνονται και δύο χρόνια από την έναρξη της εγκληματικής διαχείρισής της από το κράτος, η οποία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 νεκρούς, πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, και έχει συμφιλιώσει μια σημαντική κοινωνική μερίδα με τον θάνατο και την εξαθλίωση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προχωρώντας σε μια «υποδειγματική εφαρμογή» νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έκανε αυτό που θα έκανε κάθε αστική δύναμη για να οχυρώσει τη θέση των ισχυρών σε μια αναπάντεχη και πρωτόγνωρη συνθήκη. Μετακυλώντας το βάρος των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην κοινωνική βάση, επιχείρησε να θωρακίσει την αστική τάξη τόσο οικονομικά -χρηματοδοτώντας εταιρείες κολοσσούς και επιχειρήσεις- όσο και πολιτικά – ενισχύοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και αναβαθμίζοντας το νομικό οπλοστάσιο με την ψήφιση αντικοινωνικών νόμων. Αποτέλεσμα αυτών είναι να βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές, βλέποντας από τη μια το κεφάλαιο να θησαυρίζει ραγδαία, και από την άλλη τους αδύναμους να εξαθλιώνονται και να καταπιέζονται όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει.

Το χειρότερο, όμως, απ’ όλα είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος σε αυτή τη διαρκή υποβάθμιση και ευτελισμό των λαϊκών στρωμάτων. Και πώς να υπάρξει βέβαια όταν το κράτος συνεχίζει ακάθεκτα τη διάλυση του συστήματος υγείας (ΕΣΥ), κρατώντας εδώ και μήνες χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς σε αναστολή, αφήνοντας νοσοκομεία σε αρκετά καλή κατάσταση όπως το Λοιμωδών να γίνουν ερείπια και εντάσσοντας στο σχεδιασμό του το κλείσιμο και άλλων νοσοκομείων (Παίδων Πεντέλης). Κι όταν αντίστοιχα τα κρατικά κονδύλια αντί να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση νέων κλινών ΜΕΘ, τη στιγμή που άνθρωποι διασωληνώνονται εκτός αυτών, πηγαίνουν στα καθεστωτικά ΜΜΕ για να διαχύσουν την αισχρή προπαγάνδα τους και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Την ίδια ώρα για να μην κλονιστεί το αφήγημα περί «επιστροφής στην κανονικότητα», τα σχολεία ξανανοίγουν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γεγονός πως για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσήσει πάνω από το 50% του συνόλου του, ενώ η κυβέρνηση πάει ύπουλα να απεκδυθεί κάθε ευθύνη, παρέχοντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μόλις 2 self-test εβδομαδιαίως. Παρόμοιες εικόνες κρατικής αναλγησίας συναντάμε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου ο κόσμος λόγω των ελάχιστων δρομολογίων συνωστίζεται, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του.

Ωστόσο, η βαρβαρότητα που βιώνουν οι καταπιεσμένοι δεν τελειώνει εκεί. Το κράτος έχοντας περάσει, με τη συνεπικούρηση της παρούσας και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, μια σειρά από αντεργατικά νομοθετήματα που συνθλίβουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, υποδαυλίζει την εργοδοτική τρομοκρατία και παγιώνει μια δυστοπική συνθήκη και στους χώρους εργασίας. Δεν μας κάνει λοιπόν καμία εντύπωση που αδίστακτοι εργοδότες υποχρεώνουν τους εργαζομένους να δουλέψουν κανονικά, παρότι εμφανίζουν συμπτώματα νόσησης, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι για να απουσιάσει κάποιος από τη δουλειά του είναι απαραίτητη η προσκόμιση θετικού PCR τεστ, και το κόστος των τελευταίων είναι τεράστιο. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή τους μετά από τόσες διαμαρτυρίες συνεχίζει να παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς και σε αυτή την περίπτωση μοναδικός στόχος είναι η προώθηση των καπιταλιστικών συμφερόντων και ο πλουτισμός των φαρμακοβιομηχανιών σε βάρος της εξαθλιωμένης εργατικής τάξης.

Όπως επίσης τυχαίες δεν είναι και οι ανατιμήσεις σε ρεύμα, θέρμανση και είδη πρώτης ανάγκης που υποβαθμίζουν περαιτέρω τη ζωή των καταπιεσμένων και οδηγούν ορισμένες φορές ακόμη και στον θάνατο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις περιπτώσεις του προηγούμενου μήνα όπου συνάνθρωποί μας κάηκαν ζωντανοί στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν από ξυλόσομπες, μην έχοντας άλλη επιλογή. Και πάλι οι αδύναμοι ζημιώθηκαν με τίμημα ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για να βγούνε αλώβητα, αν όχι κερδισμένα, τα αφεντικά και οι επιχειρήσεις από αυτή την υγειονομική κρίση.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τη βίαιη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν εν καιρώ πανδημίας εκατομμύρια άνθρωποι. Για τη συνέχεια το μόνο που μας μένει είναι να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα των καιρών μας και αρνούμενοι τον συμβιβασμό με τον θάνατο να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή. Να ενώσουμε όλοι οι καταπιεσμένοι τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε μέχρι τέλους ενάντια στο αδηφάγο τέρας του κράτους και του καπιταλισμού, για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Μέχρι την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Συγκέντρωση Σάββατο 22/1 στις 12:00 άγαλμα Βενιζέλου

ΑΠΟ-ΟΣ Τοπικός συντονισμός Θεσσαλονίκης


Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Τα δύο αυτά χρόνια πανδημίας έχουν βγάλει στο προσκήνιο και έχουν αναδείξει για άλλη μια φορά την ανικανότητα του καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου να καλύψει επαρκώς τις υγειονομικές, και όχι μόνο, ανάγκες της κοινωνίας. Επιπρόσθετα, μέσα στην πανδημία έχουμε δει τις ελευθερίες να συρρικνώνονται, τους μηχανισμούς καταστολής και ελέγχου να αναβαθμίζονται, τα εργασιακά δικαιώματα όπως και το εισόδημα να ισοπεδώνονται, η ανεργία να αυξάνεται και το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας να εξαθλιώνεται. Οι ταξικές ανισότητες μεγαλώνουν και έτσι ο πλούτος συσσωρεύεται σε όλο και λιγότερα χέρια. Η ανάγκη της κοινωνικής βάσης για ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όχι μόνο δεν καλύπτεται αλλά γύρω από αυτή την ανάγκη έχουν στηθεί μεγάλες μπίζνες για την κερδοφορία των ιδιωτών της υγείας.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική, με το δημόσιο σύστημα υγείας όχι απλά να βρίσκεται στα όρια του, όπως αναπαράγουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αλλά να τα έχει ξεπεράσει κατά πολύ. Τα ήδη, προ-covid, υποστελεχωμένα νοσοκομεία έρχονται αντιμέτωπα με επιπρόσθετες ελλείψεις σε προσωπικό καθώς μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων νοσεί και άλλο ένα μεγάλο κομμάτι είναι σε αναστολή και βαίνει προς απόλυση. Αυτή η κατάσταση φυσικά βαραίνει τους ίδιους τους εργαζόμενους του Ε.Σ.Υ. οι οποίοι/ες, δύο χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας, βιώνουν καθημερινά την ασφυκτική πίεση της πανδημίας που βρίσκεται στην κορύφωσή της, γεγονός που τους εξαντλεί και τους εξαγριώνει. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με covid με βαριά νόσηση την εβδομάδα που πέρασε ξεπερνούσαν τα 500 άτομα ημερησίως, η κάλυψη κλινών ΜΕΘ σε πανελλαδικό επίπεδο βρίσκεται στο 90%, ενώ κάποια νοσοκομεία όπως το Παπαγεωργίου βρίσκονται συχνά στην θλιβερή κατάντια να μην έχουν ελεύθερες ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να πρέπει οι ίδιοι οι γιατροί να διαλέξουν τα περιστατικά στα οποία θα παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα, Άλλωστε είναι γνωστό ότι η διαλογή ασθενών για την εισαγωγή στις ΜΕΘ ήταν κανονικότητα όλο αυτό το διάστημα σε όλη την χώρα. Σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι ελλείψεις σε οργανικό και φυσικό εξοπλισμό, η Κυβέρνηση μείωσε με εγκύκλιο τα τακτικά χειρουργεία κατά 80% ήδη από τον Νοέμβριο, υποβαθμίζοντας την διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος ακόμα περισσότερο. Τέλος, την Κυριακή 16-01-2022 η κυβέρνηση, παρουσία ΜΑΤ, αποφάσισε να αφαιρέσει από το πρόγραμμα εφημεριών το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με σκοπό να το μετατρέψει σε εμβολιαστικό κέντρο.

Από τα παραπάνω στοιχεία, είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση που έχει η πάρει ο κυβερνητικός σχεδιασμός σε ό,τι αφορά στην κατάστρωση ενός υγειονομικού πλάνου. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2022 μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Η πανδημία δεν αποτελεί αφορμή για την ενίσχυση ενός ήδη, πριν από την πανδημία, ανίσχυρου Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά για την επιπλέον αποδυνάμωσή του. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας έχει στον πυρήνα του την διασφάλιση των κερδών των ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων, καθώς και το να έρθουν οι αυτοί οι “ιδιωτικοί έμποροι υγείας” σε πρώτο πλάνο στην ζωή μας. Η υποχρεώση διενέργειας rapid-test σε εργαζόμενους, η οποία επιβαρύνει οικονομικά τον εκάστοτε εργαζόμενο, οι ατελείωτες ουρές για διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε ιδιωτικά και δημόσια διαγνωστικά κέντρα, ειδικά με το ξέσπασμα της μετάλλαξης όμικρον, καθώς και η δυνατότητα διενέργειας PCR test μόνο από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μιας και η διενεργεια PCR test σε δημόσιο νοσοκομείο είναι σχεδόν αδύνατη ενώ οι τιμές του τεστ ξεπερνούν το μέσο μεροκάματο, αποτελούν τα πινέλα με τα οποία η κυβέρνηση ζωγραφίζει πάνω στον νεοφιλελεύθερο καμβά την εγκληματική ταξική πολιτική της για την διασφάλιση των κερδών του ιδιωτικού συστήματος υγείας. Εκτός, λοιπόν, από την ξεκάθαρη πρόθεση να μην ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ., ούτε και τα Μ.Μ.Μ. με περισσότερο στόλο και δρομολόγια αλλά ούτε και την δημιουργία περισσότερων τμημάτων στα σχολεία και τον διορισμό του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβερνητική πολιτική κάνει μία ολομέτωπη επίθεση στην βάση της κοινωνίας που βιώνει την έμμεση ή άμεση μείωση στο μισθό της και τις αυξήσεις στις τιμές σε όλα τα κοινωνικά αγαθά, όπως ρεύμα, θέρμανση, τροφή και στέγαση.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, μετατρέπει μία υγειονομική κρίση σε ευκαιρία πλουτισμού του ιδιωτικού κλάδου υγείας, βασισμένη, πέρα των άλλων, πάνω στους διαχωρισμούς και στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Μη αποδεχόμενη την εν γένει ανεπάρκεια και ανικανότητα της να πείσει με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τον λαό να εμβολιαστεί, υιοθετεί μια εκδικητική τακτική διαχωρισμού μετατοπίζοντας την ευθύνη και το βάρος και πάλι στην βάση της κοινωνίας στοχεύοντας παράλληλα για ακόμη μια φορά στα κέρδη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Φυσικά, ο πληθυσμός ο οποίος ανέκαθεν για την εξουσία αποτελεί τους παρίες της κοινωνίας, είναι ο μεταναστευτικός, ο οποίος ακόμα και την προ-covid εποχή, είχε περιορισμένη πρόσβαση σε πρωτοβάθμια υγεία. Ο αποκλεισμός (με οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια) κοινωνικών ομάδων από την διενέργεια test, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιστημονικά τεκμηριωμένη υγειονομική πρακτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κάθε άλλο! Βαθαίνει την πανδημία ακόμα περισσότερο.

Είναι εμφανές ότι όσο η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τους 21.000 νεκρούς από την πανδημία, που θα μπορούσε ήδη να έχει αναχαιτίσει, άλλο τόσο αρνείται να ενισχύσει το αποδυναμωμένο σύστημα υγείας, μιας και την αδυναμία του την καρπώνονται οι ιδιώτες. Η δωρεάν, πρόσβαση σε ικανές υγειονομικές δομές για όλο το σύνολο της κοινωνίας, χωρίς ταξικούς, κοινωνικούς και φυλετικούς διαχωρισμούς είναι κοινωνικό αγαθό, όσο κι αν θέλει το πολιτικό προσωπικό του καπιταλισμού να μας πείσει για το αντίθετο. Ως μέλη της κοινωνικής βάσης, πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα συλλογικά, από όλους/ες μας για όλες/ους μας, για δημόσια και δωρεάν υγεία. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • ΔΩΡΕΑΝ RAPID ΚΑΙ PCR TESTS ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ
 • ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
 • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ
 • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
 • ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
 • ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΉ ΜΑΣΚΩΝ FFP2/KN95.
 • ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
 • ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ/ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ/ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 12:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι η κρατική διαχείριση ξεδιπλώνεται με γνώμονα τη διαφύλαξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε βάθος χρόνου και όχι την προστασία της ζωής. Όλο αυτό το διάστημα, το κράτος έχει λανσάρει μια σειρά από μέτρα επικοινωνιακού και πειθαρχικού χαρακτήρα, προκειμένου να μην χρειαστεί να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. ή να βελτιώσει στο ελάχιστο την ποιότητα της ζωής μας. Στην κρατική πολιτική κυριάρχησαν τα lockdown, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, οι μπάτσοι και τα πρόστιμα. Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης μάς διαχώρισε αρχικά σε τηρητές της ασφάλειας και υπαίτιους της διασποράς κι έπειτα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστες. Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κάθε περιόδου χρησιμοποιήθηκαν ώστε να μην αναγκαστεί το κράτος να κάνει ούτε λίγο πίσω στην αναδιάρθρωση που πραγματοποιείται, ώστε να μείνει αλώβητη η παραγωγή και η κυκλοφορία των εμπορευμάτων ανεξάρτητα από την κατάσταση της πανδημίας.

Πλέον όμως, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, η εμπειρία τού να είσαι φορέας ή ασθενής της covid 19 γίνεται όλο και πιο γνώριμη για τις περισσότερες από εμάς. Κάπως έτσι, η ευαλωτότητα παύει να μοιάζει με μια μακρινή κακοτυχία που αφορά κάποιους άλλους, αλλά εμφανίζεται ως αυτό που είναι: μια συνθήκη ύπαρξης που ορίζεται από τις σχέσεις εξουσίας, εκμετάλλευσης και αποκλεισμών. Είναι το άγχος για το αν θα έχεις πρόσβαση στην περίθαλψη, είναι οι εκβιασμοί για να επιστρέψεις όσο πιο γρήγορα γίνεται στη δουλειά, είναι το να στοιβάζεσαι κατά δεκάδες σε σχολικές τάξεις και ΜΜΜ, είναι να αναγκάζεσαι να πληρώνεις τα PCR και να μην ξες αν θα πληρωθείς τις άδειές σου και αν θα μπορείς να πληρώσεις το νοίκι και τη θέρμανση, είναι να δουλεύεις σε εξαντλητικούς ρυθμούς μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, είναι να βλέπεις τους δεκάδες καθημερινούς θανάτους από covid 19 να παρουσιάζονται ως κάτι φυσικό και αναπόφευκτο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η εναντίωση στην κρατική θανατοπολιτική μάς αφορά όλους/ όλες.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Πορεία Σάββατο 22 Γενάρη, 12.00, Άγαλμα Βενιζέλου

Φάμπρικα Υφανέτ


Να στηρίξουμε τοπικούς αγώνες, όπως είναι σήμερα αυτός για την επαναλειτουργία του Λοιμωδών, εξοπλισμένου και στελεχωμένου, και αύριο γιατί όχι και του Παναγία ή του πρώην 424, και να τους μπολιάσουμε με τις ιδέες της οριζοντιότητας και της αντιθεσμικότητας. Να απαιτήσουμε την πραγματική επίταξη (άνευ αμοιβής) των ιδιωτικών ΜΕΘ και κλινών, την ένταξη του 424 στις γενικές εφημερίες, την ενίσχυση του συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών και την πραγματοποίηση όλων των εγχειρήσεων, θεραπειών και τακτικών ιατρείων που έχουν διακοπεί.

Να αγωνιστούμε για την οργάνωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να μπορούμε να ακούμε τη γνώμη ενός γιατρού (και όχι του κάθε πρωθυπουργού που προτείνει υγειονομικά μέτρα σε επιστημονικές επιτροπές) χωρίς να φοβόμαστε μην ξοδέψουμε τα χρήματα που έχουμε στην άκρη για ολόκληρες μέρες, καταλήγοντας τελικά να παραμελούμε την ίδια μας την υγεία. Να απαιτήσουμε μαζικά τεστ για όλους, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ανθρώπινα μέσα μαζικής μεταφοράς με περισσότερα δρομολόγια, σχολεία με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, και προσλήψεις δασκάλων αντί για στρατιωτικών.

Να αγωνιστούμε ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης, για την αποσυμφόρηση και το κλείσιμο των φυλακών και των κέντρων κράτησης μεταναστριών, για την ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών, για δωρεάν εμβόλια για όλους χωρίς πατέντες, για την πρόσβαση σε ποιοτική δωρεάν περίθαλψη και ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλες. Να οικοδομήσουμε δίκτυα αλληλοβοήθειας, και απέναντι σ’ αυτό το σύστημα που καθημερινά επιλέγει ποιοι από μας θα ζήσουν και ποιοι περισσεύουν, να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη και τη φροντίδα για όλες τις καταπιεσμένες και όλους τους εκμεταλλευόμενους. Να βάλουμε φρένο στη λεηλασία της φύσης για τα κέρδη των καπιταλιστών, και να οργανωθούμε εν όψει του νέου επικείμενου βαθέματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που θα κληθεί να πληρώσει για ακόμα μία φορά η τάξη μας. Να τολμήσουμε να αμφισβητήσουμε όχι μόνο τον κόσμο όπως είναι τώρα, αλλά και όπως ήταν πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Να συνδέσουμε τα αιτήματα και τους αγώνες μας σε μια κοινή προοπτική, αυτή της οριστικής κατάργησης της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, και να δομήσουμε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης και κοινοκτημοσύνης. χωρίς διακρίσεις με βάση το χρώμα, τη φυλή, το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Χωρίς κράτη και καπιταλισμό, χωρίς έθνη και σύνορα, πατριαρχία, πολέμους και φτώχεια. Έναν κόσμο όπου όλα θα είναι για όλους. Να τολμήσουμε να αγωνιστούμε, να τολμήσουμε να ζήσουμε.

Σάββατο 22/1 12.00, Άγαλμα Βενιζέλου – Πορεία για την πρόσβαση στην περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς

Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά 


ΚΡΑΤΟΣ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Συμπληρώνοντας ήδη δυο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει τραγική, με αμείωτες τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει σαφές πως η στρατηγική της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας συναρτάται αποκλειστικά από την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας, τη διάσωση και την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Για να αποπέμψει τις δικές της ευθύνες, η κυβέρνηση σκαρφίστηκε το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, κατηγορώντας τον λαό για την παταγώδη αποτυχία της να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία. Αντί να ενισχύσει ουσιαστικά το ήδη ρημαγμένο από τις επί σειρά ετών καταστροφικές, νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις Ε.Σ.Υ., σπατάλησε τους κρατικούς πόρους σε αλλεπάλληλες χορηγίες προς τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τους καπιταλιστές που κατέχουν τουριστικές επιχειρήσεις, τις εταιρίες αυτοκινητοδρόμων και το μεγάλο κεφάλαιο γενικότερα, αλλά και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, δηλαδή την αστυνομία και τον στρατό. Προχωρώντας σε κατασταλτικά μέτρα άνευ υγειονομικής χρησιμότητας (π.χ. απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση διαδηλώσεων), η κυβέρνηση έχει καταδείξει πως αυτό που την ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η επιβολή της κοινωνικής πειθάρχησης. Δε δίστασε, μάλιστα, να αξιοποιήσει τις απαγορεύσεις που η ίδια θέσπισε υποτίθεται για “υγειονομικούς λόγους” εντελώς αναίσχυντα, με την ψήφιση σειράς αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων, μέσω των οποίων υπονόμευσε ακόμα περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες και το βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής βάσης, κατά τη διάρκεια αυτών.

Έχοντας την πλειοψηφία των ΜΜΕ στο Payroll της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «κόβει και ράβει» κατά το συμφέρον της άρχουσας τάξης. Αποσιωπά και χλευάζει κάθε κοινωνική και ταξική κινητοποίηση που θέτει στο προσκήνιο τις ανάγκες της κοινωνικής βάσης και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, διότι αυτές αντιπαρατίθενται προς την πολιτική της κυβέρνησης. Αντίθετα, επιδίδεται σε ένα αστείο σόου «μονομαχώντας» εκ του ασφαλούς με τον ως επί το πλείστον ακροδεξιό συρφετό των ανορθολογιστών και των αντι-εμβολιαστών, την εμφάνιση του οποίου υποβοήθησαν τμήματα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, ώστε αφενός να παραστεί ένας βολικός, τεχνητός αντίπαλος που θα παρουσιάζεται ως το αντίπαλο δέος των κυβερνήσεων και αφετέρου να αξιοποιείται από την κυριαρχία για να υποδεικνύεται αυτός ως ο υπαίτιος για τις εκατόμβες νεκρών, αντί της εγκληματική πολιτικής της κυβέρνησης. Η επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία οδήγησε στην εκτόξευση των κρουσμάτων, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Τα “νέα μέτρα” της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων με 30.000 + κρούσματα ημερησίως ήταν τα… 3 σελφ τεστ, τα οποία εξαντλήθηκαν ήδη από την πρώτη εβδομάδα! Καμία αραίωση τμημάτων, καμία ουσιαστική πρόνοια. Οδηγούμαστε, δηλαδή, με ευθύνη της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ανοσίας της αγέλης με τέτοια μέτρα που λαμβάνονται, χωρίς όμως αυτό να γίνεται δημοσίως παραδεκτό από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες. Η επιβίωση του ισχυροτέρου, η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών από την πανδημία, με σαφείς ευθύνες της κυβέρνησης, δεν πρέπει να γίνουν σε καμία περίπτωση ανεκτές από την κοινωνική βάση. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται για την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων. Γίνεται σε όλους μας αντιληπτό ότι κάπου θα πρέπει να μπει επιτέλους ένα φρένο. Μόνο η κοινωνική βάση μπορεί να ασκήσει αυτήν την πίεση, αυτοοργανωμένα, συλλογικά, αδιαμεσολάβητα και μαχητικά, ξεκινώντας να παίρνει την τύχη στα χέρια της.

Η πανδημία του Covid-19 αδιαμφισβήτητα κατέδειξε σε εξέχοντα βαθμό τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και του κεντρικού πυλώνα πάνω στον οποίο αυτό στηρίζεται, δηλαδή την αναπαραγωγή του κεφαλαίου, την αχαλίνωτη κερδοφορία της ιδιοκτήτριας τάξης, των καπιταλιστών. Σε αυτήν τη δύσκολη για όλους μας περίοδο γιγαντώθηκαν οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, τόσο από οικονομική όσο και από υγειονομική άποψη. Οι φαρμακοβιομηχανίες, τα ιατρικά εργαστήρια και οι ιδιώτες κλινικάρχες θησαυρίζουν δίχως σταματημό. Λογαριάζουν το χρήμα πάνω από τη δημόσια υγεία, σκεπτόμενοι αποκλειστικά τις τσέπες τους. Άλλωστε, έχουν ως αρωγούς και χορηγούς τους τις κυβερνήσεις. Η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο ελεύθερος ανταγωνισμός της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς αποτελούν εμφανέστατα τροχοπέδη στην εξυπηρέτηση των συλλογικών, κοινωνικών αναγκών και στην περίπτωση της πανδημίας, αφού διέπουν τον χαρακτήρα της υγείας, η οποία έχει κυνικά καταστεί εμπόρευμα στο καπιταλιστικό σύστημα. Έτσι, βλέπουμε τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, με κάθε μέσο, για την παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων, με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, την ίδια στιγμή που οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη ακόμα και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

Σε αυτή την δυστοπία έρχεται να προστεθεί ένα κύμα αυξήσεων και ανατιμήσεων. Τα αποτελέσματα του τα βλέπουμε ήδη καθώς οι λογαριασμοί του ρεύματος και αερίου έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές των βασικών αγαθών στα σουπερ-μάρκετ ανέβηκαν από 2 % εώς 12 % και αναμένονται νέες ανατιμήσεις μέσα στον χρόνο. Το κράτος και τα τσιράκια του βαφτίζουν την διασφάλιση των κερδών των μεγάλων και μικρών καπιταλιστών ως «ενεργειακή κρίση», όπως ακριβώς ονόμασαν ως «υγειονομική κρίση» την θανατηφόρα διαχείριση της πανδημίας. Οι εγχώριοι ολιγάρχες πετάνε το μπαλάκι στην Ευρώπη καθώς η κρίση αυτή θεωρείται πανευρωπαϊκή, αποκρύπτοντας ωστόσο το γεγονός πως στην Ελλάδα πληρώνουμε ήδη δυσανάλογα το ρεύμα και τα αγαθά σε σχέση με τον κατώτατο και μέσο μισθό όπου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολλαπλάσιος.

Μας δουλεύουν μέσα στα μούτρα μας και μας εξαθλιώνουν οικονομικά. Την ίδια στιγμή που δεν μπορούμε να πληρώνουμε το νοίκι μας, που είναι σχεδόν όσο ο μηνιαίος μας μισθός, πόσο μάλλον να βγαίνουμε και για τη βασική μας διαβίωση, τα τεστ για τον κόβιντ συνεχίζουν να μην συνταγογραφούνται και τα πληρώνουμε -και αυτά- εμείς, για να τα αρπάζουν οι μεγαλό-κλινικές. Και όταν ζητάμε οποιαδήποτε -αυτονόητη παροχή- όπως δωρεάν τεστ και ενίσχυση του ΕΣΥ μας απαντούν ότι αν τα δώσουν δωρεάν θα τα πληρώνουμε πάλι εμείς από την τσέπη μας! Και αυτό το λεν αυτοί που εκτίναξαν το δημόσιο χρέος στο το 235%, μοιράζοντας λεφτά σε παπαγαλάκια των ΜΜΕ, σε ιδιοκτήτες αυτοκινητοδρόμων, σε μεγαλο-καρχαρίες ιδιωτικών κλινικών, σε νέες προσλήψεις μπάτσων και πιο πολλά μπατσικά από όσο θα μπορούσε οποιαδήποτε να φανταστεί, σε αεροπλάνα Rafale και ελικόπτερα Romeo, σε αναβάθμιση των F16 και φρεγάτες Belhara, σε μεγάλους περιπάτους, σε συναυλίες με το Ρουβά και ότι άλλη μαλακία μπόρεσαν να σκεφτούν.

Για τους άριστους ολιγάρχες μας η οποιαδήποτε κρίση είναι άλλο ένα θέμα συζήτησης στα τηλεοπτικά πάνελ που παρελαύνουν, μιας και ούτε αυτοί ούτε οι οικείοι τους θα πεινάσουν, θα παγώσουν από το κρύο ή θα πεθάνουν ψάχνοντας μία ΜΕΘ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τους 22000 νεκρούς από covid. Δεν συμβαίνει το ίδιο για τους ανθρώπους της τάξης μας που καίγονται προσπαθώντας να ζεσταθούν. Δεν συμβαίνει το ίδιο όλους εμάς που μας καταδυναστεύουν με κάθε τρόπο και μέσο.

Αν δεν θέλουμε να κρέμεται η ζωή μας από τα χέρια τους ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε.

Να αντιδράσουμε σε αυτούς που μας στερούν την υγεία μας.
Να αντιδράσουμε σε αυτούς που μας εξαθλιώνουν για να πληρώσουμε τις αυξήσεις των φίλων τους.

ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΗ ΖΩΗ

-ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
-ΔΩΡΕΑΝ RAPID/PCR TESTS & ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΚΕΣ FFP2/KN95 ΓΙΑ ΟΛΕΣ & ΟΛΟΥΣ
-ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ., ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
-ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
-ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕΤ’ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ & ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΤΕΣΤ ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
-ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ & ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 12:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)


ΓΙΑΝΝΕΝΑ Περιφέρεια Ηπείρου

Πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στην ακρίβεια

Κάτω η Ακρίβεια – Λεφτά για την Υγεία – Πανελλαδική Μέρα Δράσης Σάββατο 22/1

ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ

Λεφτά για την Υγεία – Κάτω η Ακρίβεια

Πανελλαδική Μέρα Δράσης Σάββατο 22/1

Αθήνα: 12:00, Σύνταγμα

Ιωάννινα: 12:00, Περιφέρεια

Εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, νέοι έχουμε βυθιστεί στη φτώχεια και σε μια εργασιακή ζούγκλα. Το έκτρωμα Χατζηδάκη εφαρμόζεται (E-Food, εκπαιδευτικοί, ναυτεργάτες…), μετατρέποντάς μας σε σύγχρονους δούλους. Οι μισθοί βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες από τα μνημόνια όλων των αστικών κυβερνήσεων πάνω από 10 χρόνων. 1 στους 3 εργαζόμενους «ζει» με 372 ευρώ καθαρά, το 50% του πληθυσμού φυτοζωεί στα όρια της φτώχειας, το 31,5% των παιδιών απειλούνται με φτώχεια (ποσοστό απ’ τα υψηλότερα στην ΕΕ). Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά: είμαστε η πρώτη «δυτική» χώρα σε θανάτους Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Οι ατέλειωτες λίστες αναμονής για ΜΕΘ, η διαλογή ασθενών, η εξάντληση και μείωση του προσωπικού, το κλείσιμο νοσοκομείων, τα μπαξίσια στους κλινικάρχες…. έχουν οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε κατάρρευση και σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Ο κυνισμός της κυβέρνησης δολοφονεί: μπάχαλο και άθλιες συνθήκες σε μέσα μεταφοράς και σχολεία, κερδοσκοπία της «ελεύθερης αγοράς» στα τεστ. Αλίμονο όμως! O προϋπολογισμός προβλέπει 800 εκ. ευρώ λιγότερα για την Υγεία, ενώ εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες στα 6,5 δισ. Μειώνεται κι άλλο η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματιών, ενώ τα περιβόητα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε αποκλειστικά στην ενίσχυσή τους.

Η ακρίβεια σαρώνει το εργατικό και λαϊκό εισόδημα. Τα νοικοκυριά δεν αγοράζουν πλέον βασικά τρόφιμα, ενώ αντιμετωπίζουν «μπλακ άουτ» λόγω των αστρονομικών αυξήσεων σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ότι όλα «θα τα λύσει αγορά» και πετάει ξεροκόμματα «επιδοτήσεων». «Αύξησε» τον κατώτερο μισθό 2% – 0,58 ευρώ μικτά τη μέρα για έναν εργατοτεχνίτη, ούτε για κουλούρι! Ο Χατζηδάκης, που δεν έχει εργαστεί ποτέ, ξεκαθάρισε πως το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (200 ευρώ/μήνα) δεν θα αυξηθεί, γιατί «δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό».

Γι’ αυτή την τραγωδία ευθύνονται οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι και τα μνημόνια διαρκείας. Η «ανάπτυξή» τους κατατστρέφει εκτεταμένα την παραγωγική βάση (βιομηχανία γεωργία), εκτοξεύει τις εισαγωγές, κάνει την οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη σε διακυμάνσεις τιμών και παιχνίδια ντόπιων και διεθνών κερδοσκόπων. Ενισχύουν κάθε ιδιώτη αρπακτικό και παράσιτο, δημιουργούν και προστατεύουν τα καρτέλ των μεγαλοκαπιταλιστών. Πανηγυρίζουν για «ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία», όταν ενοίκια και τιμές ακινήτων πετάνε στα ύψη, αφήνοντας τις λαϊκές οικογένειας να αγωνιούν για την στέγασή τους. Ιδιωτικοποιούν τα πάντα, αφαιμάζοντας ασταμάτητα εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, όπως έγινε με την «απελευθέρωση»-ξεπούλημα των υποδομών, της ενέργειας κ.ά. και θα ακολουθήσει για άλλα βασικά αγαθά (νερό).

Θέλουν τον καθένα μόνο του απέναντι στα αφεντικά, χωρίς δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην απεργία. Μόνο ιερό τους τα παρασιτικά κέρδη, η αρπαγή κάθε κοινωνικού και συλλογικού πλούτου. Τα χυδαία ψέματα, η ωμή προπαγάνδα των αργυρώνητων ΜΜΕ δεν μπορούν όμως πια να κρύβουν τον σκελετό στην ντουλάπα. Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι βαθιά, αγιάτρευτα χρεοκοπημένος. Τα Μνημόνια, που τάχα θα «νοικοκύρευαν» την οικονομία, έχουν εκτινάξει το δημόσιο χρέος στα 400 δις (236% του ΑΕΠ): το 2010 μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος 240 δις (127% του ΑΕΠ). Τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάνω από 100 δις, τα χρέη προς δημόσιο και εφορίες 110 δις, προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δις. Συνολικά 650 δις χρέη (3,5 φορές το ΑΕΠ) – και ξανά στέλνουν σ’ εμάς, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τον λογαριασμό.

Με ασταμάτητα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, στυγνή καταστολή, συνενοχή όλων των μνημονιακών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.), προσπαθούν να μας φορτώσουν την χρεοκοπία του σάπιου συστήματός τους. ΩΣ ΕΔΩ! Φτάνει πια η φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Η δυσαρέσκεια και οργή πρέπει να βρει συλλογική διέξοδο αγώνα, σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, σχολές. Με κινητοποιήσεις, ενότητα στην δράση, αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που νομοθετεί υπέρ των πλουσίων και κυβερνά με ορδές ΜΑΤ.

Λεφτά για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση. ΟΧΙ για Εξοπλισμούς, Αστυνομία, Χρέος, Πλούσιους.

Επίταξη ιδιωτικής υγείας, χωρίς «δωράκια». Δωρεάν τεστ για όλους. Μαζικές προσλήψεις στην υγεία. Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε μέσα μεταφοράς και σχολεία.

Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης & καύσιμα. ΣΤΟΠ σε κάθε ιδιωτικοποίηση (ΔΕΗ, φυσικό αέριο κ.ά.). Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή χρεών – Απαγόρευση εξώσεων για λαϊκές οικογένειες.

Αυξήσεις μισθών – συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το έκτρωμα Χατζηδάκη.

Ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης των α(χ)ρίστων του 1%.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


ΜΑΤ και καταστολή αντιπροτείνει η κυβέρνηση στα αιτήματα για στήριξη του Ε.Σ.Υ.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ

Πανελλαδική Μέρα Δράσης Σάββατο 22/1

Αθήνα: 12:00, Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: 12:00, άγαλμα Βενιζέλου

Ιωάννινα: 12:00, Περιφέρεια

Πάτρα, 12:00, πλατεία Γεωργίου

Τρίκαλα: 12:00, πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τη δυστοπική εικόνα δυνάμεων καταστολής στην είσοδο νοσοκομείου αντικρύσαμε για ακόμη μια φορά το πρωί της 16/01, όταν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης είχαν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση και κινητοποίηση ζητώντας να μην ανασταλούν οι εφημερίες τους. Η αναστολή των εφημεριών είχε ανακοινωθεί προ εβδομάδος από τον Υπ. Υγείας για τη μετατροπή τμήματος του νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο, αρχικά για 3-4 εβδομάδες, που αμέσως έγιναν 6. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η αποδυνάμωση αυτή του ενός από τα μόλις 3 δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής δε θα διατηρηθεί επ’ αόριστον. Αντιθέτως, ενδείξεις υπάρχουν για το αντίθετο, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι που διεκδικούν το αυτονόητο: δωρεάν πρόσβαση στην υγεία για όλους!

Το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 50 από τις 280 κλίνες του, αριθμός ήδη ανεπαρκής. Στην εξίσωση προστίθεται και η χρήση του νοσοκομείου για φιλοξενία παιδιών υπό εισαγγελική εντολή απομάκρυνσης, με την πρωτοβουλία του Ρόταρυ της Περιφέρειας 2470, μιας γκρούπας «φιλάνθρωπων» επιχειρηματιών και ομίλων που επιδίδονται σε «κοινωφελείς δράσεις», όπως μάλλον χαρακτηρίζουν το σταδιακό σακάτεμα ενός ήδη μικρού δημόσιου παιδιατρικού νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο βόρειο τομέα Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον δύο ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία. Υπεραρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες μιας αστικής ελίτ αποφασισμένης να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, εκφραζόμενης από μια κυβέρνηση που μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 820 εκατομμύρια εν μέσω πανδημίας!

Τη στιγμή που το Ε.Σ.Υ. όχι μόνο δεν έχει λάβει καμία στήριξη μέσα στα δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτή χρησιμοποιείται και ως πρόφαση για τον περιορισμό της λειτουργίας του (!), η μόνη απάντηση σε όποιον τολμά να αντιδράσει είναι ΜΑΤ και καταστολή. Όταν ο μέσος εργάτης καταναλώνει το σύνολο του πενιχρού μισθού του σε πάγια έξοδα επιβίωσης, η κυβέρνηση μας περιπαίζει με επιδόματα – ψίχουλα και «αύξηση» 2% του κατώτατου μισθού, λες και για να καλυφθούν οι υπέρογκες αυξήσεις τιμών που έχουν επιβάλλει σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, ρεύμα, καύσιμα κτλ.), έλειπαν μόλις 13 ευρώ/μήνα! Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους του Παίδων Πεντέλης και απαντάμε με αγώνα σε χώρους δουλειάς, σχολές και γειτονιές, ενάντια στην απάνθρωπη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Με κινητοποιήσεις, ενότητα στην δράση, αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που νομοθετεί υπέρ των πλουσίων και κυβερνά με ορδές ΜΑΤ.

 • Λεφτά για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση. ΟΧΙ για Εξοπλισμούς, Αστυνομία, Χρέος, Πλούσιους.
 • Επίταξη ιδιωτικής υγείας, χωρίς «δωράκια». Δωρεάν τεστ για όλους. Μαζικές προσλήψεις στην υγεία. Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων.
 • Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης & καύσιμα. ΣΤΟΠ σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή χρεών – Απαγόρευση εξώσεων για λαϊκές οικογένειες.
 • Αυξήσεις μισθών – συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το έκτρωμα Χατζηδάκη.
 • Ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης των α(χ)ρίστων του 1%.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

@antepithesitonergazomenon.blogspot.com – Τηλ. Επικοινωνίας: 697 861 3964


ΛΑΡΙΣΑ Κεντρική πλατεία Σάπκα

Συγκέντρωση

Χθες 18/1 στις 16:00 συγκεντρωθήκαμε στην πύλη του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας, διεκδικώντας την άμεση ένταξή του στο Ε.Σ.Υ. μαζί με το προσωπικό του.

Με την παρουσία μας έξω από το νοσοκομείο και τα συνθήματα ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ” απαιτήσαμε/απαιτούμε:

• Να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και της εξάντλησης των υγειονομικών με προσλήψεις προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

• Ισότιμη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω ΕΠΙΤΑΞΗΣ (κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ΜΕΘ) χωρίς καμία αποζημίωση

• Διενέργεια test απολύτως δωρεάν και με ευθύνη μόνο των κρατικών φορέων

• ΕΝΙΣΧΥΣΗ της δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (γιατρός «γειτονιάς»)

• Κατάργηση των πατεντών και δωρεάν διάθεση των εμβολίων στον παγκόσμιο πληθυσμό

• Για την Λάρισα, πλήρη ΕΝΤΑΞΗ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, του (ουσιαστικά αδρανούς) ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ και όλου του υγειονομικού του προσωπικού

Τα “μαύρα ρεκόρ” συνεχίζονται: χθες 101 νεκροί από κορονοϊό , σήμερα 106. Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα οι θάνατοι από κόβιντ ανήλθαν σε μέσο όρο 87 ανά ημέρα. Και αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση βιάζεται να κηρύξει το τέλος της πανδημίας. Εξάλλου οι θάνατοι για τον πρωθυπουργό είναι κάποιες παράπλευρες απώλειες, το σημαντικό είναι η οικονομία. Ο θρίαμβος της ελεύθερης αγοράς πάνω στην υγεία της κοινωνίας.

Η κρατική διαχείριση της πανδημίας είναι δολοφονική. Είναι καιρός να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας

Φτάνει πια, ως εδώ! Δεν μπορούμε άλλο πια να μένουμε σιωπηλοί και άπραγοι.

Καλούμε σε συγκέντρωση το Σάββατο 22/1 στις 12.00 στην Κεντρική Πλατεία (δικαστικό μέγαρο)

Ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και της αξιοπρέπειας


ΠΑΤΡΑ Πλατεία Βασ. Γεωργίου Α’

Πανελλαδική Μέρα Δράσης

Λεφτά για την Υγεία – Κάτω η Ακρίβεια – Πανελλαδική Μέρα Δράσης Σάββατο 22/1

ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ

Λεφτά για την Υγεία – Κάτω η Ακρίβεια

Πανελλαδική Μέρα Δράσης Σάββατο 22/1

Αθήνα: 12:00, Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: 12:00, άγαλμα Βενιζέλου

Ιωάννινα: 12:00, Περιφέρεια

Πάτρα, 12:00, πλατεία Γεωργίου

Εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, νέοι έχουμε βυθιστεί στη φτώχεια και σε μια εργασιακή ζούγκλα. Το έκτρωμα Χατζηδάκη εφαρμόζεται (E-Food, εκπαιδευτικοί, ναυτεργάτες…), μετατρέποντάς μας σε σύγχρονους δούλους. Οι μισθοί βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες από τα μνημόνια όλων των αστικών κυβερνήσεων πάνω από 10 χρόνων. 1 στους 3 εργαζόμενους «ζει» με 372 ευρώ καθαρά, το 50% του πληθυσμού φυτοζωεί στα όρια της φτώχειας, το 31,5% των παιδιών απειλούνται με φτώχεια (ποσοστό απ’ τα υψηλότερα στην ΕΕ). Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά: είμαστε η πρώτη «δυτική» χώρα σε θανάτους Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Οι ατέλειωτες λίστες αναμονής για ΜΕΘ, η διαλογή ασθενών, η εξάντληση και μείωση του προσωπικού, το κλείσιμο νοσοκομείων, τα μπαξίσια στους κλινικάρχες…. έχουν οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε κατάρρευση και σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Ο κυνισμός της κυβέρνησης δολοφονεί: μπάχαλο και άθλιες συνθήκες σε μέσα μεταφοράς και σχολεία, κερδοσκοπία της «ελεύθερης αγοράς» στα τεστ. Αλίμονο όμως! O προϋπολογισμός προβλέπει 800 εκ. ευρώ λιγότερα για την Υγεία, ενώ εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες στα 6,5 δισ. Μειώνεται κι άλλο η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματιών, ενώ τα περιβόητα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε αποκλειστικά στην ενίσχυσή τους.

Η ακρίβεια σαρώνει το εργατικό και λαϊκό εισόδημα. Τα νοικοκυριά δεν αγοράζουν πλέον βασικά τρόφιμα, ενώ αντιμετωπίζουν «μπλακ άουτ» λόγω των αστρονομικών αυξήσεων σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ότι όλα «θα τα λύσει αγορά» και πετάει ξεροκόμματα «επιδοτήσεων». «Αύξησε» τον κατώτερο μισθό 2% – 0,58 ευρώ μικτά τη μέρα για έναν εργατοτεχνίτη, ούτε για κουλούρι! Ο Χατζηδάκης, που δεν έχει εργαστεί ποτέ, ξεκαθάρισε πως το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (200 ευρώ/μήνα) δεν θα αυξηθεί, γιατί «δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό».

Γι’ αυτή την τραγωδία ευθύνονται οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι και τα μνημόνια διαρκείας. Η «ανάπτυξή» τους κατατστρέφει εκτεταμένα την παραγωγική βάση (βιομηχανία γεωργία), εκτοξεύει τις εισαγωγές, κάνει την οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη σε διακυμάνσεις τιμών και παιχνίδια ντόπιων και διεθνών κερδοσκόπων. Ενισχύουν κάθε ιδιώτη αρπακτικό και παράσιτο, δημιουργούν και προστατεύουν τα καρτέλ των μεγαλοκαπιταλιστών. Πανηγυρίζουν για «ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία», όταν ενοίκια και τιμές ακινήτων πετάνε στα ύψη, αφήνοντας τις λαϊκές οικογένειας να αγωνιούν για την στέγασή τους. Ιδιωτικοποιούν τα πάντα, αφαιμάζοντας ασταμάτητα εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, όπως έγινε με την «απελευθέρωση»-ξεπούλημα των υποδομών, της ενέργειας κ.ά. και θα ακολουθήσει για άλλα βασικά αγαθά (νερό).

Θέλουν τον καθένα μόνο του απέναντι στα αφεντικά, χωρίς δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην απεργία. Μόνο ιερό τους τα παρασιτικά κέρδη, η αρπαγή κάθε κοινωνικού και συλλογικού πλούτου. Τα χυδαία ψέματα, η ωμή προπαγάνδα των αργυρώνητων ΜΜΕ δεν μπορούν όμως πια να κρύβουν τον σκελετό στην ντουλάπα. Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι βαθιά, αγιάτρευτα χρεοκοπημένος. Τα Μνημόνια, που τάχα θα «νοικοκύρευαν» την οικονομία, έχουν εκτινάξει το δημόσιο χρέος στα 400 δις (236% του ΑΕΠ): το 2010 μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος 240 δις (127% του ΑΕΠ). Τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάνω από 100 δις, τα χρέη προς δημόσιο και εφορίες 110 δις, προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δις. Συνολικά 650 δις χρέη (3,5 φορές το ΑΕΠ) – και ξανά στέλνουν σ’ εμάς, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τον λογαριασμό.

Με ασταμάτητα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, στυγνή καταστολή, συνενοχή όλων των μνημονιακών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.), προσπαθούν να μας φορτώσουν την χρεοκοπία του σάπιου συστήματός τους. ΩΣ ΕΔΩ! Φτάνει πια η φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Η δυσαρέσκεια και οργή πρέπει να βρει συλλογική διέξοδο αγώνα, σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, σχολές. Με κινητοποιήσεις, ενότητα στην δράση, αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που νομοθετεί υπέρ των πλουσίων και κυβερνά με ορδές ΜΑΤ.

Λεφτά για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση. ΟΧΙ για Εξοπλισμούς, Αστυνομία, Χρέος, Πλούσιους.

Επίταξη ιδιωτικής υγείας, χωρίς «δωράκια». Δωρεάν τεστ για όλους. Μαζικές προσλήψεις στην υγεία. Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε μέσα μεταφοράς και σχολεία.

Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης & καύσιμα. ΣΤΟΠ σε κάθε ιδιωτικοποίηση (ΔΕΗ, φυσικό αέριο κ.ά.). Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή χρεών – Απαγόρευση εξώσεων για λαϊκές οικογένειες.

Αυξήσεις μισθών – συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το έκτρωμα Χατζηδάκη.

Ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης των α(χ)ρίστων του 1%.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ, ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΣΑΒBATO 22/1 – 12.00 ΠΛ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» και συντρόφισσες – σύντροφοι

Image


ΜΑΤ και καταστολή αντιπροτείνει η κυβέρνηση στα αιτήματα για στήριξη του Ε.Σ.Υ.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ

Πανελλαδική Μέρα Δράσης Σάββατο 22/1

Αθήνα: 12:00, Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: 12:00, άγαλμα Βενιζέλου

Ιωάννινα: 12:00, Περιφέρεια

Πάτρα, 12:00, πλατεία Γεωργίου

Τρίκαλα: 12:00, πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τη δυστοπική εικόνα δυνάμεων καταστολής στην είσοδο νοσοκομείου αντικρύσαμε για ακόμη μια φορά το πρωί της 16/01, όταν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης είχαν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση και κινητοποίηση ζητώντας να μην ανασταλούν οι εφημερίες τους. Η αναστολή των εφημεριών είχε ανακοινωθεί προ εβδομάδος από τον Υπ. Υγείας για τη μετατροπή τμήματος του νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο, αρχικά για 3-4 εβδομάδες, που αμέσως έγιναν 6. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η αποδυνάμωση αυτή του ενός από τα μόλις 3 δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής δε θα διατηρηθεί επ’ αόριστον. Αντιθέτως, ενδείξεις υπάρχουν για το αντίθετο, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι που διεκδικούν το αυτονόητο: δωρεάν πρόσβαση στην υγεία για όλους!

Το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 50 από τις 280 κλίνες του, αριθμός ήδη ανεπαρκής. Στην εξίσωση προστίθεται και η χρήση του νοσοκομείου για φιλοξενία παιδιών υπό εισαγγελική εντολή απομάκρυνσης, με την πρωτοβουλία του Ρόταρυ της Περιφέρειας 2470, μιας γκρούπας «φιλάνθρωπων» επιχειρηματιών και ομίλων που επιδίδονται σε «κοινωφελείς δράσεις», όπως μάλλον χαρακτηρίζουν το σταδιακό σακάτεμα ενός ήδη μικρού δημόσιου παιδιατρικού νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο βόρειο τομέα Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον δύο ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία. Υπεραρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες μιας αστικής ελίτ αποφασισμένης να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, εκφραζόμενης από μια κυβέρνηση που μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 820 εκατομμύρια εν μέσω πανδημίας!

Τη στιγμή που το Ε.Σ.Υ. όχι μόνο δεν έχει λάβει καμία στήριξη μέσα στα δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτή χρησιμοποιείται και ως πρόφαση για τον περιορισμό της λειτουργίας του (!), η μόνη απάντηση σε όποιον τολμά να αντιδράσει είναι ΜΑΤ και καταστολή. Όταν ο μέσος εργάτης καταναλώνει το σύνολο του πενιχρού μισθού του σε πάγια έξοδα επιβίωσης, η κυβέρνηση μας περιπαίζει με επιδόματα – ψίχουλα και «αύξηση» 2% του κατώτατου μισθού, λες και για να καλυφθούν οι υπέρογκες αυξήσεις τιμών που έχουν επιβάλλει σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, ρεύμα, καύσιμα κτλ.), έλειπαν μόλις 13 ευρώ/μήνα! Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους του Παίδων Πεντέλης και απαντάμε με αγώνα σε χώρους δουλειάς, σχολές και γειτονιές, ενάντια στην απάνθρωπη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Με κινητοποιήσεις, ενότητα στην δράση, αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που νομοθετεί υπέρ των πλουσίων και κυβερνά με ορδές ΜΑΤ.

 • Λεφτά για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση. ΟΧΙ για Εξοπλισμούς, Αστυνομία, Χρέος, Πλούσιους.
 • Επίταξη ιδιωτικής υγείας, χωρίς «δωράκια». Δωρεάν τεστ για όλους. Μαζικές προσλήψεις στην υγεία. Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων.
 • Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης & καύσιμα. ΣΤΟΠ σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή χρεών – Απαγόρευση εξώσεων για λαϊκές οικογένειες.
 • Αυξήσεις μισθών – συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το έκτρωμα Χατζηδάκη.
 • Ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης των α(χ)ρίστων του 1%.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

@antepithesitonergazomenon.blogspot.com – Τηλ. Επικοινωνίας: 697 861 3964


ΚΡΑΤΟΣ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΧΘΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗ ΖΩΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΖΩΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η κυριαρχία, φύσει και θέσει, δεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή σε όλη της τη διάσταση (βιολογική, ψυχική, κοινωνική), αλλά για νούμερα, για την πολιτική της επιβίωση, για την καπιταλιστική αναπαραγωγή. Στον καπιταλισμό, εξάλλου, αν κάτι πρέπει να διασωθεί και να διαφυλαχθεί -με το ανάλογο κόστος για τους από τα κάτω- αυτό είναι η οικονομία, προφανώς για χάρη του μεγάλου κεφαλαίου, της βαριάς βιομηχανίας, του τουρισμού, των επενδυτικών ομίλων κλπ. Η όποια ενδοκαπιταλιστική κρίση, αποτελεί διαχρονικά, πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου να γίνουν πράξη πλήθος αντικοινωνικών και αντεργατικών μέτρων. Έγκριση μεγάλων έργων που καταπατούν και καταστρέφουν τον φυσικό κόσμο, διάλυση δημοσίων δομών πρόνοιας προς όφελος των ιδιωτικών, διάχυση και εγκαθίδρυση του δόγματος “τάξη και ασφάλεια” με την διαρκή ενίσχυση των σωμάτων καταστολής, ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, είναι μόνο ορισμένα από τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν.

Ως εκ τούτου, εμείς οι από τα κάτω της κοινωνικής πυραμίδας οφείλουμε να αντιληφθούμε αρχικά πως αυτή η υγειονομική κρίση είναι μια ακόμα έκφανση – μαζί με την οικονομική και την περιβαλλοντική – της εν συνόλω δομικής κρίσης αναπαραγωγής του καπιταλισμού. Ενός καπιταλισμού που έχει δομηθεί και αναπαράγεται πάνω στη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην εκμετάλλευση του κόπου και του ιδρώτα των εργατών, που δε φείδεται προσπαθειών να χαρτογραφήσει και να διεισδύσει με γεωμετρική πρόοδο σε κάθε πτυχή της δημόσιας σφαίρας αλλά και της ιδιωτικής ζωής των σύγχρονων πληβείων, προκειμένου να εξασφαλίσει τον καπιταλιστικό κύκλο της παραγωγής – κίνησης – κατανάλωσης των προϊόντων του και της διαρκούς και αναγκαίας για το σύστημα γιγάντωσης των κερδών του. Η πανδημία, αντίθετα με τα όσα προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε, χτυπά κατά κύριο λόγο την τάξη μας. Όσες κι όσους που σε κάθε γωνιά της γης βρίσκονται στην επισφάλεια, την ανεργία, φυλακισμένες/οι, με βαριά προβλήματα υγείας, τσακισμένες από τη μισθωτή σκλαβιά, χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά για την επιβίωση, χρεωμένοι, με υποθηκευμένα σπίτια, στο περιθώριο. Εξάλλου, είναι φανερό πια πως η πανδημία οδηγεί τον καπιταλισμό αντιμέτωπο με τις δικές του τις δομικές αντιφάσεις, οδηγώντας τον στην -από μεριάς του- καταστρατήγηση του όποιου εναπομείναντος κοινωνικού συμβολαίου με τους από τα κάτω.

Την ίδια στιγμή που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας, της επισφαλούς εργασίας, της εργοδοτικής τρομοκρατίας και των δυσβάσταχτων προστίμων για το μη εμβολιασμό ή τη μη τήρηση των μέτρων πειθάρχησης του πληθυσμού. Την ίδια αυτή στιγμή -μεσούσης της πανδημίας- που η παρούσα διακυβέρνηση ξεθεμελιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, υποστελεχώνει τα δημόσια νοσοκομεία και επιτίθεται με ολοκληρωτισμό στην κοινωνική βάση, οι ιδιώτες έμποροι της υγείας (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.α) βρίσκουν -υποστηριζόμενοι από την Εξουσία- μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, που κάθε αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια μπαίνει στο στόχαστρο, κάθε εστία αντίστασης χτυπιέται, που στόχος είναι η μετατροπή της κοινωνικής βάσης σε άνευρα, τσακισμένα άτομα που κατακερματισμένα θα περιφέρονται χωρίς θέληση για αγώνα και μάχη απέναντι στο υπάρχον, οφείλουμε, όλες κι όλοι μας να παλεύουμε από συλλογική σκοπιά, καθώς η ατομική ελευθερία συνθλίβεται μέσα σε έναν ωκεανό συλλογικής σκλαβιάς, της σκλαβιάς του καπιταλιστικού κόσμου.

Να σταθούμε απέναντι και στην επανεμφάνιση της ακροδεξιάς και των φασιστών σε διάφορες αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα. Οι κινητοποιήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από την παντελή έλλειψη κάθε ενδιαφέροντος για το δίπλανό, κάθε ψήγματος κοινωνικής – ταξικής αλληλεγγύης ή αλληλοβοήθειας. Από ένα άκρατο φιλοτοµαρισµό, µια πραγµατική απουσία ενσυναίσθησης για τις ασθενέστερες οµάδες. Αυτές οι συγκεντρώσεις, ενώ προβάλλουν ένα δήθεν προφίλ ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εµβολίου, στην ουσία απαρτίζονται στην πλειοψηφία τους από ανθρώπους εµφορούµενους µε σκοταδισµό, δεισιδαιµονίες, προκαταλήψεις. Άτοµα που είναι ενάντια ξεκάθαρα στις εκτρώσεις, που αντιλαµβάνονται το γυναικείο σώµα ως µηχανή αναπαραγωγής του έθνους, που αναπαράγουν πατριαρχικά και σεξιστικά πρότυπα, που θεωρούν τα σώµατα των µεταναστών, των οροθετικών, των LGBTQI ατόµων βρώµικα, µιαρά και προς εξόντωση. Μιλάνε για ελευθερία άτοµα που την νοηµατοδοτούν µονάχα ως την επιστροφή τους στη δική τους ατοµική βολή, οικονοµική και ταξική θέση, ασχέτως των συνολικών παραγόντων της φτώχειας, της ανεργίας, της εκµετάλλευσης µέσα στην κοινωνία. Δεν παραµυθιαζόµαστε. Είναι αντιδραστικοί νοικοκυραίοι, φασίστες, ακροδεξιοί που διεκδικούν τα µέσα της δικής τους επιβίωσης µε όρους εθνικιστικούς, µε πυρήνα το πατρίς – θρησκεία – οικογένεια.

Και για να αναμετρηθούμε με τον κόσμο της εξουσίας σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που ξεσπά, πρωτίστως πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι η μία με τον άλλον. Έχουμε χρέος να αντιπαρατεθούμε συνολικά με το κράτος, το κεφάλαιο και την ιδεολογία τους πάνω στα πραγματικά επίδικα της εκμετάλλευσης, της πειθάρχησης, του ελέγχου και του πειθαναγκασμού της κοινωνικής πλειοψηφίας από την εξουσία. Στο επίκεντρο των αγώνων μας πρέπει να είναι η απαλλοτρίωση όλου του πλούτου, πνευματικού και υλικού που παράγουμε, η δημιουργία δομών συμβουλευτικής, αλληλοϋποστήριξης, πραγματικού ενδιαφέροντος, προσοχής και φροντίδας για κάθε άτομο, ώστε αυτό να σταθεί στα πόδια του, ατομικά αλλά και συλλογικά μέσα στην πανδημία, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να είναι ενεργό, συλλογικοποιημένο, να παλεύει την παραίτηση, το φόβο, τη μοναξιά, την ανέχεια.

Με όρους ταξικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, οι πολιτικοί μας αγώνες πρέπει να αφορούν στην αντεπίθεση στην τρομοκρατία κράτους και αφεντικών. Να εκδηλωθούν με σαμποτάζ, απεργίες, συγκρούσεις, συγκεντρώσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις, συλλογικές δομές υγείας, απαλλοτριώσεις, καταλήψεις, με όρους αγωνιστικούς και αλληλέγγυους. Με τα σωματεία βάσης, τις συνελεύσεις γειτονιάς, τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους αντίστασης, τις άγριες απεργίες και με όπλο μας την αλληλεγγύη, οφείλουμε στις εαυτές μας να υπερβούμε το φόβο, την παθητικότητα και την εξατομίκευση και να θέσουμε τους όρους της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης. Για να φέρουμε πιο κοντά την προοπτική της κοινωνικής επανάστασης και την καταστροφή του κράτους, του καπιταλισμού, που το μόνο που έχουν να υποσχεθούν είναι περισσότερη εκμετάλλευση και καταπίεση, ανταγωνισμό, πανδημίες, πόλεμο και καταστροφή.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ / ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

της διάλυσης της δημόσιας υγείας, του υποχρεωτικού εμβολιασμού, της καταστολής, των λοκνταουν, της τρομολαγνίας, των υγειονομικών πιστοποιητικών, των απολύσεων, του θανάτου

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

που εντείνει την επίθεση πάνω στη ζωή μας, με τη μετακύλιση στις πλάτες μας όλου του κόστους που έχουν τα αφεντικά στην παρούσα κρίση, ξηλώνει κοινωνικά και ταξικά κεκτημένα χρόνων, βαθαίνει την εκμετάλλευση της εργασίας μας και του φυσικού κόσμου, ενισχύει τον κοινωνικό κανιβαλισμό

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ & ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

που αποτελούν τα δεκανίκια κράτους και καπιταλισμού, εχθρεύονται κάθε έννοια ελευθερίας, αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης, αντιπροσωπεύουν την πιο μαύρη και κτηνώδη μορφή της εξουσίας

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ

ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Προλέτ Accion: Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών και την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς / proletaccion@espiv.net


ΤΡΙΚΑΛΑ Πλατεία Ρήγα Φεραίου

Αντεπίθεση των Εργαζομένων


ΒΟΛΟΣ Πλατεία Αγίου Νικολάου

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 22/1/2022

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα
Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους

22 ΓΕΝΑΡΗ
12:00 πλ. Αγ. ΝικόλαΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Έχουν περάσει δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η κρατική διαχείριση και η εγκληματική κυβερνητική πολιτική έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για την υγεία, τη ζωή του και την αξιοπρέπεια του λαού.

Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά την ζωή τους ή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε αποδεκατισμένα νοσοκομεία, με ανεπαρκείς υποδομές και λιγοστό, εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό. Μπροστά στην εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση συνέχισε την προκλητική εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας, αρνούμενη να εξασφαλίσει επαρκή, δωρεάν τεστ. Τεράστιες ουρές συγκεντρώνονται έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει. Το ΕΣΥ έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων από Covid19 και την αδυναμία κάλυψης άλλων επειγουσών ιατρικών αναγκών. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει μόνη της την κοινωνία εστιάζοντας στην πόλωση, τη στοχοποίηση, και στις διαρκείς διαβεβαιώσεις για το «τέλος της πανδημίας».

Ενώ οι βαθύπλουτοι αυξάνουν τον πλούτο τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά στην οικονομική αφαίμαξη. Ολόκληρα τμήματα εργαζομένων χάνουν τα εισοδήματά τους χωρίς καμία ενίσχυση, ενώ μια σκληρή ταξική επίθεση συντελείται μέσα από την πρωτοφανή ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς. Ο φετινός χειμώνας είναι πιο σκοτεινός, με όλο και περισσότερους/ες να αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά. Οι τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια καταδικάζουν χιλιάδες στο κρύο, ενώ μόνο εντός του Δεκεμβρίου περισσότεροι από 20 συνάνθρωποι μας βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν μέσα στα σπίτια τους.

Τόσο η τωρινή, όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την διάλυση του ΕΣΥ και την κοινωνική κατάρρευση. Αντί μπροστά στην πανδημία να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να παρθούν μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση εξαπολύει μια αυταρχική επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Αντιμετωπίζει την πανδημία με αυταρχισμό, καταστολή και απολύσεις ενώ βάζει διαρκώς στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα των προσφύγων κ.α. Μετέτρεψε την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό σε εργαλείο μετάθεσης ευθυνών, τορπιλίζοντας και το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το δημόσιο σύστημα υγείας στη Μαγνησία και στον Βόλο σε πλήρη κατάρρευση…

Η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στη Μαγνησία έχει ξεφύγει από τα όρια. Η υποστελέχωση έχει τραγικές συνέπειες. Το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον εξαιρετικά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ενώ οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους μια και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα υπόλοιπα νοσήματα. Στο νοσοκομείο λείπουν βασικές ειδικότητες ακόμα και αυτές που είναι απολύτως αναγκαίες σε καιρό πανδημίας ενώ για κατά περιόδους ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και οι ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι μεγάλες. Στον νομό η πρωτοβάθμια περίθαλψη συρρικνώνεται συνεχώς, τα Κέντρα Υγείας διαλύονται κι υποβαθμίζεται συνεχώς η υγεία του λαού και της νεολαίας, που υποχρεώνεται να πληρώνει ακριβά και στις ιδιωτικές δομές τις βασικές εξετάσεις.

Αυτή η εγκληματική πολιτική και κυβέρνηση, πρέπει να ηττηθεί, να ανατραπεί. Ήρθε η ώρα για μια λαϊκή αντεπίθεση. Ένα μεγάλο, παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο που θα διεκδικήσει αλλά και θα επιβάλλει μια σειρά από αναγκαία αιτήματα προστασίας και επιβίωσης των εργαζομένων/ανέργων και της νεολαίας.

Με το κοινωνικά αναγκαίο ή το καπιταλιστικά εφικτό;

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που οι εργαζόμενοι κι η νεολαία εν μέσω πανδημίας βρίσκονται αποκλεισμένοι από αξιοπρεπή περίθαλψη. Ο αόρατος εχθρός δεν είναι παρά η εργαζόμενη πλειοψηφία που στοχοποιήθηκε ως σαμποτέρ της εθνικής προσπάθειας αντί να αντιμετωπιστεί ως το κατεξοχήν υποκείμενο που χρήζει προστασίας. Πολυτέλεια είναι μία κλίνη ΜΕΘ, εκτός αν είσαι εκδότης ή αρχιερέας. Κρατική ευθύνη είναι μόνο η διευθέτηση της εύρυθμης εντατικής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης η οποία στερημένη από τον κοινωνικό πλούτο που παράγει δεν της μένει πάρα να μεριμνά για την επιβίωσή της από τους κινδύνους της βάρβαρης ζωής της. Όλα τα άλλα είναι πολυτέλειες που θα πρέπει να αγοράσει. Πάνω σε αυτή την λογική εμπορευματοποιείται και η υγεία. Είναι πραγματικά πρόκληση στην πόλη μας βουλευτές της κυβέρνησης να μεσολαβούν υποτίθεται υπέρ της ενίσχυσης του νοσοκομείου Βόλου όταν οι ίδιοι είναι μέτοχοι ιδιωτικών κέντρων υγείας που έχουν πλουτίσει από αυτή την κατάσταση.

Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να δεχτούν αυτή την νέα πραγματικότητα. Σε όλο τον κόσμο ξεσπούν λαϊκοί αγώνες και εξεγέρσεις απέναντι στις κυρίαρχες επιλογές. Εκατομμύρια απεργοί εργάτες σε κρίσιμους τομείς δηλώνουν αποφασιστικά ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο για τους όρους εργασίας. Με συλλογική οργάνωση και αγώνες, σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής που επιβάλλεται ο κρατικός αυταρχισμός να παλέψουμε εδώ και τώρα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης ώστε να επιβάλλουμε αξιοπρεπείς όρους ζωής, διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών που θα έχουν σαν θεμέλιο ένα ισχυρό και δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας. Για να αποκτήσουμε τον έλεγχο και τα μέσα της επιστημονικής έρευνας και της παραγωγής φαρμάκου ώστε να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών.

Να παλέψουμε για:

-Μείωση των ωρών εργασίας και άδειες νόσησης με αύξηση αποδοχών, ενίσχυση των ΜΜΜ, 15 μαθητές ανά τμήμα

-Εθνικοποίηση και κοινωνικός έλεγχος της έρευνας και παραγωγής για φάρμακο και εμβόλιο. Όχι στις «ανθρωπιστικές» εκστρατείες ΕΕ-ΝΑΤΟ-πολυεθνικών φαρμάκου, κατάργηση πατέντας και καθολικό δικαίωμα στο εμβόλιο για όλους τους λαούς

-Κατάργηση του ιδιωτικού τομέα υγείας, εθνικοποίηση των υποδομών του χωρίς αποζημίωση

-Ενίσχυση του ΕΣΥ, μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού, ανάκληση αναστολών

-Λεφτά για την υγεία όχι για το χρέος και όπλα. Ρήξη με τι επιταγές της ΕΕ. Καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους\ες. Ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη.

-Κατάργηση του υγειονομικού πάσου και κάθε περιορισμού, όχι στην υποχρεωτικοτητα, δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, ισότιμη ένταξη των προσφυγών στο σύστημα υγείας.

-Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους. Διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκής χρόνος καραντίνας πληρωμένης αδείας για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων

-Μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων. Αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ

-Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του μαζικού εμβολιασμού. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία.

-Οικονομική στήριξη ανέργων και εργαζομένων, των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία. Αξιοπρεπής διαβίωση για όλο το λαό. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό.

-Άμεσα και μεγάλης κλίμακας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων και πλειστηριασμών, και διακοπών παροχής.

– Όχι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον κρατικό αυταρχισμό. Όχι στη διαχείριση της πανδημίας με αυταρχισμό και καταστολή, όχι στα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών, τα πρόστιμα και τις απολύσεις.

Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου


ΗΡΑΚΛΕΙΟ Πλατεία Ελευθερίας

Ηράκλειο Πλατεία Ελευθερίας το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι

Κυβέρνηση-Κεφάλαιο: Να τους τελειώσουμε πριν μας τελειώσουν!

Ξεσηκωμός για την υγεία και τα αιτήματα του λαού!

Όλοι-ες το Σάββατο 22/1 στις 12.00 μ. στο Σύνταγμα και στις πλατείες των πόλεων σε όλη τη χώρα

 


Τα τελευταία δύο χρόνια ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας Covid-19 με σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Αυτές τις μέρες ζούμε ένα από τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα της πανδημίας. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην χώρα, και ο ρυθμός αύξησής τους, αγγίζουν νούμερα που πριν κάποιο καιρό μπορεί να μας φαίνονταν τρομακτικά, με δεκάδες χιλιάδες από εμάς να επιβεβαιώνονται ως θετικά κρούσματα καθημερινά. Παρόλο που η εκτίναξη των κρουσμάτων ήταν ζήτημα χρόνου, η κυβέρνηση έδειξε εγκληματική αδιαφορία, αρνούμενη να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού, ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε λειτουργική κατάρρευση.

Κυβέρνηση, ΜΜΕ, επιχειρήσεις θέλουν να μας πείσουν να αποστρέψουμε το βλέμμα της από την πραγματικότητα, να συνηθίσουμε με τους χιλιάδες θανάτους, προβάλλοντας τον αντιεπιστημονικό ισχυρισμό ότι «ο ιός είναι πλέον ακίνδυνος».

Η εκτίναξη των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες βρίσκει για άλλη μια φορά την δημόσια υγεία υπό κατάρρευση, τον κρατικό μηχανισμό απροετοίμαστο και την κοινωνία απροστάτευτη. Στις λιγοστές δομές διενέργειας δωρεάν μοριακών τεστ σχηματίζονται τεράστιες ουρές ανθρώπων, συνήθως με συμπτώματα. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει και το κοινό προσπαθεί μάταια να ενημερωθεί. Το ΕΣΥ είναι ουσιαστικά παραλυμένο λόγω ελλιπούς στελέχωσης και ασθενειών των υγειονομικών και λόγω της ανεπάρκειας του εξοπλισμού, με τους ασθενείς είτε από τον COVID-19 είτε από άλλα αίτια, να αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη. Ο εργαζόμενος κόσμος δεν ξέρει πως να αντιδράσει, υπό τον φόβο της απώλειας μεροκάματου, ενώ οργιάζουν οι εργοδοτικοί εξαναγκασμοί σε εργασία με ασθένεια. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει μόνη της την κοινωνία απέναντι σε αυτή την καταστροφή.

Όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς κυβερνητικών πολιτικών επιλογών: Μηδενικά έξοδα για πρόληψη – προστασία – ουσιαστική ενημέρωση και ταυτόχρονα κρατική προπαγάνδα και ψεύδη. Άρνηση ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και τους εργαζόμενους σε αυτό σε συνέχεια και πλήρη συνεκτικότητα με την πολιτική που εφάρμοσαν στην υγεία όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της ΕΕ. Νέα μείωση κατά 820 εκ. των δαπανών για την υγεία το 2022.

Είναι αποτέλεσμα της λογικής που βλέπει “μνημόνια” πίσω από τα δωρεάν μοριακά τεστ, την ευκαιρία να εφαρμόσει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας που επιδιώκει μέσω της υποβάθμισης του ΕΣΥ, την ευκαιρία για την πολιτική της επιβίωση στην μετακύλιση όλης της ευθύνης για την εξέλιξη της επιδημίας στις «ατομικές» επιλογές μας. Το μόνο για το οποίο φροντίζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της «αγοράς», δηλαδή των καπιταλιστικών κερδών.

Είναι η κυβέρνηση που στήριξε όλο το πολιτικό της αφήγημα στην μόνιμη επίθεση απέναντι στη νεολαία και στο λαό, που με πρόσχημα τον περιορισμό της πανδημίας εφάρμοσε τα πιο άγρια κατασταλτικά αντιλαϊκά αυταρχικά μέτρα, χτύπησε δημοκρατικά δικαιώματα και ακύρωσε κατακτήσεις αιώνων, νομιμοποίησε την κρατική καταστολή σε κάθε πτυχή της ζωής μας, που μοίρασε κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο και ιδιαίτερα στους επιχειρηματίες της υγείας και στα ΜΜΕ, υιοθέτησε μόνο μέτρα περιορισμών και απαγορεύσεων και όρισε ως κρατική πολιτική τις διακρίσεις και τον στιγματισμό, που μετέτρεψε την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό σε εργαλείο αντιδημοκρατικής επίθεσης και μετάθεσης ευθυνών.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που στοχοποίησε και απαξίωσε τους μαχόμενους υγειονομικούς που κατήγγειλαν δημόσια την εγκληματική πολιτική της και εξαπέλυσε εναντίον τους μέχρι και ποινικές διώξεις. Και σήμερα, όταν για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται λάθος καθώς η πανδημία κορυφώνεται, νίπτει τας χείρας της και πετάει για άλλη μια φορά το μπαλάκι στους/στις εργαζόμενους/ες και την κοινωνία.

Οι βασικοί χώροι διασποράς του covid, οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν μείνει ανοχύρωτα, με υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Η εικόνα από τους χώρους δουλειάς δεν δημιουργεί αισιοδοξία. Οι εργοδότες, λόγω απουσίας κρατικών ελέγχων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και της προαιρετικότητας εφαρμογής των διατάξεων της ΚΥΑ «Τεύχος B’ 6290/29.12.2021» για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έκαναν, καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, προσπαθούν να μετακυλήσουν το βάρος της πανδημίας στους/στις εργαζόμενους/ες.

Στριμωγμένοι εργαζόμενοι σε γραφεία, απόκρυψη κρουσμάτων, τεστ με έξοδα των εργαζόμενων, μη πληρωμένες άδειες κατά την περίοδο αναμονής αποτελεσμάτων είναι μόνο μερικά από όσα ζήσαμε όλο αυτό το διάστημα και στον δικό μας κλάδο και περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε και το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, εκμεταλλεύονται και το καινούριο πρωτόκολλο της “καραντίνας 5 ημερών” για να φέρουν τους εργαζόμενους ξανά στη δουλειά πριν καν αναρρώσουν.

Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών διεκδικούμε για κάθε εργαζόμενο/η σε κάθε χώρο δουλειάς:

• Παροχή από την εργοδοσία δωρεάν μασκών υψηλής προστασίας FFP2/KN95 και αντισηπτικών
• Ιχνηλάτηση και συχνά τεστ με ευθύνη και έξοδα της εργοδοσίας
• Κανείς στη δουλειά με ασθένεια. Πλήρης στήριξη σε όλους όσους νοσούν με μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη (και στους εργαζόμενους με δελτίο). Πληρωμένη άδεια για την περίοδο αναμονής αποτελεσμάτων/νόσησης/ανάρρωσης, και γονεϊκή άδεια για τη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων. Όχι στη μείωση της καραντίνας στο 5ήμερο. Να δοθούν οι άδειες ειδικού σκοπού.
• Περιορισμός του αριθμού εργαζομένων ανά χώρο στις δουλειές γραφείου (εσωτερικές), ένας εργαζόμενος ανά γραφείο, μέτρα φυσικού και τεχνητού εξαερισμού.
• Τηλεργασία για τους ευπαθείς και τους συνοικούντες με ευπαθείς ομάδες και για σε όσους/ες εργαζόμενους/ες το επιλέξουν, με παροχή απαραίτητου εξοπλισμού από την εργοδοσία, χωρίς καμία καταπάτηση του ωραρίου.
• ΟΧΙ στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Καμία αναστολή συμβάσεων, καμία απόλυση.
• Προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικούς ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας.
• Μέτρα αποφυγής του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Όχι στην αξιοποίηση της πανδημίας ως πρόσχημα για την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Όχι στα πρόστιμα, στις διαθεσιμότητες και στις απολύσεις.
• Στεκόμαστε στο πλευρό των Υγειονομικών, των σωματείων τους και των δίκαιων αιτημάτων τους για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας! Από κοινού αγωνιζόμαστε για να δοθεί ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του ΕΣΥ. Χρηματοδότηση, προσλήψεις, μονιμοποίηση προσωπικού. Να πάρει η κυβέρνηση πίσω την απόφασή της για μείωση κατά 820 εκ. των δαπανών για την υγεία το 2022. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας χωρίς αποζημίωση – αρκετά κερδίσανε όλο αυτό τον καιρό.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να διεκδικήσουν αντίστοιχα μέτρα στους χώρους εργασίας τους, να ενημερώνουν το σωματείο για την κατάσταση στο χώρο δουλειάς τους και να καταγγέλλουν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την αραίωση σε ΜΜΜ και τα μέτρα που ζητούν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί για τους χώρους εκπαίδευσης. Να νικήσει η ΖΩΗ!

Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα να αναλάβει πρωτοβουλίες απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης! Σε επαφή με τα σωματεία των υγειονομικών να οργανωθούν κοινές διαδηλώσεις, απεργίες για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και της ελευθερίας.

Συμμετέχουμε το Σάββατο 22 Γενάρη στη Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού, που καλούν σωματεία, φορείς συλλογικότητες, στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας στις 12:00

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Ηράκλειο)


ΧΑΝΙΑ Πλατεία Αγοράς

Κάλεσμα, Σάββατο 22/01, στις 12, πλ. Αγοράς

Για ακόμα μία φορά, και μέσω της πανδημίας, αναδεικνύεται το καταστροφικό καπιταλιστικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε, ένα σύστημα κρίσεων και δομικών προβλημάτων το οποίο πατάει πάνω σε ενδοταξικούς και λοιπούς διαχωρισμούς για να επιβιώνει. Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλονται “λύσεις” όπως η ατομική ευθύνη, οι αναστολές/απολύσεις υγειονομικών, τα πρόστιμα στον παππού και τη γιαγιά, η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η απαγόρευση της μουσικής και του γέλιου, κ.ά.

Όμως, οι πραγματικές, κοινωνικές λύσεις είναι:

• Στήριξη του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας υγείας. Προσλήψεις, ενίσχυση εξοπλισμού και υποδομών, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. (Και τοπικά, στο υπερφορτωμένο και υποστελεχωμένο Γ.Ν. Χανίων, συνεχίζονται οι αναστολές ενώ επιτάσσονται υγειονομικοί που νοσούν).

• Σφαιρική ενημέρωση και άμεση διάθεση του εμβολίου για όποιον/α το επιλέξει. Άρση των πατεντών, εμβόλια εκτός κερδοφορίας.

• Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους, διανομή μασκών FFP2/KN95.

• Δημόσιες δαπάνες (προσλήψεις, αποσυμφόρηση, υγειονομικές παροχές) σε σχολεία, χώρους εργασίας και ΜΜΜ, όχι σε Ραφάλ και εξοπλιστικά προγράμματα.

• Άμεσα και μεγάλης κλίμακας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων και πλειστηριασμών, και διακοπών παροχής ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου.

• Διαχείριση της πανδημίας στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης, και όχι της καταστρατήγησης δημοκρατικών δικαιωμάτων, τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης διαμαρτυρίας για τη διαχείριση της πανδημίας,

Καλούμε αυτό το Σάββατο, 22/01, 12 η ώρα, στην πλ. Αγοράς.

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων


ΡΕΘΥΜΝΟ Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων

22 Γενάρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Στην Κρήτη δίνουμε ραντεβού σε:

-Ρέθυμνο, 12.00 στους Τέσσερις Μάρτυρες

-Ηράκλειο, 12.00 στη Πλατεία Ελευθερίας

-Χανιά, 12.00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Με πολύμορφες δράσεις σε κάθε πόλη και γειτονιά, καλούμε όλες τις δυνάμεις του κινήματος, σωματεία και συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, τοπικές/δημοτικές κινήσεις, δομές αλληλεγγύης, κάθε κοινωνική συλλογικότητα και όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται και αναζητούν δρόμους συλλογικού αγώνα, να δώσουμε από κοινού αυτή τη μάχη.

Ώρα για αντεπίθεση!Κοινό κάλεσμα δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων:

Στηρίζουμε τις πανελλαδικές πρωτοβουλίες για συντονισμό δράσεων στις 22/1 για την υγεία και 5/2 ενάντια στις αυξήσεις και στην ακρίβεια

Περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις της μαχόμενης και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς από όλη την Ελλάδα συνυπογράφουν κοινό κάλεσμα για τις πανελλαδικές μέρες δράσης για την υγεία στις 22/1 και ενάντια στην ακρίβεια στις 5/2.

Στηρίζουμε τις πανελλαδικές πρωτοβουλίες για συντονισμό δράσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΓΕΝΑΡΗ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΦΛΕΒΑΡΗ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ-ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ & ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Με μαζικό, δυναμικό, ανυποχώρητο αγώνα

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική

Δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας και η δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για την υγεία, τη ζωή του και την αξιοπρέπεια του λαού. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των υγειονομικών του ΕΣΥ που έχουν βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες ασθενείς, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 21.600. Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά την ζωή τους ή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε αποδεκατισμένα νοσοκομεία, με ανεπαρκείς υποδομές και λιγοστό, εξουθενωμένο προσωπικό.

Μπροστά στην εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας, αρνούμενη, όχι μόνο να ικανοποιήσει τα αιτήματα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά ακόμα και να εξασφαλίσει επαρκή, δωρεάν τεστ. Τεράστιες ουρές συγκεντρώνονται έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει. Το ΕΣΥ έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων από Covid19 και την αδυναμία κάλυψης άλλων επειγουσών ιατρικών αναγκών. Επιλέγει αλλοπρόσαλλα μέτρα, απαγορεύσεις και περιορισμούς δήθεν για τον περιορισμό της πανδημίας και ταυτόχρονα εστιάζει στην πόλωση, τη στοχοποίηση, την επίκληση της ατομικής ευθύνης, τους διαχωρισμούς και στις διαρκείς διαβεβαιώσεις για το «τέλος της πανδημίας».

Ενώ οι βαθύπλουτοι αυξάνουν τον πλούτο τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά στην οικονομική αφαίμαξη. Ολόκληρα τμήματα εργαζομένων χάνουν τα εισοδήματά τους χωρίς καμία ενίσχυση, ενώ μια σκληρή ταξική επίθεση συντελείται μέσα από την πρωτοφανή ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία στα ύψη και τις περικοπές των συντάξεων.Ο φετινός χειμώνας είναι πιο σκοτεινός, με όλο και περισσότερους/ες να αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες. Οι τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση) καταδικάζουν χιλιάδες στο κρύο, ενώ μόνο εντός του Δεκεμβρίου περισσότεροι από 20 συνάνθρωποι μας βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν μέσα στα σπίτια τους. Οι αυξήσεις σε τρόφιμα, διόδια, μετακίνηση, βασικά αγαθά οδηγούν ακόμα περισσότερα νοικοκυριά στη φτώχεια. Ακόμα και η ανίχνευση και αντιμετώπιση του κορονοϊού από την κερδοσκοπία των εταιρειών υγείας με τις πλάτες της κυβέρνησης πάνω στα μέσα προστασίας, τα τεστ, τα φάρμακα αποτελεί ένα δυσβάσταχτο κόστος.

Τόσο η τωρινή, όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την διάλυση του ΕΣΥ και την κοινωνική κατάρρευση. Αντί μπροστά στην πανδημία να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να παρθούν μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση επιλέγει τη μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 820 εκ. € και των κοινωνικών δαπανών κατά 1,7 δισ. € , ενώ παράλληλα αυξάνει τις δαπάνες για εξοπλισμούς και την ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα των δυνάμεων καταστολής.

Ταυτόχρονα με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση εντείνει την αυταρχική επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Χρησιμοποιεί καταστολή, απολύσεις, ενώ βάζει διαρκώς στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα των προσφύγων κ.α. Μετέτρεψε την ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό σε εργαλείο μετάθεσης ευθυνών, τορπιλίζοντας και το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εκτεταμένη συναίνεση απέναντι στην ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης από όλες τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις σε κοινοβούλιο, περιφέρειες και δήμους. Με την αλληλοϋποστήριξη κυβέρνησης, καθεστωτικών κομμάτων, ΜΜΕ και εργοδοσίας θέλουν να μας πείσουν ότι αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος. Να συγκαλύψουν τις ευθύνες της Ε.Ε., την ταξική εκμετάλλευσης της πανδημίας, την κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών κλινικών. Η αγωνιστική απραξία του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος τους επικουρεί για να επιβληθεί μια παραλυτική αδυναμία.

Μόνος δρόμος αντιμετώπισής τους στην πράξη οι αγώνες των «από κάτω». Οι συλλογικοί αγώνες και η λαϊκή οργάνωση είναι ο δικός μας μονόδρομος για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας με ένα κίνημα για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Με απεργιακές κινητοποιήσεις, κλιμάκωση και αλληλεγγύη στους υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται.

Η εγκληματική πολιτική και κυβέρνηση, πρέπει να ηττηθεί, να ανατραπεί. Ήρθε η ώρα για μια λαϊκή αντεπίθεση. Ένα μεγάλο, παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο που να διεκδικήσει αλλά και να επιβάλλει μια σειρά από αναγκαία μέτρα προστασίας και επιβίωσης των εργαζομένων/ανέργων και της νεολαίας:

 • Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους. Διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκής χρόνος καραντίνας πληρωμένης αδείας για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων.
 • Αποτελεσματικό εκτεταμένο σύστημα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ παντού. Πρόνοια-φροντίδα για τους νοσούντες, ηλιωκιωμένους, ευπαθείς ομάδες.
 • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων.
 • Ασφαλής λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές ανά τμήμα και με πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Αναίρεση των συγχωνεύσεων των τμημάτων. Τακτική απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία του Δήμου. Καθημερινοί έλεγχοι-ιχνηλατήσεις από νοσηλευτές, δωρεάν τεστ και μέσα προστασίας.
 • Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ένταξή τους στο δημόσιο σχεδιασμό. Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία. Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, αλλά αντίθετα να ανοίξουν οι κλειστές μονάδες. Επιστροφή των υπό αναστολή υγειονομικών.
 • Ενίσχυση του μαζικού εμβολιασμού για όλους. Όχι στους διαχωρισμούς και στη σκοταδιστική εκστρατεία ενάντια στον εμβολιασμό. Κατάργηση των προστίμων, της αναστολής εργασίας, των απολύσεων και διαχωρισμών των ανεμβολίαστων.
 • Οικονομική στήριξη ανέργων και εργαζομένων, των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία. Αξιοπρεπής διαβίωση για όλο το λαό. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό.
 • Όχι στις αυξήσεις τιμών ρεύματος, θέρμανσης, τροφίμων και δημόσιων αγαθών. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τη στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων, πλειστηριασμών, και διακοπών παροχής. Φραγμός στις αυξήσεις των ενοικίων. Προγράμματα στέγασης για όλους. Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΗ κ.ά.
 • Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος-ενέργειας και νερού – Άμεση κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής τους – Άμεση και μαζική διεύρυνση των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου με χαμηλότερες τιμές
 • Φοροαπαλλαγές για τους φτωχούς και όχι για τους πλούσιους – Κατάργηση/μείωση συντελεστών του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά είδη
 • Όχι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον κρατικό αυταρχισμό. Όχι στη διαχείριση της πανδημίας με αυταρχισμό και καταστολή, όχι στα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών, τα πρόστιμα και τις απολύσεις.

Δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί στους δρόμους συλλογικού αγώνα. Για τη δουλειά , το «ψωμί», την υγεία, τη ζωή και την ελευθερία.

Μένουμε διαρκώς ενεργοί με πολύμορφες δράσεις σε κάθε χώρο, πόλη γειτονιά και με κεντρικά μαζικά ραντεβού:

 • Το Σάββατο 22 Γενάρη στις 12.00 στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλης της Ελλάδας«Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια»
 • Το Σάββατο 5 Φλεβάρη «Πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στις αυξήσεις ρεύματος-θέρμανσης & την ακρίβεια» με δράσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Περιφερειακές κινήσεις

 1. Αν. Μακεδονία-Θράκη: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία σε Α.Μ.Θ.
 2. Αττική: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση-Ε.Ε -Δ.Ν.Τ.
 3. Βόρειο Αιγαίο: Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά
 4. Δυτική Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα
 5. Ήπειρος: Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο
 6. Θεσσαλία: Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
 7. Κ. Μακεδονία : Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία
 8. Κρήτη: Ανυπόταχτη Κρήτη- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση
 9. Πελοπόννησος: Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την ανατροπή
 10. Στερεά Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Κινήσεις πόλης

 1. Αγ. Αναργύρων-Καματερού: Ανυπότακτη Πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού
 2. Αθήνα: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα – Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ
 3. Αμπελόκηποι – Μενεμένη: Ανυπακοή στις Γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης
 4. Βύρωνας: Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
 5. Γλυφάδα: Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας
 6. Δάφνη-Υμηττός: Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής Δάφνης- Υμηττού (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.)
 7. Ελληνικού – Αργυρούπολης: Εκτός Πλάνου – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού – Αργυρούπολης
 8. Ηλιούπολη: Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση (ΜΑ.ΧΗ.)
 9. Θέρμη: Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής δημοτικό σχήμα Βασιλικών, Θέρμης, Μίκρας
 10. Θεσσαλονίκη: Δύναμη Ανατροπής – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στο Δ. Θεσσαλονίκης
 11. Ιωάννινα : Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα
 12. Ίλιον: Αριστερή Κίνηση Ιλίου (ΑΡΚΙ)
 13. Καισαριανή : Ανυπόταχτη Καισαριανή-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση
 14. Καλλιθέα: Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας «Μια Πόλη στο Δρόμο»
 15. Μαρούσι : Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Αμαρουσίου «Εκτός των Τειχών»
 16. Μυτιλήνη: Ανυπότακτη Μυτιλήνη
 17. Νέα Ιωνία: Εκτός Σχεδίου Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
 18. Νέα Σμύρνη: Μια πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
 19. Νίκαια: Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης
 20. Πάτρα: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα – Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο
 21. Πειραιάς: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά -”Ανταρσία στο Λιμάνι”
 22. Περιστέρι: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
 23. Πρέβεζα: Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται

Μοιραστείτε το άρθρο