Η Θεσσαλονίκη εκπέμπει σήμα κινδύνου! Μέτρα για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

Τα σχολεία είναι υγειονομικές βόμβες, οι εκπαιδευτικοί έχουν καταντήσει ελεγκτές, οι γονείς τρέχουν να βρουν δωρεάν rapid test ή πληρώνουν 5 και 10 ευρώ στα φαρμακεία! Κάθε μέρα μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί νοσούν. Ουρές έξω απ΄τα σχολεία της πόλης κάθε πρωί, με την πρωινή υποδοχή να διαρκεί πάνω από μισή ώρα, ενώ τα νοσοκομεία της πόλης στενάζουν, οι γιατροί κάνουν ατελείωτες βάρδιες και οι κλινικές covid γεμίζουν μόλις ανοίξουν, σημειώνοντας ρεκόρ εισαγωγών (50-60 νεκροί/ημέρα, 440 διασωληνωμένοι, εξαπλάσιοι από την αντίστοιχη περίοδο την περσινή χρονιά).

Το πρωτόκολλο με τα δυο self test την εβδομάδα είναι πασιφανές ότι είναι αναποτελεσματικό. Τα σχολεία έχουν γεμίσει κρούσματα και το υπουργείο πανηγυρίζει και βάζει προθεσμίες για την αξιολόγηση! Στην κυβερνητική ενημέρωση μέχρι προχθές μάς επιβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει καμιά διασπορά στα σχολεία, ότι χάρη στα συχνά self test όλα είναι καλά, ενώ 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδιά και έφηβοι! Το Υπουργείο νίπτει τας χείρας του, στέλνοντας  μόνο οδηγίες στη λογική της ατομικής ευθύνης. Το πρωτόκολλο που ορίζει για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να είναι θετικά το 50% των μαθητών/τμήμα είναι εμπαιγμός, καθώς ενισχύει τη διασπορά, όταν στη Βουλή με ένα θετικό κρούσμα διακόπηκε η συνεδρίαση για να απολυμάνουν και στα σχολεία της χώρας συμβασιούχες καθαρίστριες-μειούμενες κατά 1/3 λόγω περικοπής πιστώσεων- παλεύουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς να κρατήσουν ένα ασφαλές επίπεδο υγιεινής.

Καθημερινά η είσοδος στο σχολείο, εμβολιασμένων και μη, είναι πράξη  υψηλού ρίσκου. Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να προχωρήσει στη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστ(ρι)ών και άλλα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, συνεχίζει να στοιβάζει υπεράριθμα τμήματα σε ακατάλληλους χώρους και κτίρια (υπόγεια, προκάτ, μικρές αίθουσες, ταβάνια που πέφτουν). Αντίθετα μάλιστα προωθεί νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και διαρκείς μετακινήσεις εκπαιδευτικών ώστε να περικόψει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αναγκαία κονδύλια για προσλήψεις στα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν ακόμα στα σχολεία. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι αρνητικές συνέπειες από τα δυο χρόνια “τηλεκπαίδευσης” που εντείνονται από τις περικοπές στην παράλληλη στήριξη, το ΕΒΠ και την απουσία αντισταθμιστικών μέτρων. Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, η εργαλειοποίησή της για να ιδιωτικοποιήσουν ό,τι έχει απομείνει από τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, η ακρίβεια, η αύξηση σε καύσιμα και ρεύμα, οι απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική δράση και στις ελευθερίες έχουν φτάσει την κοινωνία στα όριά της. Δεν χωρά άλλη αναμονή.

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, στην στρατηγική τους επιλογή να μετατρέψουν τα σχολεία σε επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν τα δίκαια αιτήματά μας ως περιττό κόστος και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμους και υπόλογους! Η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών μέσα από τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση πρέπει να συνεχιστεί. Και στο πεδίο της πανδημίας αντίστοιχα, το Υπουργείο και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί. Το προειδοποιούμε να πάρει τώρα όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Δε θα ανεχτούμε να κλείσουν ξανά τα σχολεία, προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Απαιτούμε:

  • 15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα. Πρόσληψη αναγκαίων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, με πλήρες ωράριο και μόνιμη σχέση εργασίας
  • Εύρεση και διαμόρφωση χώρων για τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων – Να μην κλείσουν τα σχολεία – Εκ περιτροπής διδασκαλία ή βάρδιες, όπου δεν υπάρχουν χώροι
  • Άμεση παρέμβαση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα σχολεία για ιχνηλάτηση και τεστ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα
  • Δωρεάν rapid και μοριακά test για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες
  • Δωρεάν μάσκες, είδη ατομικής προστασίας, απολυμάνσεις στα σχολεία.
  • Απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία των Δήμων
  • Σχολικό νοσηλευτή/τρια σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό

Σε περίπτωση που το Υπουργείο προχωρήσει σε κλείσιμο των σχολείων δεν κάνουμε τηλεκπαίδευση από τον προσωπικό μας χώρο και με δικά μας μέσα. Υλοποιούμε τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών και των Σωματείων μας και κάνουμε τηλεκπαίδευση από το χώρο του σχολείου μας.

Αγώνας μαζικός, δυναμικός κι ανυποχώρητος για δημόσια υγεία και παιδεία για όλο τον λαό!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε. & Δ.Ε.  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Μοιραστείτε το άρθρο