Απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και μικροφωνικές στον κλάδο του επισιτισμού στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας – Τρίτη 9/11

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 9/11 στον κλάδο του επισιτισμού στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αθήνα:

12:00 Πεζόδρομος Διονυσίου Αεροπαγίτου

Θεσσαλονίκη:

1. 10:30 Εγνατία με Αγίας Σοφίας,

2. 18:00 Μικροφωνική/Συγκέντρωση πλατεία Φαναριωτών

Αναλυτικά τα καλέσματα:


ΑΘΗΝΑ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Απεργιακή συγκέντρωση-μοτοπορεία
Δε θα γίνουμε σκλάβοι για μια μπουκιά ψωμί!

ΌΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Τρίτη 9/11, συγκέντρωση 10.30 πμ Εγνατία με Αγίας Σοφίας

Συνάδελφε-ισσα, δεν πάει άλλο η κατάσταση που ζούμε στους χώρους δουλειάς με :

  • Την απλήρωτη και ανασφάλιστη ή υπο-ασφαλισμένη εργασία μας.
  • Την μη καταβολή/κλοπή Δώρων, επιδόματος αδείας, νυχτερινών, Κυριακών/Αργιών και τους συμψηφισμούς όλων αυτών στον μισθό.
  • Την εντατικοποίηση της εργασίας μας και τις απειλές των εργοδοτών για απόλυση, αν τολμήσεις να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου.
  • Τις μεγάλες αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο, βασικά τρόφιμα και ενοίκια, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στον πενιχρό μισθό μας!

Η νίκη στον αγώνα στην E-food μας έδειξε τον δρόμο!

Η μεγαλειώδη νίκη των συναδέλφων διανομέων στην Ε-food, μας έδειξε πως όταν είμαστε αποφασισμένοι και οργανωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά! Δεν είμαστε μόνοι, όπως μας θέλουν οι εργοδότες μας. Έχουμε και αξιοπρέπεια και την δύναμη! Δεν πάει άλλο – Να διεκδικήσουμε :

  • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υποχρεωτική για όλους, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.
  • Κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη. Καμία έκπτωση στα εργατικά δικαιώματα, καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας – απόλυση!
  • Επιδότηση των συναδέλφων σε Τουρισμό και Επισιτισμό, που δεν δούλεψαν φέτος με επίδομα ανεργίας. Όχι στον παράλογο διαχωρισμό εν μέσω πανδημίας σε εργαζόμενους με και σε εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.
  • Αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από τους εργοδότες, άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ) – αυστηρότερα πρόστιμα στους εργοδότες. Σε διαφορετική περίπτωση να τους κλείνουν!

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΟΥ!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Τηλ. επικοινωνίας: 6982 268 508

antepithesistonepisitismo.blogspot.com


ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ!

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στον κλάδο του Επισιτισμού

Μοτοπορεία: Τρίτη 9 Νοέμβρη, Εγνατία με Αγ. Σοφίας στις 10.30 το πρωί

– Ακόμη 2 δολοφονίες διανομέων την προηγούμενη εβδομάδα! Άλλη μία στις 30/10 στη Θες/νίκη. Δεν πάει άλλο! Οι ένοχοι και οι αιτίες γνωστοί! Κυβέρνηση και εργοδότες μας θέλουν σκλάβους για τα κέρδη τους!

-Εντατικοποίηση στα μαγαζιά-κάτεργα! Υποασφαλισμένη εργασία -Μη πληρωμή/κλοπή δώρων/επιδομάτων, προσαυξήσεων υπερωριών, νυχτερινών, Κυριακών και αργιών κτλ).

-Εντατικοποίηση στις πλατφόρμες μέσω μηνυμάτων, τεράστια αύξηση των παραβάσεων του ΚΟΚ λόγω freelancing (πληρωμή ανά παραγγελία, χωρίς ελάχιστομισθό!).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Αυστηρό Νομικό Πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες (χιονόπτωση, παγετός, αέρας κτλ).

-Συγκεκριμένο ποσό ως αποζημίωση για τα καύσιμα.

-Ενίσχυση του ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ και κάθε ελεγκτικού μηχανισμού και αυστηρούς/μόνιμους ελέγχους.

-Υποχρεωτική Κλαδική Σ.Σ.Ε. με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς .

-Κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη!

-Ένταξη των Διανομέων στα Βαρέα κ Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στοιχεία Επικοινωνίας :Τηλ: 6982268508 , dianomeisthess.blogspot.gr Facebook: Επιτροπή Αγώνα Διανομέων

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ


Μικροφωνική/Συγκέντρωση ενάντια στις συνθήκες εργασίας στο κλάδο επισιτισμου
ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ COVID : ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι/ες με μέτρα/αλλαγές /εξαναγκασμούς στους χώρους εργασίας που γίνονται με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας αλλά κατά πλειοψηφία έχουν οικονομικές προεκτάσεις δυσμενέστερες για εμάς .Βγήκαμε σε αναστολή με επίδομα κάτω του βασικού μισθού, επιστρέψαμε στην δουλειά με ελλιπή μέτρα προστασίας και τις αυθαιρεσίες των αφεντικών να φτάνουν ταβάνι για να βγάλουν την χασούρα του lockdown. Εξυπηρετήσαμε χιλιάδες τουρίστες σαν να μην υπήρχε ποτέ κορονοιός στη σεζόν του καλοκαιριού, μπήκαμε σε μίνι lockdown με μειωμένα μεροκάματα ενώ σε χρόνο dt άνοιξαν όλα χωρίς κανένα περιορισμό για τους εμβολιασμένους/ες ενώ υποχρεώνουν όσους και όσες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να πληρώνουν 80ευρα από τη τσέπη τους για να μπορέσουνε να δουλέψουνε.

Οι συνθήκες ζωής και εργασίας αλλάζουν ταχύτατα με τους εργαζόμενους/ες να απορούμε οργισμένοι τι άλλο θα μας ξημερώσει. Η κυβέρνηση δεν έχασε ευκαιρία και το καλοκαίρι πέρασε τον αντεργατικό νόμο που νομιμοποιεί τα 10ωρα εργασίας (που ήδη δουλεύαμε στον επισιτισμό), ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση ,εντείνει την επισφάλεια και άλλα τόσα που θα τα βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Η επίθεση προς την τάξη μας όμως δεν σταματά , οι μισθοί μειώνονται με τον κάθε δυνατό τρόπο. Είτε λόγο lockdown είτε λόγο αυθαιρεσιών των αφεντικών που έχουν γίνει καθεστώς στον επισιτισμό. Ενώ από την άλλη ανακοινώνονται νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης αυξάνοντας το κόστος διαβίωσης .Θα βρεθούμε να δουλεύουμε και όλος μας ο μισθός να μην φτάνει για την κάλυψη βασικών αναγκών όπως το ενοίκιο, το ρεύμα και η θέρμανση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας το κράτος έχει δείξει ξεκάθαρα την πρόθεση του να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την διαχείριση της κατάστασης ,να συνεχίσει την διάλυση της δημόσιας περίθαλψης και στρέψει την υγεία στο ιδιωτικό κεφάλαιο και να φορτώσει στους εργάτες /τριες την οικονομική κρίση που έπεται. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και η πανδημία αφενός έδωσαν χώρο και αφετέρου πυροδότησαν μία σειρά από νέες αυθαιρεσίες που ονειρεύονταν εδώ και χρόνια τα αφεντικά. Συναδέλφισσες μας να δηλώνονται σε αναστολή εργασίας και να δουλεύουν, είτε χωρίς να πληρώνονται είτε να τους ζητείται από τα αφεντικά να επιστρέψουν κομμάτι του επιδόματος.

Είδαμε το προηγούμενο διάστημα να ανοίγει η εστίαση με αμφιβόλου αποτελέσματος self-test (αφήνοντας μας εκτεθειμένες σε ακόμη περισσότερες αυθαιρεσίες υγειονομικού και κατ’ επέκταση οικονομικού περιεχομένου). Συνάδελφοι/ισσές μας δέχτηκαν πίεση όλο αυτό τον καιρό για να μην δηλώσουν σε κάποιες περιπτώσεις θετικά τεστ για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κερδοφορία των αφεντικών. Ενώ σε περίπτωση νόσησης εργαζομένων από κοβιντ, αντί για αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών θεσπίστηκε η άδεια ειδικού σκοπού. Τα αφεντικά πληρώνουν ένα κομμάτι του μισθού του εργαζόμενου (σαν να δίνουν δανεικά) με την υποχρέωση να αναπληρωθεί σε υπερωρίες. Επίσης, πέρα από τα πολλαπλά πόστα που είναι καθεστώς για εργαζόμενους/ες στην εστίαση, τώρα επιχειρείται να προστεθεί σε αυτά και ο έλεγχος εισόδου στα καταστήματα. Ένα ζήτημα που προφανώς δεν είναι δικιά μας δουλεία, αλλά αρμοδιότητα των αφεντικών και των υπευθύνων. Για μια ακόμη φορά θίγονται τα συμφέροντα της τάξης μας την ώρα που η εντατικοποίηση της εργασίας μας συνεχίζει να αυξάνεται.

Η σχέση κεφάλαιο – εργασία σε περιόδους κρίσης αναδιαρθρώνεται και τα κομμάτια της κοινωνίας που περισσεύουν πετιούνται εκτός παραγωγής. Μια σειρά από μέτρα που επιβάλουν διαχωρισμούς στους εργαζόμενους/ες και τους εξαναγκάζουν να περιθωριοποιηθούν (ξέρουμε όλες τι σημαίνει να ανήκεις σε κατωτέρα κοινωνικά στρώματα και να μην έχεις δουλεία) είτε να πληρώνουν 80ευρα σε rapid test από τους ήδη μειωμένους μισθούς για να μπορέσουν να εργαστούν. Εξαναγκασμοί, αποκλεισμοί και πιέσεις για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί δημιουργώντας ένα ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό που στην απελπισία του για να ζήσει θα δεχτεί κάθε όρο και σκατοδουλειά και ακόμα μια ευκαιρία για τα αφεντικά να κάνουν μαζικές απολύσεις επικαλούμενοι υγειονομικούς λόγους.

Κράτος και κεφάλαιο έχοντας αποποιηθεί τις ευθύνες τους για την διαχείριση της πανδημίας , προσπαθούν αποπροσανατολίσουν την τάξη μας από την οικονομική κρίση που θα πέσει πάνω της, επενδύοντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό και στο αλληλοφάγωμα των καταπιεσμένων. Η κυβέρνηση έντεχνα χρησιμοποιεί το εμβόλιο, ένα εργαλείο στη διαχείριση και πρόληψη ασθενειών, σαν ένα εργαλείο ώστε να επιβάλλει ακόμα πιο σκληρές πολιτικές. Χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα για να εντείνει τον έλεγχο και να επιφέρει τον κατακερματισμό εργασιακών κλάδων. Μέσα από το “ξεστοκάρισμα” εργαζομένων που “περισσεύουν” σε κλάδους κομβικούς εν μέσω πανδημίας, όπως πχ στα νοσοκομεία, το κράτος οδηγεί την τάξη μας σε μεγαλύτερη ανεργία, φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση, αποκλεισμό από ποιοτική ικανοποίηση βασικών αναγκών.

Από πλευρά μας δεν θα να εντείνουμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό εντός της τάξης μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι το σύνολο των μέτρων σε εργασιακούς χώρους δεν έχουν να κάνουν με κάποια υγειονομική αντίληψη ή ενδιαφέρον για την ευημερία μας, αλλά είναι μία συνέχεια της υποτίμησης της εργατικής μας δύναμης. Στεκόμαστε με αλληλεγγύη και συναδελφικότητα μεταξύ μας, μακριά από λογικές ανάθεσης και ατομικισμού, συλλογικοποιούμαστε, οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς και μεγαλώνουμε τις αντιστάσεις μας στην εντεινόμενη εκμετάλλευση που δεχόμαστε.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ .

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ/ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ/ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΑΝΑΡΙΩΤΩΝ TΡITH 9/11 ΣΤΙΣ 18:00

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ : Κάθε Τετάρτη στις 12:00 στη Στρ. Μακρυγιάννη 7.

Email: swmateioservitorwn@yahoo.gr

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο