Συγκεντρώσεις ενάντια στο COP26 – Παγκόσμια μέρα δράσης για το Κλίμα!: Ν’ αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα, Σάββατο 6/11 14:00 Σύνταγμα…

Πλήθος πρωτοβουλιών, οργανώσεων, κινημάτων, καλούν το Σάββατο 6/11 σε κινητοποιήσεις για το κλίμα, ενάντια στην COP26 και την διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που κάνουν… οι κύριοι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής καταστροφής του πλανήτη. Όπως διακηρύττουν: Το Σάββατο 6 Νοέμβρη ξεσηκωνόμαστε σε όλο τον πλανήτη! Αυτήν την ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη. Θα διαδηλώσουμε ενάντια στις κυβερνήσεις και το σύστημα που βάζει τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
6 ΝΟΕΜΒΡΗ 2021 – ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2μμ
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Το Σάββατο 6 Νοέμβρη ξεσηκωνόμαστε σε όλο τον πλανήτη! Εκείνη την ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη.

Θα διαδηλώσουμε ενάντια στις κυβερνήσεις και το σύστημα που βάζει τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον. Αλλά και ενάντια και στη μισητή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είναι υπεύθυνη για τα 1,3 εκατομμύρια δασικά στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και που νιώθοντας ότι τελειώνουν οι μέρες της τρέχει να διευκολύνει τα αρπαχτικά της αγοράς να λεηλατήσουν την Ενέργεια, την Υγεία και την Παιδεία, τα δάση και τη φύση συνολικά.

Cop26: Κούφιες υποσχέσεις

Η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPPC) που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου, προειδοποιεί για τις ήδη «αναπόφευκτες» και «μη αντιστρέψιμες» συνέπειες που απειλούν την ύπαρξη μας. Το κλίμα σήμερα είναι το θερμότερο που έχει υπάρξει ποτέ τα τελευταία 5.000 χρόνια. Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να φτάνει 1,1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες: από τις πυρκαγιές στην Τουρκία και την Ελλάδα έως τις πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα, τους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη. Η ίδια η πανδημία, με τα 5 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο το κόσμο, είναι μία ακόμα άμεση θανατερή συνέπεια.

Οι συνομιλίες στη Γλασκώβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά. Στην Κοπεγχάγη το 2009, οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν να καταβάλουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 στις φτωχές χώρες, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα έχουν παραδώσει λιγότερα από 20 δις. Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2016, υποσχέθηκε να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Οι κυβερνήσεις όμως συνέχισαν να αυξάνουν τα ποσά που επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα, παρόλο που εκατό εταιρείες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για το 71% των παγκόσμιων εκπομπών! Οι εκτιμήσεις της IPPC είναι ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχει αύξηση των εκπομπών κατά 16%.

Σήμερα η οργή του κόσμου και οι εκτεταμένες καταστροφές αναγκάζουν τους ηγέτες των χωρών να μιλάνε για «απανθρακοποίηση» και στροφή σε «καθαρές πηγές ενέργειας». Στην πράξη όμως συνεχίζουν την ίδια ρυπογόνα πολιτική. Στις ΗΠΑ, εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη μέθοδο fracking, ενδεικτικό ότι ο Μπάιντεν δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της IPCC απηύθυνε έκκληση προς τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο για να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά! Οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας θα καταναλώνουν 16% περισσότερο άνθρακα το 2021 από ό,τι το 2020 και κατόπιν ένα επιπλέον 3% το 2022, σύμφωνα με την αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Nέα Συμφωνία σημαίνει τη προώθηση του ρυπογόνου φυσικού αερίου ως «μεταβατικού καυσίμου» μέχρι να επιτευχθεί ο λογιστικός στόχος των «μηδενικών εκπομπών» μέσω αντισταθμιστικών μέτρων. Το ίδιο προκλητική είναι η προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω των μηχανισμών της αγοράς και του εμπορίου ρύπων, στην πράξη ενθαρρύνει τις κερδοφόρες ρυπογόνες βιομηχανίες να πληρώνουν για να συνεχίζουν να ρυπαίνουν. Αυτή η δήθεν “απανθρακοποίηση” είναι η αιτία των τεράστιων αυξήσεων στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα πληρώσουν τα εργατικά νοικοκυριά εξαιτίας της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του Φυσικού Αερίου και των ΣΕΔΕ.

Όσο για τις «πράσινες επενδύσεις» δεν είναι παρά η πριμοδότηση των καπιταλιστών που βλέπουν την κλιματική αλλαγή σαν ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη. Από τον Μπιλ Γκέιτς και τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που προωθεί ο Μπάιντεν, μέχρι τα αρπαχτικά της αγοράς στην ενέργεια που περιμένουν τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας της ΕΕ για να προχωρήσουν στην αλόγιστη και χωρίς σχεδιασμό εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών και άλλων «ΑΠΕ».

Ενάντια στην κυβέρνηση της λεηλασίας!

Είναι εξοργιστικό να μιλάει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, στη πρόσφατη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ αλλά και στη συνέχεια, για «περιβαλλοντική ευαισθησία» και «πράσινη ανάπτυξη». Ενώ έκαψε όλη την Ελλάδα και τώρα απειλεί να την βουλιάξει με τις πλημμύρες καθώς τα έργα αποκατάστασης καθυστερούν για να βολευτούν οι κερδοσκόποι «επενδυτές». Όταν συνεχίζει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και πριμοδοτεί τους διάφορους Μυτιληναίους, Λάτσηδες και Κοπελούζους για το φυσικό αέριο και τις άχρηστες ανεμογεννήτριές τους που καταστρέφουν τα βουνά και τα νησιά. Όταν επιμένει στο ξεπούλημα ολόκληρης της ΔΕΗ στο όνομα της «απολιγνιτοποίησης» δίνοντας προβάδισμα στους ιδιώτες που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Κι αυτό τη στιγμή που στη Βρετανία αναδεικνύεται η γύμνια της πιο απελευθερωμένης αγοράς στην Ευρώπη με τις μαζικές καταρρεύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας – «πρότυπα» και ο φτωχός κόσμος κινδυνεύει να παγώσει το χειμώνα.

Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ζωές μας σ’ αυτούς που κυβερνάνε. Ούτε για τη διαχείριση της πανδημίας, ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος. Όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά και επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους.

Η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι δική μας υπόθεση! Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Των ακτιβιστών/τριών που παλεύουν ενάντια στις εξορύξεις, τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, την επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους. Των εργαζόμενων και της νεολαίας που ξεσηκώνονται ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης κι έχουν τη δύναμη να την τσακίσουν.

Συνδέουμε και γενικεύουμε τις διεκδικήσεις μας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει να πληρώσει το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού που ευθύνεται για το 50% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημαίνει σύγκρουση με τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και των ΒΑΠΕ. Ενάντια στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (#ΔΕΗ) απαιτούμε όλοι οι κλάδοι της προμήθειας, της διανομής και της μεταφοράς να επανέλθουν στο δημόσιο, με προσλήψεις και επενδύσεις σε πραγματικά καθαρές μορφές ενέργειας. Διαθέτουμε τεχνολογία πραγματικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και ικανή να καλύψει τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί γιατί κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Για αυτό είναι αναγκαίος ο δημόσιος εργατικός έλεγχος στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στις κατασκευές κατοικιών, στην οικονομία, παντού. Ένα τόσο τεράστιο μέγεθος των αλλαγών που απαιτούνται χρειάζεται τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης για να προχωρήσει. Χρειαζόμαστε το εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή της πάλης για να σώσουμε τον πλανήτη, χρειαζόμαστε τα συνδικάτα να υιοθετήσουν το πρόγραμμα των ριζοσπαστικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για να σταματήσουμε την κλιματική καταστροφή.

Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει αλληλεγγύη και ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και τους πάνω από 20 εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες. Όλες και όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ριζικά και άμεσα το βρόμικο σύστημα της εκμετάλλευσης, της περιβαλλοντικής καταστροφής, του ρατσισμού, του σεξισμού και της καταπίεσης!

Στις 6 Νοέμβρη βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Η “Πρωτοβουλία Ενάντια στη Περιβαλλοντική Καταστροφή και τη Κλιματική Αλλαγή” είναι ενεργό κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος που οργανώνει τις μεγάλες κινητοποιήσεις το Σάββατο 6 Νοέμβρη. Συσπειρώνει αγωνιστές και αγωνίστριες που πρωτοστατούν σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη για να σώσουμε τις ζωές και τον πλανήτη από την κλιματική κρίση, διεκδικώντας «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα».

Έλα μαζί μας!

Τηλ: 6946093043, 6972177727
Email: [email protected]
https://protovouliaklima.blogspot.com/


Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα. Η ενέργεια εί

ναι αγαθό και όχι εμπόρευμα

Από τις 31 Οκτώρβη διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη. Το Σάββατο 6 Νοέμβρη εκατομμύρια άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους σε όλο το κόσμο διαδηλώνοντας ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστροφή του περιβάλλοντος. Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 2 μμ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί μία ακραία απειλή για την ανθρωπότητα, τον πολιτισμό, τα οικοσυστήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα. Το κλίμα σήμερα, εξαιτίας ραγδαίας αύξησης των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα από την χρήση ορυκτών καυσίμων, είναι το θερμότερο που έχει υπάρξει τα τελευταία 5.000 χρόνια.

Ακόμα και η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPPC), που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου, προειδοποιεί για τις ήδη «αναπόφευκτες» και «μη αντιστρέψιμες» συνέπειες εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από 1,1°C από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη: από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική μέχρι τους καύσωνες και τις πυρκαγιές στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στη Σιβηρία, την Κίνα, στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη. Η ίδια η πανδημία, Covid-19, με πάνω από 5 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο το κόσμο, είναι μία άμεση τέτοια θανατερή συνέπεια.

Ξέρουμε ότι οι συνομιλίες στη Γλασκώβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό και δεσμευτικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων. Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, το 2016, υποσχέθηκε (αλλά δεν δεσμεύτηκε) να μειώσει τις εκπομπές CO2 για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Οι κυβερνήσεις με το ένα χέρι υπέγραψαν την Συμφωνία και με το άλλο συνέχισαν την πολιτική αύξησης των εκπομπών ρύπων. Κανένας στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού δεν έχει υλοποιηθεί. Οι εκτιμήσεις της IPPC προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχει αύξηση των εκπομπών του CO2 κατά 16%.

Ξέρουμε ότι είναι η οργή του κόσμου και οι εκτεταμένες καταστροφές που αναγκάζουν, τώρα, τους ηγέτες των χωρών να μιλάνε για “άμεσα μέτρα”, «απανθρακοποίηση» και στροφή σε «καθαρές πηγές ενέργειας». Είναι κούφιες υποσχέσεις. Στην πράξη συνεχίζουν από τη μία την ίδια ρυπογόνα πολιτική ενώ, από την άλλη, οι δήθεν «πράσινες” επενδύσεις δεν είναι παρά η πριμοδότηση των καπιταλιστών που βλέπουν την κλιματική αλλαγή σαν ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που προωθεί ο Μπάιντεν, μέχρι τα αρπαχτικά της αγοράς στην ενέργεια που τσεπώνουν τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας της ΕΕ για την αλόγιστη και χωρίς σχεδιασμό εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών και άλλων «ΑΠΕ» καταστρέφοντας τα δάση και τις βουνοκορφές.

Οι ΗΠΑ, που δημαγωγικά επέστρεψαν στις Συνόδους για το Κλίμα, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τη μέθοδο fracking, συνεχίζεται αμείωτη. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μπάιντεν δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της IPCC απηύθυνε έκκληση προς τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο για να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά! Οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας θα καταναλώνουν 16% περισσότερο άνθρακα το 2021 από ό,τι το 2020 και κατόπιν ένα επιπλέον 3% το 2022, σύμφωνα με την αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Στην ΕΕ, η κατ’ ευφημισμό “Ευρωπαϊκή Πράσινη Nέα Συμφωνία” είναι σκέτη μαύρη καταστροφή. Η δήθεν “απανθρακοποίηση” είναι δώρο στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας για να αυγατίσουν τα κέρδη τους στέλνοντας το λογαριασμό στα εργατικά και φτωχά νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει και η προώθηση του ρυπογόνου φυσικού αερίου ως «μεταβατικού καυσίμου» μέχρι να επιτευχθεί ο λογιστικός στόχος των «μηδενικών εκπομπών» μέσω “αντισταθμιστικών μέτρων”, μέσω, δηλαδή, των μηχανισμών της αγοράς και του εμπορίου ρύπων που στην πράξη ενθαρρύνει τις κερδοφόρες ρυπογόνες βιομηχανίες να πληρώνουν για να συνεχίζουν να ρυπαίνουν. Αυτή η διαδικασία βίαιης “απανθρακοποίησης”, και ακόμα περισσότερο το απίστευτο κερδοσκοπικό παιγνίδι στα χρηματιστήρια ρύπων και ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών ενέργειας και η δημιουργία μαφιόζικων ιδιωτικών μονοπολίων που κρατάνε ψηλά τις τιμές, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο αντιδραστικός ρόλος τής ΕΕ που με τις ντιρεκτίβες και τς αποφάσεις της οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πρωτόγνωρη ενεργειακή φτώχεια τους λαούς είναι και η αιτία των τεράστιων αυξήσεων στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της εκτόξευσης των χρηματιστηριακών διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Στην Ελλάδα, είναι εξοργιστικό να μιλάει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ενέργεια, για «περιβαλλοντική ευαισθησία» και «πράσινη ανάπτυξη». Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού πρώτα έκαψε όλη την Ελλάδα τώρα την βουλιάζει από τις πλημμύρες καθώς τα έργα αποκατάστασης καθυστερούν για να βολευτούν οι κερδοσκόποι «επενδυτές». Την ίδια στιγμή, συνεχίζει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και πριμοδοτεί τους διάφορους Μυτιληναίους, Λάτσηδες και Κοπελούζους για το φυσικό αέριο και τις άχρηστες ανεμογεννήτριές τους που καταστρέφουν τα βουνά, ιδιωτικοποιεί ολόκληρη τη ΔΕΗ, τη στιγμή που στη Βρετανία αναδεικνύεται η γύμνια της πιο απελευθερωμένης αγοράς στην Ευρώπη με τις μαζικές καταρρεύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας – «πρότυπα» και ο φτωχός κόσμος κινδυνεύει να παγώσει το χειμώνα, επιμένει στα πολεμικά παιχνίδια και στους πολεμικούς εξοπλισμούς στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στις ΑΟΖ.

Γι’ αυτό δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ζωές μας στις κυβερνήσεις. Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν πιστά τον καταστροφικό δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, της υποταγής στην κερδοσκοπία της “μαύρης” και της “πράσινης βιομηχανίας”. Ζούμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής με τη διαχείριση της πανδημίας, το ίδιο ισχύει και για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα τις απειλές για πανδημίες, έτσι όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή, παρά τις, από δεκαετίες, προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά συνέχισαν την ίδια καταστροφική πολιτική και επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών, έχοντας το θράσος να χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως “άλλοθι”, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους. Τα κέρδη των καπιταλιστών μπαίνουν πάνω από την ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό, η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, της νεολαίας, ολόκληρου του λαού που υφίσταται αυτές τις καταστροφικές συνέπειες.

Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Των κινημάτων που παλεύουν ενάντια στις εξορύξεις, τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, την επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους.

Συνδέουμε και γενικεύουμε τις διεκδικήσεις μας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει να πληρώσει το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού που ευθύνεται για το 50% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημαίνει σύγκρουση με τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και των ΒΑΠΕ. Ενάντια στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ απαιτούμε όλοι οι κλάδοι της προμήθειας, της διανομής και της μεταφοράς να επανέλθουν στο δημόσιο, να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο, με προσλήψεις και επενδύσεις σε πραγματικά καθαρές μορφές ενέργειας. Αυτό είναι βασική προϋπόθεση για ενέργεια φτηνή για τον λαό, ασφαλή, οικολογική, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών με κοινωνική κριτήρια.

Για αυτό είναι αναγκαίος ο δημόσιος εργατικός έλεγχος στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στις κατασκευές κατοικιών, στην οικονομία, παντού. Ένα τόσο τεράστιο μέγεθος των αλλαγών που απαιτούνται χρειάζεται τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης για να προχωρήσει. Χρειαζόμαστε το εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή της πάλης για να σώσουμε τον πλανήτη, χρειαζόμαστε τα συνδικάτα να υιοθετήσουν το πρόγραμμα των ριζοσπαστικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για να σταματήσουμε την κλιματική καταστροφή.

Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει αλληλεγγύη και ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και τους πάνω από 20 εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες.

Όλες και όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ριζικά και άμεσα το βρόμικο σύστημα της περιβαλλοντικής καταστροφής αλλά και του ρατσισμού, του σεξισμού, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης!

Γι’ αυτό και στις 6 Νοέμβρη βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 2 μμ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Στηρίζουμε και τον αγώνα των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες Σάββατο 12:00 μ. Σύνταγμα.

Ενώνουμε τις δυνάμεις με τους διαδηλωτές στη Γλασκώβη και σε όλο τον κόσμο, φωνάζοντας και διεκδικώντας «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα». Για μία κοινωνία που θα μπορούμε να παράγουμε και ζούμε σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Αυτές τις μέρες διεξάγεται στη Γλασκώβη η 26η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26). Μια ακόμα προσπάθεια των ισχυρών του πλανήτη να διαμορφώσουν δεσμευτικές πολιτικές για το κλίμα και να βάλουν, θεωρητικά τουλάχιστον, φρένο στην καταστροφή του κλίματος και του περιβάλλοντος. Ο οικοδεσπότης Βρετανός πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει την κρισιμότητα της κατάστασης, δήλωσε κατά την έναρξη της διαδικασίας «Αν αποτύχουμε, δεν θα μας συγχωρήσουν».

Εμείς, όμως ξέρουμε πως έχουν ήδη αποτύχει. Η διαχρονική κλιματική κρίση, οι όλο και περισσότερες περιβαλλοντικές «καταστροφές» ανά τον κόσμο, τα όλο και περισσότερα «ακραία» καιρικά φαινόμενα και κυρίως η διαχείρισή τους, μας το θυμίζουν. Οι τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικούς πόρους και οι χιλιάδες φτωχοί της ενεργειακής ένδειας στις μεγαλουπόλεις είναι μόνο μερικά από τα θύματα ενός συστήματος που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους και τη φύση ως αναλώσιμα προϊόντα. Γι’ αυτό κα αντιμετωπίζει ακόμα και την προστασία του κλίματος ως αντικείμενο κερδοφορίας, άλλοτε ως “δαπάνη” που μπορεί να περιοριστεί, άλλοτε ως νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Περισσότερη αγορά για να περιοριστούν οι συνέπειες της αγοράς!

Απέναντι στα σχέδια τους ας αντιπαραβάλλουμε τη δικιά μας φωνή και δράση. Φωνή και δράση που θεωρεί ότι το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, η υγεία και τα δικαιώματά μας είναι πάνω και πέρα από τα κέρδη τους. Φωνή και δράση που ενώνεται με τις κινητοποιήσεις ανά τον κόσμο ενάντια στην κλιματική κρίση τονίζοντας «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα».

Στις 6 Νοεμβρίου βγαίνουμε στο δρόμο, διαδηλώνουμε και αμφισβητούμε ριζικά το κυρίαρχο μοντέλο της ανάπτυξης, του παραγωγισμού και της ιδεολογίας της εκθετικής μεγέθυνσης και συσσώρευσης. των κερδών των λίγων εις βάρος της κοινωνίας και της φύσης.

Συμμετέχουμε μαζικά στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Κρίσης και της καταστροφής του Περιβάλλοντος – 6 Νοεμβρίου 2021 στις 14.00 στο Σύνταγμα.

Ομάδα Περιβάλλοντος Συνάντησης/Αναμέτρησης


Συγκέντρωση: Σάββατο 6/11, 14:00, Σύνταγμα – Με αγώνες να σώσουμε τον πλανήτη από το σύστημα του κέρδους

Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα (COP26): Ατέλειωτη υποκρισία Kυβερνήσεων – Kεφαλαίου

Τα ψέματα του «πράσινου καπιταλισμού» οδηγούν στην καταστροφή

ME AΓΩΝΕΣ, ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ!

Συγκεντρώσεις: Σάββατο 6/11

Αθήνα 14:00, Σύνταγμα

Πάτρα: 12:00 πλατεία Γεωργίου

Στις 31 Οκτωβρίου, στην Γλασκόβη, ξεκίνησε η 26η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP26), με θέμα πως η θερμοκρασία του πλανήτη δεν θα αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου για την αποφυγή ακόμα σοβαρότερων καταστροφών απ’ αυτές που ήδη ξεσπάνε. Δεν πρόκειται να υπογραφεί μια νέα συμφωνία για μέτρα κατά της κλιματικής καταστροφής και ούτε είναι αυτός ο στόχος. Όλες οι προηγούμενες «προσπάθειες» του ΟΗΕ (πρώτη συνάντηση του Ρίο 1992, Συμφωνία Παρισιού 2015 κ.ά.) απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν λύσεις και καταπατήθηκαν παγκοσμίως από το κεφάλαιο και τις αστικές κυβερνήσεις, χωρίς ποτέ κανείς να πληρώσει ή να τιμωρηθεί. Η COP26 αποτελεί περισσότερο μια προσπάθεια να πειστούν οι λαοί πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, φλυαρώντας για ανέξοδες «δεσμεύσεις», που επίσης δεν πρόκειται να τηρηθούν.

Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, όπου οι πλουσιότερες χώρες είχαν δεσμευτεί να δίνουν ετησίως 100 δισ. δολάρια από το 2009 έως το 2020, ώστε οι πιο φτωχές να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αποκτήσουν πιο ανθεκτικά συστήματα απέναντι στις κλιματικές καταστροφές (καταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τα χρήματα υποτίθεται θα επενδύονταν για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό δεν θα γινόταν ακόμη και αν τα χρήματα είχαν δοθεί. Η Κομισιόν αναφέρει πως «έχει ήδη ξεκινήσει η παγκόσμια διαδικασία εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων» – ένα απύθμενο ψέμα. Από το 2009 ως το 2019, το ποσοστό των ορυκτών στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα παραμένει σταθερά πάνω από 80%. Ούτε η αρχή της «εγκατάλειψης», ενώ οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αυξάνονται ακάθεκτα. Ταυτόχρονα, με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση (που δημιούργησε η ίδια η «ελεύθερη αγορά» και η κερδοσκοπία των καπιταλιστών), απειλείται ξανά η μαζική στροφή στην χρήση των πιο ρυπογόνων (λιγνίτης κ.ά.) και επικίνδυνων μορφών ενέργειας, όπως η πυρηνική, που επιχειρούν να μας την πλασάρουν ως «καθαρή»!

Για να παραμείνουμε κάτω από το +1,5°C, όπως υποτίθεται στοχεύει η COP26, απαιτείται μείωση των καθαρών παγκόσμιων εκπομπών CO2 κατά 59% έως το 2030 (65% για τις ανεπτυγμένες χώρες) και εκμηδενισμός τους έως το 2050. Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ και ΕΕ, ωστόσο, αναφέρονται σε μείωση 50% και 55% αντίστοιχα. Ακόμη λοιπόν κι αν τις τηρήσουν, πράγμα εντελώς αμφίβολο, η απόκλιση δεν μπορεί να καλυφθεί αργότερα, καθώς αυτό το επιπλέον CO2 θα έχει ήδη συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα.

Αφού για δεκαετίες προσπάθησαν να αποκρύψουν το πρόβλημα, τώρα η λύση που προβάλλουν οι καπιταλιστές και οι εκπρόσωποί τους είναι ο «πράσινος καπιταλισμός». Πρόκειται για τεράστια προπαγάνδα και ψέμα. Αυτοί που νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους, και όχι για τις ζωές μας, δεν πρόκειται ποτέ να πετάξουν στα σκουπίδια τις επενδύσεις και τους εξοπλισμούς τους για χάρη του πλανήτη. Ο καπιταλισμός λειτουργεί όχι με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά το κέρδος των καπιταλιστών και μάλιστα των πιο ισχυρών, που ανάμεσά τους βρίσκονται οι πετρελαϊκές πολυεθνικές και οι ενεργειακές εταιρείες. Κανείς απ’ αυτούς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αλλαγή του ενεργειακού συστήματος και του παραγωγικού μοντέλου, επειδή δεν τους συμφέρει. Ενώ στην ΕΕ ένα πανίσχυρο λόμπι ενεργειακών εταιριών και βιομηχανιών απαιτεί να μην αλλάξει τίποτα στην ενεργειακή πολιτική, με την οποία έχει θησαυρίσει.

Από κοντά η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη: ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης χτυπάνε έντονα και τη χώρα μας, το μόνο που κάνει είναι να φλυαρεί για «πράσινες επενδύσεις» μιας χούφτας μεγαλοκαπιταλιστών που τα αρπάζουν όλα, να απαλλάσσει το κεφάλαιο από κάθε υποχρέωση να τηρεί μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, να ξεπουλάει τη ΔΕΗ αλλά και δάση, παραλίες κ.λπ., να μας αφήνει έρμαια στην ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, τις πυρκαγιές και πλημμύρες κ.λπ.

Θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες μας τα βάρη. Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα κέρδη τους δεν τους νοιάζει, αν θα επιβιώσουμε. Δεν μπορούμε να τους επιτρέπουμε να συνεχίζουν την καταστροφή. Οι μόνοι που μπορούν να την αποτρέψουν, να σώσουν το περιβάλλον είμαστε εμείς. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι, που βιώνουμε καθημερινά τη σαπίλα του συστήματος, και έχουμε συμφέρον για τη σωτηρία του πλανήτη, για εμάς και για τις επόμενες γενιές.

Η COP26 είναι ήδη καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως οι προηγούμενες σύνοδοι. Η μεγαλύτερη επιτυχία της θα είναι οι κινητοποιήσεις και αγώνες έξω απ’ αυτή, που γίνονται σε όλο τον κόσμο – και πρέπει να ενισχυθούν και να ριζοσπαστικοποιηθούν. Ο πλανήτης και οι ζωές μας κινδυνεύουν από την περιβαλλοντική καταστροφή. Καμία σύνοδος, κανένα πρόστιμο ή ψευτο-μέτρο του ΟΗΕ δεν μπορεί να σταματήσει τους εγκληματίες που διαλύουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Πολύ περισσότερο να επιβάλλει τη μετάβαση, όσο το δυνατόν πιο ομαλά, σε ένα άλλο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο. Νεολαία και εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία, Σοσιαλιστική, όπου η οικονομία και η παραγωγή θα σχεδιάζονται δημοκρατικά, θα λειτουργούν με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες, άρα και σεβασμό στο περιβάλλον, όχι με βάση το κέρδος.

Aπαγόρευση των ορυκτών καυσίμων. Άμεσα αυστηρά μέτρα ενάντια σε κάθε καπιταλιστική επιχείρηση που ρυπαίνει. Εθνικοποίηση του τομέα της ενέργειας.

Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής – ΟΧΙ για Εξοπλισμούς, Καταστολή, Πλούσιους. Δημοκρατικός κεντρικός σχεδιασμός επενδύσεων & έρευνας, με Εργατικό Έλεγχο.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Σύνοδος κορυφής για το κλίμα (COP26): Καταστροφική υποκρισία κυβερνήσεων-κεφαλαίου

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

Στις 31 Οκτωβρίου, στην Γλασκόβη, πραγματοποιείται η 26η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP26), με θέμα πως η θερμοκρασία του πλανήτη δεν θα αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου για την αποφυγή ακόμα σοβαρότερων καταστροφών απ’ αυτές που ήδη ξεσπάνε. Δεν πρόκειται να υπογραφεί μια νέα συμφωνία για μέτρα κατά της κλιματικής καταστροφής και ούτε είναι αυτός ο στόχος. Όλες οι προηγούμενες «προσπάθειες» του ΟΗΕ (πρώτη συνάντηση του Ρίο 1992, Συμφωνία Παρισιού 2015 κ.ά.) απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν λύσεις και καταπατήθηκαν παγκοσμίως από το κεφάλαιο και τις αστικές κυβερνήσεις, χωρίς ποτέ κανείς να πληρώσει ή να τιμωρηθεί. Η COP26 αποτελεί περισσότερο μια προσπάθεια να πειστούν οι λαοί πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, φλυαρώντας για ανέξοδες δεσμεύσεις, που επίσης δεν πρόκειται να τηρηθούν.

Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, όπου οι πλουσιότερες χώρες είχαν δεσμευτεί να δίνουν ετησίως 100 δισ. δολάρια από το 2009 έως το 2020, ώστε οι πιο φτωχές να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αποκτήσουν πιο ανθεκτικά συστήματα απέναντι στις κλιματικές καταστροφές (καταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τα χρήματα υποτίθεται θα επενδύονταν για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό δεν θα γινόταν ακόμη και αν τα χρήματα είχαν δοθεί. Η Κομισιόν αναφέρει πως «έχει ήδη ξεκινήσει η παγκόσμια διαδικασία εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων», ένα απύθμενο ψέμα. Από το 2009 ως το 2019, το ποσοστό των ορυκτών στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα είχε παραμείνει σταθερά πάνω από 80%. Ούτε η αρχή της «εγκατάλειψης», ενώ οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αυξάνονται ακάθεκτα.

Για να παραμείνουμε κάτω από το +1,5°C, όπως υποτίθεται στοχεύει η COP26, απαιτείται μείωση των καθαρών παγκόσμιων εκπομπών CO2 κατά 59% έως το 2030 (65% για τις ανεπτυγμένες χώρες) και εκμηδενισμός τους έως το 2050. Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ και ΕΕ, ωστόσο, αναφέρονται σε μείωση 50% και 55% αντίστοιχα. Ακόμη λοιπόν κι αν τις τηρήσουν, πράγμα εντελώς αμφίβολο, η απόκλιση δεν μπορεί να καλυφθεί αργότερα, καθώς αυτό το επιπλέον CO2 θα έχει συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα.

Αφού για δεκαετίες προσπάθησαν να αποκρύψουν το πρόβλημα, τώρα η λύση που προβάλλουν οι καπιταλιστές και οι εκπρόσωποί τους είναι ο «πράσινος καπιταλισμός». Πρόκειται για τεράστια προπαγάνδα και ψέμα. Αυτοί που νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους και όχι για τις δικές μας ζωές δεν πρόκειται ποτέ να πετάξουν στα σκουπίδια τις επενδύσεις και τους εξοπλισμούς τους για χάρη του πλανήτη. Ο καπιταλισμός λειτουργεί με βάση όχι τις ανθρώπινες ανάγκες και τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά το κέρδος των καπιταλιστών και μάλιστα των πιο ισχυρών, που ανάμεσά τους βρίσκονται οι πετρελαϊκές πολυεθνικές και οι ενεργειακές εταιρείες. Κανείς απ’ αυτούς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αλλαγή του ενεργειακού συστήματος και του παραγωγικού μοντέλου, επειδή δεν τους συμφέρει. Ενώ στην ΕΕ ένα πανίσχυρο λόμπι ενεργειακών εταιριών και βιομηχανιών απαιτεί να μην αλλάξει τίποτα στην ενεργειακή πολιτική, με την οποία έχει θησαυρίσει.

Θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες μας τα βάρη. Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα κέρδη τους δεν τους νοιάζει αν θα επιβιώσουμε ή όχι. Δεν μπορούμε να τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν τη καταστροφή ανενόχλητοι. Οι μόνοι που μπορούν να αποτρέψουν αυτή τη κατάσταση και να σώσουν το περιβάλλον από τη καταστροφή είμαστε εμείς. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι, που βιώνουμε τη σαπίλα του συστήματος στην καθημερινότητα μας, και έχουμε συμφέρον για τη διατήρηση του πλανήτη και για τις επόμενες γενιές.

Η COP26 είναι ήδη καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως οι προηγούμενες σύνοδοι. Η μεγαλύτερη επιτυχία της θα είναι οι κινητοποιήσεις και αγώνες έξω απ’ αυτή, που γίνονται σε όλο τον κόσμο – και που πρέπει να ενισχυθούν και να ριζοσπαστικοποιηθούν. Ο πλανήτης και οι ζωές μας κινδυνεύουν από την περιβαλλοντική καταστροφή. Καμία σύνοδος, κανένα πρόστιμο ή ψευτο-μέτρο του ΟΗΕ δεν μπορεί να σταματήσει τους εγκληματίες που διαλύουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική, όπου η οικονομία και η παραγωγή θα λειτουργούν με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες, άρα και με σεβασμό προς το περιβάλλον και όχι με βάση το ατομικό κέρδος, όπως το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

  • Να απαγορευτούν τα ορυκτά καύσιμα
  • Να παρθούν άμεσα δρακόντεια μέτρα ενάντια στους καπιταλιστές που καταστρέφουν το περιβάλλον
  • Εθνικοποίηση του τομέα της ενέργειας
  • Δημοκρατικός σχεδιασμός των επενδύσεων και της έρευνας

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ


Στις 6 Νοέμβρη, 2021 διαδηλώνουμε ενάντια στις πολιτικές που έχουν προκαλέσει την κλιματική κρίση.
Έτσι απαντάμε στη Σύνοδο Κορυφής COP26 για το κλίμα, που γίνεται στη Γλασκώβη αυτές τις μέρες. Μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν αποτύχει να εμποδίσουν την επερχόμενη καταστροφή, και το ίδιο θα συμβεί για άλλη μια φορά. Αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα δεν γίνεται να είναι και αυτοί που θα το λύσουν.
Είμαστε ενάντιοι στις εξορύξεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι εξορύξεις δεν καταστρέφουν μόνο το περιβάλλον αλλά δημιουργούν και κλίμα πολέμου ανάμεσα στους λαούς μας. Πρέπει να σταματήσουμε τη λεηλασία του πλανήτη και να αγωνιστούμε για ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή μας.
Καλούμε συλλογικότητες και πολίτες με κοινά οράματα να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλον τον κόσμο, καθώς και στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Προτείνουμε το σύνθημα «Αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα» και στις δυο γλώσσες ((«Αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα» και «İklimi değil, Sistemi değiştir») ή άλλο σχετικό σύνθημα.
Βγάλτε φωτογραφίες των δράσεων και στείλτε τις σε μας!

Μας σκάβουν το λάκκο- Ελλάδα
Kazma Bırak/Μας σκάβουν το λάκκο- Κύπρος
Kazma Bırak- Τουρκία

Η ανακοίνωση υπάρχει στα Αγγλικά και στα Τούρκικα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://noextractionsnowar.blogspot.com/2021/11/611_5.html

Μοιραστείτε το άρθρο