Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των διανομέων στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τον Δημήτρη Ασημάκη. Ακολούθησε μοτοπορεία η οποία κατευθύνθηκε στα γραφεία της εταιρείας

Εργαζόμενοι στον κλάδο των διανομών, πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και μοτοπορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Δηλώνουν εξοργισμένοι με την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τον ορισμό τακτικής δικάσιμου ο δράστης του δυστυχήματος, ο οποίος τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα και παραβιάζοντας τον κόκκινο σηματοδότη περέσυρε και σκότωσε το Δημήτρη Ασημάκη και κάλεσαν  σε συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο στις 11.00 πμ. Ταυτόχρονα αναφέρθηκαν στις συνθήκες εργασίας που θέτουν διαρκώς σε κίνδυνο τους διανομείς.

Η μοτοπορεία των διανομέων πέρασε από το ΥΜΑΘ και κατευθύνθηκε στα γραφεία της εταιρείας για να απαιτήσουν να αναλάβει τα δικαστικά έξοδα και να δώσει αποζημίωση στην οικογένεια του εργαζόμενου. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βασίλη Κεφαλά, ο Δημήτρης Ασημάκης εργαζόταν ως freelancer στην εταιρεία wolt, η οποία δεσμεύτηκε 1. ότι θα αναλάβει τα έξοδα της κηδείας, 2. με βάση την ιδιωτική ασφάλεια των διανομέων της wolt θα πιέσουν να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή αποζημίωση και οι διανομείς ζήτησαν την κάλυψη όλων των δικαστικών εξόδων με την εταιρεία να τους απαντάει ότι θα συζητηθεί το θέμα και θα αποφασίσουν.


Ανακοινώσεις εξέδωσαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) και η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων αναφερόμενοι στις συνθήκες εργασίας που θέτουν διαρκώς σε κίνδυνο τους διανομείς και εκφράζουν την οργή τους για τους νεκρούς ντελιβεράδες εν ώρα εργασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΤΕΠΕ:

«Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ένας ακόμα νεκρός διανομέας προστέθηκε στη ήδη μακρά λίστα των συναδέλφων που χάθηκαν στην άσφαλτο. Ηταν ο τρίτος εργάτης που έχασε σε λίγες μέρες τη ζωή του, μετά τον διανομέα στην Καλλιθέα και τον λιμενεργάτη στον Πειραιά. Ως Συνδικάτο εκφράζουμε στην οικογένειά του, τους οικείους του την βαθειά μας θλίψη και τα συλλυπητήριά μας. Ζητάμε να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι η δουλειά του διανομέα είναι άκρως επικίνδυνη, με απρόβλεπτα περιστατικά κατά τη διάρκεια της βάρδιας. Ειδικά στις περιπτώσεις που συνάδελφοι διανομείς δουλεύουν δεκάωρα και δωδεκάωρα, ή με την πίεση της παράδοσης της παραγγελίας, αυτά από μόνα τους δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους για τον εργαζόμενο. Είναι όμως μόνο οι κίνδυνοι που κρύβουν οι δρόμοι η αιτία του κακού; Δεν είναι η κακιά στιγμή, ούτε το ριζικό μας. Το αίμα των 40 νεκρών διανομέων την τελευταία πενταετία στην άσφαλτο “φωνάζει” για την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, για την απουσία ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για τα βαρέα και ανθυγιεινά που είναι άμεση ανάγκη να επανέρθουν και για την ειδικότητα του διανομέα. Οι ευθύνες είναι τεράστιες για τις κυβερνήσεις που σιωπούν και γυρίζουν την πλάτη στις εργατικές απαιτήσεις τόσα χρόνια. Είναι τεράστιες οι ευθύνες και για τους εργοδότες που στο όνομα της κοινωνικής συναίνεσης και του κέρδους τους έχουν μετατρέψει τους διανομείς σε σύγχρονους δούλους, πετώντας τους ένα ξεροκόματο κι αφήνοντάς τους έκθετους σε κάθε κίνδυνο, φυσικό και ανθρώπινο.

Δεν θα επιτρέψουμε άλλο αυτήν την κατάσταση! Δεν θα μείνουμε άλλο θεατές στα “δυστυχήματα” των συναδέλφων μας.
Απαιτούμε:
– Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
– Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών
– Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες
– Κάλυψη των εξόδων της μοτοσικλέτας από τον εργοδότη
– Κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία με έξοδα του εργοδότη
– Τακτικοί έλεγχοι από την Τεχνική Επιθεώρηση
– 5μερο – 7ωρο
– Κάλυψη του εισοδήματος του διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος

Καλούμε κάθε συνάδελφο διανομέα να έρθει σε επαφή με το Συνδικάτο σε περίπτωση που είναι θύμα ή μάρτυρας τροχαίου ατυχήματος με συνάδελφο. Να οργανωθεί στο ΣΕΤΕΠΕ για να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας.

Ολοι στη μηχανοκίνητη πορεία την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο.

Την Τρίτη στις 19:00 όλοι στη Γενική μας Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο να συζητήσουμε για τα προβλήματα του κλάδου, να οργανώσουμε τη δράση μας.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των σωματείων την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στις 19:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Κλιμακώνουμε με απεργία στον κλάδο την Τρίτη 9 Νοεμβρίου με συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Κανένας μόνος! Κανένας φόβος! Οργανώσου στο Συνδικάτο σου!».


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων:

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ! 
Συμμετέχουμε στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στον κλάδο του Επισιτισμού 
Μοτοπορεία: Τρίτη 9 Νοέμβρη, Εγνάτια με Αγ. Σοφίας στις 10.30 το πρωί 

– Ακόμη 2 δολοφονίες διανομέων την προηγούμενη εβδομάδα! Άλλη μία στις 30/10 στη Θες/νίκη. Δεν πάει άλλο! Οι ένοχοι και οι αιτίες γνωστοί! Κυβέρνηση και εργοδότες μας θέλουν σκλάβους για τα κέρδη τους! 

-Εντατικοποίηση στα μαγαζιά-κάτεργα! Υποασφαλισμένη εργασία -Μη πληρωμή/κλοπή δώρων/επιδομάτων, προσαυξήσεων υπερωριών, νυχτερινών, Κυριακών και αργιών κτλ).  

–Εντατικοποίηση στις πλατφόρμες μέσω μηνυμάτων, τεράστια αύξηση των παραβάσεων του ΚΟΚ λόγω freelancing (πληρωμή ανά παραγγελία, χωρίς ελάχιστο μισθό!). 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Αυστηρό Νομικό Πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες (χιονόπτωση, παγετός, αέρας κτλ).  

-Συγκεκριμένο ποσό ως αποζημίωση για τα καύσιμα 

-Ενίσχυση του ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ και κάθε ελεγκτικού μηχανισμού και αυστηρούς/μόνιμους ελέγχους 

-Υποχρεωτική Κλαδική Σ.Σ.Ε. με γενναίες  αυξήσεις στους μισθούς .  

-Κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη! 
-Ένταξη των Διανομέων στα Βαρέα κ Ανθυγιεινά Επαγγέλματα 
 

Στοιχεία Επικοινωνίας :Τηλ: 6982268508 , dianomeisthess.blogspot.gr Facebook: Επιτροπή Αγώνα Διανομέων

 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

Απαράδεκτο σχόλιο επιρρίπτοντας ευθύνες στους διανομείς πραγματοποίησε ο γνωστός για τις αντεργατικές θέσεις του Άρης Πορτοσάλτε, λειτουργώντας για μία ακόμα φορά ως φερέφωνο της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Μοιραστείτε το άρθρο