Η Κοσμητεία της ΣΘΕ του ΑΠΘ κινείται εκβιαστικά και διχαστικά…

Aνακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων σχετικά με την απόφαση της Σ.Θ.Ε. του ΑΠΘ για αναστολή λειτουργίας της Σχολής την Πέμπτη 14/10

         H ανακοίνωση της Κοσμητείας της Σ.Θ.Ε. του ΑΠΘ το απόγευμα της Τετάρτης 13/10, για αναστολή της λειτουργίας της Σχολής την Πέμπτη 14/10,αποκρύπτει προκλητικά τις αιτίες του υγειονομικού χάους που επικρατεί αυτές τις μέρες στους χώρους σπουδών και επιχειρεί εκβιαστικά να επιβάλλει την πολιτική της κυβέρνησης που θέλει τους ελέγχους στις πύλες των σχολών ως το αποκλειστικό «πρωτόκολλο υγειονομικής προστασίας». Αφού η κυβέρνηση κράτησε ενάμιση χρόνο κλειστά τα πανεπιστήμια, βρίσκοντας την ευκαιρία να περάσει τον κατάπτυστο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που βάζει σε «καραντίνα» το δικαίωμα στις σπουδές για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, τώρα επιχειρεί να ανοίξει τις σχολές σε «νέο τοπίο». Οι σχολές ανοίγουν με μηδενική υγειονομική προετοιμασία, με εκατοντάδες φοιτητές να στοιβάζονται μέσα στα αμφιθέατρα και στα ΜΜΜ, με ατέλειωτες ουρές να σχηματίζονται έξω από τις πύλες και τη Λέσχη του ΑΠΘ, με τραγικές ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας και απολυμάνσεων, με αποκλεισμό των ανεμβολίαστων φοιτητών από τη δωρεάν διάγνωση και με πλήρη εγκατάλειψη των φοιτητικών εστιών. Στο ίδιο μοτίβο άλλωστε, η κυβέρνηση -συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων- κλείνει νοσοκομεία, δεν κάνει προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, αλλά βγάζει σε αναστολή το υπάρχον, δεν ανοίγει ΜΕΘ, εγκαταλείπει στην τύχη το λαό καταδικάζοντας χιλιάδες ζωέςκαι επικαλείται νυχθημερόν την «ατομική ευθύνη».

Την ίδια στιγμή που αναρίθμητες εικόνες ντροπής από το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ κάνουν το γύρο του διαδικτύου, η πρόσληψη προσωπικού για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού στις εισόδους και στις εξόδους των σχολών, καθώς και η ίδρυση της ψηφιακής πλατφόρμαςedupass, ΔΕΝ αποτελούν μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα και ΔΕΝ διασφαλίζουν με κανέναν τρόπο την προστασία της υγείας των στοιβαγμένων στις ουρές και στα αμφιθέατρα φοιτητών. Αντίθετα, είναι μέτρα που σχετίζονται με διαχρονικές επιδιώξεις του συστήματος απέναντι στη φοιτητική νεολαία και αποτελούν δούρειο ίππο για την εγκατάσταση μόνιμου ελέγχου στις πύλες των σχολών. Λειαίνουν το έδαφος για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) στους χώρους του πανεπιστημίου και για την καταστολή της φοιτητικής νεολαίας. Η διάσπαση του φοιτητικού κινήματος με την κατάπτυστη κατηγοριοποίηση εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων και ο απαράδεκτος αποκλεισμός μερίδας συμφοιτητών μας από την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο ενισχύουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό και εξυπηρετούν πολλαπλά την κυβέρνηση. Η μόνη τους ανησυχία είναι το πώς θα αντιδράσουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στον διακηρυγμένο πολιτικό τους στόχο για την περιστολή του δικαιώματος στην ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους των πανεπιστημίων και του λαϊκού Ασύλου. Επιδιώκουν να «συνηθίσουμε» σε ένα τέτοιο πλαίσιο και να το αποδεχτούμε, κάνοντας πιο εύκολα για αυτούς τα επόμενα βήματα στην πειθάρχηση και τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής που επιδιώκουν.

Η ανακοίνωση της Κοσμητείας της Σ.Θ.Ε. προσπαθεί εκβιαστικά να δημιουργήσει διχαστικό κλίμα στους φοιτητές, δείχνοντας με το «δάχτυλο» τους υποτιθέμενους «υπαίτιους» για την ενδεχόμενη υγειονομική επιδείνωση του πανεπιστημίου. Αυτό το κλίμα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, καλούμε τους φοιτητές και της φοιτήτριες της Σ.Θ.Ε. και των υπόλοιπων σχολών να συμμετέχουμε αποφασιστικά στις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών μας Συλλόγων. Το ζήτημα της εναντίωσης στο facecontrol και στις κάρτες εισόδου, αποτελεί πρωτίστως ζήτημα πολιτικό και ως τέτοιο οφείλει να αναδειχθεί μέσα από τα συλλογικά μας όργανα πάλης, μακριά από λογικές κούφιου ακτιβισμού ή προσωπικής αντιπαράθεσης με τους ελεγκτές. Να αρνηθούμε μαζικά τους προσχηματικούς ελέγχους στις εισόδους και να διεκδικήσουμε πραγματικά μέτρα υγειονομικής προστασίας. Να υψώσουμε κίνημα ανατροπής του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη ενάντια στην πολιτική των ταξικών φραγμών και την παιδείας των λίγων και εκλεκτών. Να ενώσουμε τη φωνή μας στο δρόμο με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε κοινό μέτωπο για τη συνολική ανατροπή των μέτρων στην παιδεία.

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ – ΟΧΙ ΣΕ FACECONTROL ΚΑΙ EDUPASS
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ, ΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ
  • ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ – ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ
  • ΠΥΚΝΩΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΜΜΜ
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ (ν. 4777)
Μοιραστείτε το άρθρο