9ο Thessaloniki Pride,
25/9 στις 18:00 στο πάρκο ΧΑΝΘ
– το Κινηματικό Μπλοκ

“Ποια κανονικότητα;” αναρωτιέται η ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride στην αφίσα του 9ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. “Καμία”, απαντάμε εμείς. Την κανονικότητα την επιβάλλει το σύστημα των κάθε είδους διακρίσεων, αποκλείοντας τη διαφορετικότητα. Το σύστημα κανονικοποιεί τους αποκλεισμούς, με στόχο να διασπάσει την κοινωνική πλειοψηφία των εργαζόμενων, άνεργων και αυτοαπασχολούμενων και να αποδυναμώσει τους αγώνες τους, αξιοποιώντας προϋπάρχουσες προκαταλήψεις τμήματος της κοινωνίας.

Η κανονικότητα δε χωράει τα δικαιώματα που διεκδικούμε ως λοατκια+ κοινότητα. Δε χωράει τον λοατκι γάμο και την παιδοθεσία. Ούτε την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των τρανς ατόμων με απλή δήλωση στο ληξιαρχείο, χωρίς ιατρικές ή δικαστικές διαδικασίες. Η κανονικότητα μόνο διακρίσεις μπορεί να σημαίνει για τα λοατκια+ άτομα.

Κεντρικό σύνθημα του Μπλοκ μας για το 9ο Thessaloniki Pride είναι η διεκδίκηση του λοατκι γάμου και της παιδοθεσίας. Όχι γιατί θέλουμε να περάσουμε σε καθεστώς ομοκανονικότητας, αλλά επειδή είμαστε σίγουρες, σίγουρ@ και σίγουροι πως ο λοατκι γάμος και η παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια θα είναι ένα βήμα για την ισότητα των λοατκια+ και την ανατροπή της κανονικότητας των διακρίσεων. Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει τον γάμο και την παιδοθεσία για κάθε ζευγάρι που το επιθυμεί. Να σταματήσουμε τα λοατκια+ άτομα να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας!

Ζητάμε, επιπλέον, να ποινικοποιηθούν οι λεγόμενες “θεραπείες μεταστροφής” από όποιον φορέα ή άτομο προτείνονται στους γονείς λοατκια+ παιδιών, εφήβων και νέων για να τους κάνουν από γκέι/μπάι, στρέιτ, και από τρανς, σις (εκπροσώπους θρησκειών, συμβούλους ψυχικής υγείας, εναλλακτικούς θεραπευτές, μελλοντολόγους κλπ). Για να σταματήσουν οι μαθήτριες, τα μαθητά και οι μαθητές να εκτίθενται στη θεσμοθετημένη άγνοια για τη σεξουαλικότητα και τα φύλα, πρέπει επιτέλους να εισαχθεί στα σχολικά προγράμματα η απολύτως συμπεριληπτική σεξουαλική-αντισεξιστική αγωγή και να αφαιρεθούν όλες οι σεξιστικές/ομοφοβικές/τρανσφοβικές αναφορές από τα βιβλία σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και τις λοατκια+ συλλογικότητες.

Παράλληλα διεκδικούμε και την ανατροπή της κανονικότητας στη διοργάνωση του Thessaloniki Pride. Οι αγώνες της κοινότητας στην πόλη μας δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί όσο το Pride διοργανώνεται από κλειστές συνελεύσεις μιας ΑΜΚΕ. Να ανοίξουν επιτέλους οι συνελεύσεις του Pride σε συνδιοργάνωση με κάθε συλλογικότητα που το επιθυμεί και να προστεθούν στη διαχείριση της σελίδας Thessaloniki Pride στο facebook όλες οι συμμετέχουσες συλλογικότητες. Nα σταματήσει το Pride να καλεί κόμματα που έχουν ακροδεξιό ομοφοβικό κορμό στελεχών, όπως το κυβερνόν σήμερα, αλλά και προξενεία ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως το αμερικάνικο, που καταπιέζουν ολόκληρους λαούς. Να μην προσκαλούνται “ομάδες λοατκια αστυνομικών” να πορευτούν στα Pride, όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί κάθε είδους επιθέσεις σε λοατκια+άτομα, μία από τις οποίες ήταν δολοφονική. Ειδικά για την πορεία του φετινοού Pride, που θα γίνει τέσσερις μέρες μετά την επέτειο τριών χρόνων από τη δολοφονία του Ζακ, θα είναι πρόκληση να παραστούν αστυνομικές ομάδες, όποιο έργο και αν διαφημίζουν ότι έχουν κάνει για τα δικαιώματα της κοινότητας. Να πάψει, τέλος, η αναζήτηση χορηγιών από μεγάλες εταιρίες, σαν τη Vodafone και την Aegean Airlines, οι οποίες το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να ξεπλύνουν τις αντεργατικές πρακτικές τους. Και να μην ξαναχρηματοδοτηθεί το Pride από θεσμούς της ακραία νεοφιλελεύθερης και αντεργατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συνέβη στο 3ο Pride από την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Για να αποκτήσουν ευρύτερη βάση οι αγώνες μας, θέλουμε η απεύθυνση του Pride να κατευθύνεται, όπως στα δύο πρώτα Pride, στα εργατικά σωματεία και τις συλλογικότητες των υπόλοιπων κινημάτων (αντιρατσιστικό, φεμινιστικό, οικολογικό, φοιτητικό, αντιφασιστικό, εργατικό). Μόνο έτσι το αίτημα για τον λοατκι γάμο και τα υπόλοιπα αιτήματα της κοινότητας θα γίνουν κτήμα της κοινωνικής πλειοψηφίας και η αποδοχή θα παίρνει τη θέση της ανοχής!

Τέρμα πια στην κοροϊδία
ίσα δικαιώματα σε γάμο και παιδοθεσία!

Κινηματικό Μπλοκ στο 9ο Thessaloniki Pride

-Μαχητικές και Ελεύθερες
-ομάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride
-Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη

-εφημερίδα η Κόκκινη

-Αριστερή Ενότητα Θεσσαλονίκης
-Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
-ΜέΡΑ25
-Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

* Φοράμε μάσκα και κρατάμε αποστάσεις – φροντίζουμε το ένα το άλλο


Ίσα δικαιώματα παντού, για όλ@! Γάμος και παιδοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ τώρα!
Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το 9ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Παρότι τα Pride των τελευταίων χρόνων αντιμετωπίζονται από τη θεσμική διοργάνωση ως επετειακές εκδηλώσεις ξέχωρες από την ριζοσπαστική ιστορία τους, γνωρίζοντας καλά, ως γυναίκες, τι σημαίνει καταπίεση και διακρίσεις, συμμετέχουμε σε διοργανώσεις οι οποίες προσπαθούν να απαντήσουν μαζικά στις επιθέσεις του συστήματος, παρότι μας προκαλεί δυσφορία η συμμετοχή των χορηγών και της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιατί στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που δίνουμε για τα δικαιώματά μας, εκείνοι βρίσκονται στη μεριά του καταπιεστή. Από τη φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη, σημείο αναφοράς για τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα, έως τον Ιούνιο της περηφάνιας (φέτος Σεπτέμβρης λόγω κορωνοϊού), είμαστε στο δρόμο με όλ@ τα καταπιεσμέν@.
Μαζί με όσ@ διεκδικούν ίσα δικαιώματα παντού, όπως το κορυφαίο, δίκαιο αίτημα της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με επακόλουθο δικαίωμα στην παιδοθεσία. Η Ελλάδα, παρότι έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα από το 2004 (στο οποίο περιλαμβάνεται ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών), εξαντλεί την «ανοχή» της, παρέχοντας το Σύμφωνο Συμβίωσης (Σ.Σ.) και διατηρώντας την τεράστια διαχωριστική γραμμή της παιδοθεσίας, η οποία δεν προβλέπεται από το Σ.Σ.. Ενώ αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν εναρμονιστεί με το πλαίσιο των ίσων δικαιωμάτων και σε αυτό το ζήτημα, η Ελλάδα για άλλη μια φορά διεκδικεί τον τίτλο του «Ιράν της Ευρώπης». Θεωρίες περί «μη-φυσιολογικής οικογένειας» και ταύτισης της παιδεραστίας με την ομοφυλοφιλία, προσπαθούν να υποστηρίξουν την άνιση αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών. Τέτοιες απόψεις εκφράζονται από τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε. και πολιτικά στελέχη -κυρίως- της Δεξιάς. Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η Διακήρυξη 160 «προσωπικοτήτων» στον πρωθυπουργό, οι οποίοι διαφωνούν με το πόρισμα της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ υπέρ της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου για όλ@ και είναι κυρίως ακαδημαϊκοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί, πρέσβεις, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίων κ.α.. Οι απόψεις των 160 βρίσκονται εκτός κλίματος, καθώς οι μαχητικοί αγώνες του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος για ορατότητα και δικαιώματα έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες μέσα στην κοινωνία ώστε η συζήτηση για ισότητα σε γάμο και παιδοθεσία για όλ@ να είναι ανοιχτή και να δέχεται μεγάλη αποδοχή. Η πρόσφατη επέκταση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τα τρανς άτομα είναι άλλη μία θετική εξέλιξη, η οποία ενδεχομένως να φάνταζε αδύνατη για τα ελληνικά δεδομένα, πριν από χρόνια.
Είναι άκρως υποκριτικό τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να χαρακτηρίζονται ως επίφοβα για τη ζωή των παιδιών μόνο και μόνο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ κυκλοφορούν ελεύθεροι straight κακοποιητές κάθε είδους. Ειδικότερα μετά τις τελευταίες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο (νόμος Τσιάρα για την συνεπιμέλεια, ο οποίος επιτρέπει την παραμονή παιδιών με τον κακοποιητή γονιό) δεν μπορούμε να δείξουμε καμία εμπιστοσύνη στις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρά το πόρισμα της Επιτροπής. Το δήθεν προοδευτικό προσωπείο αυτής της κυβέρνησης, η οποία έχει στους κόλπους της ανοιχτά γκέι στελέχη, καταρρίπτεται από τη στάση της σε πληθώρα ζητημάτων, όπως την αποτροπή στην απεργία και αποδυνάμωση των συνδικάτων, τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα δημόσια ΑΕΙ , την επερχόμενη ακρίβεια και την ενθάρρυνση κακοποιητών μέσω θεσμικών εκπροσώπων όπως ο συνδικαλιστής αστυνομικός Μπαλάσκας με αποτέλεσμα την αύξηση των γυναικοκτονιών. Από την εφαρμογή της πιο ρατσιστικής πολιτικής των βίαιων επαναπροωθήσεων προσφυγισσών/προσφύγων και την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων ενάντια στις Αφγανές (παρά τη δήθεν ανησυχία που δείχνουν οι δυτικές κυβερνήσεις για την τύχη τους), αντιλαμβανόμαστε πως το σκηνικό μέσα στο οποίο συζητάμε για τη δυνατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στο γάμο και την παιδοθεσία κάθε άλλο παρά φιλικό προς τα δικαιώματα είναι.
Δε μας εκπλήσσει. Μια κυβέρνηση που διαρκώς νομοθετεί υπέρ των αφεντικών και κατά του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας, των συνταξιούχων και των ανέργων,θρέφει το συντηρητισμό και τις διακρίσεις ώστε η οργή μας, να κατευθύνεται σε αποδιοπομπαίους τράγους και όχι σε εκείνην και την εργοδοσία. Εμείς όμως ξέρουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί εχθροί της κοινωνίας και ακόμη και σε αυτό το σκηνικό, ερχόμαστε να διεκδικήσουμε το τέρμα των «κανονικοτήτων». Δεν έχουμε πετύχει και λίγα άλλωστε.
Η μαζική κατακραυγή από το φεμινιστικό και ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα για το συνέδριο γονιμότητας πέτυχαν την ακύρωσή του, όπως και την υπαναχώρηση Τσιάρα από το 50-50 της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας. Οι μαζικές καταγγελίες αδελφών μας για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση μετά τη Σ. Μπεκατώρου, δημιούργησαν και στην Ελλάδα το κίνημα metoo, αλλά η δική μας κατακραυγή και η υποδειγματική στάση του ΣΕΗ, απέτρεψαν τη συγκάλυψη του Λιγνάδη από την κυβέρνηση και τον οδήγησαν στη φυλακή. Η συντονισμένη αντίδραση του κόσμου απέναντι στην εργοδοσία του efood, εμψύχωσε τους εργαζόμενους να βγουν μαζικά στο δρόμο και να πετύχουν μια μεγάλη νίκη. Από το Stonewall μέχρι και σήμερα, οι μάχες που δώσαμε στο δρόμο είναι αυτές που άλλαξαν και θα αλλάζουν τη ζωή μας. Συμμετέχουμε λοιπόν με όλη μας τη δύναμη στο 9ο Thessaloniki Pride και απαιτούμε:
-Ίσα δικαιώματα σε γάμο και παιδοθεσία για όσα ζευγάρια το επιθυμούν
Αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των τρανς ατόμων με απλή δήλωση στο ληξιαρχείο, χωρίς ιατρικές ή δικαστικές διαδικασίες
-Δομές φροντίδας και φιλοξενίας για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της προσφυγιάς ώστε να είναι προστατευμέν@
-Εισαγωγή της συμπεριληπτικής σεξουαλικής-αντισεξιστικής αγωγής στα σχολικά προγράμματα, με αφαίρεση των σεξιστικών αναφορών από τα βιβλία, σε συνεργασία με συλλόγους των εκπαιδευτικών και ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες
Κερδίζοντας δικαιώματα, παίρνουμε την αυτοπεποίθηση που θα μας δώσει τη δύναμη για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για μια κοινωνία πλήρους αποδοχής και πραγματικής ισότητας.
Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη

Μοιραστείτε το άρθρο