Λακωνία: διήμερο εκδηλώσεων 20-21/8 και δράσεις αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους

Διαδοχικές πρωτοβουλίες στη Λακωνία μετά τις φωτιές: ξεκινά το διήμερο εκδηλώσεων κοντά στο Γύθειο, ενώ ολοκληρώθηκε η πρώτη συλλογή και παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης σε πυρόπληκτους της γειτονικής Αρκαδίας.

Στη Σπάρτη με επιτυχία ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους κατοίκους των χωριών στην ορεινή Γορτυνία/Αρκαδία καθώς και η επίσκεψη για την παράδοση των αγαθών στο χωριό Πυρρή. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους στις 20/8 οι “Αλληλέγγυοι/ες από Σπάρτη” και ο  Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης):

«Η Αλληλεγγύη από τη Λακωνία (Σπάρτη) έφτασε την Πέμπτη 19/8 το μεσημέρι στους πυρόπληκτους στο χωριό Πυρρή στην ορεινή Γορτυνία/Αρκαδία.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!!

Υ.Γ.: θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση…»

-*-

Σήμερα Παρασκευή 20/8 ξεκινά το διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει κοντά στο Γύθειο (κάμπινγκ ΚΡΟΝΟΣ στο Βαθύ) ο ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης με την ανοιχτή συζήτηση για τις πρόσφατες φωτιές (19:00-21:00). Αύριο Σάββατο 21/8 (στις 21:00 στον ίδιο χώρο) οι ΤΣΙΡΙΤΣΑΝΤΣΟΥΛΕΣ θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση “ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ ΒΑΝΤΣΕΤΤΙ”.

Παράλληλα σε διαρκή ετοιμότητα παραμένει η ομάδα πυροπροστασίας από τον ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης παρόλο που η προχθεσινή φωτιά στην προσηλιακή Μάνη δεν εξαπλώθηκε…

-*-

Σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία “Αλληλέγγυων από Σπάρτη” με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, τονίζει:

Σπάρτη: Αγώνας ενάντια στο σύστημα που γεννά καταστροφές και Πυρκαγιές

Φέτος για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες εκτεταμένων πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια της χώρας. Οι καταστροφές στο περιβάλλον , σε πανίδα και χλωρίδα, αλλά και στο βιος των ανθρώπων είναι ανυπολόγιστες . Τα πανέμορφα δάση της Εύβοιας πλέον βρίσκονται κοντά στην εξαφάνιση, αφού κάθε χρόνο γίνονται στόχος της πύρινης λαίλαπας. Η Αττική που υποτίθεται ότι είναι ο διευρυμένος κοινωνικοοικονομικός χώρος γύρω από την πρωτεύουσα πλήττεται όλο και πιο συχνά από τέτοιου είδους καταστροφές. Η Πελοπόννησος με την αρχαία και σπάνια βλάστησή της, εδώ και 40 χρόνια, με ιδιαίτερη ένταση ωστόσο την τελευταία 20ετια, τείνει να γίνει κρανίου τόπος. Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία και Αρκαδία αφέθηκαν απροστάτευτες για άλλη μια φορά ώστε να εφαρμοστεί η απάνθρωπη λογική του Κεφαλαίου -ό,τι δεν μου προσφέρει άμεσο κέρδος μου είναι άχρηστο. Οπότε τα βουνά μας, τα δάση μας, τα ζώα μας, οι κατοικίες μας, οι ζωές μας σε τελική ανάλυση για τον καπιταλισμό και τους κλακαδόρους τους δεν έχουν απολύτως καμία αξία. Δεν πρέπει αυτό να μας εκπλήσσει, αυτή είναι η λογική του συστήματος που το όνομά του είναι Καπιταλισμός. Αυτό το σύστημα επιβιώνει και διαιωνίζεται από το αίμα των εργαζόμενων ανθρώπων, από την εκμετάλλευσή τους.

Ποιος όμως έβαλε τις φωτιές φέτος; Ακούγονται διάφορες απόψεις και θεωρίες . Η πραγματικότητα είναι ότι όλες μπορεί να εμπεριέχουν μια τιμή αλήθειας. Μπορεί να μπήκαν από κάποιον «τρελό», μπορεί να δημιουργήθηκαν από τις κακοδιατηρημένες κολώνες της ΔΕΗ, που και αυτή πλέον παρατημένη στα χέρια ιδιωτών, νοιάζεται μόνο για τα κέρδη της. Μπορεί να μπήκαν ώστε μετά να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες και αυτοκινητόδρομοι, μπορεί για να γίνουν οι μπίζνες με τις αναδασώσεις και τις ΜΚΟ που θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν το ζήτημα. Υπάρχουν χίλια μπορεί. Η αλήθεια είναι όμως μία και εκεί βρίσκονται όλα τα μπορεί του κόσμου. Ο ηθικός και φυσικός αυτουργός είναι ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ένα σύστημα που γεννά καταστροφές και εγκλήματα. Γιατί κάνει τους ανθρώπους να κινούνται με βάση το ιδιωτικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον των πολλών. Όσο θα υπάρχει Καπιταλισμός αυτές οι εικόνες θα είναι όλο και πιο συχνές. Και βέβαια οι κυβερνήσεις που στηρίζουν αυτό το άδικο κοινωνικοοικονομικό σύστημα κάνουν ότι μπορούν για να τον προωθήσουν. Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε η πολιτική τους απόφαση να εκκενώσουν σε όλη την Ελλάδα τα χωριά διώχνοντας τους κατοίκους και τους εθελοντές πυροσβέστες από τα μέτωπα, αποδυναμώνοντας την επιχειρησιακή ικανότητα απέναντι στην πυρκαγιά με τη δικαιολογία να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Όμως μέχρι και ο πιο ανυποψίαστος το έχει καταλάβει ότι αυτή η πολιτική απόφαση πάρθηκε για να γίνουν όλα στάχτη. Συν βέβαια το να αποφευχθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό κόστος που θα εμφανιζόταν με την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Για να μην μιλήσουμε για τις άλλες πολιτικές «πρωτοβουλίες» που πήρε η κυβέρνηση για να «θωρακίσει» τη χώρα. Όπως το να αφήσει ασυντήρητα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, την μη πρόσληψη εποχιακών πυροσβεστών, την εσκεμμένη παρακμή του δικτύου της ΔΕΗ, την αδιαφορία της για την πρόληψη πριν γίνει το κακό, το νομοθετικό πλαίσιο που στρώνει τον δρόμο σε κάθε επίδοξο εμπρηστή και συμφέροντα. Λεφτάκια να βγαίνουν…

Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση που εδώ και 2 χρόνια βρίσκεται στην εξουσία έχει αποδείξει με ποιανού την πλευρά είναι. Όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις της κινούνται με βάση τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων αφεντικών. Είναι η κυβέρνηση των πετρελαιοπαραγωγών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών. Είναι η καλύτερη φίλη των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε που έχουν εδώ και δεκαετίες αιματοκυλήσει χώρες και λαούς σε όλο τον κόσμο. Που έχουν ρημάξει και αυτόν εδώ τον τόπο μαζί με τον λαό του. Δυστυχώς ο λαός αυτός απογοητευμένος από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή τη χώρα ψήφισε αυτά τα φερέφωνα της αστικής τάξης . Ψήφισε τους δήμιούς του . Όμως είναι ώρα να αναλογιστεί το πώς έχουν τα πράγματα. Ούτε τα τσιράκια του κάθε Μαρινάκη και του κάθε Μυτιλιναίου θα σώσουν αυτόν τον τόπο ούτε οι μεταμφιεσμένοι ΠΑΣΟΚοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δυο ασκούν την ίδια πολιτική. Είναι φίλοι και σύμμαχοι των καπιταλιστών και όχι του σκληρά εργαζόμενου λαού. Αυτού που με μόχθο κάθε μέρα βάζει ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι του και φέρνει σε πέρας τη ζωή του. Αν δεν πάρει ο λαός, οι εργαζόμενοι , η νεολαία την απόφαση να τους αντισταθεί τίποτα από αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα δεν θα αλλάξει. Ίσα-ίσα τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα, γιατί όσο δεν αντιστεκόμαστε θα μας πατάνε κάτω.

Τώρα πρέπει να σκεφτούμε, αν απλά κάθε χρόνο θα περιμένουμε καρτερικά τον χαμό μας με την κάθε ανεύθυνο – υπεύθυνη κυβέρνηση να μας σώσει ή θα προσδοκούμε λόγο της εμφανής αδιαφορίας της κάθε κυβέρνησης τη σημαντική και αναγκαία βοήθεια που υπέδειξαν οι απανταχού αλληλέγγυοι, εθελοντές πυροσβέστες σε όλα τα μέτωπα για να μην καούμε ζωντανοί. Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι η λύση. Όπως λύση δεν είναι το δίκαιο αίτημα της πλήρης αποζημίωσης όλων των λαϊκών περιουσιών που χάθηκαν. Ακόμα και οι αναγκαίες και απαραίτητες κινήσεις που στόχο θα έχουν την πρόληψη και την, σε δεύτερο χρόνο, κατάσβεση των πυρκαγιών δεν μπορούν στην πραγματικότητα να λύσουν το πρόβλημα τελεσίδικα. Η λύση που θα βάλει τα θεμέλια ώστε να εξαφανιστούν μέσω του αγώνα του λαού αυτά τα προβλήματα, δεν είναι άλλη από την ανατροπή αυτού του συστήματος που γεννά φτώχεια και καταστροφές. Είναι ανάγκη πέρα από ποτέ η εργατική τάξη, η φτωχομεσαία αγροτιά, ο απλός κόσμος να οργανωθεί μακριά και ενάντια από τους δήμιούς του.

Μόνο η πολιτική απόφαση ότι με αυτό το σύστημα δεν πάει άλλο θα μπορέσει αυτός ο τόπος με τους ανθρώπους του να αναπνεύσει. Ο λαός πρέπει να το πάρει απόφαση – ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ – είναι η ώρα πριν μας καταστρέψουν να βρούμε τους τρόπους εκείνους που θα μας κάνουν νικητές της ζωής απέναντι στον θάνατο που σπέρνει το σύστημα σε κάθε τομέα . Με οργάνωση , αλληλεγγύη και αγώνα.

Γι’ αυτό και εμείς από τη μεριά μας πήραμε την πρωτοβουλία -σε συμβολικό κυρίως επίπεδο- να μαζέψουμε κάποια είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες των φετινών πυρκαγιών. Στόχος μας είναι να μεταβούμε στη Γορτυνία που δοκιμάστηκε από την καταστροφή και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανάγκες, να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο της περιοχής ώστε να τους δώσουμε δύναμη και να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας μαζί τους όπως και αυτοί τις δικές τους μαζί μας.

Δεν κάνουμε φιλανθρωπία ούτε δείχνουμε ελεημοσύνη παρά δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Γορτυνίας που χτυπήθηκε από την εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησής του.

Γιατί -όπως είπαμε- ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ.

Αλληλέγγυοι/ες από Σπάρτη

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών:  Νισάφι/Σπάρτη, σύντροφοι/συντρόφισσες


Σχετικά άρθρα:

Διήμερο εκδηλώσεων μετά τις φωτιές στη Μάνη! 20-21/8 (16/8/2021)

Λακωνία: Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους! (17/8/2021)

Ισχυρή πυρκαγιά κατακαίει την νοτιο-ανατολική Μάνη (18/8/2021)

Μοιραστείτε το άρθρο