“Η Κριτική Σκέψη απέναντι στην Καπιταλιστική Λερναία Ύδρα Ι” – Εκδόθηκε ο Β’ τόμος

«Είμαστε εδώ, είμαστε ζαπατίστας. Για να μας δουν, καλύψαμε το πρόσωπο. Για να μας ονομάσουν, αρνηθήκαμε το όνομά μας. Στοιχηματίζουμε στο παρόν για να έχουμε μέλλον, και για να ζήσουμε, πεθαίνουμε. Είμαστε ζαπατίστας, στην πλειοψηφία μας ιθαγενείς με ρίζες από τους Μάγιας, και δεν ξεπουλιόμαστε, δεν παραδινόμαστε, δεν υποτασσόμαστε.

Είμαστε εξέγερση και αντίσταση. Είμαστε μια από τις πολλές βαριοπούλες που θα συντρίψουν τα τείχη, είμαστε ένας από τους πολλούς ανέμους που θα σαρώσουν τη γη και ένας από τους πολλούς σπόρους που θα γεννήσουν άλλους κόσμους».

Το βιβλίο «Η κριτική σκέψη απέναντι στην καπιταλιστική Λερναία Ύδρα Ι – Συμμετοχή της Επιτροπής Έκτη του EZLN», περιλαμβάνει κείμενα που αντιστοιχούν σε αυτά που διαβάστηκαν ή παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή Έκτη του EZLN, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου/σπορείου «Η κριτική σκέψη απέναντι στην καπιταλιστική Λερναία Ύδρα» το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 9 Μαΐου 2015, στο καρακόλ του Oventic και στο Πανεπιστήμιο της Γης CIDECI, και νυν Καρακόλ 11, Jacinto Canek, στο San Cristóbal de las Casas, Chiapas.

Πρόκειται για μια συνολική κατάθεση του ζαπατιστικού τρόπου έρευνας, αμφισβήτησης, σκέψης και δημιουργίας. Η μέθοδος ανάλυσης που μας προσφέρει βασίζεται στη γένεση, τη γενεαλογία, όχι μόνο του συστήματος αλλά και της ζαπατιστικής αυτονομίας, αναζητώντας τις ρίζες και προσπαθώντας να απαντήσει στα «γιατί, ποια είναι η προέλευσή του, τι το προκάλεσε, τι έχει αλλάξει».

Ο ζαπατιστικός λόγος έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξηγεί αφενός «ποιος είναι εκείνος που κοιτά», παρουσιάζοντας τη ζαπατιστική αυτονομία (μέρος 1ο: Η ματιά μας προς τα μέσα, Η Κριτική Σκέψη απέναντι στην Καπιταλιστική Λερναία Ύδρα Ι, τόμος 1ος) , αφετέρου τι είναι αυτό που βλέπει, ερμηνεύοντας το σύστημα και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί   προκειμένου να το κατανοήσουμε, και να το καταστρέψουμε (μέρος 2ο: Η ματιά μας προς την Λερναία Ύδρα).

Το βιβλίο αυτό μας βοηθά να ανακαλύψουμε αυτή τη ρωγμή που λέγεται ζαπατισμός, προκαλώντας μας, παράλληλα, να απαντήσουμε στο ερώτημα «Κι εμείς τι;» και να επιλέξουμε αν θα την αγνοήσουμε, θα αδιαφορήσουμε, θα την καταδικάσουμε, θα προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε, να την κατευθύνουμε, ή θα την πλησιάσουμε, θα συμπορευθούμε, ανοίγοντας κι άλλες ρωγμές που θα μας βοηθήσουν να δούμε αυτό που υπάρχει στην άλλη μεριά του τείχους. (Μέρος 3ο: Τι να κάνουμε;)

Η παρούσα έκδοση, «Η Κριτική Σκέψη Απέναντι στην Καπιταλιστική Λερναία Ύδρα Ι, Συμμετοχή της Επιτροπής Έκτη του EZLN, Τόμος Β΄», είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς της Αυτοοργανωμένης Ελευθεριακής Συνέλευσης Paliacate Zapatista και των συντροφισσών Νάντιας Τσιβίκη και Μαρίας Παρέντη, και περιλαμβάνει το δεύτερο και τρίτο μέρος της ζαπατιστικής ανάλυσης, που τιτλοφορούνται αντίστοιχα «Η Ματιά μας προς τη Λερναία Ύδρα» και «Τι να κάνουμε».

Η τιμή του είναι 10 ευρώ και τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για τη στήριξη του Ζαπατιστικού Ταξιδιού για τη Ζωή στην Ελλάδα και την Ευρώπη, του EZLN και της Ζαπατιστικής Αυτονομίας. 

Από τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται σε στέκια, συνεργατικά, καταλήψεις καθώς και σε βιβλιοπωλεία.

Για επικοινωνία: [email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο