ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Ο αγώνας για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως συνεχίζεται! Πέμπτη 20/5 13:00 άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

13:00 Αναμετάδοση της πανεκπαιδευτικής πορείας από το ράδιο 1431ΑΜ

15:00 Εκπομπή για τα φοιτητικά κινήματα
[Δείτε το 3ήμερο πρόγραμμα εκπομπών από την Πέμπτη 20/5 μέχρι το Σάββατο 22/5 για τα 20 χρόνια ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM].

16:00 Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη από την “Κίνηση για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως” στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ


Σ.Φ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 20/5 ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ 1μμ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Οι θάνατοι από την πανδημία στη χώρα έχουν ξεπεράσει τους 11.000, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και ο λαός εκτίθεται καθημερινά σε κίνδυνο, αφού δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία μας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει μια σειρά από νόμους.

Όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει χτυπήσει το δικαίωμα στις σπουδές, την εργασία, την υγεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Έχοντας εξαπολύσει μια έντονη επίθεση στην εκπαίδευση το τελευταίο διάστημα, με τελευταίο τον νόμο 4777/2021 που ξεσήκωσε φοιτητικές κινητοποιήσεις, έρχεται να καταθέσει προς ψήφιση και το νομοσχέδιο που χτυπάει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα (νομοσχέδιο Χατζηδάκη).

Η κυβέρνηση με το νόμο 4777/2021 (νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη) υψώνει σκληρούς ταξικούς φραγμούς και ταυτόχρονα περνάει μέτρα για να χτυπήσει το άσυλο, να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό συνδικαλισμό. Έτσι και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη την ίδια ώρα που πάει να καταργήσει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, χτυπάει την απεργία, ποινικοποιεί τους αγώνες, θέλει να επιβάλει κρατικό έλεγχο στα σωματεία. Θέλει να μας αφαιρέσει τα μέσα που έχουμε για να οργανωνόμαστε και να διεκδικούμε. Όποιος σηκώνει κεφάλι θα καταστέλλεται.

Το νέο νομοσχέδιο παίρνει πίσω εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες της εργατικής τάξης και εργαζόμενων στρωμάτων και μας γυρνάει τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω:

– καταργεί το 8ωρο πενθήμερο και τη πληρωμή υπερωριών, επιβάλλει την 10ωρη εργασία

-αυξάνει τις νόμιμες υπερωρίες σε 150 (από 120 στις υπηρεσίες και 96 στη βιομηχανία)

-επεκτείνεται η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους

Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία μας προετοιμάζουν για μια εργασιακή ζούγκλα που θα επικρατεί ο φόβος της απόλυσης, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι χαμηλοί μισθοί και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Όσοι καταφέρουν να πάρουν πτυχίο θα έχουν ένα χαρτί που δεν θα κατοχυρώνει σχεδόν τίποτα σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων. Οι υπόλοιποι θα διαγραφούν ή θα τα παρατήσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών. Με την Εσωτερική Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και την Τράπεζα Θεμάτων τα παιδιά από τις φτωχές και λαϊκές οικογένειες θα αποκλειστούν μαζικά από το Πανεπιστήμιο και πολλά θα αποθαρρυνθούν εξ αρχής από το να δώσουν Πανελλήνιες, ακόμη και από το να τελειώσουν το Λύκειο.

Η αναδίπλωση της κυβέρνησης να μεταφέρει την πανεπιστημιακή αστυνομία για το φθινόπωρο είναι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας. Δεν αναιρεί, όμως, ότι ο νόμος είναι σε ισχύ. Γι’ αυτό δεν επαναπαυόμαστε! Χρειάζεται να μαζικοποιήσουμε ξανά τις Γενικές Συνελεύσεις μας, να συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε κάθε Πέμπτη και να ενεργοποιήσουμε τους συλλόγους μας. Γιατί σε λιγότερο από ένα μήνα, χτυπώντας σκληρά τους μαθητές, θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής (ΕΒΕ). Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής εκτιμάται ότι θα αποκλείσει 25.000- 30.000 παιδιά. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο νόμος χτυπά από κοινού το δικαίωμα στην εκπαίδευση φοιτητών και μαθητών, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για κοινό αγώνα.

Η μαθητική και φοιτητική νεολαία μονάχα με έναν τρόπο μπορεί να κερδίσει δικαιώματα και κατακτήσεις απέναντι σε ένα σύστημα αδίστακτο: με αγώνα διαρκείας.

Κίνηση για την ανατροπή του ν.Κεραμέως

Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη από την “κίνηση για την ανατροπή του ν. Κεραμεως”

Η κίνηση για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη την Πέμπτη 20/5 τις δυνάμεις και τον κόσμο του κινήματος, που συνεχίζουν να παλεύουν με κατεύθυνση την ανατροπή του Ν. 4777.

Το φοιτητικό κίνημα μέσα από τους παρατεταμένους αγώνες κατόρθωσε να εξαναγκάσει την κυβέρνηση σε αναδίπλωση και να μην εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία τον Απρίλη, αλλά να την παραπέμψει για το Σεπτέμβρη.

Μπροστά μας έχουμε την εφαρμογή μιας άλλης πτυχής του νόμου. Την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Είναι ένα σκληρά ταξικό μέτρο που θα πετάξει έξω από την τριτοβάθμια δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Ένας κόφτης που χτυπά το δικαίωμα των παιδιών από φτωχές οικογένειες να σπουδάσουν. Ειδικά τώρα, σε συνθήκες πανδημίας, καλούν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε πανελλαδικές σφαγείο.
Δεν πρέπει να περάσει. Θα πρέπει να ξεσηκωθούν μαθητικές αντιδράσεις. Ο αγώνας που δίνουμε τόσους μήνες πρέπει να συνδεθεί με τις μαθήτριες και τους μαθητές, τους φυσικούς μας συμμάχους, ώστε να μην ισχύσει η ΕΒΕ, ώστε να ανατραπεί ο νόμος.

Θεωρούμε πως πρέπει οι δυνάμεις κι οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του φοιτητικού κινήματος να παρέμβουμε συντονισμένα στους μαθητές τις επόμενες 2 εβδομάδες ώστε να ανοίξουμε αυτά τα ζητήματα και να συντονιστούμε μαζί τους με στόχο η διαδήλωση της Πέμπτης 3/6, ενόψει των πανελλαδικών να πάρει επιπλέον και μαθητικό χαρακτήρα, να αναβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά.
Η πάλη για την ανατροπή του Ν. 4777 συνεχίζεται μέχρι τη νίκη.

Καλούμε σε σύσκεψη την Πέμπτη 20/5 16:00 Στα γρασίδια της φιλοσοφικής

https://new.infolibre.gr/2021/05/17/ekdiloseis-kai-draseis-sto-epanoikeiopoiimeno-apth-3/

https://new.infolibre.gr/2021/05/17/koini-ekdilosi-foitit-ri-on-athinas-thessalonikis-21-05-16-00-sto-kato-polytechneio-sta-exarcheia/

Μοιραστείτε το άρθρο