Διήμερο δράσεων της Συνέλευσης Καλλιτεχνών, Σάββατο 15 και Κυριακή 16/5

Συνέλευση Καλλιτεχνών: Μουσική Διαμαρτυρία

Η “Συνέλευση Καλλιτεχνών” καλεί σε νέες δράσεις το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16/5.

Το Σάββατο, στις 18.00, Μουσική Διαμαρτυρία στις Ομπρέλες της Νέας Παραλίας. Μουσικοί του δρόμου, καλλιτέχνες και σχήματα της πόλης, παίζουν και επικοινωνούν στον κόσμο της πόλης τα αιτήματά τους.

Την Κυριακή, στις 12.00, στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, Σύσκεψη φορέων, Σωματείων, Συλλογικοτήτων και εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού. Συζητάμε και αποφασίζουμε τις επόμενες δράσεις και κινητοποιήσεις μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ “ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ”:

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας και ένα χρόνο ανεργίας, ακούμε ξανά για το γνωστό μας πλέον «άνοιγμα του πολιτισμού». Με χιλιάδες κρούσματα και με μόνο “μέτρο” αντιμετώπισης της πανδημίας το σκληρό lockdown και την αστυνομική βία. Με το σύστημα υγείας να καταρρέει, τις ΜΕΘ να ξεχειλίζουν και τους ασθενείς να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το lockdown πέρασε μια σειρά από νομοσχέδια που επιτίθενται σε στοιχειώδη δικαιώματα και κατακτήσεις (π.χ. εκπαίδευση). Η επίθεση πια φτάνει και στο πεδίο της εργασίας. Φέρνουν νέο νόμο που καταργεί το 8ωρο, την Κυριακάτικη αργία και θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες. Θέλουν κάθε εργαζόμενος να «διαπραγματεύεται» ξεχωριστά με την εργοδοσία το ωράριό του, υπό την απειλή της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα καλεστούμε και εμείς να εργαστούμε, χωρίς ασφάλιση και για μισθούς- μεροκάματα πείνας.

Απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση απαντάμε με οργάνωση και διεκδίκηση. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του πολιτισμού έχουμε ανάγκες, δικαιώματα και ταξικά συμφέροντα. Παλεύουμε για την επαναλειτουργία του καλλιτεχνικού κλάδου συνολικά, για το άνοιγμα όλων των καλλιτεχνικών σχολών, δραματικών, χορού, ωδείων, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Απαιτούμε να επιτραπεί η ασφαλής διεξαγωγή συναυλιών, παραστάσεων θεάτρου/χορού, κινηματογράφων κ.ά.

Στην εστίαση απαγορεύεται η μουσική, πράγμα που σημαίνει ταβέρνες χωρίς μουσικούς και μπαρ χωρίς djs. Σε ότι αφορά την έναρξη συναυλιών και παραστάσεων με 50% πληρότητα και καθήμενους από τις 28 Μαΐου τηρώντας όλα τα δικαίως αυστηρά υγειονομικά μέτρα, μιλάμε για ασύμφορες παραγωγές που για τους εργαζόμενους θα σημαίνει μικρότερες αμοιβές, χειρότερες συνθήκες εργασίας, δραματικά λιγότερες δουλειές και για το κοινό που θα είναι ελάχιστο (και φτωχότερο) κατά πάσα πιθανότητα ακριβότερα εισιτήρια. Το άνοιγμα, λοιπόν, με τον τρόπο που γίνεται, μας καταδικάζει στην ανεργία και καταλαβαίνουμε πως η κατάστασή μας θα παραταθεί.

Γι’ αυτό απαιτούμε τη συνέχιση των επιδομάτων για όσο μας απαγορεύουν την εργασία.Απαιτούμε να μην διώκονται οι καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε δημόσιο χώρο όπως επίσης την άμεση ένταξή τους στα επιδόματα, από τα οποία πολλοί αποκλείστηκαν απροειδοποίητα για τους μήνες Γενάρη-Φλεβάρη. Παλεύουμε για εξασφαλισμένο μεροκάματο και ασφάλιση στον κατάλληλο κωδικό. Διεκδικούμε ασφαλιστική κάλυψη και επιδόματα αντίστοιχα με τις ανάγκες μας, για όλους τους μήνες που μας απαγορεύεται η εργασία και όχι αναδρομικά ψίχουλα που δε φτάνουν ούτε για τα βασικά.

Μέχρι τώρα οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του κλάδου του πολιτισμού αντιμετωπιζόμασταν ως αναλώσιμες και αναλώσιμοι. Εμείς καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να αγωνιστούμε μαζί έτσι ώστε το άνοιγμα του πολιτισμού να μη σημάνει την περαιτέρω εκμετάλλευση και εξαθλίωση που έτσι κι αλλιώς βιώναμε ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι στο χώρο. Προτάσσουμε τη συλλογική πάλη, την ενημέρωση και την οργάνωση γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σταθούμε δυναμικά απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης και της κάθεεργοδοσίας!

  • Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο.
  • Πλήρης ασφάλιση και περίθαλψη για όλους μας.
  • Δωρεάν μέτρα προστασίας και πρόληψης στους χώρους δουλειάς.
  • Άμεση καταβολή των επιδομάτων Απρίλη και Μάη – Συνέχιση των επιδομάτων στους καλλιτέχνες μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η εργασία μας.
  • Άμεση καταβολή των επιδομάτων Γενάρη-Φλεβάρη στους Μουσικούς του δρόμου που δεν τα έχουν λάβει.
  • Καμία δίωξη στους καλλιτέχνες του δρόμου. Διαγραφή των προστίμων που δέχτηκαν!
  • Εποχικό επίδομα σε όλους τους καλλιτέχνες φέτος
Μοιραστείτε το άρθρο