Εκδηλώσεις και δράσεις στο επανοικειοποιημένο ΑΠΘ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/5
Συζητήσεις,
αυτομόρφωση,
καλλιτεχνικές δράσεις,
προβολές ταινιών-ντοκιμαντέρ,
βιβλιοπωλεία,
βίγκαν κουζίνες, καφενεία κ.α.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ


ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Προβολή ντοκιμαντέρ: Kill ’em’ all (ταράτσα Βιολογικού)

Το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90, αξιοποιώντας την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ο ελληνικός εθνικισμός/ ιμπεριαλισμός απογειώθηκε. Νοιώθοντας παντοδύναμος στα Βαλκάνια, στήριζε με κάθε μέσο το σερβικό φασισμό, με την ελπίδα ότι Βελιγράδι και Αθήνα θα μοιραστούν την επικράτεια του μακεδονικού και μέρους εκείνης του αλβανικού κράτους.
* Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2008, για λογαριασμό του αντιφασιστικού κινήματος, απ’το περιοδικό Sarajevo και αντιφασίστες συντρόφους.

Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών φυσικού

Προβολή: Piazza Fontana-το μυθιστόρημα ενός μακελειού

Στο Ιταλικό αυταρχικό κράτος δεν υπάρχει μόνο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης αλλά και της ισόβιας δίωξης και ενοχής. Αυτό είναι το πρωτόκολλο για τους πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος, πόσο μάλλον για όλους αυτούς που ανά τα χρόνια διώχθηκαν, βασανίστηκαν, θάφτηκαν στο μπετό στερούμενοι την ελευθερία τους για δεκαετίες αλλά δε λύγισαν, συνέχισαν να αγωνίζονται μέσα και μετέπειτα έξω από τα τείχη της αιχμαλωσίας.

Δεκαετίες μετά την περίοδο των «μολυβένιων χρόνων», δεκάδες αγωνίστ(ρι)ες συνεχίζουν να διώκονται για την αντίσταση τους μέσα από τις γραμμές των οργανώσεων ένοπλης προλεταριακής προπαγάνδας και βίας. Στο πλευρό του ιταλικού κράτους βρίσκονται οι σύμμαχοι που καταδιώκουν, συλλαμβάνουν και εκδίδουν αγωνιστ(ρι)ές για να καταθέσουν τα διπλωματικά διαπιστευτήρια συνεργασίας τους.

Η σύλληψη και έκδοση του Cesare Battisti στη Βολιβία, οι διώξεις των Gianfranco Formoni και Pia Panseri αλλά και η τελευταία επιχείρηση της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με τις συλλήψεις και διώξεις 10 πρώην μελλών των Ερυθρών Ταξιαρχιών και άλλων ιταλικών οργανώσεων δειχνουν πως δεκαετίες μετά, το τσεκούρι της ένοπλης πάλης πλανιέται πάνω από τις ευρωπαίκές μητροπόλεις αποζητώντας επιτακτικά την έφοδο στα ανάκτορα της εξουσίας.

Αλληλεγγύη σε όσους/ες διώκονται για τη συμμετοχή τους στο επαναστατικό κίνημα της Ιταλίας

Παρασκεύη 14 Μάη, 20:30 στο στέκι του Βιολογικού

Προβολή ταινίας: Piazza Fontana-το μυθιστόρημα ενός μακελειού

κατάληψη Terra Incognita

Η προγραμματισμένη προβολή για τις 19:00 μεταφέρεται στις 20:30, μετά την πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που καλείται στις 19:00 στο άγαλμα βενιζέλου

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Rest(art)

Ανεξάρτητη καλλιτεχνική δράση στον εξωτερικό χώρο της Πρυτανείας του ΑΠΘ

19:00 Μάθημα Αυτοσχεδιασμού
από την ομάδα Under Construction

20:30 Χοροθεατρική Performance
“superperfectcontinuous”
από την ομάδα Περί χορού και άλλων δαιμονίων

21:00 Performance Σύγχρονου Χορού
“Thin orange haze”
από την ομάδα Under Construction

Θα ακολουθήσει jam χορού.

ΣΘΕ

Αυτομόρφωση-συζήτηση κριτικής στη βιοτεχνολογία & τεχνοεπιστήμη της κυριαρχίας

Συναντήσεις αυτομόρφωσης και συζήτησης κριτικής στη βιοτεχνολογία & τεχνοεπιστήμη της κυριαρχίας

Με αφορμή διάφορες εξελίξεις των τελευταίων ετών και τα όσα ζήσαμε (και ζούμε ακόμη) ως μέρος της από τα πάνω διαχείρισης της πανδημίας covid19, αναδύεται η αναγκαιότητα (αλλά και η επιθυμία) να ανασυνθέσουμε και να θέσουμε σε κίνηση θεωρητικά εργαλεία αλλά και πρακτικές για την επανοικειοποίηση και απελευθέρωση των σωμάτων και των ζωών μας μέσα από την έλλογη, μη θρησκόληπτη, μη συνομωσιολογική, μη τεχνοφοβική κριτική στον επιστημονισμό ως κυρίαρχη κοινωνική ιδεολογία καθώς και στην τεχνοεπιστήμη της κυριαρχίας και τους τρόπους που όψεις των εφαρμοσμένων τεχνοεπιστημών αιχμής (ενδεικτικά αλλα όχι αποκλειστικά: βιοτεχνολογία, συνθετική βιολογία, γενετική μηχανική, νανοτεχνολογία και φυσική των υλικών, ψηφιακές τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικές εφαρμογές, γνωσιακή επιστήμη, νευρολογία, τεχνοκρατική ψυχολογία, γλωσσολογία κ.α.), απαλλοτριώνουν σφαίρες ελευθερίας και αυτοκαθορισμού και εντείνουν την πραγματική υπαγωγή των κοινωνιών, των οικοσυστημάτων και των οργανισμών στο κεφάλαιο, είτε εκ του μηδενός υλοποιώντας διαδικασίες νέων περιφράξεων, είτε επαναμορφοποιώντας και βαθαίνοντας τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις αποξένωσης, εκμετάλλευσης και κυριαρχίας καθώς και τις μεσολαβήσεις του εμπορεύματος και των λόγων της εξουσίας επί των ζώντων οργανισμών. Μια κριτική που δεν αρθρώνεται ως πολιτικό πρόγραμμα ή διαχωρισμένη ιδεολογία, αλλά από θέση “μέσα, ενάντια και πέραν” αντιλαμβανόμενη την επιστήμη όχι ως μονολιθική αλλά ως φασματική πρακτική που εμπεριέχει ως ενδεχόμενο και τη δυνατότητα μιας χειραφετικής έκβασης.

Οι συναντήσεις δεν απαιτούν κάποια προϋπάρχουσα γνώση σχετικά με αυτά τα ζητήματα παρά μόνο το ενδιαφέρον να συναντηθούμε και να επικοινωνήσουμε. Θα ξεκινήσουμε διαβάζοντας και συζητώντας αποσπάσπατα από τις μπροσούρες

  1. «Κοινοτοπίες» (Κοινός Τόπος – Ελευθεριακό Δίκτυο Αντίστασης στη Βιοτεχνολογία και την Τεχνοεπιστήμη της Κυριαρχίας)

https://hotel.espivblogs.net/2011/01/15/koino…

  1. «Περί κενών δαιμονίων» (Ομάδα αυτομόρφωσης ενάντια στη βιοατεχνολογία της κυριαρχίας)

https://hotel.espivblogs.net/2008/03/26/περι-…

και θα προχωρήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες που θα αναδυθούν.

Να σπάσουμε την κοινωνική απομόνωση και την κρατική τρομοκράτηση!

Να (ξανα)βρεθούμε σε διαδικασίες αδιαμεσολάβητου αγώνα και αλληλοφροντίδας! Η ζωή μας στα χέρια μας.

Παρασκευή 14/05/2021, 18:00 στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

*επειδή τις τελευταίες μέρες είναι αρκετός ο κόσμος που κινειται γυρω απο τη ΣΘΕ και την πλατεία χημείου, για να μη χαθουμε δίνουμε ραντεβού στα σκαλάκια της ΣΘΕ (αυτά που έχουν από πάνω το υπόστεγο) και αποφασίζουμε που θα πάμε. Αν κάποιο αργήσει θα υπάρχει στη τζαμαρία της εισόδου της ΣΘΕ αναρτημένη ανακοίνωση με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε

Αλληλέγγυες/οι/α στις κατειλημμένες σχολές & κέντρα αγώνα

για επικοινωνία: [email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο