Πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις… σε δόσεις!
Μόνο ΓΣΕΕ απεργεί την Τρίτη 4/6, ενώ όλοι οι άλλοι την Πέμπτη 6/5

Κυβέρνηση και καθεστωτικά συνδικάτα κατάφεραν να κατακερματίσουν φέτος τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η ΓΣΕΕ και οι Ενώσεις Συντακτών / Προσωπικού ΜΜΕ απεργούν την Τρίτη 4/6, όπως και το ΕΚΘ -χωρίς όμως ούτε καν συγκεντρώσεις!

Ενώ όλοι άλλοι, Ομοσπονδίες και σωματεία, όπως η ΑΔΕΔΥ, απεργούν την Πέμπτη 6/5 όπου καλούν και πλήθος εργατικών σχημάτων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων –οι μαχόμενες δυνάμεις της κοινωνίας. Ζήτημα αιχμής φυσικά το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ισοπεδώνει ό,τι άφησαν τα μνημόνια και οι πολιτικές εκμετάλλευσης της πανδημίας.

Τα μέλη του infolibre απεργούν σήμερα Τρίτη 4/5 από τις 6:00 έως την ίδια ώρα την Τετάρτη 5/5, όπως έχουν αποφασίσει οι πλειοψηφίες των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Παρακάτω παραθέτουμε όλα τα καλέσματα που έχουν βγεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 3/5, για τις συγκεντρώσεις που καλούνται και τις τρείς μέρες: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη.


Ο δημοσιογραφικός κόσμος απεργεί την Τρίτη 4 Μαΐου

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4 ΜΑΗ 2021

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 28/4/2021 συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τρίτη 4 Μάη 2021, ημέρα που θα εορταστεί η παγκόσμια ημέρα τιμής και μνήμης των εργατικών αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, Υγεία και Ασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας από την ΓΣΕΕ και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 06.00 π.μ. της Τρίτης 4 Μαΐου έως τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 5 Μαΐου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Ο εορτασμός της φετινής πρωτομαγιάς έρχεται σε μία πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία πανδημίας και υγειονομικής κρίσης, η οποία χρησιμοποιείται ως αφορμή για αμφισβήτηση και καπήλευση των συλλογικών μας δικαιωμάτων,  του ωραρίου, της εργασιακής μας αξιοπρέπειας. Την ώρα μάλιστα που προετοιμάζεται νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κατάργηση του 8ωρου, την επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα, την παραπέρα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας.

Η συνεχιζόμενη  πανδημία και υγειονομική κρίση, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, ανέδειξαν πιο επιβεβλημένα από ποτέ, στη σύγχρονη ιστορία,  τη σημασία της συλλογικής αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει ένας «ακήρυχτος» οικονομικός πόλεμος σε καιρό ειρήνης. 

Το μήνυμα της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς,  σε συνάφεια με το μήνυμα της 24ωρης απεργίας σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκφράζει το φόρο τιμής σε όλους τους εργαζόμενους που σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο συνεχίζουν να στηρίζουν με αυταπάρνηση και απόλυτη αφοσίωση το καθήκον στη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Και αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς),  που η καθημερινή τους μάχη στην αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση των πολιτών υπήρξε και συνεχίζεται πιο δύσκολη αλλά και πιο αναγκαία από ποτέ.

Ο εορτασμός μάλιστα της Παγκόσμιας ημέρας Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου έρχεται να συμπληρώσει και να αναδείξει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για υπεράσπιση, μέσα από την ελευθεροτυπία, των αρχών της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της  Ισότητας, του Σεβασμού στα Εργασιακά Δικαιώματα, για να μη συνθλίβεται η ποιότητα της Ενημέρωσης, αλλά να ανατροφοδοτείται με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ, ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ:

 • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
 • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
 • Δωρεάν δημόσια υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους και στήριξη των Ταμείων του κλάδου
 • Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται
 • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
 • Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας
 • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα της αυτοτελούς διεκδίκησης συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας
 • Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ

καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της 4ης Μαΐου

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

 * Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την απεργία καθώς και οι συνάδελφοι που καλύπτουν την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία.


24ωρη Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Τρίτη 4 Μάϊου Δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τρίτη 4 Μαΐου, ώστε η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς της.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά προβλήματα της πανδημίας, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές  στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα και αν απαιτηθεί η ΓΣΕΕ θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η αξία της ανθρώπινης ζωής και η αξιοπρέπεια στην εργασία βρίσκονται στην προμετωπίδα των αγώνων μας.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Τιμούμε τους νεκρούς και τους αγώνες της εργατικής τάξης!!

Δεν είναι αργία, είναι Απεργία!

ΕΚΘ


ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ

ΤΡΙΤΗ 4/5


ΔΑΦΝΗ

Συγκέντρωση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Συγκέντρωση: Σάββατο 1/5 και Τρίτη 4/5 στις 12.00 Πλατεία Καλογήρων (Μετρό Δάφνης)

ΟΧΙ στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Όλοι στην Απεργία Πέμπτη 6/5 στις 10.30 Πλατεία Κλαυθμώνος

Ενώ η πανδημία έχει χτυπήσει κόκκινο και τα νοσοκομεία είναι υπό διάλυση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει σε μια όλο και πιο εγκληματική διαχείριση. Δεν δίνει ευρώ παραπάνω στη Δημόσια Υγεία, ούτε επιτάσσει άμεσα την Ιδιωτική. Προχωράει σε ένα τυχοδιωκτικό «άνοιγμα», αδιαφορώντας για τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τα χιλιάδες κρούσματα. Τα αργυρώνητα ΜΜΕ, ενοχοποιούν τους πάντες εκτός από την κυβέρνηση των «α(χ)ρίστων». Οι μόνοι με δικαιώματα στη χώρα, είναι οι τουρίστες, για να διασωθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών και τα κρατικά έσοδα. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούν ασταμάτητα την Αστυνομία και συνεχίζεται το ξεπούλημα των πάντων έντονη, στους ημέτερους, με πρόσφατο παράδειγμα την γειτονιά μας τον χώρο του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, τον λόφο Κοπανά και το Θέατρο Βράχων.

Κάνοντας την πανδημία ευκαιρία, η κυβέρνηση το 2020 ψήφισε πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια. Από τα τέλη Οκτώβρη, ο τότε υπουργός Εργασίας Βρούτσης παρουσίασε τα βασικά σημεία ενός ακόμη νομοσχεδίου, που χτυπάει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα: Κατάργηση 8ώρου, ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την κατοχύρωσή του στην Ελλάδα. Απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες. Ατομικές συμβάσεις. Μειώσεις δώρων και επιδομάτων. Σφοδρή επίθεση στο δικαίωμα στο συνδικαλισμό, με φακέλωμα των εργαζομένων, νομική κατοχύρωση της απεργοσπασίας, απαγόρευση ουσιαστικά των απεργιών σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις. Αυτό το νομοσχέδιο γυρίζει τους εργαζόμενους 60 χρόνια πίσω: Δεν πρέπει να περάσει!

Είναι επείγον να αντισταθούμε μαζικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το «ακορντεόν» των λόκνταουν έχει εξαρθρώσει την οικονομία. Η κρίση, τα λουκέτα, η ανεργία και μια νέα χρεωκοπία φουντώνουν καθημερινά, επαναφέροντας τον εφιάλτη των Μνημονίων.Με το νέο Ν/Σ Χατζηδάκη θέλουν να νομιμοποιήσουν το ακαταλόγιστο για την εργοδοσία, να κάμψουν οποιαδήποτε δυνατότητα αντίστασης των εργαζομένων, αφήνοντας τους τελείως ξεκρέμαστους στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας. Νομοθετούν την νέα κανονικότητα, όπου ο εργαζόμενος- φτωχός καλείται να επιβιώσει ολομόναχος απέναντι στα τέρατα της εργοδοσίας.

Η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας φάνηκε και μέσα από τη λυσσαλέα βία των συμμοριών της ΕΛΑΣ, που τρομοκρατούσαν εργαζόμενους, νέους, λαϊκά στρώματα στις γειτονιές και τις πλατείες. Η τρομοκρατία και η καταστολή είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη. Στο δρόμο της Νέας Σμύρνης, πρέπει να απαντήσουμε.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, πολλές κινητοποιήσεις έχουν πυκνώσει στις γειτονιές, από τους φοιτητές και τη νεολαία, από κομμάτια εργαζόμενων. Μόνη διέξοδος είναι η δική μας οργάνωση, με συνελεύσεις και επιτροπές, μαχητικές διαδηλώσεις, ανάπτυξη όλων των αγώνων μας. Να αντισταθούμε και να μην αφήσουμε να εφαρμοστεί πουθενά το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας. Για να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

 • Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο
 • Να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη
 • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία και τον Συνδικαλισμό
 • Υπερασπίζουμε τις ελευθερίες μας. Έξω ΜΑΤ – ΔΡΑΣΗ από τις γειτονιές
 • Εθνικοποίηση της Ιδιωτικής Υγείας. Λεφτά για Υγεία, Παιδεία Κοινωνικές Ανάγκες – ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΑΦΝΗΣ

[email protected]

 ΙΛΙΟΝ

Συγκέντρωση-Πορεία ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη στο Ίλιον

Συλλογικότητες και αγωνιστές
Αγ.Αναργύρων Καματερού -Ιλίου-Πετρούπολης

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ στο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό τερατούργημα
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για Δουλειά, Υγεία, Παιδεία, Ελευθερία

Ένα χρόνο και πλέον βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την εμφάνιση της πανδημίας. Η ζωή μας έχει αλλάξει δραματικά. Από τη μια, η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση με τους χιλιάδες νεκρούς και από την άλλη η γενικευμένη αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση στα εργασιακά, λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Είναι πια πασιφανές ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ.
Από τη μια, ατέλειωτα τυφλά lock down, περιορισμός στις δημοκρατικές ελευθερίες, “ατομική ευθύνη”, συνεχείς απαγορεύσεις διαδηλώσεων, έξαρση της αστυνομικής βίας, αλλά και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, με εκατομμύρια δώρο σε επιχειρήσεις και καναλάρχες και δισεκατομμύρια σε νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Από την άλλη, κανένα μέτρο για τον απίστευτο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, στα σχολεία, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα, μέσα σε αυτή τη κατάσταση χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με επιδόματα πείνας για μήνες με τον εφιάλτη της απόλυσης και της ανεργίας
Ο λαός μας και η νεολαία πληρώνουν με χαμένες ζωές, με δραματική επιδείνωση συνολικά της ζωής τους το καταστροφικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία στην κυριολεξία δολοφονεί!
Την ώρα που ο κόσμος διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ ή πεθαίνει αβοήθητος, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για την κατάργηση των τελευταίων εργασιακών κατακτήσεων, δίνοντας ταυτόχρονα κάθε διευκόλυνση στο κεφάλαιο να αυξήσει τα κέρδη του.§
Με όπλα την νομοθέτηση αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων, την άγρια κρατική καταστολή, τη στήριξη από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, αλλά και την κοινοβουλευτική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλου, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά αντιδραστικών τομών σε οικονομία, παιδεία, εργασία και στην προσπάθεια κατάργησης ακόμα και των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται ξανά να φέρει προς ψήφιση το νέο αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, συρρίκνωσης του δικαιώματος στην απεργίας με απαγόρευση της περιφρούρησης, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Όλα αυτά βέβαια σε βάρος της τάξης μας και σε όφελος των εργοδοτών. Παράλληλα, το νέο αντεργατικό τερατούργημα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.§
Πιο συγκεκριμένα, στο νέο αντεργατικό- αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο επιχειρεί να προωθήσει:
Ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου και 10ωρη εργασία, ελαστικοποίηση της εργασίας με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.§
Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία για τους εργοδότες.§
Περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης§
Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και κρατικός έλεγχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.§
Επιβολή της ηλεκτρονικής ψήφου, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας.§
Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.§
Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.§
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα για την κατάργηση – ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και στην ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες (δικηγόρων και λογιστών) που θα πληρώνει ο εργαζόμενός.
Καμία συναίνεση – Καμιά αναμονή!
Σε αυτή την άθλια επίθεση της κυβέρνησης, οι παρατάξεις του κυβερνητικού, εργοδοτικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και σε πολλά συνδικάτα έχουν επιλέξει ξανά τη στήριξη στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ, απαίτηση του οποίου εξάλλου είναι ο αντεργατικός – αντισυνδικαλιστικός νόμος. Εξάλλου, εδώ και ένα χρόνο έχουν κηρύξει συνδικαλιστικό lockdown, προσφέροντας τεράστιες υπηρεσίες στην κυβέρνηση και τους εργοδότες. Γι’ αυτό, το βάρος για το ξεδίπλωμα των αγώνων πέφτει στις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις.
Οι κινητοποιήσεις που έγιναν σε δεκάδες πόλεις της χώρας και σε πολλές γειτονιές της Αθήνας ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα μαζικής καταδίκης της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της φτώχειας. Μαζί με τις φοιτητικές διαδηλώσεις, τους αγώνες των υγειονομικών, τις εργατικές διαδηλώσεις και απεργίες, αποτελούν ρωγμές αμφισβήτησης της ασκούμενης πολιτικής και της κυβέρνησης.
Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!
Το επόμενο διάστημα πρέπει να μας βρει ξανά στους δρόμους, ενωμένους απέναντι στους σχεδιασμούς τους. Σηκώνουμε ανάστημα και παίρνουμε στα χέρια μας τον αγώνα για ανατροπή. Για να γενικευτούν και να κλιμακωθούν οι αγώνες για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης της ΝΔ. Καμία εκλογική αναμονή, καμία ανοχή στην «αντιπολίτευση» των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ που δίνει απλόχερη συναίνεση σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.
Παλεύουμε για την ανάπτυξη κινητοποιήσεων και απεργιών άμεσα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, για να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα.
Όχι στην κατάργηση του 8ώρου, κάτω τα χέρια από την απεργία. Μείωση του χρόνου εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά
Παλεύουμε για:
Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.§
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Καμία απόλυση. Ακύρωση όλων των απολύσεων από την αρχή της πανδημίας§
Πλήρη κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, με ολόκληρο μισθό και όχι με το επίδομα εξαθλίωσης των 534 ευρώ. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.§
Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των Π.Ν.Π. για τις άδειες Ειδικού Σκοπού, που οδηγούν τους εργαζόμενους γονείς σε στέρηση της κανονικής άδειας ή σε άδειες άνευ αποδοχών.§
Πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό! Να οργανωθεί και να εξοπλισθεί άμεσα η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δομών υγείας που παραμένουν ανενεργές. Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς αποζημίωση στους κλινικάρχες.§
Κανένας εργαζόμενος- εργαζόμενη στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας. Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες. Να πληρώσει η εργοδοσία για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας και ειδικά στις γραμμές παραγωγής. Όχι στην ατομική ευθύνη με τη λογική των self-test.§
. Όχι άλλες θυσίες εργατών για τα κέρδη του κεφαλαίου!§
Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αύξηση των δρομολογίων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.§
Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις δαπάνες για την αστυνομοκρατία.§
Αύξηση των δαπανών σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό, κοινωνικές υπηρεσίες.§
Να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος της Κεραμέως. Καμία σκέψη για αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Ολιγομελή τμήματα μαθητών, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών..§
Κάτω τα χέρια από τους αγώνες μας, τη συνδικαλιστική δράση, τη δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος 4703/2020 που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Να αποσυρθεί κάθε κατηγορία στους συλληφθέντες και να παρθούν πίσω όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.§
Καμία νομιμοποίηση του μητρώου πραγματικών δικαιούχων, όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων.§
Κάτω η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς. Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία.§

Να φέρουμε την άνοιξη στη ζωή μας με τους αγώνες μας
.
Κυριακή 25 Απρίλη 11 π.μ παρέμβαση πικετοφορία στην κεντρική πλατεία Ιλίου.§
Tρίτη 4 Μάη 12 π.μ., καλούμε σε συγκέντρωση και πορεία στην είσοδο του Πάρκου Τρίτση στη Λεωφόρο Φυλής και Καπετάν Βέρα (στο ύψος απέναντι από τα σχολεία και δίπλα στα γηπεδάκια 5χ5) ΙΛΙΟΝ.§
Παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση του απεργιακού εορτασμού της Πρωτομαγιάς
Την Πέμπτη 6 Μάη παλεύουμε για την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας με ταξική απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων και πορεία, κόντρα στην κατάπτυστη απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ§
§
Ανάπτυξη και κλιμάκωση των απεργιών και των αγώνων για να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα.

Συλλογικότητες και αγωνιστές Αγ.Αναργύρων Καματερού -Ιλίου-Πετρούπολης


ΤΕΤΑΡΤΗ 5/5


ΑΘΗΝΑ

Συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Το ξέσπασμα και η εξάπλωση της πανδημίας του covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργεί ως μία τομή στην ιστορία και ως επιταχυντής της συνολικής συστημικής κρίσης αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την πλήρη αντικοινωνική και δολοφονική φύση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος, ο προσανατολισμός του οποίου όχι μόνο δεν είναι να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι ο περιορισμός και η αποστέρηση τους από την πληττόμενη κοινωνική και ταξική βάση, η παρασιτική του ύπαρξη πάνω της, διαπράττοντας ένα ακόμα έγκλημα εναντίον της.

Ενώ περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία σε όλη τη χώρα, επιχειρείται αυτή να αξιοποιηθεί ως εργαλείο αντικοινωνικής επιβολής της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα και με σκληρότερους όρους οι συνολικές αναδιαρθρώσεις που λεηλατούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και έχουν στόχο την διασφάλιση και διεύρυνση των προνομίων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Από την πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας, την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου μέχρι τις δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, την περαιτέρω λεηλασία του φυσικού κόσμου, το ρατσιστικό καθεστώς εξαίρεσης για πρόσφυγες και μετανάστες, την κρατική τρομοκρατία ο παρηκμασμένος κόσμος του κράτους και του καπιταλισμού δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα περισσότερο πέρα από βαρβαρότητα, πολέμους εκμετάλλευση και καταπίεση.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση, μετά το νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων, τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο και τον νέο εκπαιδευτικό νόμο, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση και νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη συνδικαλιστική δράση το οποίο μάλιστα αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση του εργασιακού πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια κατάργησης του εργατικού ωραρίου του 8ώρου κι επιχειρεί να θεσμοθετήσει την (ήδη) απλήρωτη υπερωρία την οποία συμψηφίζει με άδειες και ρεπό. Ταυτόχρονα επιχειρείται η στοχοποίηση και ο περιορισμός των απεργιών και των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Κινήσεις που αποτελούν πάγια αιτήματα της άρχουσας τάξης εδώ και καιρό, με σκοπό να εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και να ξεριζώσουν κάθε μορφή αντίστασης που μπορεί να αναπτυχθεί στους χώρους δουλειάς.

135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, το πρόταγμα της σύνδεσης των μερικών και αιτηματικών αγώνων, όπως αυτός για το οχτάωρο, με τον συνολικό αγώνα για μια χειραφετημένη κοινωνία, για την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και τον ελευθεριακό κοινωνικό μετασχηματισμό με βάση τις αρχές της κοινοκτημοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, παραμένει πάντα επίκαιρο.

Η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων που διεκδίκησαν και πάλεψαν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση μας δείχνει πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις εκλογές, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης. Ό,τι έχουμε να κερδίσουμε εμείς, οι από τα κάτω του κόσμου, θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών και ριζοσπαστικών αγώνων μας. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μία κάστα εξουσιαστών και η παγκόσμια κοινωνική επανάσταση μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Για όλους εμάς τους εργαζόμενους, άνεργους, νεολαίους, ντόπιους και μετανάστες είναι απαραίτητο το ξεπέρασμα κάθε απογοήτευσης και ηττοπάθειας, είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η οργάνωσή μας σε κάθε κοινωνικό χώρο, σε κάθε χώρο εκμετάλλευσης. Η μόνη πραγματική προοπτική για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια ως ίσοι σε μία κοινωνία ίσων είναι να αγωνιστούμε με πίστη στο δίκαιο της ελευθερίας απέναντι στα δεσμά της οργανωμένης εξουσίας κράτους και καπιταλισμού, να οργανώσουμε τον αγώνα από τα κάτω για την ανατροπή τους με βάση τις αξίες του νέου κόσμου για τον οποίο αγωνιζόμαστε, έναν κόσμο της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης.

Ενάντια στους αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους

Ενάντια στην μισθωτή σκλαβιά, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 5 Μάη συγκέντρωση, πλατεία Κοραή, 6μμ

Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πλατεία Κοραή, 11πμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Καμάρα, 10.30πμ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ


ΠΕΜΠΤΗ 6/5


ΑΘΗΝΑ

Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς

Απεργούμε και διαδηλώνουμε για την Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη, 10.30 πμ Πλατεία Κλαυθμώνος

– Κλείστε τα στρατόπεδα θανάτου – ανοίξτε τα σύνορα!

– Να τιμωρηθούν Χρυσοχοϊδης – Μηταράκης για τις δολοφονίες μεταναστών στα στρατόπεδα

– Άσυλο, στέγη, χαρτιά για όλους

– Εργάτες ενωμένοι – ποτέ νικημένοι

Στις 6 Μάη τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά, τιμούμε τους αγώνες των εργατών όλης της γης που έδωσαν το αίμα τους για να κατοχυρωθεί το 8ωρο, για να έχουν οι εργάτες δικαιώματα, για έναν καλύτερο κόσμο. Είναι η παγκόσμια μέρα των εργατών που γιορτάζεται με απεργίες και διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο και μας θυμίζει ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι ίδια ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλλο ή την καταγωγή.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε μαζί με τα συνδικάτα, στην Αθήνα στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες θα είμαστε εκεί για να καταγγείλουμε τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στο θάνατο πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται φυλακισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Μάκι Ντιαμπάτε, 44 ετών από την Γουϊνέα, και ο Ιμπραήμ Εργκούν, 24 ετών, από το Κουρδιστάν, άφησαν την τελευταία τους πνοή πριν λίγες μέρες στα στρατόπεδα – κολαστήρια της Κω και της Κορίνθου. Ο Μάκι Ντιαμπάτε, καλλιτέχνης μουσικός και πατέρας δύο παιδιών, πέθανε από αποφρακτικό ειλεό ενώ επί τρεις μέρες ούρλιαζε από τους πόνους, χωρίς να «συγκινήσει» τους σύγχρονους ανθρωποφύλακες. Ο Ιμπραήμ Εργκούν πέρασε θηλιά στο λαιμό του στη τουαλέτα και πέθανε αφού του ανακοίνωσαν ότι θα παρατείνονταν η κράτηση του και πέραν των 18 μηνών. Το «έγκλημα» του ήταν ότι ήθελε να περάσει στην Ευρώπη χωρίς χαρτιά κι έτσι βρέθηκε φυλακισμένος. Οι διορισμένοι διοικητές των σύγχρονων Νταχάου, οι αστυνομικοί που εμπλέκονται, πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτές τις δολοφονίες. Και μαζί τους και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, ο Μηταράκης, ο Χρυσοχοϊδης, η ρατσιστική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνολικά.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε απαιτώντας να κλείσουν τα στρατόπεδα του θανάτου – κλειστά και «ανοιχτά» – και να ανοίξουν τα σύνορα. Να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ – Ελλάδας και Τουρκίας που οδηγεί σε πνιγμούς και παράνομες «επαναπροωθήσεις» στο Αιγαίο και τον φράχτη στον Έβρο. Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην περιοχή για τις ΑΟΖ και τα πετρέλαια, παίζοντας κυνικά παιχνίδια με τις ζωές χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν να σπάσουν τα σύνορα της Ευρώπης φρούριο.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε στις 6 Μάη, για άσυλο, στέγη, χαρτιά, για όλους. Για να ζουν πρόσφυγες και μετανάστες με αξιοπρέπεια μέσα στις πόλεις μας, για να έχουν ΑΜΚΑ και πρόσβαση στην Υγεία και τα εμβόλια τώρα, για να μπουν τα προσφυγόπουλα και πάλι στα σχολεία. Για να μην γίνονται οι μετανάστες εργάτες θύματα άγριας εκμετάλλευσης από τα αφεντικά που δημιουργούν Μανωλάδες. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη επιδιώκει να τσακίσει τις εργατικές κατακτήσεις αιώνων, όπως το 8ωρο και τον συνδικαλισμό, να επιβάλει συνθήκες Μανωλάδας σε όλους τους εργάτες και τις εργάτριες.

Δεν θα την αφήσουμε! Όλες και όλοι μαζί ενωμένοι, με την οργανωμένη εργατική τάξη και τα συνδικάτα στο κέντρο, έχουμε τη δύναμη να τσακίσουμε το ρατσισμό που έρχεται από τα πάνω για να μας διασπάσει και να μας αποπροσανατολίσει. Να ανατρέψουμε τη μισητή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που οι θανατερές επιλογές της με την διαχείριση της πανδημίας απειλούν τις ζωές όλων μας. Και να ανοίξουμε την προοπτική για να απαλλαγούμε συνολικά από τη βαρβαρότητα του συστήματος που καθώς βυθίζεται στην χειρότερη κρίση του ξερνάει καθημερινά φτώχεια, ρατσισμό, πολέμους, σεξισμό και περιβαλλοντική καταστροφή.

Στις 6 Μάη θα δείξουμε τη δύναμή μας κάνοντας πράξη το σύνθημα «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι»!

We strike and protest for Labor Day on Thursday May 6, 10.30 am Klavthmonos Square – Close the death camps – open the border! – Chrysochoidis – Mitarakis should be punished for killing immigrants in the camps – Asylum, roof, papers for everyone – Workers united – never defeated On May 6, we honor the labor day, we honor the struggles of workers of all the earth who donated their blood to protect the 8 hours, so that workers have rights, for a better world. It’s world worker s’ day celebrated with strikes and demonstrations around the world and reminds us that working class interests are the same regardless of color, religion, leaf or origin. We strike and protest together with the unions, in Athens at 11 am at Klavthmonos Square. Locals, refugees and immigrants we will be there to denounce the government’s racist policy leading to death refugees and immigration detained in miserable conditions in concentration camps. Mackey Diabate, 44 years old from Guinea, and Ibrahim Ergun, 24, from Kurdistan, left their last breath a few days ago in the camps – hells in Kos and Corinth. Mackey Diabate, musician artist and father of two children, died of obstructive ileo while screaming in pain for three days, without ′′ touching ′′ modern manguards. Ibrahim Ergun passed a noose around his neck in the toilet and died after being announced that his detention would be extended beyond 18 months. His ′′ crime ′′ was that he wanted to go to Europe without papers so he was found prisoner. Appointed commanders of modern Dachau, police involved, need to be held accountable for these murders. And with them their political supervisors, Mitarakis, Chrysochoidis, the racist government of New Democracy as a whole. We strike and protest demand that death camps be closed – closed and ′′ open ′′ – and open the borders. The EU – Greece and Turkey racist agreement leading to drowning and illegal ′′ repurposes ′′ in the Aegean and the fence in Evros should be abolished. Governments in Greece and Turkey compete over who will have the upper hand in the area for EEZ and oil, playing cynical games with the lives of thousands of refugees trying to break the European border fortress. We strike and protest on May 6, for asylum, roof, paperwork, for everyone. To live refugees and immigrants with dignity in our cities, to have AMKA and access to Health and vaccines now, to get refugees back into schools. So that immigrant workers do not become victims of wild exploitation by the bosses who create Manolades. The ND government with the Hatzidakis bill seeks to crush centuries-old labor conquests, such as 8 hours and unionism, to impose Manolada conditions on all workers and workers. We won’t let her! All and all together, with the organized working class and unions downtown, we have the power to break down racism coming from above to break us down and disorient us. To overthrow the hated New Democracy government whose deadly choices with the management of the pandemic threaten all of our lives. And open the prospect to get rid of the barbarism of the system that as it sinks into its worst crisis it throws up daily poverty, racism, wars, sexism and environmental destruction. On May 6th we will show our strength by doing the slogan ′′ Workers United Never Defeated “!

ΣΣΠ: Κάτω το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ,

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ-ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

ΠΕΜΠΤΗ 6/5, 10:30, πλ. Κλαυθμώνος

Μέσα στην παταγώδη αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση βλέπει τις μεγαλύτερες «ευκαιρίες» να περάσει σειρά νόμων που επιτίθονται στην ραχοκοκκαλιά των κοινωνικών κατακτήσεων ολόκληρου αιώνα. Η νέα, μεγάλη χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού αφήνει συντρίμμια για τους εργαζόμενους, τηνεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα: το ΑΕΠ έχει μειωθεί πάνω από 1/3 την τελευταία 10ετία με τα απανωτά μνημόνια, τα χρέη (δημόσια και ιδιωτικά) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο έχουν φτάσει στο ναδίρ. Γίνεται κανόνας οι μισθοί υποαπασχόλησης των 200 ευρώ, μαζί με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την πραγματική ανεργία να ξεπερνάει το 25% (στους νέους 50%). Μια κρίση που ντόπιο και ξένο κεφάλαιο απαιτούν να πληρώσουμε πάλι εμείς!

Στον αντίποδα, «άριστοι», μαφιόζοι και παράσιτα συνεχίζουν να κερδίζουν και να λεηλατούν τη δημόσια περιουσία, παίρνοντας αλλεπάλληλα δωράκια από τηνεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη (κανάλια, Aegean, εργολαβίες κ.ά.).

Η δημόσια υγεία διαλύεται, με δεκάδες νεκρούς που πεθαίνουν από δολοφονικέςελλείψεις σε προσωπικό, ΜΕΘ, ιατρικό εξοπλισμό και από τη ξεδιάντροπη επίκληση της «ατομικής ευθύνης». Ακόμη χειρότερη είναι η λύσσα τους για τηδημόσια παιδεία, όπου πέρασαν τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, για να κάνουν τα πανεπιστήμια σούπερ μάρκετ, όπου θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν δίδακτρα, περιφρουρούμενα από την πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα κυνηγάει όποιον τολμήσει να αντισταθεί. Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα και στρατηγική επιλογή τους, το αστυνομικό κράτος και η καταστολή από τους πραιτοριανούς της κυβέρνησης, για να περάσουν αυτά τα ακραία μέτρα φτωχοποίησης – γι’αυτό ενισχύουν ασταμάτητα την αστυνομία και τον στρατό με υπέρογκους εξοπλισμούς.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση προχωρά και στην ενίσχυση του Νεου Συστήματος Εκμετάλλευσης, με την ψήφιση νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, στις επιταγές των ευρωπαίων τοκογλύφων της ΕΕ. Ακολουθώντας τα βήματα του πρώην Υπουργού Εργασίας Βρούτση, ο νυν υπουργός Κ. Χατζηδάκης ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο παρουσίασε νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο, υποτίθεται βελτιωμένης αναθεώρησης του εργατικού δικαίου. Το ν/σ έχει ως βασικούς άξονες, την κατάργηση του 8ώρου, τη γενίκευση της ατομικοποίησης των εργαζομένων και τηνκατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Προβλέπει:

 1. Πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επικράτηση των ατομικών μέσω της «ελεύθερης διευθέτης του χρόνου εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου», όπως λέει κυνικά ο Χατζηδάκης, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στους εργοδότες
 2. Κατάργηση του 8ώρου και επιστροφή σε μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας με τηθέσπιση του 10ώρου ή του 12ώρου.
 3. Αύξηση του νόμιμου ωραρίου υπερωριών, στις 150 ώρες σε όλους τους κλάδους. Μάλιστα, οι υπερωρίες αυτές θα είναι άνευ αποδοχών. Υποτίθεται θα ανταμείβονται με σκόρπια ρεπό: αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτά δεν θα τα «τρώνε» καταχρηστικά οι εργοδότες, με το φόβητρο της απόλυσης, αυτό το σύστημα οδηγεί στην εξόντωση των εργαζομένων, που θα δουλεύουν 12ωρα για μήνες…
 4. Κατάργηση 5μερης εργασίας, επεκτείνοντας την Κυριακάτικη εργασία σε πολλούς κλάδους.
 5. Απαγόρευση προσέλευσης του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας μετά από προειδοποίηση απόλυσης. Ο εργοδότης γλιτώνει το 50% της αποζημίωσηςκαι παρεμποδίζεται η πάλη των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.
 6. Εκ νέου τσάκισμα μισθών και αποζημιώσεων μέσω κατάργησης της διάκρισης μεταξύ του εργατοτεχνίτη και του υπαλλήλου.
 7. 7. Σταθεροποίηση της τηλε-εργασίας, με ακραία ελαστικούς όρους, υπερεξουσίες των εργοδοτών και προώθηση της ατομικοποίησης των εργαζομένων.

Αντίστοιχη είναι η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων:

1.Υποχρεωτική για οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, καθίσταται η απογραφή στο Γενικό Μητρώο. Πρόκειται για φακέλωμα όσων συνδικαλίζονται. Όλα τα στοιχεία τους θα δίνονται σε εργοδότες και στο Υπουργείο, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή ιδιωνύμου και δήλωσης κοινωνικών φρονημάτων.

2.Η απεργία κινδυνεύει να ποινικοποιηθεί πλήρως και η περιφρούρηση απέναντι σε απεργοσπάστες διώκεται ποινικά.

3.Πρέπει να οριστεί «προσωπικό ασφαλείας» στο 40% των εργαζομένων, που θα εργάζονται υποχρεωτικά στη διάρκεια της «απεργίας».

 1. Οι εργαζόμενοι πλέον δεν θα μπορούν να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά στονΟργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ),όπου η προσφυγή είναι κοστοβόρα και η εκδίκαση της παίρνει μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός του ότι ο ΟΜΕΔ είναι ακόμα πιο ασφυκτικά ελεγχόμενος από εργοδότες και κυβέρνησης.
 2. Κάθε εργαζόμενος θα έχει κάρτα εργασίας, συνδεδεμένη με το πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που θα δείχνει το ακριβές ωράριο του. Αυτό συνεπάγεται πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσω της δυνατότητας του εργοδότη να τροποποιεί νόμιμα το ωράριο κατά βούληση και… online!

Διαλύουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα… ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Το νομοσχέδιο καταργεί κάθε έννοια εργασιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος. Έρχεται να επικυρώσει και νομιμοποιήσει όλες τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Να ενισχύσει τα κέρδη τους, που βγάζουν παρασιτικά, χωρίς ναεπενδύουν αλλά τσακίζοντας κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα.Επιβάλουν την παρέμβαση κράτους-κυβερνήσεων στην εσωτερική ζωή των σωματείων, όπως στη χούντα και στο μετεμφυλιακό κράτος.

Απέναντι σε αυτή τη λυσσαλέα επίθεση, οι φοιτητές και νέοι πρέπει να στρατευθούμε με τους εργαζόμενους. Επειδή ήδη αντιμετωπίζουμε αυτή την εργασιακή πραγματικότητα και μας ετοιμάζουν ένα ακόμα πιο «μαύρο» μέλλον! Επειδή οι εργαζόμενοι είναι οι κύριοι σύμμαχοί μας, για την ανατροπή των αντεργατικών-αντιεκπαιδευτικών νόμων, για να κατευθυνθούμε μαζί τους προς μια Γενική Πολιτική Απεργίας Διαρκείας, τη δική μας Εξέγερση, για την ανατροπή της κυβέρνησης της φτώχειας και της βίας!

Να ξεπεράσουμε τις αστικοποιημένες δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/παράταξη ΣΥΡΙΖΑ), όπου έχουν γίνει οι καλύτεροι λαγοί της κυβέρνησης στα συνδικάτα. Είναι υποκρισία που παλιοί και νέοι μνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ/ΚΙΝΑΛ) σηκώνουν τη «σημαία» του αγώνα, όταν αυτοί έφεραν τα μνημόνια και έστρωσαν τον δρόμο στην απελευθέρωση του ωραρίου, την απαγόρευση των απεργιών, την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης.

Πρέπει όμως να υπερβούμε και τους γραφειοκράτες, παλιούς και νέους, είτε μέσα στο εργατικό κίνημα (ΠΑΜΕ), είτε στους φοιτητές (ΠΚΣ/ΕΑΑΚ), που οδηγούν σωματεία και συλλόγους σε παρακμή, μεταχειρίζοντάς τα σαν τσιφλίκια τους, χωρίς εσωτερική δημοκρατία και ζωή. Που δεν ξεφεύγουν από «συμβολικές» κινήσεις και δεν χτίζουν ούτε στο ελάχιστο μια πραγματική, αποφασιστική αντίσταση στους εργασιακούς χώρους και τα πανεπιστήμια. Να συγκρουστούμε επίσης, με λογικές που προέρχονται από τον α/α χώρο, χωρίς ούτε μισή αναφορά στην εργατική τάξη και στα χτυπήματα που δέχεται, προωθώντας το αδιέξοδο και το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα της «ατομικής» έκφρασης (έξω κόμματα/παρατάξεις κ.λπ.).

Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και πρωτοβουλίες να χτίσουμε έναν αγώνα ενάντια στην φτώχεια, την εκμετάλλευση, την καταστολή. Να υπερασπιστούμε και να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας, απέναντι στα συμφέροντα των πλουσίων και ελίτ. Οι μικροί αλλά επίμονοι και σημαντικοί αγώνες των υγειονομικών, των ντελιβεράδων, των ναυτεργατών κ.ά. που εκτυλίσσονται σήμερα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο, μας δείχνουν τον δρόμο για ένα μέλλον και μια ζωή με αξιοπρέπεια!

 • ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
 • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
 • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-EΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ-ΧΡΕΟΣ
 • ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ.α

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspo…

https://www.okde.gr/archives/13649

Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς – Όλοι/ες στις απεργιακές συγκεντρώσεις Πέμπτη 6/5

ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

 • ΚΑΤΩ το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, η πολιτική της φτώχειας και της βίας
 • ΟΧΙ στον εμπαιγμό της «Ατομικής Ευθύνης» – Πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ

Συγκέντρωση – Διαδήλωση: Πέμπτη 6/5, 10:30 πμ, πλατεία Κλαυθμώνος

Ο ελληνικός καπιταλισμός, μετά από 11 χρόνια μνημονίων και έχοντας μετατραπεί σε αποικία χρέους, βρίσκεται σήμερα παράλυτος απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση, με μία ύφεση-μαμούθ που ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση 30 χρόνων, με δημόσιο χρέος ρεκόρ (210% του ΑΕΠ) και τις τράπεζες σε κατάσταση ακήρυχτης χρεοκοπίας. Οι βασικοί κλάδοι και οι επενδύσεις έχουν καταρρακωθεί, ενώ η «αποσωλήνωση» της οικονομίας από τα «μέτρα στήριξης» απειλεί άμεσα με τσουνάμι λουκέτων και θηριώδη ποσοστά ανεργίας.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι εγκληματική. Η επιβολή ενός από τα μακρύτερα και σκληρότερα λόκνταουν απέτυχε παταγωδώς. Με τις συνεχείς παλινωδίες και ανοιγοκλεισίματα της αγοράς, έχει οδηγήσει ολόκληρους κλάδους στην καταστροφή. Με την εξοργιστική προπαγάνδα των αργυρώνητων δημοσιογράφων της λίστας Πέτσα, και το αντιδραστικό ιδεολόγημα της «Ατομικής Ευθύνης», ενοχοποιούν τους πάντες εκτός από τους «ά(χ)ριστους» εαυτούς τους. Και όπου δεν πείθει ο λόγος τους, εξαπολύουν τις δολοφονικές συμμορίες των πραιτωριανών του Χρυσοχοΐδη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με τον τυχοδιωκτισμό της, τον αντιδραστικό ανταγωνισμό με τον τουρκικό καπιταλισμό και την τυφλή πρόσδεση σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, βάζει τον λαό σε τεράστιους κινδύνους.

Κάτω η αντεργατική πολιτική της ΝΔ – Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα

Αντί οποιασδήποτε ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και οργάνωσης των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε ΜΜΜ και εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. Σαν να μην έφταναν αυτά, προχωρά σε κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια και στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων με το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, το οποίο μετατρέπει σε νόμο οποιαδήποτε παράνομη και αντεργατική μέχρι τώρα πρακτική των εργοδοτών. Ένα «νομοσχέδιο των σκλάβων» που μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω, αφού προβλέπει:

– Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

– Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης.

 Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

– Απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-«ελεύθερων διαπραγματεύσεων», που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει τους μέχρι τώρα παράνομους ορούς εργασίας που θέλει.

– Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.

– Ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο.

– Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα έχει ως επίπτωση το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλλον τη μείωση των μισθών.

– Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig-economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους συνεργάτη και όχι εργαζόμενου, δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου.

Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας

Είναι επείγον να αντισταθούμε μαζικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εντείνουμε με τους αγώνες μας τη φθορά της. Σχεδόν 2 χρόνια στην εξουσία, αποδεικνύεται όλο και πιο καταστροφική. Με την βοήθεια των ιμπεριαλιστών και μιας χούφτας αργυρώνητων δημοσιογράφων εφαρμόζει μία πολιτική βίαιης φτωχοποίησης, ξεθεμελιώνοντας κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Επιβάλει σταδιακά και μεθοδικά μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, με τα ασύστολα ψέματα, τη συκοφάντηση των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όσων αγωνίζονται και βέβαια την καταστολή από τις δολοφονικές συμμορίες της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ κ.α.), τις οποίες συνεχώς εξοπλίζει και φασιστικοποιεί.

Η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει άλαλη και ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι αυτές οι πολιτικές της φτώχειας και της καταστολής είναι στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης και των εκπροσώπων της, δηλαδή όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), που θα εφαρμόσει οποιοσδήποτε φιλοδοξεί να διαχειριστεί την κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με αφορμή την πανδημία, έχει σιωπήσει, δίνοντας το ελεύθερο σε κυβέρνηση και εργοδότες να επιτεθούν. Τελευταίο κραυγαλέο δείγμα της κατρακύλας της είναι η μετάθεση της απεργίας της πρωτομαγιάς από την ηγεσία της ΓΣΕΕ στην ημέρα αργίας που ορίζει ο νόμος -δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση-, με αναφορά μόλις λίγων σειρών στο αντεργατικό έκτρωμα. Επαίσχυντη είναι και η στάση του ΚΚΕ, το οποίο παρά τις υπεραριστερές κορώνες, καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και των χουντοαπαγορεύσεων έχει υποταχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην αστική νομιμότητα και περιορίζεται σε κοινοβουλευτικές και συμβολικές «μάχες».

Κινητοποιήσεις έχουν πυκνώσει και ξεσπάσει: γειτονιές, φοιτητές και νεολαία, κομμάτια εργαζόμενων, ενάντια στην καταστολή. Δείχνουν την αγωνία για ένα μαύρο μέλλον, ότι θυμός και οργή συσσωρεύονται – και έναν δρόμο να παλέψουμε, χτίζοντας κέντρα αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο, γειτονιά, σχολείο, σχολή. Διέξοδος είναι η δική μας αυτοοργάνωση, με συνελεύσεις, επιτροπές, μαχητικές διαδηλώσεις, ανάπτυξη όλων των αγώνων μας. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας, να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

Σε όλο τον κόσμο μαίνεται η καπιταλιστική κρίση, σπέρνοντας ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, βάναυση καταστολή, πολιτική παρακμή και σήψη, ανταγωνισμούς, εξοπλισμούς, κίνδυνο νέων πολεμικών σφαγείων… Η πανδημία έδειξε πόσο γυμνές και αδίστακτες είναι οι αστικές δυνάμεις, αφήνοντας τη δημόσια υγεία να καταρρέει, ενώ μοιράζουν αφειδώς κρατικό χρήμα σε κεφάλαιο, τραπεζίτες και ελίτ, κερδοσκόπους των χρηματιστηρίων και «αγορών». Απέναντί τους ορθώνονται εκατομμύρια κόσμου, με μπροστάρη τη νεολαία, σε κοινωνικές εκρήξεις σε ΗΠΑ, Χιλή, Γαλλία, Ινδία κ.ά. Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τους μάρτυρες του Σικάγο 1886, της Θεσσαλονίκης 1936, της Καισαριανής 1944… είναι μέσα σ’ αυτούς τους αγώνες που πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα της μοναδικής πραγματικής εναλλακτικής στην καπιταλιστική βαρβαρότητα: Της οικοδόμησης μιας επαναστατικής δύναμης, της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, του ανοίγματος του δρόμου προς τον Σοσιαλισμό.

 • Κάτω το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία και τον Συνδικαλισμό.
 • Υπερασπίζουμε τις ελευθερίες μας. Έξω ΜΑΤ – ΔΡΑΣΗ από τις γειτονιές και σχολές μας.
 • Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας. Λεφτά για Υγεία, Παιδεία Κοινωνικές Ανάγκες – ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή.
 • Διαγραφή του Χρέους – Φορολόγηση κεφαλαίου και πλουσίων – Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο. Έξω από Ευρώ και ΕΕ, που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και εξαθλίωση. Με ένα ταξικό Πρόγραμμα Σωτηρίας, για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

https://www.okde.gr/archives/13664

Απεργιακή συγκέντρωση

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

https://bookworker.wordpress.com/2021/04/23/a…

Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης

https://sekonline.gr/

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.-Καταστήματα Public

https://www.facebook.com/pg/Σωματείο-Εργαζομέ…

Πορεία 6 Μαϊου – Προπύλαια – 11:00 – Να περάσουμε από τη διεκδίκηση στην επαναστατική προοπτική

ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Το καθεστώς ελέγχου και απαγορεύσεων και η μόνιμη συνθήκη εξαίρεσης που εγκαθίδρυσε το ελληνικό κράτος, με πρόσχημα τη διαχείριση της παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον ώστε να επιχειρήσει να αναδιαρθρώσει το εργασιακό τοπίο, επαναδιατυπώνοντας τις εργασιακές σχέσεις ακόμα περισσότερο υπέρ των αφεντικών.

Έτσι, στο καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης των από τα κάτω τον τελευταίο χρόνο, με την εντατικοποίηση, την τηλεργασία, την ανεργία ή τη μαύρη εργασία, έρχονται να προστεθούν μια σειρά διατάξεων με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την επίσημη πλέον κατάργηση του 8ώρου, τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε ακόμα περισσότερους κλάδους και την τοποθέτηση φραγμών στην κύρυξη απεργιών στους εργασιακούς χώρους.

Στόχος τους να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο απέναντι στην κοινωνική βάση, να εξαλείψουν κάθε ψήγμα εργατικής κατάκτησης του παρελθόντος και να βάλουν ταφόπλακα σε κάθε εργατική διεκδίκηση.

ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Το μήνυμα της εξέγερσης του Σικάγο του 1886, της Θεσσαλονίκης του 1936 και κάθε εξέγερσης ενάντια στους δυνάστες των ζωών μας, είναι ότι τίποτα δε μας χαρίστηκε και τίποτα δεν είναι αρκετό. Αντιθέτως, όταν οι άνθρωποι αποφασίσουν να σπάσουν το καθεστώς συναίνεσης και να κάνουν το πέρασμα από τη διαμαρτυρία στην εξέγερση, τότε τα πάντα είναι δυνατά. Γιατί η εργασιακή τους «ειρήνη» είναι ένας διαρκής πόλεμος απέναντι στην τάξη μας. Γιατί η μισθωτή εργασία είναι ένας εκβιασμός του καπιταλιστικού και εκμεταλλευτικού συστήματος. Καμιά εμπιστοσύνη ή ελπίδα για αλλαγή δε μπορεί να υπάρξει στην συνδικαλιστική – κομματική χειραγώγηση. Ότι έχουμε είμαστε εμείς, το ταξικό μας μίσος, η αλληλεγγύη και οι αυτοοργανωμένοι αγώνες. Το μέλλον δεν ανήκει στον κόσμο της δουλειάς αλλά σε αυτούς και αυτές που θα εξεγερθούν για την κατάργησή της.

ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

…για την κοινωνική επανάσταση, μέχρι την απελευθέρωση και την αναρχία.

ΠΟΡΕΙΑ 6 ΜΑΙΟΥ – ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ – 11:00

Αναρχικές συλλογικότητες, στέκια, συντρόφισσες-οι


Η ΕΣΕ Αθήνας καλεί την Πέμπτη 6/5 στις 11π.μ. στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στα προπύλαια..

Απόσυρση του αντεργατικού-αντισυνδικαλιστικού νομοσχεδίου Βρούτση.

Όχι στην «πληρωμή» της υπερωρίας σε ρεπό ή άδειες

Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Καμία επιχειρηματική δράση σε υγεία και φάρμακο

Αποκλειστικά δημόσια υγεία για όλο το λαό

Μαζικές προσλήψεις σε υγεία- παιδεία

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας

[email protected]

https://ese.espiv.net/2021/04/29/i-ese-athina…

Ως Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού καλούμε σε απεργία και διαδήλωση, την Πέμπτη 6 Μάη 2021, στις 11:00, στα Προπύλαια.

– ούτε εργάτριες, ούτε πελάτες, τη μέρα της απεργίας –

http://somateioserbitoronmageiron.blogspot.co…

 Πέμπτη 6 Μάη ΑΠΕΡΓΙΑ

Τιμούμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ που ποτέ δεν θα χάσει τη νοηματοδότησή της ως Ημέρα αγώνα των εργαζομένων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, για τις κατακτήσεις που πρέπει να περιφρουρήσουμε, για έναν ολόκληρο κόσμο που δικαιούμαστε και πρέπει να τον διεκδικήσουμε.

Τα αφεντικά και οι κυβερνώντες με λύσσα επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα, για να υποτιμήσουν την εργασία και τη ζωή μας και για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Πάντα γι’ αυτούς η κρίση είναι μια χρυσή ευκαιρία να δυναμώσουν σε πλούτο και εξουσία. Πάντα τα βάρη της κρίσης καλούνται να τα πληρώσουν τα εργατικά στρώματα.

Δεκαπέντε μήνες τώρα με την έναρξη της πανδημίας έχουν κουρελιαστεί τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για «ενότητα όλης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», «για ομοψυχία ώστε να νικήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο», «για συστράτευση όλων ώστε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες».Στην πράξη σε όλα τα μέτωπα και στο υγειονομικό και στο οικονομικό, τα θύματα είναι και πάλι της δικής μας πλευράς, της πλευράς των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των αδύναμων.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο υγειονομικής προστασίας δεν έχει παρθεί εκεί που θερίζει ο ιός, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η περίοδος της πανδημίας επιλέχθηκε, ως η καλύτερη συγκυρία, από την κυβέρνηση και τους εργοδότες για να περάσουν αντεργατικές ρυθμίσεις με μακροπρόθεσμη στόχευση (παραπέρα ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθήλωση μισθών, τηλεργασία, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κοκ). Παράλληλα ψηφίζουν με καταιγιστικό ρυθμό μια σειρά νόμους σε βάρος της κοινωνίας, όπως οι νόμοι για τις διαδηλώσεις, για τα Πανεπιστήμια, για τους δημόσιους χώρους και άλλοι.

Επιστέγασμα αυτών των επιλογών είναι το επικείμενο νομοσχέδιο Βρούτση – Χατζηδάκη, το οποίο σε λίγες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Οι αφιονισμένοι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ, πατώντας στο αντεργατικό οικοδόμημα που έχτισαν όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ετοιμάζονται να τσακίσουν ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων όπως το 8ωρο, τη δυνατότητα επαναπρόσληψης μέσω της δικαστικής δικαίωσης και να υπονομεύσουν / περιορίσουν ασφυκτικά τη δράση των σωματείων.

Στις αντιδράσεις της κοινωνίας για την αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και για τα αντικοινωνικά μέτρα απαντούν με καταστολή, με πρόστιμα, με ΜΑΤ και ξυλοδαρμούς πολιτών, με τις αθλιότητες που ξερνάνε τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης (ΜΜΕ).

Έχουμε εκατό χιλιάδες λόγους να ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΜΕ στις 6 Μάη, όχι για να τιμήσουμε ένα πουκάμισο αδειανό όπως θέλουν να καταντήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά οι κυβερνώντες, τα αφεντικά και οι ξεπουλημένοι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ, στρειμώχνοντας την δίπλα στις αργίες του Πάσχα, αλλά για να προβάλλουμε τα αιτήματα του εργατικού κινήματος σε Υγεία – Παιδεία – Εργασία – Ελευθερία.

Η ΓΣΕΕ εδώ και πολλά χρόνια είναι ο σφουγγοκωλάριος των καπιταλιστών και της κρατικής εξουσίας. Οι εργαζόμενοι της έχουν γυρίσει την πλάτη. Δεκαπέντε μήνες τώρα οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ είναι εξαφανισμένοι και πλήρως αποστασιοποιημένοι από τα εργατικά προβλήματα. Για το επικείμενο νομοσχέδιο Χατζηδάκη σφυρίζουν αδιάφορα… «Ας έρθει πρώτα το νομοσχέδιο, να το διαβάσουμε, να δούμε τι λέει και μετά θα τοποθετηθούμε». Ο κόσμος έχει βουϊξει και η ΓΣΕΕ δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα που ετοιμάζεται… δεν ξέρει αν υπάρχει νομοσχέδιο ή όχι!!!

Όλες/οι στην ΑΠΕΡΓΙΑ που έχουν κηρύξει για τις 6 Μάη ομοσπονδίες, σωματεία, εργατικά κέντρα και η ΑΔΕΔΥ.

Κανένας στη δουλειά στις 6 Μάη… συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ… κατεβαίνουμε στη διαδήλωση.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ τις αντεργατικές ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας

ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ και η τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους και την κοινωνία

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ενάντια σε νόμους και αφεντικά

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11 π.μ. στα Προπύλαια

………………………………………………………………………………………………….

Κλαδικά και Επιχειρησιακά Εργατικά Σωματεία:

Σύλλογος Υπαλλήλων – Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.- Καταστήματα Public

Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο

Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)

Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδας

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΤΕΕ συμμετέχει στην Απεργία στις 6 Μάη και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια

1Η ΜΑΗ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ-Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ: ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη. Τη λήθη που θέλει να επιβάλλει το κράτος και το κεφάλαιο για να μας πείσει ότι η κατάσταση αδικίας και εκμετάλλευσης ήταν πάντα η ίδια, κανείς ποτέ δεν την αμφισβήτησε και άρα κανείς δεν πρόκειται ποτέ να την αλλάξει.

Ο μακρόχρονος αγώνας των εργατ(ρι)ών του Σικάγο για την κατοχύρωση του 8ώρου (και άλλων κατακτήσεων για τη βελτίωση των όρων εκμετάλλευσης), και η ιδιαίτερη συμβολή των αναρχικών, ο οποίος κορυφώθηκε με τα γεγονότα της πρωτομαγιάς του 1886 και τη καταδίκη σε θάνατο 7 αναρχικών, θα θυμίζει πάντοτε πως ένα αποφασισμένο εργατικό κίνημα, με επαναστατική συνείδηση, θα είναι πάντοτε σε θέση να διεκδικεί και να κατοχυρώνει κατακτήσεις που βελτιώνουν τους όρους ζωής των εκμεταλλευόμενων. Όρους που μας τοποθετούν σε καλύτερη θέση για την επαναστατική ανατροπή κράτους και καπιταλισμού και για την κατάργηση της μάστιγας της μισθωτής σκλαβιάς. Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τις/τους καταπιεσμένες/ους και εκμεταλλευόμενες/ους σε μια συνθήκη συνεχούς και ολομέτωπης επίθεσης κράτους και κεφαλαίου υπό πρωτόγνωρες συνθήκες ελέγχου και καταστολής (με πρόσχημα την πανδημία) και αυτό της προσδίδει μια ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι μόνο το πεδίο της εργασίας αλλά κάθε πτυχή της δημόσιας σφαίρας.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει μονοπωλήσει τον δημόσιο διάλογο και το πεδίο άσκησης κρατικής πολιτικής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ έχει ουσιαστικά «παγώσει» οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα όπως την γνωρίζαμε. Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που έχουμε κλείσει περισσότερο από ένα χρόνο «έκτακτων» συνθηκών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και το κράτος συνεχίζει να τις εκμεταλλεύεται όσο περισσότερο μπορεί για να προωθήσει την αντικοινωνική του ατζέντα. Αυτό δεν αποτελεί ελληνικό «προνόμιο» ή πρωτοτυπία. Εν μέσω λοκντάουν και αναρίθμητων περιορισμών, τα ευρωπαϊκά κράτη νομοθετούν αντικοινωνικά μέτρα, που ήρθαν για να μείνουν, εγκαθιδρύοντας ένα μόνιμο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Η πανδημία λειτουργεί προσχηματικά για μια αναδιάρθρωση στον πυρήνα του κράτους, η οποία κινείται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτισμού και στοχεύει στη μόνιμη περιστολή ελευθεριών, τον έλεγχο και την επιτήρηση. Η σύλληψη και εγκαθίδρυση του μονίμου καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης συνεπάγεται την αυτόματη καταστολή οποιασδήποτε μορφής αντίστασης. Οι νέες κατασταλτικές μέθοδοι είναι εγγεγραμμένες στην νέα λογική διακυβέρνησης όπως εκφράζονται από αυτά τα μέτρα και τους νόμους που τα κανονικοποιούν. Τον Απρίλη του 2020, η Ουγγαρία ψήφισε τον νέο κορονονόμο, ο οποίος επιτρέπει στον φασίστα Ορμπάν να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα και νομιμοποιεί αυτό το καθεστώς επ’ αόριστο. Ο νόμος προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους/ες διαδίδουν πληροφορίες οι οποίες δυσχεραίνουν την διαχείριση της πανδημίας από το κράτος. Στα μέσα του πρώτου κύματος της πανδημίας, η Πολωνική κυβέρνηση ψήφισε το νομοσχέδιο ενάντια στις αμβλώσεις. Ο νέος «επιδημικός νόμος» (epidemilov) στη Δανία, ο οποίος ψηφίστηκε επίσης την άνοιξη του 2020, δίνει αυξημένες εξουσίες στην κυβέρνηση να λαμβάνει περιοριστικά μέτρα βιοπολιτικής φύσης (απαγόρευση συναθροίσεων, λοκντάουν, απαγόρευση κυκλοφορίας) για την διαχείριση της πανδημίας. Μια από τις σοβαρές κριτικές που δέχτηκε ο νόμος αυτός αναφέρεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να εξαναγκάσει επιχειρήσεις και οργανισμούς να κοινοποιούν στο κράτος πληροφορίες και δεδομένα για τους/τις υπαλλήλους τους, όσον αφορά την κίνηση τους στην πόλη ή την κατάσταση της υγείας τους, προωθώντας ξεκάθαρα μια κουλτούρα εποπτείας. Στην Γαλλία, η κυβέρνηση προσπάθησε να ψηφίσει ένα νόμο ο οποίος ποινικοποιεί την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση ένστολων και «εκθέτει σε κίνδυνο την φυσική και ψυχολογική τους ακεραιότητα». Στην Σουηδία, ενώ χιλιάδες έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω της πανδημίας, το κράτος άδραξε την ευκαιρία να καταργήσει τον νόμο για την προστασία της απασχόλησης (τον λεγόμενο LAS), έναν από τον πυλώνα του σουηδικού μοντέλου από την δεκαετία του 1930. Η νέα μεταρρύθμιση επιτρέπει στα αφεντικά να απολύουν σχεδόν χωρία καμία αιτιολόγηση. Για παράδειγμα, όσοι/ες «δεν είναι συνεργάσιμοι/ες», «καθυστερούν να πηγαίνουν στην δουλειά τους», «έχουν προβλήματα με την χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών», είναι υποψήφιοι προς απόλυση. Επιπλέον, ψηφίζεται ο νέος «επιδημικός νόμος» τον Γενάρη του 2021, ο οποίος δίνει στο σουηδικό κράτος ένα σύνολο εργαλείων για την εποπτεία και τον έλεγχο του πληθυσμού, αποφασίζοντας λοκντάουν, κλείσιμο δημόσιων χώρων, και περιορισμό μετακινήσεων. Κανένας από αυτούς τους νόμους δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, είναι ιδιαίτερα περιορισμένη η δυνατότητα διαμαρτυρίας εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία.

Στον ελλαδικό χώρο παρατηρούμε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο. Έχοντας ποινικοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την πολιτική διαμαρτυρία και επιβάλλοντας ένα καθεστώς ολοένα και περισσότερο στρατιωτικοποιημένο, το κράτος προχωράει στη νομοθέτηση μέτρων που υπό άλλες συνθήκες θα δυσκολευόταν πολύ περισσότερο να επιβάλλει. Ο νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, η αντι-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο νόμος για την εντατικοποίηση της λεηλασίας της φύσης, η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα για να διευκολυνθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ψηφίστηκαν μέσα στην περίοδο της καραντίνας για να ωφεληθεί το κράτος και το κεφάλαιο από το μούδιασμα του κόσμου και τις δυσκολίες στην ανάπτυξη αντιστάσεων.

Έχει φανεί πλέον ξεκάθαρα, μετά από ένα χρόνο κρατικής διαχείρισης πως η κρατική προτεραιότητα δεν είναι η υγεία και η ανθρώπινη ζωή αλλά τα συμφέροντα των αφεντικών και η καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων είτε με τη βία είτε μέσω στυγνής παραπληροφόρησης. Πανάκριβα συμβόλαια για ενοικιάσεις ιδιωτικών ΜΕΘ, ρουσφετολογικές απευθείας αναθέσεις προμηθειών υγειονομικού υλικού, επίμονη άρνηση προσλήψεων μόνιμων θέσεων εργασίας στο ΕΣΥ και αντ’ αυτού αθρόες προσλήψεις μπάτσων και αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών, απροκάλυπτη χρηματοδότηση φίλα προσκείμενων ΜΜΕ (λίστα Πέτσα), διώξεις συνδικαλιστών υγειονομικών, αισχροκέρδεια στη διενέργεια των τεστ κορονοϊού, διαρκή περιστατικά ρουσφετολογικών εμβολιασμών, εκτός σειράς, στελεχών της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται για την αποσυμφόρηση των φυλακών, των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, για τη βελτίωση της κατάστασης στα ΜΜΜ. Η απόλυτη υποκρισία των δηλώσεων για «ανυποχώρητη δέσμευση» για τη «δημόσια υγεία» και την «ανθρώπινη ζωή» καταδεικνύεται με την απόφαση για επιστροφή στην «κανονικότητα» εν όψει έναρξης της τουριστικής σεζόν. Με την στατιστική των κρουσμάτων στα χειρότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση αναιρεί την προηγούμενη επίκληση στην επιστημονική αυθεντία διαρρέοντας την άμεση άρση του λοκντάουν, σε πλήρη αναντιστοιχία με την επιχειρηματολογία για την εφαρμογή του. Γίνεται ξεκάθαρο πως η διαχείριση της πανδημίας είναι ένα ακόμα πεδίο άσκησης ταξικής πολιτικής που καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την δολοφονική και αντικοινωνική φύση της βιοπολιτικής του κράτους.

Από την αρχή της πανδημίας το κράτος επέλεξε απλώς να επεκτείνει αυτό που κάνει πάντα, επιτήρηση, τρομοκρατία, καταστολή. Οι μπάτσοι καλούνται να ρυθμίσουν κάθε πτυχή όχι μόνο της δημόσιας αλλά πλέον και της ιδιωτικής ζωής στριμώχνοντας τις ανάγκες μας σε έξι κωδικούς που περιστρέφονται γύρω από την δουλειά, την κατανάλωση και την επιβίωση. Ο δημόσιος χώρος ποινικοποιήθηκε, η νεολαία που δεν προτιμάει την εμπορευματική διασκέδαση ξυλοκοπήθηκε και κυνηγήθηκε σε πάρκα και πλατείες. Χώροι αντίστασης και ανάπτυξης κινημάτων όπως οι καταλήψεις και το πανεπιστημιακό άσυλο χτυπιούνται και «αλώνονται» από την αστυνομία. Η κινηματική δράση ποινικοποιείται σε βαθμό που αναρχικές συλλογικότητες βαφτίζονται «εγκληματικές οργανώσεις» για δράσεις όπως τρικάκια και μπογιές σε πολιτικά γραφεία. Σύντροφοι/ισσες συλλαμβάνονται ή προσάγονται για αφισοκολλήσεις και μοιράσματα κειμένων ενώ άλλοι/ες απαγάγονται και βασανίζονται σε αστυνομικά τμήματα.

Στον εργασιακό τομέα, όλες οι πρωτοβουλίες του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν πλήξει, τους εργαζόμενους. Από την πρώτη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν να προσπαθούν να επιβιώσουν με 534 ευρώ το μήνα, πάρα πολλοί να αποκλείονται ακόμα και από αυτό το επίδομα, αδήλωτοι εργαζόμενοι να ζουν σε καθεστώς οικονομικής τρομοκρατίας του προστίμου προκειμένου να πάνε στη δουλειά, εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής να εξαναγκάζονται να δουλέψουν τσάμπα για τα αφεντικά τους ενώ η εισβολή των αφεντικών στα σπίτια των εργαζομένων με την επέκταση και την καθιέρωση της τηλεργασίας είναι μια νέα ζοφερή πραγματικότητα.

Ο νέος νόμος για την εργασιακή εκμετάλλευση βρίσκεται στα σκαριά και έρχεται για ακόμη μια φορά να βάλει χέρι σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων αγγίζοντας το ίδιο το 8ωρο και προωθώντας και πάλι την απορρύθμιση των σχέσεων εργασίας με ατομικές συμβάσεις έναντι των συλλογικών, προς όφελος πάντα των αφεντικών, ενώ γίνεται άρση της Κυριακάτικης αργίας σε επτά ακόμη κλάδους. Σε σχέση με το ωράριο, δίνεται η «δυνατότητα» στους εργαζόμενους να δουλεύουν δέκα ώρες αντί για οχτώ, δίχως καν να αμείβονται με υπερωριακή απασχόληση αλλά με ρεπό και άδειες. Η δεξιά διαχείριση αντιστρέφει την πραγματικότητα ισχυριζόμενη πως κατοχυρώνει το 8ωρο ενώ κάνει το ακριβώς αντίθετο. Οι αναρχικοί του Σικάγο είχαν ρίξει κάποτε το αίτημα «οκτώ για δέκα» προωθώντας το αίτημα για 8ωρη εργασία αλλά με τις αμοιβές της 10ωρης που ίσχυε τότε. Εδώ βλέπουμε ακριβώς την αντιστροφή αυτού του αιτήματος αφού το κράτος θέλει να περάσει την 10ωρη εργασία με αμοιβές 8ωρου. Οι προφάσεις για την «εθελοντικότητα» του μέτρου δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Ποιος εργαζόμενος μπορεί να διαπραγματευτεί ελεύθερα την αμοιβή του και την κατανομή των ωρών εργασίας του όταν αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας; Έχουμε δει εργαζόμενους να εξαναγκάζονται να επιστρέψουν τα δώρα των αργιών στους λογαριασμούς των αφεντικών τους, θα διστάσουν τα αφεντικά να εξαναγκάσουν τέτοιες «εθελοντικές» συμφωνίες για 10ωρη εργασία; Οι επιδιώξεις της δεξιάς διαχείρισης είναι η εκπλήρωση των ονείρων κάθε αφεντικού: εργαζόμενοι-εργαλεία και όχι άνθρωποι, να τους χρησιμοποιούν όσο και όποτε τους χρειάζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάτεργού τους.

Αλλά το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο χτυπάει και το συνδικαλισμό με διάφορους τρόπους: Επιχειρεί το φακέλωμα των οργανωμένων σε σωματεία εργαζομένων (με τη δημιουργία ψηφιακού μητρώου), ποινικοποιεί τον έλεγχο του εργασιακού χώρου από τους απεργούς (απεργιακοί αποκλεισμοί και περιφρουρήσεις) και προστατεύει τους απεργοσπάστες, αυστηροποιεί σε βαθμό απαγόρευσης τους όρους για κήρυξη νόμιμης απεργίας και βάζει χέρι στο πως οι εργαζόμενοι ψηφίζουν στις διαδικασίες τους για την κήρυξη απεργίας. Για το τελευταίο, προβλέπονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πατώντας και πάλι πάνω στην επέκταση των καθεστώτων τηλε-εκπαίδευσης, τηλε-εργασίας και γενικά οποιασδήποτε τηλε-διαδικασίας απομακρύνει τους εργαζόμενους μεταξύ τους, μειώνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, τις ζυμώσεις τους, τις γειώσεις με τους χώρους ζωής και εργασίας τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όλα τα «έκτακτα» και κατ’ εξαίρεση μέτρα έρχονται για να μείνουν και να επεκταθούν και δε θα πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους κρατικούς διαχειριστές και τις προφάσεις που χρησιμοποιούν κάθε φορά για να κάμψουν τις αντιδράσεις. Είναι αδίστακτοι, θα κάνουν τα πάντα για να προωθήσουν τα εξουσιαστικά τους προνόμια και τα κέρδη των αφεντικών συμμάχων τους.

Όσο υπάρχει κράτος και κεφάλαιο, καμία εργατική κατάκτηση και καμία ελευθερία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Η εξουσία θα προσπαθεί συνεχώς να βαθύνει την κυριαρχία και εκμετάλλευση των από τα κάτω και εναπόκειται μόνο στους ακηδεμόνευτους αγώνες μας η επιτυχής αντίσταση και αντεπίθεση. Μακριά από και κόντρα στις κρατικά ελεγχόμενες και αμειβόμενες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Μέσα στο ζόφο που το κράτος διαμορφώνει ξεπετάγονται ακτίδες ελπίδας. Τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης αποτελούν τέτοιες λαμπρές στιγμές. Στιγμές που η οργή των καταπιεσμένων ξεσπάει, το μονοπώλιο της κρατικής βίας αμφισβητείται και ένα μικρό μέρος της βίας που υφιστάμεθα καθημερινά επιστρέφει πίσω στους βασανιστές. Αλλά όπως και η εξέγερση του Σικάγο, έτσι και οποιαδήποτε εξέγερση δεν ξεπηδάει από το πουθενά ούτε είναι απαραίτητα προωθητική. Οι καθημερινές μας αντιστάσεις στην κυριαρχία, οι εναντιώσεις σε κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης, εργασιακής, φυλετικής, έμφυλης είναι απαραίτητες. Η ανάπτυξη δικτύων αλληλο-υποστήριξης των καταπιεζόμενων, η απελευθέρωση χώρων από το κράτος, η αποδόμηση της εθνικής συνείδησης και η ανάπτυξη της κοινής συνείδησης και συνειδητοποίησης των κοινών συμφερόντων των από τα κάτω, η συμμετοχή και στήριξη των σωματείων βάσης, η αντιθεσμική και αδιαμεσολάβητη δράση σε κάθε γειτονιά, σε σχολεία, σχολές και κάθε κοινωνικό πεδίο, είναι όλα ψηφίδες στο πολύχρωμο ψηφιδωτό αντιστάσεων και οικοδόμησης σχέσεων που προωθούν την υπόθεση της κοινωνικής επανάστασης. Αυτές οι αντιστάσεις είναι που πρέπει να διατηρηθούν και να επεκταθούν κόντρα στη δυστοπική κανονικότητα που η εξουσία θέλει να μας επιβάλλει.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

Δεν ξεχνάμε τους δολοφονημένους του Σικάγο και κανέναν δολοφονημένο/-η σύντροφο/ισσα

Αντίσταση-Αυτοοργάνωση-Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχει υγεία, χωρίς ελευθερία

Πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών μέχρι την κατάργηση του κράτους και της μισθωτής σκλαβιάς

Πορεία 6 Μαϊου – Προπύλαια 11:00

αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti

https://vogliamotutto.espivblogs.net/2021/04/…

Συγκέντρωση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Συγκέντρωση: Σάββατο 1/5 και Τρίτη 4/5 στις 12.00 Πλατεία Καλογήρων (Μετρό Δάφνης)

ΟΧΙ στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Όλοι στην Απεργία Πέμπτη 6/5 στις 10.30 Πλατεία Κλαυθμώνος

Ενώ η πανδημία έχει χτυπήσει κόκκινο και τα νοσοκομεία είναι υπό διάλυση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει σε μια όλο και πιο εγκληματική διαχείριση. Δεν δίνει ευρώ παραπάνω στη Δημόσια Υγεία, ούτε επιτάσσει άμεσα την Ιδιωτική. Προχωράει σε ένα τυχοδιωκτικό «άνοιγμα», αδιαφορώντας για τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τα χιλιάδες κρούσματα. Τα αργυρώνητα ΜΜΕ, ενοχοποιούν τους πάντες εκτός από την κυβέρνηση των «α(χ)ρίστων». Οι μόνοι με δικαιώματα στη χώρα, είναι οι τουρίστες, για να διασωθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών και τα κρατικά έσοδα. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούν ασταμάτητα την Αστυνομία και συνεχίζεται το ξεπούλημα των πάντων έντονη, στους ημέτερους, με πρόσφατο παράδειγμα την γειτονιά μας τον χώρο του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, τον λόφο Κοπανά και το Θέατρο Βράχων.

Κάνοντας την πανδημία ευκαιρία, η κυβέρνηση το 2020 ψήφισε πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια. Από τα τέλη Οκτώβρη, ο τότε υπουργός Εργασίας Βρούτσης παρουσίασε τα βασικά σημεία ενός ακόμη νομοσχεδίου, που χτυπάει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα: Κατάργηση 8ώρου, ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την κατοχύρωσή του στην Ελλάδα. Απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες. Ατομικές συμβάσεις. Μειώσεις δώρων και επιδομάτων. Σφοδρή επίθεση στο δικαίωμα στο συνδικαλισμό, με φακέλωμα των εργαζομένων, νομική κατοχύρωση της απεργοσπασίας, απαγόρευση ουσιαστικά των απεργιών σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις. Αυτό το νομοσχέδιο γυρίζει τους εργαζόμενους 60 χρόνια πίσω: Δεν πρέπει να περάσει!

Είναι επείγον να αντισταθούμε μαζικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το «ακορντεόν» των λόκνταουν έχει εξαρθρώσει την οικονομία. Η κρίση, τα λουκέτα, η ανεργία και μια νέα χρεωκοπία φουντώνουν καθημερινά, επαναφέροντας τον εφιάλτη των Μνημονίων.Με το νέο Ν/Σ Χατζηδάκη θέλουν να νομιμοποιήσουν το ακαταλόγιστο για την εργοδοσία, να κάμψουν οποιαδήποτε δυνατότητα αντίστασης των εργαζομένων, αφήνοντας τους τελείως ξεκρέμαστους στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας. Νομοθετούν την νέα κανονικότητα, όπου ο εργαζόμενος- φτωχός καλείται να επιβιώσει ολομόναχος απέναντι στα τέρατα της εργοδοσίας.

Η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας φάνηκε και μέσα από τη λυσσαλέα βία των συμμοριών της ΕΛΑΣ, που τρομοκρατούσαν εργαζόμενους, νέους, λαϊκά στρώματα στις γειτονιές και τις πλατείες. Η τρομοκρατία και η καταστολή είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη. Στο δρόμο της Νέας Σμύρνης, πρέπει να απαντήσουμε.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, πολλές κινητοποιήσεις έχουν πυκνώσει στις γειτονιές, από τους φοιτητές και τη νεολαία, από κομμάτια εργαζόμενων. Μόνη διέξοδος είναι η δική μας οργάνωση, με συνελεύσεις και επιτροπές, μαχητικές διαδηλώσεις, ανάπτυξη όλων των αγώνων μας. Να αντισταθούμε και να μην αφήσουμε να εφαρμοστεί πουθενά το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας. Για να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

 • Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο
 • Να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη
 • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία και τον Συνδικαλισμό
 • Υπερασπίζουμε τις ελευθερίες μας. Έξω ΜΑΤ – ΔΡΑΣΗ από τις γειτονιές
 • Εθνικοποίηση της Ιδιωτικής Υγείας. Λεφτά για Υγεία, Παιδεία Κοινωνικές Ανάγκες – ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΑΦΝΗΣ

[email protected]

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 5 Μάη συγκέντρωση, πλατεία Κοραή, 6μμ Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πλατεία Κοραή, 11πμ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Καμάρα, 10.30πμ

ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Το ξέσπασμα και η εξάπλωση της πανδημίας του covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργεί ως μία τομή στην ιστορία και ως επιταχυντής της συνολικής συστημικής κρίσης αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την πλήρη αντικοινωνική και δολοφονική φύση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος, ο προσανατολισμός του οποίου όχι μόνο δεν είναι να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι ο περιορισμός και η αποστέρηση τους από την πληττόμενη κοινωνική και ταξική βάση, η παρασιτική του ύπαρξη πάνω της, διαπράττοντας ένα ακόμα έγκλημα εναντίον της.

Ενώ περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία σε όλη τη χώρα, επιχειρείται αυτή να αξιοποιηθεί ως εργαλείο αντικοινωνικής επιβολής της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα και με σκληρότερους όρους οι συνολικές αναδιαρθρώσεις που λεηλατούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και έχουν στόχο την διασφάλιση και διεύρυνση των προνομίων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Από την πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας, την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου μέχρι τις δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, την περαιτέρω λεηλασία του φυσικού κόσμου, το ρατσιστικό καθεστώς εξαίρεσης για πρόσφυγες και μετανάστες, την κρατική τρομοκρατία ο παρηκμασμένος κόσμος του κράτους και του καπιταλισμού δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα περισσότερο πέρα από βαρβαρότητα, πολέμους εκμετάλλευση και καταπίεση.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση, μετά το νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων, τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο και τον νέο εκπαιδευτικό νόμο, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση και νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη συνδικαλιστική δράση το οποίο μάλιστα αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση του εργασιακού πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια κατάργησης του εργατικού ωραρίου του 8ώρου κι επιχειρεί να θεσμοθετήσει την (ήδη) απλήρωτη υπερωρία την οποία συμψηφίζει με άδειες και ρεπό. Ταυτόχρονα επιχειρείται η στοχοποίηση και ο περιορισμός των απεργιών και των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Κινήσεις που αποτελούν πάγια αιτήματα της άρχουσας τάξης εδώ και καιρό, με σκοπό να εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και να ξεριζώσουν κάθε μορφή αντίστασης που μπορεί να αναπτυχθεί στους χώρους δουλειάς.

135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, το πρόταγμα της σύνδεσης των μερικών και αιτηματικών αγώνων, όπως αυτός για το οχτάωρο, με τον συνολικό αγώνα για μια χειραφετημένη κοινωνία, για την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και τον ελευθεριακό κοινωνικό μετασχηματισμό με βάση τις αρχές της κοινοκτημοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, παραμένει πάντα επίκαιρο.

Η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων που διεκδίκησαν και πάλεψαν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση μας δείχνει πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις εκλογές, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης. Ό,τι έχουμε να κερδίσουμε εμείς, οι από τα κάτω του κόσμου, θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών και ριζοσπαστικών αγώνων μας. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μία κάστα εξουσιαστών και η παγκόσμια κοινωνική επανάσταση μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Για όλους εμάς τους εργαζόμενους, άνεργους, νεολαίους, ντόπιους και μετανάστες είναι απαραίτητο το ξεπέρασμα κάθε απογοήτευσης και ηττοπάθειας, είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η οργάνωσή μας σε κάθε κοινωνικό χώρο, σε κάθε χώρο εκμετάλλευσης. Η μόνη πραγματική προοπτική για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια ως ίσοι σε μία κοινωνία ίσων είναι να αγωνιστούμε με πίστη στο δίκαιο της ελευθερίας απέναντι στα δεσμά της οργανωμένης εξουσίας κράτους και καπιταλισμού, να οργανώσουμε τον αγώνα από τα κάτω για την ανατροπή τους με βάση τις αξίες του νέου κόσμου για τον οποίο αγωνιζόμαστε, έναν κόσμο της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης.

Ενάντια στους αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους

Ενάντια στην μισθωτή σκλαβιά, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 5 Μάη συγκέντρωση, πλατεία Κοραή, 6μμ

Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πλατεία Κοραή, 11πμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Καμάρα, 10.30πμ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

http://apo.squathost.com/mafrokokkini-protoma…

http://athens.indymedia.org/post/1612311/

Κεντρική αφίσα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6 Μάη στις 10.30 στα Προπύλαια.

#Απεργία_6Μαη #ΑποσυρσηΝομοσχεδιουΧατζηδακη

#Πρωτομαγια2021 #8ωρο #Εργασιακα #Χατζηδακης

https://www.facebook.com/rocinanteGR

Ρουβίκωνας: Διαδήλωση Πρωτομαγιάς 6/5 11:00 Προπύλαια

https://rouvikonas.gr/archives/5004

ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ 8ΩΡΟ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Με το νέο εργατικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή, πρόκειται να νομοθετηθούν τα εξής:

 1. Το αφεντικό μπορεί να απολύει πολύ πιο εύκολα. Και πληρώνοντας μια μικρή αποζημίωση (όταν τελειώσουν τα δικαστήρια που θα του κάνεις) μπορεί και να σε απολύσει ότι ώρα θέλει, όσο παράνομα θέλει.
 2. Ο συνδικαλισμός και τα σωματεία χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους, εκεί που υπάρχουν ή προσπαθούν να δημιουργηθούν. Ο εργαζόμενος θα μετριέται πρόσωπο με πρόσωπο με το αφεντικό του, όπως το ποντίκι με τη γάτα.
 3. Τέρμα οι συλλογικές συμβάσεις, σε όσους ακόμα είχαν, οι απεργίες ποινικοποιούνται. Το ποντίκι θα αντιμετωπίσει τη γάτα και χωρίς δόντια.
 4. Θα μπορείς να δουλεύεις τουλάχιστον 10 ώρες τη μέρα, όποτε θέλει το αφεντικό, έως και 6μήνες συνεχόμενα. Μετά θα σου λέει πότε δε σε χρειάζεται και εσύ θα κάθεσαι. Όποτε θέλει, όποτε του έρθει και σίγουρα όταν «θα πάει να μαζέψει τις δικές του ελιές».

Εδώ και μια δεκαετία, νομοσχέδιο μετά από νομοσχέδιο, κυβέρνηση μετά από κυβέρνηση, οι εργατικές κατακτήσεις τεμαχίζονται. Φτάσανε στην καρδιά πλέον και χτυπάνε στα ίσα την πιο σημαντική και συμβολική εργατική κατάκτηση. Το 8ωρο τη μέρα, το 40ωρο εργασίας την εβδομάδα. Αν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα αρχίσει να ετοιμάζεται το επόμενο. Ώσπου να φτάσουμε σε ένα τελικό νομοσχέδιο που θα δίνει τίτλους ιδιοκτησίας μας στα αφεντικά…

Τέτοια νομοσχέδια σημαίνουν μεταφορά πλούτου και πόρων από τη βάση στην κορυφή, από την πλειοψηφία στους λίγους, από τους εργαζόμενους στα αφεντικά τους.

Έχουν μεγάλους κερδισμένους και μεγάλους χαμένους. Εμείς απευθυνόμαστε στους χαμένους και τους λέμε να κάνουν ένα πράγμα: να φανταστούν την καθημερινότητά τους με αυτό το νομοσχέδιο να έχει περάσει. Πως θα είναι το πρόγραμμά τους, η τσέπη τους, οι δυνάμεις τους, η ζωή τους, η δική τους και των παιδιών τους.

Έξι γενιές σχεδόν πίσω, εργάτες πέθαναν σε μάχες ή σε κρεμάλες ακριβώς για τις 8 ώρες δουλειά την ημέρα και τις 40 ώρες την εβδομάδα. Σήμερα αντί να παλεύουμε για λιγότερες ώρες δουλειάς πάμε πίσω βαθιά στο χρόνο.

Όλα αυτά τα «εργατικά νομοσχέδια» είναι η ραχοκοκαλιά της καθεστωτικής πολιτικής. Είναι εκεί που κράτος και κεφάλαιο έχουν σχέδιο και το εφαρμόζουν. Και ξέρουν την κατάλληλη στιγμή. Όταν ο κόσμος φοβάται κάτι εξωτερικό, όταν έχει πήξει από την κλεισούρα, όταν ψάχνει σαν τρελός δουλειά και εισοδήματα.

Αυτές όμως είναι οι συνθήκες και μέσα σε αυτές πρέπει να απαντήσουμε. Δρόμος, μαζικότητα, επιμονή, τόλμη, ό,τι χρειαστεί να γίνει πρέπει να γίνει.

Το νομοσχέδιο πρέπει να πέσει. Όχι απλά να πάρουν πίσω ένα δυο κραυγαλέες ρυθμίσεις, όπως είναι το κόλπο των κυβερνήσεων για να χρυσώσουν το χάπι. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πρέπει να πέσει ολόκληρο. Ας είναι η διαδήλωση αυτής της Πρωτομαγιάς η αρχή μιας κλιμάκωσης που θα ταρακουνήσει κράτος και κεφάλαιο..

Διαδήλωση Πρωτομαγιάς 2021 – Όλοι στους δρόμους

Πέμπτη 6 Μάη, 11.00πμ Προπύλαια – Αθήνα

Ρουβίκωνας

Κάλεσμα στην πορεία 6 Μάη και σε καμπάνια δράσεων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή πορεία 6/5 Προπύλαια 11:00 και για μια πανελλαδική καμπάνια δράσης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Επισυνάπτουμε κείμενο – πολιτική τοποθέτηση του Μετώπου Αντίστασης σε σχέση με τη συγκυρία, το αντεργατικό νομοσχέδιο και την εργατική Πρωτομαγιά.

Απεργιακή Πορεία Πέμπτη 6 Μάη 11:00 Προπύλαια

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ-ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ-ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ

«Κάλεσμα για μια πανελλαδική καμπάνια δράσης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο»

Η υπόθεση της υπεράσπισης των κατακτήσεων μας, και ειδικότερα αυτών που πληρώθηκαν με αίμα όπως αυτή του 8ώρου, είναι υπόθεση ιστορική. Αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αφορά την υπεράσπιση της μνήμης και όσων έχυσαν το αίμα τους για τον αγώνα, αφορά το τώρα, το σήμερα, εμάς και την ανάγκη να ζήσουμε αξιοπρεπώς και όχι σαν δούλοι, αφορά το αύριο και την ευθύνη να μην κληροδοτήσουμε την ήττα. Αν δεν οργανωθούμε σήμερα, αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την καπιταλιστική λαίλαπα που σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις, που καθορίζει πλέον τους νέους συσχετισμούς επιβολής. Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε την ήττα μας. Θέλουμε να συμβάλουμε στην διαμόρφωση μιας ενωτικής κινηματικής στρατηγικής που θα εναντιωθεί στο επερχόμενο νομοσχέδιο και θα δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις για την όξυνση του κοινωνικού – ταξικού πολέμου. Καλούμε σε μια πανελλαδική καμπάνια δράσης για τον μήνα Μάη ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε ομάδες, καταλήψεις, πολιτικά στέκια, ατομικότητες να συντονίσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες δράσης με βάση το συγκεκριμένο ζήτημα. Από την δική μας πλευρά βάζουμε ως πρώτο σταθμό σε αυτή την καμπάνια την απεργιακή διαδήλωση της 6ης Μαΐου με ένα μαζικό – μαχητικό μπλοκ. Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για την δημιουργία ενός πανελλαδικού συντονισμού την Πέμπτη 6η Μαΐου στις 17.00 στο Λόφο του Στρέφη. Με αφετηρία την συνδιοργάνωση μιας μοτοπορείας στο κέντρο της Αθήνας με προτεινόμενη ημερομηνία το Σάββατο 15 Μαΐου. Καθώς και την συνδιαμόρφωση των επόμενων κινήσεων στα πλαίσια της καμπάνιας.

Επισυνάπτουμε κείμενο – πολιτική τοποθέτηση του Μετώπου Αντίστασης σε σχέση με τη συγκυρία, το αντεργατικό νομοσχέδιο και την εργατική Πρωτομαγιά.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ | Ομάδα Αδράστεια

Βρισκόμαστε ήδη μέσω μιας οικονομικής κρίσης εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που πιστά ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Καλούμαστε να δουλέψουμε παραπάνω για να βάλουμε πλάτη στα αφεντικά, να συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος μας κι εμείς με το ζόρι να επιβιώνουμε με επιδόματα αναστολών, τηλεργασία ή συμπληρώνοντας τη μακρά λίστα των ανέργων. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο θα ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει και να διαιωνίσει ένα βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα προκειμένου η ίδια να μπορέσει να επιβιώσει. Εφαρμόζοντας μέτρα ελέγχου και πειθάρχησης για να μας κλείσει σπίτια μας – κουνώντας μας παράλληλα το δάχτυλο περί ατομικής μας ευθύνης- ενώ , ανοίγει την αγορά εν μέσω της τουριστικής περιόδου αδιαφορώντας για τις υγειονομικές επιπτώσεις. Προετοιμάζει ένα εργασιακό νομοσχέδιο έκτρωμα για να δουλεύουμε 10ωρα με μισθούς πείνας, χωρίς να μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για να θρέψει το κεφάλαιο. Και στην ουσία αυτό για το οποίο καλούμαστε να πράξουμε τώρα είναι αν θα αφήσουμε να μας πάρουν ό,τι έχει με αγώνα κερδηθεί στο σήμερα. Αν θα αφήσουμε να μας επιβάλλουν χειρότερες συνθήκες ή θα αντισταθούμε από κοινού και αδιαμεσολάβητα. Να ξαναπιάσουμε το νήμα της ταξικής Πρωτομαγιάς, μιας ημέρας ορόσημο για την εργατική τάξη και να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο. ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Πέμπτη 6 Μαΐου, 11 π.μ. Προπύλαια

Εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ φέρνουν σε δημόσια διαβούλευση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε ήδη προαναγγείλει και ετοιμάσει από τον Οκτώβριο. Πιάνοντας το νήμα από τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, η τωρινή νεοφιλελεύθερη – ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, θέλει να ψηφίσει μια πληθώρα αντικοινωνικών μέτρων πουθα πλήξει την εργατική τάξη, στοχεύοντας στην πλήρη υποτίμηση της εργασίας και την εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης.Με την μετατροπή του 8ωρου σε 10ωρο εργασίας, καταργεί το θεσμοθετημένο εργασιακό πλαίσιο και δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά να ορίσουν οι ίδιοι το ωράριο μας, προσθέτοντας υπερωρίες σε καθημερινή βάση, τις οποίες δεν θα αμειβόμαστε. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των υπερωριών η οποία σταδιακά θα καθιερωθεί σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, δεν συνεπάγεται την αύξηση του ημερομίσθιου. Και αυτό γιατί ο εργαζόμενος θα αμείβεται όχι μισθολογικά αλλά σε ρεπό και άδειες εντός εξαμήνου. Παράλληλα, η καταμέτρηση του ωραρίου θα γίνεται μέσω ψηφιακής κάρτας, που θα ισχύσει σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Η τηλεργασία θα εφαρμοστεί πλέον ως συστηματική μορφή εργασίας, με τους εργαζομένους να δουλεύουν σε αμφίβολο καθεστώς, χωρίς εξασφαλισμένους όρους και συνθήκες εργασίας, ενώ είναι γνωστό ότι ως επί το πλείστον αναγκάζονται να δουλέψουν παρέχοντας το δικό τους εξοπλισμό. Το νέο νομοσχέδιο θα επιφέρει επίσης και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Και ενώ ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει όρους για τον περιορισμό κήρυξης απεργίας, η ΝΔ ισοπεδώνει το δικαίωμα στην απεργία με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή της να γίνεται μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Με τη δημιουργία συνδικαλιστικού μητρώου, με άλλα λόγια με το φακέλωμα συνδικαλιστών, στοχεύει στον εκφοβισμό και την αποτροπή των εργαζομένων από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Καθόλου έκπληξη δεν μας προκαλεί η εργασιακή αναδιάρθρωση που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ουδεμία σχέση έχει με την ευημερία της κοινωνίας. Το τελευταίο χρόνο άλλωστε, έχει αποδειχθεί περίτρανα αφήνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας στην πλήρη κατάρρευσή του ξεπερνώντας, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα, τους 10.000 νεκρούς. Είτε αφορά την υγεία, είτε την παιδεία, τον πολιτισμό και την εργασία ο στόχος είναι ένας: στήριξη του ιδιωτικού κεφαλαίου, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εργολάβων, των τραπεζιτών, των media. Κι ενώ ήδη μετράμε τους νεκρούς από τις εργατικές δολοφονίες στα κάτεργα εργασίας, έρχεται να προστεθεί το νομοσχέδιο που καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο.

Πάνω από έναν αιώνα πριν, την 1η του Μάη του 1886 στο Σικάγο, οι εργάτες εξεγέρθηκαν και διεκδίκησαν μαζικά πληρώνοντας με το ίδιο τους το αίμα την θεσμοθέτηση του οχταώρου, με βασικό αίτημα το «8ώρες δουλειά, 8ώρες ανάπαυση, 8ώρες ελεύθερου χρόνου». Διεκδικήσεις, λοιπόν, που κερδήθηκαν με αίμα έρχονται να κάνουν πολλά βήματα πίσω με το περαιτέρω τσάκισμα των εργατικών μας δικαιωμάτων μέσω του νέου νομοσχεδίου Χατζηδάκη και με βάση τις επιταγές του ΣΕΒ , των διάφορων μεγαλοεπιχειρηματιών( που βγήκαν κερδισμένοι με πολλά δις εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής – οικονομικής κρίσης), των τραπεζών και του διεθνούς κεφαλαίου.

Και αυτό που τώρα μας λένε οι κυβερνώντες είναι ότι ψηφίζεται για χάρη των εργαζομένων, «για να είναι πιο ευέλικτοι στην προσαρμογή του ωραρίου τους». Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος είναι σε ίση θέση στην παραγωγική αλυσίδα με τον εργοδότη του; Πως γίνεται να διαπραγματεύεται ή να διεκδικεί ένας εργαζόμενος καλύτερες συνθήκες εργασίας υπό την απειλή της απόλυσης, όταν έχει ατομική σύμβαση και είναι πλήρως αποδυναμωμένος; Οι αφηγήσεις της κυβέρνησης για το καλό των εργαζομένων ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα προετοιμάζοντας τον νέο εργασιακό μεσαίωνα με ελαστικά ωράρια, μισθούς ψίχουλα και νομιμοποίηση της «μαύρης» εργασίας.

Βρισκόμαστε ήδη μέσω μιας οικονομικής κρίσης εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που πιστά ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Καλούμαστε να δουλέψουμε παραπάνω για να βάλουμε πλάτη στα αφεντικά, να συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος μας κι εμείς με το ζόρι να επιβιώνουμε με επιδόματα αναστολών, τηλεργασία ή συμπληρώνοντας τη μακρά λίστα των ανέργων. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο θα ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει και να διαιωνίσει ένα βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα προκειμένου η ίδια να μπορέσει να επιβιώσει. Εφαρμόζοντας μέτρα ελέγχου και πειθάρχησης για να μας κλείσει σπίτια μας – κουνώντας μας παράλληλα το δάχτυλο περί ατομικής μας ευθύνης- ενώ , ανοίγει την αγορά εν μέσω της τουριστικής περιόδου αδιαφορώντας για τις υγειονομικές επιπτώσεις. Προετοιμάζει ένα εργασιακό νομοσχέδιο έκτρωμα για να δουλεύουμε 10ωρα με μισθούς πείνας, χωρίς να μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για να θρέψει το κεφάλαιο. Και στην ουσία αυτό για το οποίο καλούμαστε να πράξουμε τώρα είναι αν θα αφήσουμε να μας πάρουν ό,τι έχει με αγώνα κερδηθεί στο σήμερα. Αν θα αφήσουμε να μας επιβάλλουν χειρότερες συνθήκες ή θα αντισταθούμε από κοινού και αδιαμεσολάβητα. Να ξαναπιάσουμε το νήμα της ταξικής Πρωτομαγιάς, μιας ημέρας ορόσημο για την εργατική τάξη και να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο.

ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Πέμπτη 6 Μαΐου, 11 π.μ. Προπύλαια

Ομάδα ΑΔΡΑΣΤΕΙΑ

Απεργιακή μοτοπορεία

ΑΠΕΡΓΙΑ 6 Μάη 2021-Μοτοπορεία 13:30 Π. Άρεως

Τιμούμε τους νεκρούς του Σικάγο το 1886, τους αγώνες και τις κατακτήσεις της τάξης μας σε όλον τον κόσμο.

Συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο δρόμο του αγώνα, να παλεύουμε για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Πενθήμερη/Οχτάωρη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα για όλους και όλες

https://sveod.gr/?p=2830


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πορεία Πρωτομαγιάς

κατάργηση του 8ωρου *

ωράριο – λάστιχο ανάλογα με τις ορέξεις των αφεντικών και κατάργηση της προσαύξησης των υπερωριών *

καθιέρωση ατομικών συμβάσεων εργασίας *

εκτίναξη του επιτρεπόμενου ορίου υπερωριών *

κατάργηση του πενθήμερου και επέκταση της κυριακάτικης εργασίας σε μια σειρά από κλάδους *

καθιέρωση της “ευέλικτης” τηλεργασίας *

επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και στοχοποίηση του ταξικού συνδικαλισμού

αφού κράτος και αφεντικά μας γυρνάνε στον μεσαίωνα

μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε κι εμείς τα ανάλογα μέτρα ;!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Σάββατο 24/4
12:00, πεζόδρομος
Αγ. Σοφίας

ΠΟΡΕΙΑ

Πέμπτη 6/5
10:30, Καμάρα

*οι στίχοι είναι από το τραγούδι “αρκετά” των Lost Bodies

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 5 Μάη συγκέντρωση, πλατεία Κοραή, 6μμ Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πλατεία Κοραή, 11πμ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Καμάρα, 10.30πμ

ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Το ξέσπασμα και η εξάπλωση της πανδημίας του covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργεί ως μία τομή στην ιστορία και ως επιταχυντής της συνολικής συστημικής κρίσης αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την πλήρη αντικοινωνική και δολοφονική φύση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος, ο προσανατολισμός του οποίου όχι μόνο δεν είναι να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι ο περιορισμός και η αποστέρηση τους από την πληττόμενη κοινωνική και ταξική βάση, η παρασιτική του ύπαρξη πάνω της, διαπράττοντας ένα ακόμα έγκλημα εναντίον της.

Ενώ περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία σε όλη τη χώρα, επιχειρείται αυτή να αξιοποιηθεί ως εργαλείο αντικοινωνικής επιβολής της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα και με σκληρότερους όρους οι συνολικές αναδιαρθρώσεις που λεηλατούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και έχουν στόχο την διασφάλιση και διεύρυνση των προνομίων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Από την πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας, την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου μέχρι τις δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, την περαιτέρω λεηλασία του φυσικού κόσμου, το ρατσιστικό καθεστώς εξαίρεσης για πρόσφυγες και μετανάστες, την κρατική τρομοκρατία ο παρηκμασμένος κόσμος του κράτους και του καπιταλισμού δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα περισσότερο πέρα από βαρβαρότητα, πολέμους εκμετάλλευση και καταπίεση.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση, μετά το νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων, τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο και τον νέο εκπαιδευτικό νόμο, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση και νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη συνδικαλιστική δράση το οποίο μάλιστα αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση του εργασιακού πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια κατάργησης του εργατικού ωραρίου του 8ώρου κι επιχειρεί να θεσμοθετήσει την (ήδη) απλήρωτη υπερωρία την οποία συμψηφίζει με άδειες και ρεπό. Ταυτόχρονα επιχειρείται η στοχοποίηση και ο περιορισμός των απεργιών και των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Κινήσεις που αποτελούν πάγια αιτήματα της άρχουσας τάξης εδώ και καιρό, με σκοπό να εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και να ξεριζώσουν κάθε μορφή αντίστασης που μπορεί να αναπτυχθεί στους χώρους δουλειάς.

135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, το πρόταγμα της σύνδεσης των μερικών και αιτηματικών αγώνων, όπως αυτός για το οχτάωρο, με τον συνολικό αγώνα για μια χειραφετημένη κοινωνία, για την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και τον ελευθεριακό κοινωνικό μετασχηματισμό με βάση τις αρχές της κοινοκτημοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, παραμένει πάντα επίκαιρο.

Η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων που διεκδίκησαν και πάλεψαν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση μας δείχνει πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις εκλογές, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης. Ό,τι έχουμε να κερδίσουμε εμείς, οι από τα κάτω του κόσμου, θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών και ριζοσπαστικών αγώνων μας. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μία κάστα εξουσιαστών και η παγκόσμια κοινωνική επανάσταση μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Για όλους εμάς τους εργαζόμενους, άνεργους, νεολαίους, ντόπιους και μετανάστες είναι απαραίτητο το ξεπέρασμα κάθε απογοήτευσης και ηττοπάθειας, είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η οργάνωσή μας σε κάθε κοινωνικό χώρο, σε κάθε χώρο εκμετάλλευσης. Η μόνη πραγματική προοπτική για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια ως ίσοι σε μία κοινωνία ίσων είναι να αγωνιστούμε με πίστη στο δίκαιο της ελευθερίας απέναντι στα δεσμά της οργανωμένης εξουσίας κράτους και καπιταλισμού, να οργανώσουμε τον αγώνα από τα κάτω για την ανατροπή τους με βάση τις αξίες του νέου κόσμου για τον οποίο αγωνιζόμαστε, έναν κόσμο της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης.

Ενάντια στους αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους

Ενάντια στην μισθωτή σκλαβιά, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 5 Μάη συγκέντρωση, πλατεία Κοραή, 6μμ

Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πλατεία Κοραή, 11πμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Καμάρα, 10.30πμ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

http://apo.squathost.com/mafrokokkini-protoma…

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Με τα νέα αντεργατικά μέτρα η κυβέρνηση θέλει να μας γυρίσει αιώνες πίσω. Θέλουνε εργαζόμενους-εργαλεία, να δουλεύουνε όπως, όσο και όταν θέλει το κεφάλαιο, χωρίς κανένα δικαίωμα. Φορτώνουνε στις πλάτες μας ακόμα μια κρίση. Για εμάς, που παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο, είναι οι θυσίες, και για το κεφάλαιο τα κέρδη. Της δικής μας τάξης είναι οι αβοήθητοι νεκροί της πανδημίας. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν αποδεικνύει ότι “η επόμενη μέρα” της πανδημίας, η λεγόμενη “επιστροφή στην κανονικότητα” θα σημάνει μεγαλύτερη εργασιακή βαρβαρότητα, βάθεμα του εργασιακού μεσαίωνα:

Καταργούνε το 5ήμερο-8ωρο, επιβάλλουνε την 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες, για 7 μέρες τη βδομάδα. Αυξάνουνε τις νόμιμες υπερωρίες σε 150 (από 120 στις υπηρεσίες και 96 στη βιομηχανία). Καταργούν την κυριακάτικη αργία για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους. Κάνουνε τη ζωή μας λάστιχο και τη δουλειά εξόντωση. Ρημάζουν τον ελεύθερο χρόνο μας. Λένε ότι τα μέτρα «δεν θα είναι υποχρεωτικά» και ότι είναι «προγραμματισμός του εργασιακού χρόνου». Δεν πείθουνε κανέναν! Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι είδους «συνεννόηση» γίνεται στους χώρους δουλειάς, υπό την απειλή της απόλυσης. Λένε με θράσος ότι «έτσι κι αλλιώς καταπατιέται το ωράριο», αυτοί οι ίδιοι που το καταπατούνε. ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.

Βγάζουνε το εργατικό κίνημα και τα μέσα πάλης του στην παρανομία. Απαγορεύουνε την απεργιακή περιφρούρηση. Βαφτίζουνε την απεργιακή συγκέντρωση «ψυχολογική βία» και ετοιμάζουνε διώξεις ενάντια στους εργατικούς αγώνες. Προετοιμάζονται, γιατί φοβούνται ότι θα αντιδράσουμε! Βάζουνε για τα καλά χέρι στα σωματεία μας, με το ηλεκτρονικό μητρώο-φακέλωμα, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και το όριο 50%+1 για κήρυξη απεργίας. Όπως έκαναν και με τις διαδηλώσεις φέτος, θέλουνε όποιος σηκώνει κεφάλι να τον καταστέλλουν. Είδαμε τη «δημοκρατία» τους στο Πολυτεχνείο, στην επέτειο του Γρηγορόπουλου και στη Νέα Σμύρνη. Φέρνουν νέο χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις. Δεν τους φτάνει που έχουν καταργήσει τις περισσότερες συμβάσεις, τώρα θέλουν να υπερισχύει η ατομική «συμφωνία» με τον εργοδότη από την κλαδική σύμβαση (όπου υπάρχει). Αλλά βάζουν και ως όρο στα σωματεία που διεκδικούν συλλογική σύμβαση, να έχουν αποδεχτεί την κρατική θηλιά του ηλεκτρονικού μητρώου.

Δεν παίρνουνε κανένα μέτρο προστασίας του εργαζόμενου από την πανδημία. Με τα self-test κάνουνε τους εργαζόμενους υπεύθυνους για τη διάγνωση του ιού, και τους τιμωρούνε αν δεν τηρούνε τα μέτρα. Ενώ οι ίδιοι παραμένουνε ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ, χωρίς μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, χωρίς Μέσα Μεταφοράς, χωρίς νέες ΜΕΘ, χωρίς προσλήψεις στα νοσοκομεία. Χιλιάδες άνεργοι μαραζώνουνε χωρίς επίδομα στην εξαθλίωση. Χιλιάδες έχουνε μείνει χωρίς ασφάλιση. Και αυτοί προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση, και φτιάχνουνε προγράμματα του ΟΑΕΔ με «μισθό» 200ευρώ το μήνα!

ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Οι εργαζόμενοι μονάχα με έναν τρόπο μπορούμε να κερδίζουμε δικαιώματα και κατακτήσεις: με τον ταξικό αγώνα. Τους ταξικούς αγώνες γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά. Τους εργάτες του Σικάγο, που 135 χρόνια πριν, οργανώθηκαν μέσα από τα σωματεία τους, έκαναν μαζική απεργία, και κατέκτησαν «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες προσωπικό χρόνο». Τους εργάτες της Θεσσαλονίκης του Μάη του 1936, που κατέκτησαν την κοινωνική ασφάλιση. Τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944 στην Καισαριανή, που έπεσαν θυσία για τη Λευτεριά. Απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα, να οργανώσουμε τους αγώνες της δικής μας εποχής. Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι χωρίς δικαιώματα. Δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών φονιάδων. Μόνο μέσα από την οργάνωση και την πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές, μπορούμε να κατακτήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας.

Να κάνουμε στην άκρη τους συμμάχους των εχθρών μας. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι άφαντη ένα χρόνο τώρα από τα προβλήματα των εργαζόμενων. Όταν είδε ότι οι εργαζόμενοι άρχισαν να προετοιμάζονται για απεργία στις 6 Μάη, έβαλε αμέσως «απεργία χωρίς συγκεντρώσεις» την 4η Μάη, για να διασπάσει την πάλη. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι σύμμαχος των εχθρών μας! Στην ανακοίνωση της λέει ότι ο νόμος «μπορεί να είναι και καλός»!

Να προσπεράσουμε το ΠΑΜΕ, που τόσο καιρό είχε σε «καραντίνα» και χωρίς συνελεύσεις τα σωματεία που ελέγχει. Περιορίστηκε σε κινητοποιήσεις «αντιπροσώπων», προτάσεις νόμων και «συμβολικές δράσεις», ενώ νομιμοποιεί την κρατική παρέμβαση στα σωματεία και συνεχίζει στην κατεύθυνση της διάσπασης του εργατικού κινήματος.

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ, με μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Να ζωντανέψουμε τα σωματεία μας και τις διαδικασίες τους και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. Για 5νθήμερο-8ώρο, υπερωρίες, κυριακάτικη αργία, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Για επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, για πλήρη ασφάλιση-περίθαλψη και μέτρα προστασίας. Για ελεύθερο, ανεξάρτητο συνδικαλισμό χωρίς κρατικό έλεγχο. Για το δικαίωμα των λαών στην Ειρήνη, ενάντια στον πολεμικό κίνδυνο.

Ταξική Πορεία

Ταξική αντίσταση ενάντια στον νέο εργασιακό μεσαίωνα

Φέτος η Πρωτομαγιά σηματοδοτεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό για τους αγώνες της εργατικής τάξης. Η πανδημία του Covid-19 λειτούργησε ως επιταχυντής της δομικής κρίσης του καπιταλισμού, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους, προλεταριοποίησε σημαντική μερίδα των μεσαίων στρωμάτων και αύξησε τη συσσώρευση πλούτου για το μεγάλο κεφάλαιο. Το χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην εργατική τάξη δεν έχει προηγούμενο. Θα μας βρουν, όμως, πεισματικά απέναντί τους, γιατί η ταξική πάλη δεν αναστέλλεται. Τιμούμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης, συνεχίζοντας τους αγώνες τους. Δε θα επιτρέψουμε να αρθούν κατακτήσεις για τις οποίες μόχθησαν και έδωσαν τη ζωή τους άνθρωποι της τάξης μας.

Μέσα σ’ όλο αυτό το διάστημα τo κράτος απέδειξε για ακόμα μια φορά πως μεριμνά για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, η βαθμιαία ιδιωτικοποίηση της υγείας, η κερδοσκοπία και ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχανιών κόστισαν τις ζωές πολλών φτωχών ανθρώπων που αποκλείονται καθημερινά λόγω της ταξικής τους θέσης από παροχές που θα όφειλαν να είναι δημόσιες, δωρεάν και ελεύθερες στην πρόσβαση για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλους. Η κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε ως προτεραιότητα της πολιτικής της τη διάσωση και την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, κάνοντας τα θελήματα των ιδιοκτητών μεγάλων κλινικών και των αφεντικών της τουριστικής βιομηχανίας. Μπούκωσε στο χρήμα τα καθεστωτικά ΜΜΕ, για να προπαγανδίζουν ασταμάτητα το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να γλείφουν την κυβέρνηση και τα στελέχη της, προκειμένου να συσκοτίσουν τις εγκληματικές ευθύνες της βαθύτατα ταξικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, να χειραγωγήσουν και να ενοχοποιήσουν την κοινωνία. Επιπλέον, δαπάνησε μεγάλο τμήμα του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού σε εξοπλιστικές δαπάνες που βαθαίνουν περαιτέρω την εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στις πολεμικές προετοιμασίες, ενώ στο εσωτερικό δρομολογήθηκαν κατά προτεραιότητα προσλήψεις αστυνομικών και ΕΠΟΠ, αναβάθμιση και επέκταση του εξοπλισμού της αστυνομίας. Θέτοντας την κοινωνία στον πάγο με τα ασυνάρτητα από υγειονομική σκοπιά lockdown, την ώρα που ο κόσμος καθημερινά συνωστίζεται, ελλείψει υποδομών και μέτρων ασφαλείας, στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, η κυβέρνηση έδωσε το ελεύθερο στους μπάτσους να κάνουν ό,τι γουστάρουν, με αποτέλεσμα τη ραγδαία όξυνση της αστυνομικής καταστολής και τη διαμόρφωση ενός κλίματος κρατικής τρομοκρατίας στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ισχυρού αστυνομικού κράτους.

Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσω της πλήρους απονέκρωσης της κοινωνικής ζωής και της περιστολής των αντίστοιχων ελευθεριών, να προχωρήσει στην ψήφιση αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων, θεωρώντας πως δε θα συναντήσει αντίσταση. Είχε το θράσος να εκμεταλλευτεί καιροσκοπικά την πανδημία και εν τέλει να λασπολογεί εις βάρος όσων αντιστέκονταν στην υποτίμηση της υγείας, της εργασίας, των ζωών μας. Συνάντησε, όμως, μαζική κοινωνική αντίσταση στο εκπαιδευτικό μέτωπο, στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και στις διαδηλώσεις στις γειτονιές και τις πλατείες, γι’ αυτό και αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί εν πολλοίς, επικεντρώνοντας την προσοχή της στο επικείμενο κερδοφόρο και χωρίς κάποιον σοβαρό υγειονομικό σχεδιασμό άνοιγμα του τουρισμού και στις πιθανές προσεχείς πρόωρες εκλογές.

Επόμενο βήμα της επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση ενάντια στην κοινωνική βάση είναι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, δια της οποίας αποσκοπεί να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έρχεται να θέσει τέλος στην 8ωρη εργασία, την οποία κατέκτησε η εργατική τάξη με αιματηρούς και μακρόχρονους αγώνες. Πλέον, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα, όταν κρίνουν ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους ακόμα και 10ωρα έχοντας την αντίστοιχη νομική κάλυψη του κράτους. Οι έξτρα ώρες εργασίας υποτίθεται ότι θα επιστρέφονται στους εργαζόμενους εν είδει άδειας ή με μείωση ωρών εργασίας άλλες μέρες, κάτι που δεν μπορούν να το εγγυηθούν φυσικά η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι απολύσεις, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν μεροκάματο. Πλέον, προβλέπεται η εργάσιμη εβδομάδα των 30-50 ωρών με τον συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης εργασίας. Οι νόμιμες υπερωρίες αυξάνονται από τις 120 στις 150 ώρες και η εκάστοτε επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να διευθετεί τον χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της, ξεζουμίζοντας έτσι τους εργαζόμενους, που θα αποστερούνται τις προσαυξήσεις λόγω υπερωριών. Η εργασία τις Κυριακές προβλέπεται να επεκταθεί και σε νέους κλάδους πέραν του εμπορίου (βλ. μεταφορικές, πληροφορική, logistics, data center, τηλεφωνικά κέντρα, ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου, παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος). Κατόπιν άδειας ΣΕΠΕ θα επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία και σε ορισμένους ακόμα κλάδους (βλ. εξεταστικά κέντρα, εξυπηρέτηση εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, συντήρηση σχολικών κτηρίων, προσαρμογή και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων). Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας θα γίνουν πλέον καθεστώς, επιχειρώντας να αφήσουν μόνους και ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους μπροστά στην πίεση των αφεντικών. Ο ταξικός συνδικαλισμός στοχοποιείται, οι συνδικαλιστές φακελώνονται, ορίζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών, όπου προβλέπεται η λειτουργία προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό 40%, το δικαίωμα του εργοδότη για λοκ-αουτ και η απαγόρευση κατάληψης ή αποκλεισμού του εργασιακού χώρου. Τέλος, εδραιώνεται η τηλεργασία και η εργασία μέσω πλατφορμών, που συνεπάγονται την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει αυτόν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα ως εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου εργατικού δικαίου της Ελλάδας και ως αναγκαία συμπόρευση των εγχώριων εργασιακών σχέσεων με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Αυτά τα παραμύθια προσπαθεί να μας πουλήσει με κυνικό τρόπο, για να αποσπάσει τη διαταξική συναίνεση και την κοινωνική ειρήνη. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν άμεσα ηχηρές απαντήσεις από την εργατική τάξη, τα σωματεία και τις πρωτοβουλίες της. Είναι επιτακτική ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις την Πρωτομαγιά και να στηριχτεί η απεργία από τα κάτω που οργανώνουν στα τέλη του Μάη τα σωματεία βάσης και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπεράσπιση των ταξικών τους συμφερόντων. Να ενδυναμώσουμε, λοιπόν, τον ακηδεμόνευτο ταξικό συνδικαλισμό και να τον καταστήσουμε όχημα για την αναγκαία συσπείρωση και αντεπίθεση των εργαζομένων.

Να οργανώσουμε την πάλη μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αμοιβές και παροχές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Να μην επιτρέψουμε να βάλει το κράτος την ταφόπλακα στις κατακτήσεις μας και στα μέσα του αγώνα μας. Η συνειδητοποίηση των ταξικών μας συμφερόντων, του ταξικού μας εχθρού και η μεταξύ μας αλληλεγγύη να γίνουν οι κινητήριες δυνάμεις που θα σημάνουν την ανασυγκρότηση των ταξικών αντιστάσεων και τη μετωπική μας σύγκρουση με το κράτος και το κεφάλαιο. Μόνο με τις ίδιες μας τις δυνάμεις μπορούμε να αποτρέψουμε τη βάρβαρη επίθεση που μεθοδεύουν συντονισμένα κράτος και κεφάλαιο. Δεν έχουμε αυταπάτες περί μεταρρύθμισης ενός δομικά άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος, ούτε εμπιστευόμαστε τους εργατικούς μας αγώνες στον γραφειοκρατικό και υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

Καλούμε σε στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, την Πέμπτη 6 Μαΐου:

Αθήνα: 10:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Θεσσαλονίκη: 10:30 στην Καμάρα. Στηρίζουμε το κοινό α/α μπλοκ.
Κόρινθος: 11:00 στο Εργατικό Κέντρο και 18:00 στον Φλοίσβο.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ, ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchistfederation.gr
email: [email protected]
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία

Πανό που αναρτήσαμε στην εξωτερική σκάλα του βιολογικού για τον εργασιακό μεσαίωνα και το νομοσχέδιο που καταργεί και επίσημα το 8ωρο.

10ωρο δουλειά – Μαύρη εργασία
ποινικοποιημένη η απεργία
Να ποια είναι η τρομοκρατία.

10 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΣΑΣ.

ΠΕΜΠΤΗ 6/5 – 10:30 – ΚΑΜΑΡΑ.

Αντιφασιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης – Άν.Ομα.

https://it-it.facebook.com/pg/anoma.thess/pos…

8 ώρες δουλειά είναι ήδη πολλές! Δεν θα ζούμε μονάχα για να δουλεύουμε και να καταναλώνουμε!

Να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά στις 6 Μάη με μαζική απεργία!

Κοινή ανακοίνωση με την Αναμέτρηση- Ομάδα Κομμουνιστριών/στων

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, θυμόμαστε την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886 για το 8ωρο, και πολλές φορές επαναλαμβάνεται η φράση – σε βαθμό να γίνεται βαρετή – ότι η Πρωτομαγιά είναι επίκαιρη ξανά, όσο ποτέ. Τι άλλο μπορούμε όμως να πούμε, όταν πάνω από 100 χρόνια μετά, με συγκριτικά τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, το κεφάλαιο στην Ελλάδα επιδιώκει να βάλει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες – που δουλεύουν ήδη περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – να δουλεύουν 10ωρα και με τον νόμο; Τον νόμο Βρούτση – Χατζηδάκη που έρχεται να θεσμοθετήσει στην πράξη αυτό που ήδη ισχύει για πολλές και πολλούς, να δουλεύουν όσο και όποτε θέλει η εργοδοσία.

Η μάχη για το χρόνο εργασίας δεν σταματάει ποτέ, καθώς αποτελεί τον έναν από τους δύο βασικούς παράγοντες – ο άλλος είναι το ύψος του μισθού – που καθορίζουν την απόσπαση της απόλυτης υπεραξίας της εργατικής τάξης. Δεν αρκεί ποτέ στους καπιταλιστές ότι η απόσπαση της σχετικής υπεραξίας αυξάνεται διαρκώς λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας, την ώρα που η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων παραμένει καθηλωμένη. Τα θέλουν όλα δικά τους, σε μια συγκυρία που θεωρούν ότι είναι απολύτως ευνοϊκή:

Η κυβέρνηση όχι απλά έχει αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστεί την πανδημία, κολλημένη σε νεοφιλελεύθερα δόγματα, όχι μόνο ποινικοποίησε τον ελεύθερο χρόνο μέσα στο lockdown, αφού περιόρισε στο έπακρο τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης και της ψυχαγωγίας αλλά προχωράει ακόμα περισσότερο: Αξιοποιεί την πανδημία για να θεσμοθετεί τα πιο άγρια νεοφιλελεύθερα όνειρα, εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, χτυπώντας ένα θεμελιώδες δικαίωμα όπως είναι το 8ωρο. Την ίδια στιγμή δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο σύμμαχο από τη ΓΣΕΕ, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδείξει ότι, πλήρως αποκομμένη από την εργατική βάση, εκπροσωπεί πολύ περισσότερο τα συμφέροντα των εργοδοτών απ’ ο,τι των εργατών.

Το δόγμα της ΤΙΝΑ που εγκαθίδρυσε η ήττα του ’15 φαίνεται να μην ραγίζει ακόμα, και η ΓΣΕΕ εκπροσωπεί ολοένα και λιγότερους εργαζόμενους, και τους εκπροσωπεί με τρόπο που οριακά ταυτίζεται με τις εργοδοτικές επιδιώξεις.

Πέραν του χρόνου εργασίας, που προσαρμόζεται στη βούληση του εργοδότη, με το ίδιο νομοσχέδιο, καταργείται στην πράξη η Κυριακή αργία, αφού πλέον δεν θα πληρώνεται επιπλέον. Όλα αυτά συνδυάζονται με την “ατομική διαπραγμάτευση” των εργαζομένων με την εργοδοσία, παρακάμπτοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα σωματεία, ώστε να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο. Η τηλεργασία “ρυθμίζεται”, όταν απλώς έρχεται να κανονικοποιηθεί ως εργασιακή συνθήκη, την οποία μπορεί να μην εμπιστεύονται τα μικρά αφεντικά, που αισθάνονται ότι χάνουν τον φυσικό έλεγχο των εργαζομένων, αλλά οι τράπεζες και ο ΣΕΒ επιδιώκουν διακαώς, για μια σειρά από λόγους: Μετακυλούν κόστη στους εργαζόμενους και ο συνδικαλισμός δυσχεραίνεται, οι εργαζόμενες μητέρες αναμένεται να δουλεύουν και να φροντίζουν το σπίτι τους ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι αισθάνονται την πίεση να “αποδείξουν” ότι δουλεύουν, καθώς αισθάνονται ότι δεν πουλάνε την εργατική τους δύναμη με την παρουσία τους στη δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα της εργασίας τους.

Ο συνδικαλισμός, η οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στην καπιταλιστική αδηφαγία χτυπιέται και νομοθετικά και ποινικοποιείται περαιτέρω, πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που υπερδιπλασίασε τις απαρτίες των συνελεύσεων. Η απόφαση για απεργία δυσχεραίνεται, ορίζεται πολύ υψηλό ποσοστό προσωπικού ασφαλείας σε δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Η απεργιακή περιφρούρηση διώκεται και μπορεί να επιφέρει απολύσεις συνδικαλιστών.

Όμως, όπως οι εργοδότες θέλουν να μας πάρουν το χρόνο μας και να τον διαχειρίζονται οι ίδιοι, εμείς θέλουμε να ζούμε και έξω από τη δουλειά. Βιώσαμε στην πανδημία με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τι σημαίνει η εξαφάνιση του ελεύθερου χρόνου. Τα ωράρια λάστιχο, τα τηλέφωνα και τα mail το βράδυ γιατί “αφού δεν μπορείς να πας και πουθενά”, το lockdown ελεύθερου χρόνου στο οποίο μπήκαμε από το Νοέμβρη και μετά, την ώρα που οι δουλειές λειτουργούσαν κανονικά και χωρίς μέτρα προστασίας. Όταν μας είπαν ότι θα αναπληρώνουμε τις ημέρες καραντίνας με απλήρωτες υπερωρίες. Όπως το ζούμε πολλοί και πολλές από εμάς ήδη τα τελευταία χρόνια με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που μεταφράζεται σε αποδιάρθρωση της καθημερινότητάς μας. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε το χρόνο μας. Δεν θα δεχτούμε την αντιστροφή της πραγματικότητας, σε μια εποχή που η εκτίναξη της παραγωγικότητας και οι τεχνολογικές δυνατότητες επιβάλλουν τη συζήτηση για μείωση του εργάσιμου χρόνου, περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση των αποδοχών, πράγμα που με τον τρόπο τους παραδέχονται και οι καθόλου κομμουνιστικές Σουηδία, Ισπανία (βλ. πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας), κλπ..

Σε αυτό τον αγώνα, η πρωτομαγιά του 1886 αποτελεί παράδειγμα και όχι απλώς μια αναφορά στις αφίσες. Γιατί διδάσκει πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να οργανωθούν, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, και να πετύχουν αυτά που μοιάζουν ουτοπικά. Και ταυτόχρονα μας θυμίζει πως τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα, και δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητο.

Φέτος λοιπόν θα βγούμε στο δρόμο στις 6 Μάη. Με πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικά κέντρα με αγωνιστικές αποφάσεις, κόντρα στην την ηγεσία της ΓΣΕΕ που ήθελε να κάνει την Πρωτομαγιά παράταση των διακοπών του Πάσχα. Τιμώντας τους αγώνες των εργαζομένων όχι ως ένα καθήκον απέναντι στην ιστορία, αλλά αγωνιζόμενοι και εμείς, σήμερα, για τις δικές μας ζωές. Όχι μόνο για τις ώρες εργασίας μας, για να μην περάσει το 10ωρο και να μειωθεί προοπτικά ο χρόνος εργασίας με αύξηση των εργατικών απολαβών. Αλλά και για τις ίδιες τις ζωές των εργατ(ρι)ών που χάνονται στο βωμό του κέρδους, από τα εργατικά ατυχήματα των ντελιβεράδων ως τους τεχνικούς στους πυλώνες των υπεργολαβιών της ΔΕΗ, που η ιδιωτικοποίηση της συντήρησης έχει υποβαθμίσει και τα όποια μέτρα προστασίας υπήρχαν. Με την υγιεινή και την ασφάλεια να αποτελούν “βαρίδι” για την εργοδοσία ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Και τελικά, γιατί αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας αλλά και για την συνολική κατάργηση της εκμεταλλευτικής κοινωνίας.

Όλοι και όλες στην απεργία στις 6 Μάη και στις απεργιακές κινητοποιήσεις!

Στην Αθήνα, προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10.30, και κοινή διαδήλωση με τα συνδικάτα και τους απεργούς.

Στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα στις 10.30, και συμπορευση με όλα τα σωματεία και τις αγωνιζόμενες πολιτικές δυνάμεις

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

https://synantisi.org/8-ores-doyleia-einai-id…

Ανεξάρτητη ταξική Πρωτομαγιά | Φοιτητικοί Σύλλογοι

Κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων Αρχιτεκτονικής, Γεωλογικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Πολιτικών Επιστημών και Ψυχολογίας σε Ανεξάρτητη Ταξική Πρωτομαγιά, ενάντια και στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί το κράτος και το κεφάλαιο.

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του συλλόγου φοιτητών Αρχιτεκτονικής, όπως ανέβηκε στη σελίδα της Πρωτοβουλίας Φοιτητριών Αρχιτεκτονικής, καθώς και την αφίσα που συνυπογράφουν 5 φοιτητικοί σύλλογοι.

Ολοι/ες στην απεργιακη συγκεντρωση στις 6 Μαη στις 10.30 στην Καμαρα

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη / Πρωτομαγιά:
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε νέο αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή στα μέσα Μαΐου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο Χατζηδάκη μέσα από τις διατάξεις του, ουσιαστικά:

/ καταργεί το 8ωρο και επαναφέρει το 10ωρο. Το ωράριο θα ρυθμίζεται ευέλικτα ανάλογα με το πόση δουλειά έχει μια επιχείρηση. Εννοείται ότι η υπέρβαση του 8ώρου, δηλ. οι δύο επιπλέον ώρες εργασίας, δεν θα αμείβονται καθόλου, αφού θα «συμψηφίζονται» με ημέρες ανάπαυσης σε επόμενο διάστημα, κάτι που οδηγεί σε ελαστικοποίηση της εργασίας. Ταυτόχρονα οι υπερωρίες αυξάνονται σε 150 σε όλους τους κλάδους.

/ καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας [ΣΣΕ]. Η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Έτσι ο/η κάθε εργαζόμενος/η θα είναι μόνος απέναντι στον εργοδότη δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την συλλογική διεκδίκηση.

/ προχωρά προς την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Αφού πρώτα άνοιξαν το εμπόριο τις Κυριακές, τώρα επεκτείνεται η εργασία το ΣΚ και σε άλλους κλάδους (πληροφορική, data centers κλπ).

/ καταργείται το δικαίωμα στην απεργία. Το νομοσχέδιο εισάγει υποχρεωτικά τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» για τα σοβαρά ζητήματα του σωματείου και για την κήρυξη απεργίας κάτι που στην ουσία από τη μια φακελώνει τους/τις εργαζόμενους/ες ενώ ταυτόχρονα ποινικοποιείται η λήψη αποφάσεων για απεργία. Δημιουργεί επιπλέον έναν νόμιμο απεργοσπαστικό μηχανισμό καθώς υποχρεώνει τα συνδικάτα να καθορίζουν «προσωπικό ασφαλείας» που πρακτικά κάνουν την απεργία άχρηστη. Φέρνει τέλος απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας και της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» η απεργία μπορεί να κηρυχτεί παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία. Πατώντας πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο για τις απεργίες που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (απόφαση για απεργία μόνο από το 50% των μελών των σωματείων) προχωράνε σε βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας καθιστούν εφικτό το “λιγότερη δουλειά – καλύτερες αμοιβές”, κράτος και κεφάλαιο προσπαθώντας να ξεπεράσουν την κρίση και να αυξηθούν τα κέρδη προχωρούν σε αντιδραστικές τομές στο καθεστώς εργασίας, εντείνοντας την εκμετάλλευση. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να συνδέσει τους επιμέρους αγώνες, να συντονιστεί και να αγωνιστεί με το εργατικό κίνημα καθώς και οι τωρινοί φοιτητές/τριες αποτελούμε τους μελλοντικούς ευέλικτα εργαζόμενους. Η συνεχιζόμενη πάλη του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος απέναντι στο νόμο Κεραμέως και την συνολική επίθεση που δέχεται η δημόσια παιδεία δείχνει το δρόμο για αγώνες που μπορούν να ανατρέψουν νόμους αμφισβητώντας συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Η φετινή πρωτομαγιά έπειτα από πρόταση πρωτοβάθμιων σωματείων μεταφέρεται στις 6 Μάη [και όχι στις 4 Μάη -μέρα αργίας- όπως προτείνει η ΓΣΕΕ] ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και την κυβέρνηση, με ανεξάρτητη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων. Σε αυτή την άθλια επίθεση της κυβέρνησης, οι παρατάξεις του κυβερνητικού, εργοδοτικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και σε πολλά συνδικάτα έχουν επιλέξει ξανά την στήριξη στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ, απαίτηση του οποίου εξάλλου είναι ο αντεργατικός – αντισυνδικαλιστικός νόμος. Γι’ αυτό το βάρος για το ξεδίπλωμα των αγώνων πέφτει στις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις. Στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση στην Καμάρα, ως το ανεξάρτητο, ταξικό κέντρο αγώνα με πολιτικό περιεχόμενο ρήξης και ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, με συντονισμό των σωματείων μέσα από συνελεύσεις σε ανατρεπτική λογική, κόντρα σε λογικές ανάθεσης και εφησυχασμού. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν σε δεκάδες πόλεις της χώρας μαζί με τις φοιτητικές διαδηλώσεις, τους αγώνες των υγειονομικών, τις εργατικές διαδηλώσεις και απεργίες, αποτελούν ρωγμές αμφισβήτησης της ασκούμενης πολιτικής και της κυβέρνησης.

https://landandfreedom.gr/el/agones/384-thes-…

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΓ.ΣΟΦΙΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ

Συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

-ΚΑΤΩ το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, η πολιτική της φτώχειας και της βίας

ΌΛΟΙ-ΕΣ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ – 10.30 πμ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΜΕ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων της ΝΔ, μετά από έναν χρόνο εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς και παντελής αδιαφορία για ενίσχυση του ΕΣΥ, καμία προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ακραία αστυνομική βία και καταστολή, επιχειρεί ένα άρον-άρον άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής, μετά από τις χουντικές απαγορεύσεις που επέβαλε. Μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. Σα να μην έφτανε αυτό, με το νομοσχέδιο του καταστροφέα-«σούπερμαν» Χατζηδάκη (από όποιο Υπουργείο κι αν έχει περάσει, έχει αφήσει στάχτη και κουρνιαχτό), επιχειρεί να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα εντελώς εκδικητικά και σημειολογικά θέλουν να το κατεβάσουν προς ψήφιση μήνα Μάιο, δείχνοντας πως πρέπει να τελειώνουνε με τις κατακτήσεις και τους αγώνες ενός ολόκληρου αιώνα..

Οι βασικοί του άξονες ακολουθούν με ευλάβεια τις επιταγές της ΕΕ και της ακραίας νεοφιλελεύθερης έκθεσης Πισσαρίδη (5ο μνημόνιο) και ουσιαστικά καταργούν κάθε έννοια εργατικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος και ελευθερίας. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να κάνει νόμο, οποιαδήποτε παράνομη και αντεργατική μέχρι τώρα πρακτική των εργοδοτών, τις αντιδραστικές αποφάσεις των δικαστηρίων απέναντι στους εργαζόμενους. Μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω. Αποτελεί το «νομοσχέδιο των σκλάβων»:

1.Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή με άλλα λόγια κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

2.Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης. Πρακτικά, ατελείωτη δουλειά από την ανατολή ως την δύση, χωρίς προσαυξήσεις.

3.Απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-ελεύθερων διαπραγματεύσεων, που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, δηλαδή με το πιστόλι στον κρόταφο, θα επιβάλει τους μέχρι τώρα παράνομους ορούς εργασίας που θέλει.

4.Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι απαγορευτικό για την τσέπη μας, χρονοβόρο και εξαιρετικά αμφίβολο για οποιαδήποτε απόφαση υπέρ του εργαζομένου.

 1. Ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει ένα κύμα τρομοκρατίας με διώξεις αγωνιστών που εκφράζουν την αντίθεση τους στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (αντ-απεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου του εργασιακού χώρου.

6.Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα έχει ως επίπτωση το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλλον την μείωση των μισθών.

7.Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους συνεργάτη και όχι εργαζόμενου, δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου.

Οι Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό κινδυνεύουμε!

Oι εργαζόμενοι του κλάδου μας είναι οι μόνοι χαμένοι. Καταδικασμένοι στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, με τις πενιχρές ελεημοσύνες (534 ευρώ) του Μητσοτάκη όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, την ανεργία, τα λουκέτα καταστημάτων και ξενοδοχείων και τους χιλιάδες συναδέλφους που δεν έχουν απολύτως κανένα εισόδημα. Από την άλλη, η πλήρης ασυδοσία των εργοδοτών και η εντατικοποίηση για όσους δουλεύουν, τα εργατικά ατυχήματα και η ανασφάλεια των διανομέων φαγητού, οι κλοπές των Δώρων και οι ξυλοδαρμοί από τους εργοδότες. Η κυβέρνηση έδωσε και συνεχίζει να δίνει έναν πακτωλό χρημάτων στους εστιάτορες και ξενοδόχους αλλά τίποτα ουσιαστικά στους εργαζομένους. Οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις είναι στον αέρα και οι εργαζόμενοι του κλάδου τελείως απροστάτευτοι από πανδημία και εργοδοσία! Με αυτούς του όρους, το άνοιγμα της Εστίασης και του Τουρισμού σημαίνει το κλείσιμο των δικών μας σπιτιών και δικαιωμάτων. Να μην σώσουν και ανοίξουν!

Να τιμήσουμε στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά, τους μάρτυρες του Σικάγο 1886, της Θεσσαλονίκης 1936, της Καισαριανής 1944…

Το νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν θα περάσει!

Οι δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις του κλάδου, από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και την μαζική πορεία του κλάδου στις 20 Απρίλη στην Θεσσαλονίκη, ενάντια στο νομοσχέδιο και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με τη θύελλα αντιδράσεων ενάντια στην αυταρχικότητα της κυβέρνησης, καθυστέρησε την ψήφιση του νομοσχεδίου. Με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου – διανομείς, σερβιτόροι, μπουφετζήδες, καμαριέρες κτλ.- να βγούμε ξανά μαζί στους δρόμους και να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο που θέλουν να μας επιβάλλουν. Με την αλληλεγγύη και την ενότητα μας να εμποδίσουμε το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα που απειλεί μέχρι και τα τελευταία ψήγματα αξιοπρεπείας στους χώρους της δουλειάς. Εμείς έχουμε το δίκιο κι αυτοί τον φόβο!

 • Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας υποχρεωτικές για όλους με αυξήσεις στους μισθούς!
 • Να μην περάσει ο νέος νόμος Χατζηδάκη, ο «νόμος των σκλάβων». Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
 • Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση, εθνικοποίηση όλης της υγείας και φαρμακοβιομηχανίας. Μαζικά τεστ και εμβόλια για όλους.
 • Αυστηρός έλεγχος στις επιχειρήσεις – Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα δικαιώματά μας. Σε διαφορετική περίπτωση να κλείνουν.

https://antepithesistonepisitismo.blogspot.co…

Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς – Όλοι/ες στις απεργιακές συγκεντρώσεις Πέμπτη 6/5

ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΚΑΤΩ το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, η πολιτική της φτώχειας και της βίας

ΟΧΙ στον εμπαιγμό της «Ατομικής Ευθύνης» – Πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ

Συγκεντρώσεις – Διαδηλώσεις, Πέμπτη 6/5

Αθήνα: 10:30 πμ, πλ. Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 11 πμ, Αγία Σοφία με Εγνατία

Ο ελληνικός καπιταλισμός, μετά από 11 χρόνια μνημονίων και έχοντας μετατραπεί σε αποικία χρέους, βρίσκεται σήμερα παράλυτος απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση, με μία ύφεση-μαμούθ που ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση 30 χρόνων, με δημόσιο χρέος ρεκόρ (210% του ΑΕΠ) και τις τράπεζες σε κατάσταση ακήρυχτης χρεοκοπίας. Οι βασικοί κλάδοι και οι επενδύσεις έχουν καταρρακωθεί, ενώ η «αποσωλήνωση» της οικονομίας από τα «μέτρα στήριξης» απειλεί άμεσα με τσουνάμι λουκέτων και θηριώδη ποσοστά ανεργίας.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι εγκληματική. Η επιβολή ενός από τα μακρύτερα και σκληρότερα λόκνταουν απέτυχε παταγωδώς. Με τις συνεχείς παλινωδίες και ανοιγοκλεισίματα της αγοράς, έχει οδηγήσει ολόκληρους κλάδους στην καταστροφή. Με την εξοργιστική προπαγάνδα των αργυρώνητων δημοσιογράφων της λίστας Πέτσα, και το αντιδραστικό ιδεολόγημα της «Ατομικής Ευθύνης», ενοχοποιούν τους πάντες εκτός από τους «ά(χ)ριστους» εαυτούς τους. Και όπου δεν πείθει ο λόγος τους, εξαπολύουν τις δολοφονικές συμμορίες των πραιτωριανών του Χρυσοχοΐδη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με τον τυχοδιωκτισμό της, τον αντιδραστικό ανταγωνισμό με τον τουρκικό καπιταλισμό και την τυφλή πρόσδεση σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, βάζει τον λαό σε τεράστιους κινδύνους.

Κάτω η αντεργατική πολιτική της ΝΔ – Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα

Αντί οποιασδήποτε ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και οργάνωσης των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε ΜΜΜ και εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. Σαν να μην έφταναν αυτά, προχωρά σε κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια και στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων με το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, το οποίο μετατρέπει σε νόμο οποιαδήποτε παράνομη και αντεργατική μέχρι τώρα πρακτική των εργοδοτών. Ένα «νομοσχέδιο των σκλάβων» που μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω, αφού προβλέπει:

– Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

– Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης.

 Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

– Απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-«ελεύθερων διαπραγματεύσεων», που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει τους μέχρι τώρα παράνομους ορούς εργασίας που θέλει.

– Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.

– Ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο.

– Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα έχει ως επίπτωση το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλλον τη μείωση των μισθών.

– Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig-economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους συνεργάτη και όχι εργαζόμενου, δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου.

Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας

Είναι επείγον να αντισταθούμε μαζικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εντείνουμε με τους αγώνες μας τη φθορά της. Σχεδόν 2 χρόνια στην εξουσία, αποδεικνύεται όλο και πιο καταστροφική. Με την βοήθεια των ιμπεριαλιστών και μιας χούφτας αργυρώνητων δημοσιογράφων εφαρμόζει μία πολιτική βίαιης φτωχοποίησης, ξεθεμελιώνοντας κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Επιβάλει σταδιακά και μεθοδικά μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, με τα ασύστολα ψέματα, τη συκοφάντηση των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όσων αγωνίζονται και βέβαια την καταστολή από τις δολοφονικές συμμορίες της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ κ.α.), τις οποίες συνεχώς εξοπλίζει και φασιστικοποιεί.

Η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει άλαλη και ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι αυτές οι πολιτικές της φτώχειας και της καταστολής είναι στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης και των εκπροσώπων της, δηλαδή όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), που θα εφαρμόσει οποιοσδήποτε φιλοδοξεί να διαχειριστεί την κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με αφορμή την πανδημία, έχει σιωπήσει, δίνοντας το ελεύθερο σε κυβέρνηση και εργοδότες να επιτεθούν. Τελευταίο κραυγαλέο δείγμα της κατρακύλας της είναι η μετάθεση της απεργίας της πρωτομαγιάς από την ηγεσία της ΓΣΕΕ στην ημέρα αργίας που ορίζει ο νόμος -δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση-, με αναφορά μόλις λίγων σειρών στο αντεργατικό έκτρωμα. Επαίσχυντη είναι και η στάση του ΚΚΕ, το οποίο παρά τις υπεραριστερές κορώνες, καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και των χουντοαπαγορεύσεων έχει υποταχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην αστική νομιμότητα και περιορίζεται σε κοινοβουλευτικές και συμβολικές «μάχες».

Κινητοποιήσεις έχουν πυκνώσει και ξεσπάσει: γειτονιές, φοιτητές και νεολαία, κομμάτια εργαζόμενων, ενάντια στην καταστολή. Δείχνουν την αγωνία για ένα μαύρο μέλλον, ότι θυμός και οργή συσσωρεύονται – και έναν δρόμο να παλέψουμε, χτίζοντας κέντρα αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο, γειτονιά, σχολείο, σχολή. Διέξοδος είναι η δική μας αυτοοργάνωση, με συνελεύσεις, επιτροπές, μαχητικές διαδηλώσεις, ανάπτυξη όλων των αγώνων μας. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας, να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

Σε όλο τον κόσμο μαίνεται η καπιταλιστική κρίση, σπέρνοντας ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, βάναυση καταστολή, πολιτική παρακμή και σήψη, ανταγωνισμούς, εξοπλισμούς, κίνδυνο νέων πολεμικών σφαγείων… Η πανδημία έδειξε πόσο γυμνές και αδίστακτες είναι οι αστικές δυνάμεις, αφήνοντας τη δημόσια υγεία να καταρρέει, ενώ μοιράζουν αφειδώς κρατικό χρήμα σε κεφάλαιο, τραπεζίτες και ελίτ, κερδοσκόπους των χρηματιστηρίων και «αγορών». Απέναντί τους ορθώνονται εκατομμύρια κόσμου, με μπροστάρη τη νεολαία, σε κοινωνικές εκρήξεις σε ΗΠΑ, Χιλή, Γαλλία, Ινδία κ.ά. Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τους μάρτυρες του Σικάγο 1886, της Θεσσαλονίκης 1936, της Καισαριανής 1944… είναι μέσα σ’ αυτούς τους αγώνες που πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα της μοναδικής πραγματικής εναλλακτικής στην καπιταλιστική βαρβαρότητα: Της οικοδόμησης μιας επαναστατικής δύναμης, της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, του ανοίγματος του δρόμου προς τον Σοσιαλισμό.

Κάτω το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία και τον Συνδικαλισμό.

Υπερασπίζουμε τις ελευθερίες μας. Έξω ΜΑΤ – ΔΡΑΣΗ από τις γειτονιές και σχολές μας.

Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας. Λεφτά για Υγεία, Παιδεία Κοινωνικές Ανάγκες – ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή.

Διαγραφή του Χρέους – Φορολόγηση κεφαλαίου και πλουσίων – Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο. Έξω από Ευρώ και ΕΕ, που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και εξαθλίωση. Με ένα ταξικό Πρόγραμμα Σωτηρίας, για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

https://www.okde.gr/archives/13664


ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Απεργία της Πρωτομαγιάς

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

που δουλεύεις ατελείωτες ώρες, που είσαι μια ζωή με μπλοκάκι, που έχεις ενταχθεί σε προγράμματα επισφάλειας ώστε να γλιτώσει το κόστος ο εργοδότης σου, που δουλεύεις μαύρα, που μόνιμα υποαπασχολείσαι ή κάνεις δυο δουλειές για να τα βγάλεις πέρα, που είσαι μακροχρόνια άνεργος…

Μας καλούν να πληρώσουμε το κόστος της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης και των εργοδοτών για την αντιμετώπιση του COVID-19 και της προσπάθειας τους να φορτώσουν το βάρος της νέας κρίσης πάνω μας ενώ αξιοποιούν το λοκντάουν για να επιβάλλουν αντεργατικά και αυταρχικά μέτρα σε συνέχεια και πλήρη συνεκτικότητα με αυτά που είχαν φέρει οι μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ).

Οι εργαζόμενοι τεχνικοί στα γραφεία, σε εταιρείες, στα εργοτάξια και στην βιομηχανία βρισκόμαστε όπως όλοι οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι εν μέσω πανδημίας. Ουσιαστικά βρεθήκαμε τελείως απροστάτευτοι έναντι της εργοδοσίας, θέσεις εργασίας χάθηκαν, μισθοί μειώθηκαν, ενώ γονείς με μικρά παιδιά δεν έλαβαν καν άδειες ειδικού σκοπού και στερήθηκαν αμοιβές και μεγάλο μέρος της κανονικής ετήσιας άδειάς τους. Οι καταγγελίες για χώρους εργασίας που δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες πληθαίνουν, ενώ πολλές εταιρείες αξιοποιούν προς όφελός τους την τηλεργασία για να ελαστικοποιήσουν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις (ωράριο, δουλεία με το κομμάτι κτλ) έχοντας την απαίτηση να είμαστε «παρόντες» και «παραγωγικοί» κάθε στιγμή της ημέρας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας οι μάσκες έχουν πέσει: Η δήθεν διαχείριση με το σύστημα υγείας στα όριά του και τις τραγικές του ελλείψεις, με τις χιλιάδες νεκρών και τα τυφλά lockdown, καλύπτει υποκριτικά την απουσία μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους και το συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς, τους περιορισμούς δικαιωμάτων και την αστυνομική βία, τα εκατομμύρια σε καναλάρχες και επιχειρήσεις, αποζημιώσεις σε ιδιωτικές κλινικές, τη νέα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών, όλα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι ζούνε με επιδόματα πείνας ή χάνουν τη δουλειά τους.

Αλλά κυρίως, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να περάσουν νέες αντεργατικές και γενικότερα αντιλαϊκές πολιτικές, με την κοινωνία στο περιθώριο, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Νέο επεισόδιο σε αυτή την ύπουλη επίθεση της κυβέρνησης με τη στήριξη των πουλημένων ΜΜΕ και την κοινοβουλευτική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλου, είναι το αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που επιχειρεί και πάλι να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη της προσπάθεια. Ας μην ξεχνούμε ότι αυτές είναι πολιτικές είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δόσεων από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Να ποια είναι η ανάκαμψη που θέλει το Κεφάλαιο κι η Ευρωπαϊκή ένωση: Φθηνότερη ευέλικτη εργατική δύναμη, νέοι τρόποι βαθύτερης εκμετάλλευσης.

Με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο επιχειρούν τρία καίρια -ιστορικής σημασίας- πλήγματα στις ζωές μας:

 1. Θεσμική κατάργηση του 8ωρου και νομιμοποίηση για πρώτη φορά στα χρονικά της απλήρωτης εργασίας (απλήρωτες υπερωρίες).
 2. Νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και απληστίας όπως την ζήσαμε τόσα χρόνια.
 3. Απόπειρα αφαίρεσης κάθε θεσμικής δυνατότητάς μας να αντιπαλέψουμε τα παραπάνω: στοχοποίηση και ασφυκτικός περιορισμός των ριζοσπαστικών πρακτικών διεκδίκησης των εργαζομένων και της πιο αποτελεσματικής μορφής πάλης, της απεργίας.

Ορισμένα κεκτημένα του εργατικού κινήματος διεθνώς, που μπορούμε να δούμε ως αναγκαίες (ούτε καν ικανές) προϋποθέσεις μιας στοιχειωδώς φιλεργατικής πολιτικής είναι το ωράριο (οκτάωρο, αμειβόμενες υπερωρίες), η τήρηση αυτού του ωραρίου και των εν γένει όρων εργασίας σε σταθερή βάση και η προστασία των θέσεων εργασίας καθώς και το δικαίωμα της συλλογικής οργάνωσης των εργαζόμενων ώστε να προασπίζονται και να επεκτείνουν τα δικαιώματά τους, η συλλογική διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις (ΣΣΕ -Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας) ώστε να μην είναι ο κάθε εργαζόμενος έρμαιο μπροστά στην διαπραγματευτική ισχύ του εργοδότη, και η νομιμοποίηση του πιο δυνατού όπλου προστασίας μας, της απεργίας, είτε για άμεσες διεκδικήσεις των ίδιων των απεργών, είτε για στήριξη και αλληλεγγύη σε άλλους εργαζόμενους, είτε για ευρύτερης πολιτικής σημασίας ζητήματα καθοριστικά για τη ζωή και την εργασία των εργαζομένων.

Στην πράξη τα παραπάνω δικαιώματα, κάρφος στον οφθαλμό της απληστίας του Κεφαλαίου (μαζί και με άλλες βασικές κατακτήσεις όπως η ασφάλιση) ποτέ δεν ήταν απόλυτα εξασφαλισμένα, αλλά πάντα γίνονταν αντικείμενο συγκρούσεων και διαμάχης, άλλοτε υπόγειας κι άλλοτε φανερής – ολοένα και περισσότερο στην περίοδο που διανύουμε. Τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, με τις ευλογίες τόσο δεξιών όσο και «αριστερών» κυβερνήσεων, προσπαθεί να επιβληθεί ως κανονικότητα που μάλιστα παρουσιάζεται χωρίς δήθεν πολιτικό χρώμα και χωρίς εναλλακτική (δόγμα ΤΙΝΑ -there is no alternative) η πλήρης προσαρμογή όλων των πλευρών της ζωής μας στην εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου, καθώς παγιώνονται αυθαιρεσίες και παραβιάσεις ακόμη και στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων. Στον αντίποδα όμως, αναπτύσσονται και οι αντιστάσεις των εργαζομένων για αξιοπρέπεια στη ζωή και στη δουλειά.

Αποφασιστικό βήμα στη διαδικασία που επιχειρεί να μετατρέψει την ήδη παγιωμένη σε πολλούς κλάδους αυθαιρεσία σε νομιμότητα με τυπικούς όρους πλέον, αποτελεί το νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο. Αναλύουμε τα κυριότερα σημεία του:

Κατάργηση 8ωρου – θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας

Το νομοσχέδιο ορίζει: «Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». Αυτό θα εφαρμόζεται με ατομική συμφωνία εργοδότη- εργαζόμενου.Σε «έκτακτες» περιπτώσεις ο εργοδότης μπορεί να απαιτεί υπερωριακή απασχόληση επί σειρά εβδομάδων χωρίς πρόσθετη αμοιβή – αρκεί να διατηρούνται οι συνολικές ώρες στο εξάμηνο. Επιπλέον, προβλέπεται η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία από τους εργοδότες και αυξάνονται οι ώρες της υπερωρίας σε 150 για όλους τους κλάδους, ενώ παράλληλα με το παραπάνω καταργείται πλήρως η πληρωμή τους.

Στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρείται είναι να νομιμοποιηθεί η προϋπάρχουσα αυθαιρεσία. Με απλά λόγια: όταν το οκτάωρο/πενθήμερο με επιπλέον αμοιβή για τις υπερωρίες, παραβιάζεται όλο και πιο συχνά στην πράξη, έρχεται το κράτος και θεσμοθετεί την υπερωριακή μη-αμοιβόμενη εργασία με κάποιους περιορισμούς για ξεκάρφωμα που υποτίθεται μας προστατεύουν από την αυθαιρεσία – αυτή που μόλις νομιμοποίησε! Απλώς μετατοπίζει τα όρια βαφτίζοντας νομιμότητα τη χθεσινή αυθαιρεσία δίνοντας πάτημα στην εργοδοσία για ακόμα μεγαλύτερες αυθαιρεσίες στο μέλλον. Από την πείρα μας γνωρίζουμε πώς τα εκάστοτε νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων καταστρατηγούνται με κάθε ευκαιρία. Η «νομιμότητα» του κράτους ποτέ δε δούλεψε από μόνη της υπέρ μας χωρίς την πίεση από το οργανωμένο εργατικό κίνημα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων.

Χτύπημα – ποινικοποίηση της απεργίας και των συλλογικών αντιστάσεων των εργαζομένων

Αυτόν ακριβώς τον παράγοντα, το εργατικό κίνημα στη ζωντανή μορφή του με τα υπάρχοντα συνδικάτα όπως διαμορφώθηκαν ιστορικά αλλά και τις νέες εργατικές συλλογικότητες και σωματεία που γεννιούνται από τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες και τις μεταβολές στην παραγωγή και στην οικονομία, θέλουν να εξουδετερώσουν και μετατρέψουν σε άνευρο απολίθωμα, ανδρείκελο στα χέρια των αφεντικών, φύλλο συκής της αντεργατικής «νομιμότητας». Και να πώς:

 • Προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου για όλα τα μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων
 • Αν δεν παρέχεται εξ αποστάσεως συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και ψήφος σε όποιο μέλος το επιθυμεί, η προκήρυξη απεργίας θα θεωρείται παράνομη.
 • Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», έως το 40% των εργαζομένων.
 • Κάθε αντίσταση μπορεί να κηρυχθεί παράνομη, αν θεωρηθεί ριζοσπαστική ή ότι «ασκεί ψυχολογική βία».

Με άλλα λόγια:

 • θεσμοθετείται το φακέλωμα των συνδικαλισμένων
 • δίνεται η δυνατότητα διείσδυσης εργοδοτών ή βαλτών της εργοδοσίας στις συλλογικές διαδικασίες και αλλοίωσης/χειρισμού αυτών μέσω της εξ αποστάσεως διεξαγωγής τους χωρίς φυσική παρουσία (τηλεσυνδικαλισμός – κατά την τηλεργασία)
 • η ηλεκτρονική ψηφοφορία δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί στην πράξη ο απεργοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε την ύπαρξη 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών για να ληφθεί απεργιακή απόφαση (όταν η σημερινή κυβέρνηση είναι στην εξουσία με το 40% του 58%(=23,2%) του εκλογικού σώματος)
 • ο εργοδότης μπορεί να θέτει την απεργία εκτός νόμου και να απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας
 • θεσμοθετείται στυγνός περιορισμός της δυνατότητας κήρυξης απεργίας και ποινικοποίηση κάθε άλλης ενέργειας συλλογικής διεκδίκησης (καταλήψεις, αποκλεισμός εργασιακών χώρων για περιφρούρηση απεργιών κ.ά.)
 • θεσμοθετείται απεργοσπαστικός μηχανισμός με το πρόσχημα της «ζωτικής σημασίας».

Δε χρειάζεται να πούμε πόσες δεκαετίες πίσω και σε ποιες σκοτεινές εποχές μας γυρίζουν οι εκσυγχρονισμένες μορφές του τηλεσυνδικαλισμού και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης που ευαγγελίζεται το νομοσχέδιο. Καταλαβαίνουμε τώρα πως η διάταξη περί «συμφωνίας» εργοδότη-εργαζόμενου για το ωράριο είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο χωρίς αξία. Όσοι έχουν την παραμικρή ιδέα από την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας γνωρίζουν ότι με τους παραπάνω όρους τίθενται ουσιαστικά εκτός νόμου τα μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες κι απομένουμε με μόνους εκπροσώπους μας τις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τις εθιμοτυπικές τους απεργίες μια στο τόσο. Καταλαβαίνουν επίσης τι σημαίνει σε αυτές τις συνθήκες η «διαπραγμάτευση» με την εργοδοσία είτε για ωράρια είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα, αφού αυτή στην πράξη και υπό το κράτος του φόβου της απόλυσης θα εκφυλίζεται σε ατομική «διαπραγμάτευση» με άνευ όρων υποχώρηση στις εργοδοτικές ορέξεις.

Χτύπημα Συλλογικών διαπραγματεύσεων

Ας δούμε όμως το θέμα της διαπραγμάτευσης ακόμη πιο στενά:

 • Δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα έχουν μόνο οι οργανώσεις εργαζομένων που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα.
 • Η επίλυση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας αναιρώντας τη δυνατότητα καταδικαστικής απόφασης της Επιθεώρησης προς εργοδότη που έχει καταγγελθεί από Σωματείο ή εργαζόμενο.

Με άλλα λόγια, ουσιαστικό λόγο θα έχουν μόνο οι οργανώσεις εργαζομένων που θα δεχθούν να φακελώσουν ηλεκτρονικά τα μέλη τους. Επίσης, φεύγει το «αγκάθι» της Επιθεώρησης Εργασίας που κατά το παρελθόν έχει πάρει αποφάσεις υπέρ εργαζομένων μετά από καταγγελία αυτών ή των σωματείων τους. Κυρίως όμως, η επίλυση εργασιακών διαφορών χάνει την κοινωνική-ταξική της διάσταση και αντί να γίνει με όρους καθολικών νομικά κατοχυρωμένων εργατικών δικαιωμάτων διεξάγεται σαν ατομική υπόθεση μεταξύ δύο ιδιωτών που καλούνται να «τα βρούνε» – εύκολα καταλαβαίνουμε πως θα τα βρούνε όταν ο συσχετισμός είναι αποφασιστικά υπέρ του ενός.

Παγίωση και διεύρυνση της τηλεργασίας

Ακόμη και με τέτοιους όρους, το εργατικό κίνημα μπορεί να λειτουργήσει όταν οι εργαζόμενοι συναντιούνται στους χώρους δουλειάς και να βρει τρόπους να ξεπεράσει τα νομικά και άλλα εμπόδια. Γι αυτό βάλλεται ο συλλογικός χαρακτήρας της εργασίας. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, στοχεύει η παγίωση και διεύρυνση της τηλεργασίας: Ο εργαζόμενος οφείλει να δεχθεί την πρόταση του εργοδότη για τηλεργασία όταν συντρέχει «σοβαρός» λόγος, προοιωνίζοντας την επέκταση αυτού του έκτακτου μέτρου και μετά την πανδημία – αλλά και τη διαρκή επίκληση «σοβαρών λόγων» ως τη νέα κανονικότητα που μας περιμένει. Δε χρειάζεται να αναλύσουμε ότι σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση και ηλεκτρονική παρακολούθηση-εντατικοποίηση της εργασίας, η τηλεργασία καταργεί τη διάκριση εργάσιμου-ελεύθερου χρόνου και ο εργαζόμενος γίνεται αναλώσιμο εξάρτημα της παραγωγικής μηχανής, ανά πάσα στιγμή έτοιμο για χρήση και ξεζούμισμα μέχρι τελικής πτώσεως.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι επιχειρείται συνολική ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων και πισωγύρισμα στις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας όταν ο εργαζόμενος ήταν στο έλεος της εργοδοσίας – και όλα αυτά με την υποκριτική επίκληση της προστασίας μας από τις αυθαιρεσίες που οι «προστάτες» μας νομιμοποιούν και τη δήθεν εργάσιμη εβδομάδα των τεσσάρων ημερών (αλλά με δεκάωρο και αν συμφωνήσει η εργοδοσία!).

Είναι όμως επίσης φανερό ότι επιδιώκεται η εξαφάνιση του εργατικού κινήματος ως τέτοιου, η μετατροπή της εργατικής τάξης σε μια άμορφη μάζα από άβουλα, απομονωμένα και αποδυναμωμένα άτομα που θα «διαπραγματεύονται» κατά μόνας – αλήθεια, τι εμπαιγμός η χρήση λέξεων όπως «διαπραγμάτευση» και «συμφωνία» όταν το διακύβευμα για τη μία πλευρά θα είναι η επιβίωσή της και για την άλλη η αύξηση των κερδών!

Σε αυτή την άθλια επίθεση της κυβέρνησης, οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού επιλέγουν ξανά την στήριξη στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ, απαίτηση του οποίου εξάλλου είναι ο αντεργατικός – αντισυνδικαλιστικός νόμος. Η ΓΣΕΕ με το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown και την απραξία προσφέρει απλόχερα πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση στο ΣΕΒ και στις επιχειρήσεις. Καταγγέλλουμε την απεργοσπαστική κοροϊδία της ΓΣΕΕ που μαζί με την κυβέρνηση θέλουν να μετατρέψουν την ταξική πρωτομαγιά σε παράταση του τριημέρου του Πάσχα.

Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία και από τα κάτω δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό μας, καταδικάζει τους αγώνες μας σε ήττα! Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

Στη συνολική επίθεση και ανατροπή κεκτημένων και δικαιωμάτων μας πρέπει να αντιταχθούμε εξίσου συνολικά. Το επόμενο διάστημα πρέπει να μας βρει ξανά στους δρόμους, ενωμένους απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου. Ο νόμος δεν θα καταργηθεί εντός της βουλής. Η απόσυρση του νομοσχεδίου θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την αγωνιστική δράση με γενίκευση και κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή της επίθεσης.

 • Παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της απεργίας της Πρωτομαγιάς. Συντονιζόμαστε με τις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί την Πέμπτη 6 Μάη. Στο Ηράκλειο καλούμε σε απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 10:00.
 • Καλούμε σε σύσκεψη το Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου την Κυριακή 25/4 για την από κοινού προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς και την περαιτέρω ανάπτυξη και κλιμάκωση των απεργιών και των αγώνων για να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

 • Όχι στην κατάργηση του οκταώρου. Καμία ανοχή στην απλήρωτη εργασία. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, διατάξεων και ΠΝΠ. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.
 • Απαγόρευση απολύσεων. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων με ριζική μείωση του χρόνου εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
 • Κάτω τα χέρια από την απεργία. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες μας και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Να αποσυρθεί κάθε κατηγορία στους συλληφθέντες και να παρθούν πίσω όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και υγειονομικά δικαιώματα. Πλήρης κάλυψη των απωλειών της πανδημίας για όλους τους εργαζόμενους.
 • Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τήρηση όλων των κανόνων υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας με έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
 • Αύξηση των δαπανών σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό, κοινωνικές υπηρεσίες. Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις δαπάνες για την αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί το αντιδραστικός νόμος της Κεραμέως. Καμία σκέψη για αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Δημόσια και δωρεάν παιδεία ενάντια στους ταξικούς φραγμούς.
 • Διαγραφή των λαϊκών χρεών στις τράπεζες και την εφορία. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματος μας να απεργούμε, να αγωνιζόμαστε. Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Παλεύουμε συλλογικά με το σωματείο και τους συναδέλφους μας. Οργανωνόμαστε και γινόμαστε τώρα μέλη στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου


ΠΑΤΡΑ

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία στις 6/5, 10 πμ από το Παράρτημα

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” και συντρόφισσες – σύντροφοι

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

Πρέβεζα – 1η και 6η Μάη

από αναρχικές/οί

κάλεσμα για την πρωτομαγιά και τις 6 μάη

Αναλυτικά τα καλέσματα για την Πρωτομαγιά και την απεργία της πέμπτης 6ης Μάη

Πρέβεζα 1 Μάη – Συγκέντρωση 11:30 πλ.Ανδρούτσου

6η Μάη Απεργία – Συγκέντρωση 10:00 Παλιό ΚΤΕΛ


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

Από τις αρχές του 1870 στην Αμερική οι εργάτες οργανώνουν συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις βάζοντας μπροστά το αίτημα της καθιέρωσης του 8ώρου, μια εποχή που δούλευαν 72 ώρες τη εβδομάδα για μισθούς ψίχουλα με πρωτόγονες συνθήκες στέγασης και υγιεινής, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είχε καν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Πρωταγωνιστής των απεργιών αυτών είναι το αναρχικό κίνημα όπου με ισχυρή παρουσία στο Κεντρικό Εργατικό Συνδικάτο, δίνει εξεγερτικό χαρακτήρα στις απεργίες. Οι εργάτες εξοπλίζονται και συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής και τους απεργοσπάστες. Το πρόταγμα πλέον είναι ξεκάθαρο, από την διεκδίκηση του 8ώρου οι απεργοί δείχνουν τον δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση και ανατροπή του καπιταλισμού.

Τα γεγονότα στις αρχές του Μάη του 1886 έμελλε να γίνουν σταθμός στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί κατεβαίνουν στους δρόμους του Σικάγο. Η εξέγερση βάφεται με αίμα όταν η αστυνομία ανοίγει πυρ στο ψαχνό δολοφονώντας 4 εργάτες έξω από το εργοστάσιο ξυλείας. Την επόμενη μέρα οι απεργοί συγκεντρώνονται στην πλατεία Χέιμαρκετ όπου περικυκλώνονται από την αστυνομία και δέχονται επίθεση. Μια βόμβα τότε εκτοξεύεται από το πλήθος και σκοτώνει 7 αστυνομικούς με την αστυνομία να απαντάει με σφαίρες σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες απεργούς. Τις επόμενες ημέρες ένα κατασταλτικό πογκρόμ εναντίον πρωταγωνιστών του εργατικού κινήματος ξεκινά. Οι αναρχικοί Πάρσονς, Σπάις, Ένγκελ και Φίσερ οδηγούνται στην κρεμάλα με μοναδικό στοιχείο την πολιτική τους ταυτότητα, ενώ ο Λίνγκ αυτοκτονεί μια μέρα πριν στο κελί του. Στο πρόσωπό τους δικάζεται η αναρχική ιδέα και εκτελούνται προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Σήμερα 135 χρόνια μετά, το πρόταγμα των εξεγερμένων του Σικάγο παραμένει τόσο επίκαιρο όσο και επιτακτικό. Σε μια εποχή που η πανδημία του COVID-19 πλήττει κυρίως την κοινωνική βάση εξαιτίας της ταξικής της διαχείρισης, οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο βρίσκουν ευκαιρία να εξαπολύσουν μια ακόμα επίθεση στους εκμεταλλευόμενους. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων αντικοινωνικών μέτρων που πέρασε εν καιρώ πανδημίας (πτωχευτικός κώδικας, νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, αντιπεριβαλλοντικός νόμος κ.α.) επιτίθεται στην καρδιά των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Με το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη καταργούν (και τυπικά) το οκτάωρο και επιβάλλουν απλήρωτες υπερωρίες που θα αντισταθμίζονται με άδειες ή ρεπό. Η κυριακάτικη εργασία επεκτείνεται σε περισσότερους κλάδους και αυξάνεται περεταίρω στο εμπόριο. Η απεργία και οι εργατικές διεκδικήσεις ποινικοποιούνται καθώς διευρύνεται το πλαίσιο όπου θα κρίνεται μια απεργία παράνομη, θα διώκεται ποινικά η κατάληψη χώρων εργασίας ως διαμαρτυρία και οι συμμετέχοντες στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων θα φακελώνονται ηλεκτρονικά. Ακόμη προωθείται η απεργοσπασία διότι θεσπίζεται το 40% των επιχειρήσεων να αποτελείται από προσωπικό ασφαλείας.

Η παραπάνω εργασιακή αναδιάρθρωση, κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου, επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά ότι στον καπιταλισμό οι κρίσεις θα φορτώνονται στις πλάτες τις κοινωνικής βάσης. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν είναι τίποτα άλλο από εργασιακές σχέσεις λάστιχο, απλήρωτη δουλειά, εργοδοτική αυθαιρεσία και καταστολή με σκοπό την γρήγορη και αυξημένη κερδοφορία των αφεντικών. Τα ψέματα περί ”συνεννόησης εργαζόμενου – εργοδότη” δε μπορούν να σταθούν μπροστά στην τρομακτική ταξική ανισότητα, τους εκβιασμούς και τον φόβο της ανεργίας. Ο νέος εργασιακός νόμος είναι αιτία πολέμου και το κεφάλαιο πήρε ήδη θέση. Ας αναστήσουμε την εξεγερτική μνήμη του Σικάγο μέσα από ακηδεμόνευτους, μαχητικούς ταξικούς αγώνες. Σε αντίθεση με τον κατασταλτικό χαρακτήρα του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, να οξύνουμε τον ταξικό πόλεμο δίνοντας ανατρεπτικό περιεχόμενο στους επιμέρους αγώνες και συνδέοντας τους στην κατεύθυνση της κοινωνικής επανάστασης. Μόνο έτσι μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι για την εξουσία και άρα αποτελεσματικοί, ικανοί να οδηγήσουν κράτος και αφεντικά σε υποχώρηση.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ 10.00

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Κεφαλονιάς


ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Απεργιακή συγκέντρωση

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.Ενάντια στην ποινικοποίηση της ταξικής οργάνωσης και της συνδικαλιστικής δράσης.Ενάντια στην κατάργηση του 8ώρου και της Κυριακάτικης αργίας.Ενάντια στην αύξηση των υπερωριών και τη νομιμοποίησή τους ως απλήρωτες.ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΣΑ ΚΕΡΔΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ.ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ.ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/5, 12μμ, ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.


ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Εργατική συγκέντρωση

Μέσα στην καραντίνα, καθώς είμαστε εγκλωβισμένες και απομονωμένοι, η κυβέρνηση δείχνει με θράσος το μίσος της για την εργατική τάξη και την αγάπη της για τα αφεντικά.

Ιδιωτικοποιεί ό,τι δημόσιο έχει απομείνει και ταυτόχρονα, στο όνομα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, θέττει προς ψήφιση το το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ορίζει:

-κατάργηση της 8ωρης εργασίας και προαιρετική πληρωμή των υπερωριών, νομοθέτηση τελικά του 10ώρου

-απελευθέρωση ατομικών συμβάσεων και μεταφορά αρμοδιοτήτων για επίλυση διαφορών με την εργοδοσία από την επιθεώρηση εργασίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης.

Έτσι, οι θεσμικές διεκδικήσεις μας απέναντι στις παρανομίες των αφεντικών, θα μπαίνουν στο συρτάρι.

Παράλληλα, μη θεσμικές διεκδικήσεις ποινικοποιούνται, όπως η απεργία με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, το “προσωπικό ασφαλείας” και το λοκ άουτ του εργοδότη. Επίσης για τα σωματεία προβλέπεται φακέλωμα και στοχοποίηση.

-τηλεργασία(που ήρθε εκτάκτως αλλά θα μείνει) με όρους “συνεργάτη” και όχι εργαζόμενου.

Για όλα αυτά, εμείς, η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, πρέπει να αντιδράσουμε τώρα!

Μέσα στις μοντέρνες φυλακές που έγιναν οι γειτονιές μας θέλουν να εργαζόμαστε σε συνθήκες σκλαβιάς για να γλιτώσουν κάθε συνέπεια της κρίσης τα αφεντικά.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 6 ΜΆΗ

18:30 ΦΛΟΙΣΒΟΣ

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Κορίνθου

Μοιραστείτε το άρθρο