Γαλλία: 150 χιλιάδες στους δρόμους για την εργατική Πρωτομαγιά

Παρίσι: Ηρώ Σιαφλιάκη & Μπονίτα Παπαστάθη

Χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε όλη τη Γαλλία, εν μέσω της πανδημίας, με το συνδικάτο CGT να εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός ξεπέρασε τις 150.000. Η αστυνομία χτύπησε την πορεία με χρήση δακρυγόνων στο Παρίσι ενώ προχώρησε σε συλλήψεις 34 διαδηλωτών.

Από τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών ήταν η διακοπή των μεταρρυθμίσεων για την ανεργία, που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο, αλλά και το τέλος της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας ως μέρος των μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19, ενώ πολλές ήταν οι αναφορές για την επέτειο της γαλλικής κομμούνας.

Δύο τεράστια πανό κυριαρχούσαν στην πλατεία Republique από όπου ξεκίνησε η πορεία που ανέφεραν: “ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ (privé) / ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ  (privé) ΤΑ ΠΑΝΤΑ”.

Στη φετινή Πρωτομαγιά το κεντρικό σύνθημα ήταν “Να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο για την ανεργία”

“Που είναι οι ελευθερίες μας;”

H πορεία για την πλατεία Nation  ξεκίνησε περίπου στις 2 το μεσημέρι. Το κλίμα χαρακτηριζόταν γενικά από θυμό για τα νέα νομοσχέδια – ανεργία και την (καθολική) ασφάλεια – αλλά και τη χαρά να ξαναβρίσκονται στους δρόμους μαζί με πολλούς άλλους. Μια ώρα μετά, στο ένα τρίτο περίπου της απόστασης, το πιο δυναμικό κομμάτι της πορείας που βρισκόταν επικεφαλής και οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συγκρούστηκαν για δύο ώρες σταματώντας την πορεία. Έγιναν 34 συλλήψεις και κάποιοι τραυματισμοi.

Πολλές ήταν οι αναφορές στην Κομμούνα που φέτος είναι η επέτειος των 150 χρόνων.

Μοιραστείτε το άρθρο