Όχι στην τσιμεντοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς! Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε μαρίνα – παραλία

Πολίτες της Καλαμαριάς, εργαζόμενοι/ες,

Σε μία χρονική στιγμή που το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παραδίνεται στα νατοϊκά στρατεύματα και στα ολέθρια πολεμικά τους σχέδια, το Ελληνικό στην Αθήνα (με την «μεγάλη επένδυση» που ευλογούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση) πρόκειται να τσιμεντοποιηθεί, όπου στην Κέρκυρα ο πρωθυπουργός προφητεύει πυρκαγιές σε δασική έκταση που πρόκειται να εκποιηθεί, ενώ η επένδυση χρυσού στις Σκουριές ετοιμάζεται να καταστρέψει ακτές, νερά και αέρα, ανακοινώθηκαν τα «νέα» για την μαρίνα της Καλαμαριάς:

Το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε στο δήμο «επενδυτικό σχέδιο» που περιλαμβάνει τσιμεντοποίηση της σημερινής μαρίνας (που έκλεισαν διόλου τυχαία τον Νοέμβριο και απαγόρευσαν την είσοδο στους δημότες).  Στο όνομα της λεγόμενης «ανάπτυξης» προβλέπονται οικιστικές «παρεμβάσεις» πέρα από τις υφιστάμενες σε έκταση 14.000 τετραγωνικών μέτρων, 8.500 από τα οποία είναι εγκαταστάσεις ξενοδοχειακού τύπου (δωμάτια και Airbnb)!

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο και δεν δέχτηκε ούτε τη συμβιβαστική πρόταση του δημοτικού συμβουλίου για πιο «ήπια» οικιστική παρέμβαση. Μετά τις 11 Μάη 2021 το Ταμείο θα ανακοινώσει τον πιθανό επενδυτή και έτσι όχι μόνο ο ελάχιστος χώρος πρασίνου μαζί με  τα γειτονικά πρανή θα παραδοθούν στο τσιμέντο αλλά ακόμα θα επηρεαστεί και η γνωστή «μπουκαδούρα» της Αρετσούς δηλαδή ο δροσερός απογευματινός καλοκαιρινός αέρας.

Παράλληλα θα ανοίξει η… όρεξη για παρόμοια επιδρομή και στο στρατόπεδο Κόδρα, στο Καραμπουρνάκι (υπάρχουν τέτοια σχέδια) και σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς.

Πολίτες της Καλαμαριάς, εργαζόμενοι/νες.

Η πρόταση της πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων για μια πιο ήπια οικιστική παρέμβαση (επεκτάσεις/ συντηρήσεις στα υπάρχοντα κτίρια, όροι αραίωσης των κτισμάτων, πρόσβαση των πολιτών χωρίς αντίτιμο κλπ )ενώ φαίνεται να αντιστρατεύεται την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ δεν αποτελεί ανάχωμα σε αυτή την επιδρομή.

Πρώτα-πρώτα το ΤΑΙΠΕΔ δεν την κάνει αποδεκτή. Κατά δεύτερο λόγο κινείται στην ίδια λογική της επιχειρηματικής αξιοποίησης της μαρίνας ενώ παρέχει την τέλεια… απόκρυψη για τον σημερινό  φιλοκυβερνητικό δήμαρχο που υποστηρίζει την κυβερνητική πολιτική και υπόσχεται τουριστική ανάπτυξη.

Τέλος με την πρόταση για τοπικό δημοψήφισμα αποπροσανατολίζει τους δημότες από ό,τι που πρέπει να κάνουν για να αποτραπούν  αυτά τα σχέδια: Να αυτοοργανωθούν και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Το πραγματικό δίλημμα για τους πολίτες  δεν βρίσκεται στο αν θα δώσουν  προτεραιότητα στον τρόπο χρήσης  του παραλιακού μετώπου (σκληρή ή «ήπια» τσιμεντοποίηση) ή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς (αν θα είναι δημοτική/κρατική  ή ιδιωτική η χρήση των χώρων ).

Οι πολίτες σε κάθε περίπτωση πρέπει να διεκδικούν δημόσιους χώρους περιπάτου, άθλησης και δραστηριοτήτων ειδικά σε μία περίοδο ασφυξίας και εγκλεισμών όπως η σημερινή.

Το πραγματικό δίλημμα βρίσκεται στο αν θα αντισταθούν στην αρπαγή ενός ακόμα δημόσιου χώρου και στην ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν ή όχι. Με όποιο τρόπο ή μορφή…

Τα χρονικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα. Αξιοποιώντας την πείρα ανάλογων κινητοποιήσεων που είχαν γίνει το 2004-6, ενώνοντας τη φωνή τους με τις πρώτες σημερινές αντιδράσεις (τοπικοί σύλλογοι, ψαράδες κλπ) πρέπει να φτιαχτούν πλατιές μαζικές, ενωτικές πρωτοβουλίες που θα κάνουν γνωστό το ζήτημα στο λαό της Καλαμαριάς και θα οργανώσουν νέες κινητοποιήσεις για την αποτροπή των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ

Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να είναι τόσο πλατιές όσο… πλατύ είναι το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς που σήμερα κινδυνεύει!

 

Κ.Ο.Θ του  ΚΚΕ (μ-λ)

Μοιραστείτε το άρθρο