Συγκέντρωση για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας και ενάντια στην ταξική διαχείριση της πανδημίας

Πλατεία Ευόσμου Σάββατο 6/3 στις 11.00


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ένα ακόμη πιο αυστηρό λοκ ντάουν στον δήμο μας, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 , αστυνομοκρατία και ελέγχους πολιτών. Αμέσως μετά υπέρ της απόφασης τάχθηκε ο δήμαρχος, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκαν “αγανακτισμένοι ” πολίτες πλήρως καθοδηγούμενοι από το ακροδεξιό κόμμα της Ελληνικής Λύσης, οι οποίοι έστρεψαν την κουβέντα αλλού διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες περί κέντρου προσφύγων. Με τον τρόπο αυτό επιχειρήθηκε η συγκάλυψη της κυβερνητικής απόφασης, αλλά και ο έλεγχος των κοινωνικών αντιδράσεων ενάντια στο νέο λοκ ντάουν στο δήμο.

Αν έχουμε βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα από τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας , τότε αυτό είναι ότι τέτοιου είδους μέτρα αποσκοπούν στον περιορισμό των ελευθεριών και στον έλεγχο της κοινωνικής ζωής από το κράτος. Σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της υγείας. Άλλωστε οι 6.000 νεκροί μέσα στους 5 μήνες με εφαρμογή των απαγορεύσεων αυτών μιλάνε από μόνοι τους, και φωτογραφίζουν τις εγκληματικές ευθύνες της ταξικής διαχείρισης της πανδημίας. Παραδοχή για το γεγονός ότι μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν σχετίζονται με υγειονομικούς λόγους είχαμε και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, ενώ επίσης πρόσφατα υπήρξε και απόφαση αστικού δικαστηρίου στην Ολλανδία όπου κρίνει τα μέτρα αυτά παράνομα.

Μιλώντας για την υγεία λοιπόν, επίσης παρατηρούμε ότι ένα χρόνο τώρα οι δομές υγείας δεν έχουν στηριχθεί σε προσωπικό και εξοπλισμό όπως νέες μονάδες εντατικής θεραπείας. Μόνο τον μήνα Νοέμβριο στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεκάδες άνθρωποι πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Την ίδια ώρα στα αιτήματα των υγειονομικών το κράτος απαντάει όλο αυτό το διάστημα με καταστολή και απειλές. Παρατηρούμε επίσης την απουσία μαζικών και δωρεάν μοριακών τεστ στον πληθυσμό, και ειδικά στους χώρους της δουλειάς. Χιλιάδες εργάτες και εργαζόμενες του δήμου μας μπαινοβγαίνουν για δουλειά, σε περιοχές όπως η βιομηχανική περιοχή της Σίνδου , στοιβάζονται στους εργασιακούς χώρους χωρίς μέτρα αυτοπροστασίας, και μεταφέρονται συνωστισμένοι από τα λίγα δρομολόγια του ΟΑΣΘ. Την ίδια ώρα που το κράτος αρνείται πεισματικά να στηρίξει όλα τα παραπάνω, σκορπάει τα λεφτά των κρατικών ταμείων σε κλινικάρχες, ΜΜΕ και εργολάβους.

Ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα που καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την στήριξη δομών υγείας όπως το κέντρο υγείας Ευόσμου, και ακόμη πιο εγκληματική προς την κοινωνική βάση την διαχείριση που επιλέγει να κάνει το κράτος. Η ιδιαιτερότητα αυτή ακούει στο όνομα ρύπανση από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ. Έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Martin Luther της Γερμανίας σε 66 περιοχές της Ευρώπης εξέτασε την σχέση μεταξύ του ρύπου του διοξειδίου του Αζώτου (ΝΟ2) με τους θανάτους από covid. Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένας βασικός ρύπος που παράγεται από την καύση πτητικών οργανικών ενώσεων, και μιλώντας για τους προσωπικούς μας ρυπαντές, από τους πυρσούς των ΕΛΠΕ και το φουγάρο της elpedison. Η έρευνα κατέληξε λοιπόν στο εξής συμπέρασμα. Το 78% των θανάτων από covid προέρχονταν από μόλις 4 περιοχές (βόρεια Ιταλία και Ισπανία) όπου και ήταν οι περιοχές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε (ΝΟ2). Η έρευνα αυτή δηλαδή κατάφερε να αποδείξει ότι σε περιοχές με μεγάλη βιομηχανική ρύπανση όπως και η δική μας, τα αναπνευστικά συστήματα των ανθρώπων ήταν ήδη επιβαρυμένα με αποτέλεσμα να υπάρχουν στις περιοχές αυτές σημαντικά περισσότεροι θάνατοι από covid.

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν καλούμε σε συγκέντρωση ενάντια στην ταξική διαχείριση της πανδημίας από το κράτος και την κυβέρνηση της ΝΔ. Καλούμε σε συγκέντρωση υπέρ του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, και ζητάμε την άμεση ενίσχυση των δομών αυτής.

– Άμεση ενίσχυση του κέντρου υγείας Ευόσμου σε γιατρούς και εξοπλισμό.

– Δωρεάν μαζικά μοριακά τεστ στον πλυθησμό και τους χώρους της δουλειάς.

– Περισσότερα δρομολόγια και λεωφορεία του ΟΑΣΘ, πέρα από επικοινωνιακές και πολιτικάντικες ανακοινώσεις.

– Άμεση άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας,των ελέγχων, και της αστυνομοκρατίας στις γειτονιές μας, στο δρόμο με αγώνες.

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

email: [email protected]

fb: Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

 

Μοιραστείτε το άρθρο