Εκδόσεις για το Κουρδικό κίνημα

Τα έσοδα από την πώλησή τους πηγαίνουν για την ενίσχυση των Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο

  1. Πώς να αναγνωρίσετε έναν πόλεμο όταν τον βλέπετε

20σέλιδη μπροσούρα

Έκδοση της Διεθνούς Καμπάνιας “RiseUp4Rojava” και της οργάνωσης “International Red Help”.

Πολύ ενημερωτική έκδοση για τις τρέχουσες πολιτικο-στρατιωτικές εξελίξεις στη Ροζάβα (Βόρεια Συρία) και στο Ιρακινό Κουρδιστάν (Νότιο Κουρδιστάν).

Κόστος: 1,50 ευρώ (όλα τα έσοδα προσφέρονται για τις ανάγκες στο Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο)

  1. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑΒΑ… ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Συγγραφείς:

KNAPP MICHAELAYBOGA ERCANFLACH ANJA

328 σελίδες

Έκδοση της Εφημερίδας Δρόμου Άπατρις

Περιεχόμενα

Εισαγωγή της εκδοτικής ομάδας
Πρόλογος του Ντέιβιντ Γκρέμπερ στην αγγλική έκδοση
Εισαγωγή των συγγραφέων
Πρόλογος: Στο δρόμο για την Τιλ Κοτσέρ
Ιστορικό
Οι διαφορετικοί πολιτισμοί της Ροζάβα
Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός
Η απελευθέρωση
Η επανάσταση των γυναικών
Η Δημοκρατική Αυτονομία στη Ροζάβα
Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών
Άμυνα – Η Θεωρία του Ρόδου
Το νέο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης
Ο εκδημοκρατισμός της εκπαίδευσης
Υγειονομική περίθαλψη
Η κοινωνική οικονομία
Οικολογικές προκλήσεις
Γείτονες
Προοπτικές
Επίμετρο
Από τη διακήρυξη της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, Ερτζάν Αϊμπογά και Ντεβρίς Τζιμέν
Επίλογος: Η φιλοσοφία της Δημοκρατικής Αυτονομίας, Άσια Αμπντουλάχ, συμπρόεδρος του PYD
Γλωσσάρι

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Είναι ή δεν είναι επανάσταση από τα κάτω αυτό που συντελείται αυτό το καλοκαίρι του 2012 στα τρία καντόνια της Ροζάβα; Μήπως γινόμαστε για άλλη μια φορά μάρτυρες της εγκαθίδρυσης μιας σταλινικού τύπου δικτατορίας από ένα κομματικό μηχανισμό που υπακούει τυφλά στη γραμμή την οποία βάζει ο φυλακισμένος Αμπντουλάχ Οτζαλάν; Αγιάζει ο σκοπός τα μέσα τόσο που ένας επαναστατικός στρατός να μπορεί να συμμαχήσει με έναν ιμπεριαλιστικό, να συνομιλεί με το καθεστώς Τραμπ στις Η.Π.Α. και να συζητά συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία; Ποια είναι η ταξική διαστρωμάτωση και ποιες οι σχέσεις ιδιοκτησίας στις απελευθερωμένες περιοχές της Ροζάβα; Πού είναι κρυμμένη η μέχρι πρότινος εθνικοαπελευθερωτική ρητορική του κουρδικού κινήματος και τι ρόλο παίζουν οι άλλοι λαοί της περιοχής; Γιατί η υπόλοιπη Συρία καίγεται και τι λένε γι’ αυτό όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα της Ροζάβα;
Άσχετα με το πως κρίνει κανείς τα τεκταινόμενα των ημερών μας στη Συρία και το Κουρδιστάν, είναι αδύνατο να παραβλέψουμε πως το κουρδικό κίνημα, με την πολυμορφία, τις ήττες και τις διασπάσεις του, επιβιώνει εδώ και δεκαετίες σε εδάφη που ανήκουν στο τουρκικό, συριακό, ιρανικό και ιρακινό κράτος (βόρειο, δυτικό, ανατολικό και νότιο Κουρδιστάν, αντίστοιχα) και οι εκεί δυνάμεις του φαίνεται να μην ηττώνται παρά τη διαρκή τους σύγκρουση με τα κράτη αυτά, αλλά και με τις άλλες κουρδικές πολιτικές παρατάξεις.
Προφανώς, η εξαιρετικά πολύπλοκη πραγματικότητα και οι πολλαπλές συγκρούσεις συμφερόντων και λαών στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, οι δι’ αντιπροσώπων συγκρούσεις και άλλων δυνάμεων (Η.Π.Α., Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία κλπ), αλλά και η ίδια η απόσταση μας από τα γεγονότα (αν και εδώ που τα λέμε, αν υπήρχαν αεροπορικά δρομολόγια από την Αθήνα προς το Κομπάνι, θα διαρκούσαν λιγότερο από δύο ώρες), είναι παράγοντες που δεν επιτρέπουν να ισχυριστούμε ότι ένα βιβλίο μπορεί να δώσει μια πλήρη κι ολοκληρωμένη εικόνα των προβλημάτων. Ωστόσο, επιλέξαμε να μεταφράσουμε αυτό το βιβλίο γιατί από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουμε και θέλαμε να συνεισφέρουμε στο σχετικό διάλογο με κάποια ευρύτερη τεκμηρίωση.

 Κόστος: 7 ευρώ (το 1 ευρώ προσφέρεται για τις ανάγκες στο Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο)

  1. ΠΩΣ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μπροσούρα 40 σελίδων

Συγγραφέας: Bookckin Debbie

Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Στα βουνά του Κουρδιστάν, εδώ και μερικά χρόνια, συντελείται ένα κοινωνικό πείραμα, που όμοιο του σπανίως έχει δει η ανθρωπότητα. Ένας συνελευσιακός, αμεσοδημοκρατικός σοσιαλισμός αναδύθηκε μετά την εγκατάλειψη από το ΡΚΚ και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν των “μαρξιστικο-λενινιστικών” στερεοτύπων και το αγκάλιασμα ιδεών που είχαν διατυπωθεί από τον σημαντικό αμερικανό διανοητή Μάρεϊ Μπούκτσιν.
Αυτές οι “κοινοτιστικές” ιδέες τέθηκαν σε εφαρμογή στις πόλεις της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας. Ένα περίπλοκο σύστημα δημοκρατικών συμβουλίων ξεκινά από το επίπεδο των “κοινοτήτων” (οικισμοί μεταξύ τριάντα και τετρακοσίων οικογενειών). Η κοινότητα στέλνει αντιπροσώπους στο συμβούλιο της γειτονιάς ή του χωριού, το οποίο με τη σειρά του στέλνει αντιπροσώπους στην περιφέρεια (ή την πόλη) και τελικά στις συνελεύσεις που αφορούν ολόκληρη την περιοχή. Οι πολίτες συμμετέχουν σε επιτροπές για την υγεία, το περιβάλλον, την άμυνα, τα γυναικεία θέματα, την οικονομία, την πολιτική, τη δικαιοσύνη και την ιδεολογία. Ο καθένας δικαιούται να μιλήσει. Τα δε συμβούλια γυναικών έχουν την εξουσία να παρακάμπτουν τις αποφάσεις των άλλων συμβουλίων όταν το θέμα αφορά ειδικά τα συμφέροντα των γυναικών.
Σε αυτό το μικρό κείμενο η κόρη του Μάρεϊ Μπούκτσιν, Ντέμπι, κάνει μια σύντομη ανασκόπηση του πώς οι ιδέες του πατέρα της επηρέασαν τους Κούρδους και τους βοήθησαν να δημιουργήσουν μια καινούργια και, εν πολλοίς, καινοτόμο δημοκρατία.

Κόστος: 2,50 ευρώ (το 1 ευρώ προσφέρεται για τις ανάγκες στο Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο)

 

Όποιος/α ενδιαφέρεται,  μπορεί να στείλει μέιλ…

Μοιραστείτε το άρθρο