Νομοσχέδιο λαιμητόμος για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ και ένα ακόμη δώρο στους καναλάρχες

Σε απεργιακή ετοιμότητα ο κλάδος των εργαζομένων στα ΜΜΕ εξαιτίας του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης που συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και προσφέρει νέες παροχές προς τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και στους διαφημιστές.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Παρασκευή προσφέρει στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας:

  • τη δυνατότητα εφαρμογής ελαστικών όρων εργασίας, καθώς προωθεί την ευέλικτη εργασία, τους εργολαβικούς εργαζόμενους, την καταστρατήγηση ωραρίου και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και νομοθετεί την προοπτική του εργαζόμενου –”πολυεργαλείου”!. Μπορεί φαινομενικά να διατηρείται ο αριθμός των εργαζομένων όπως προβλεπόταν στην προηγούμενη ρύθμιση, δηλ τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι για τα πανελλαδικής εμβέλειας, ωστόσο δεν μιλάμε για εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, αλλά γενικώς για εργαζόμενους, με μπλοκάκι, με παροχή έργου, ενώ το 30%, δηλαδή 120 από τους 400 μπορεί να είναι εργολαβικοί εργαζόμενοι,
  • στο νομοσχέδιο επίσης, προβλέπεται ως πλήρης απασχόληση τα 20 ένσημα και όχι τα 25 τον μήνα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Προβλέπεται η χορήγηση συνδρομητικής τηλεόρασης εκτός κριτηρίων και διαγωνιστικής διαδικασίας για όσους τηλεοπτικούς σταθμούς έχουν άδεια εθνικής εμβέλειας. Πάγιο αίτημα των καναλαρχών και μια ακόμη πηγή εσόδων για αυτούς.
  • Νομοθετείται η διασυνοριακή τηλεόραση, δημιουργώντας το πλαίσιο για εξαγορές και συγχωνεύσεις όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.
  • Χαρίζεται ουσιαστικά μία ετήσια δόση στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ αν το ποσό αυτό παρουσιαστεί ως επένδυση στον τηλεοπτικό σταθμό.
  • Χαρίζει και τα πρόστιμα του ΕΣΡ. προβλέποντας παραγραφή μετά από 3 χρόνια,
  • Χορηγούνται επίσης φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες για να διαφημίζονται στην τηλεόραση έως και το 2021, ενώ επιστρέφει το διαπλεκόμενο καθεστώς των αμοιβών (9,9%) στις διαφημιστικές εταιρείες.

Όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της ενημέρωσης και τα συνδικαλιστικά τους όργανα έχουν σημάνει συναγερμό και ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και προγραμματίζουν απεργιακή κινητοποίηση από σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Ανακοινώσεις:

ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις Συντακτών: Να αποσυρθεί άμεσα το Νομοσχέδιο Πέτσα για τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς

ΠΟΣΠΕΡΤ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ – ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΩΡΑ ΣΤΗ ΜΙΝΤΙΑΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ

Διασωματειακό Τύπου: Ο αγώνας της ΕΤΕΡ για ΣΣΕ και συλλογικές ρυθμίσεις είναι αγώνας όλων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου

ΕΤΙΤΑ: Δελτίο Τύπου (για τον νόμο Πέτσα)

ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Η κυβέρνηση της ΝΔ βραβεύει τους συμμάχους της ολιγάρχες της ΤV στη διάλυση της κοινωνίας

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ και ΜΜΕ: για τον αντεργατικό νόμο Πέτσα

Μοιραστείτε το άρθρο