“Όχι στη διπλή  εκμετάλλευση αγροτοκτηνοτρόφων- καταναλωτών”

Όχι στη διπλή  εκμετάλλευση αγροτοκτηνοτρόφων- καταναλωτών

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού  στα αγροτικά προϊόντα
  • Χτύπημα της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και των σούπερ- μάρκετ

Εργαζόμενοι του χωριού και της πόλης !

Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων αποτελούν  τη θηλιά που διαρκώς σφίγγει γύρω από  το  λαιμό της φτωχομεσαίας  αγροτιάς

Εν μέσω πανδημίας αυξάνονται τα  παιχνίδια κερδοφορίας των μεγαλεμπόρων και των σούπερ-μάρκετ. Η κερδοσκοπία και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ (2021-2027),  με  την περικοπή των επιδοτήσεων και τον ταυτόχρονο αναπροσανατολισμό τους σε όφελος αποκλειστικά του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου και των μεγαλοαγροτών, αλλάζουν συνολικά το χάρτη  στη  παραγωγή- κατανάλωση, όχι απλά για την αγροτιά αλλά για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας σε συνδυασμό με τη λεηλασία του εισοδήματος της εργαζόμενης πλειοψηφίας στα αστικά  κέντρα.

Οι τιμές των προϊόντων για τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους κατρακυλάνε. Η τιμή της βρώσιμης ελιάς  είναι κάτω από το κόστος  παραγωγής. Το λάδι (έξτρα  παρθένο) κυμαίνεται στα  2,5 ευρώ/κιλό όταν με δραχμή είχε φτάσει τις χίλιες διακόσιες δραχμές/κιλό τη δεκαετία του 90 (3,5 ευρώ/κιλό). Τα πρώιμα μανταρίνια πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές (μέχρι και 14 λεπτά). Τα λεμόνια το ίδιο (30-40 λεπτά), ενώ τα πορτοκάλια που φημολογούνταν ότι θα πάρουν κάτι παραπάνω λόγω covid 19 έχουν τις περσινές τιμές (22-24 λεπτά). 4000 αιγοπροβατοτρόφοι περιμένουν ακόμα από το Πάσχα τα 4ευρώ/θηλυκό ζώο ενώ οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και η μείωση τιμής παραγωγού αρνιών και κατσικιών εξανεμίζουν τα αυξημένα έσοδα λόγω της αύξησης της τιμής του γάλακτος. Το βαμβάκι δόθηκε με τέσσερις δεκάρες!

Την ίδια ώρα στα  σούπερ-μάρκετ τα πάντα πουλιούνται τουλάχιστον τρεις-τέσσερις-πέντε φορές πάνω από τη τιμή στο χωράφι και το μαντρί.

Ο υπουργός «Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων» της χώρας που έχει τις πιο φτηνές  τιμές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τάζει πεντοχίλιαρα αποζημιώσεων ανά αγρότη όταν χιλιάδες  αγροτοεργάτες- εργατοαγρότες με μειωμένους μισθούς , σε αναστολή εργασίας ,  χωρίς ταμεία ανεργίας  πετάγονται έξω από  το σύστημα αποζημιώσεων λόγω του περίφημου «Μητρώου». Τάζει κορονοχιλιάρικα όταν  οι αποζημιώσεις των καταστροφών λόγω των καιρικών φαινομένων έχουνε κολλήσει στη «γραφειοκρατία».

Η κυβέρνηση της ΝΔ καμαρώνει για τις «ομάδες παραγωγών» συνεχίζει στα χνάρια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, των  κυβερνήσεων συνεργασίας, και του ΠΑΣΟΚ και  διαλύει ή μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε ΑΕ μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών με αποτέλεσμα να χαθεί  ο βασικός μηχανισμός  προστασίας των παραγωγών.

Κυβέρνηση -ΕΕ – αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο βρίσκουν ευκαιρία μέσα στην πανδημία για να κάνουν ουσιαστικά βήματα στην αναπροσαρμογή της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής με κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του διατροφικού  τομέα.

Για να ζήσουν στα χωράφια τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής  και να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο  με παράλληλη πτώση  των τιμών στο ράφι για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του λαού, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή.

Καλούμε σε κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς –εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου. Για τη διαγραφή του «χρέους», για την αντικαπιταλιστική – διεθνιστική αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, για ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση στα χέρια των παραγωγών του πλούτου, σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Με αγροτική παραγωγή και προϊόντα για τις ανάγκες του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους.

Εργαζόμενοι του χωριού και της πόλης!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους φτωχομεσαίους αγρότες  κτηνοτρόφους και αλιείς σε αγώνα για :

1.Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα. Χτύπημα της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, άμεση πληρωμή των παραγωγών.

2.Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Βασικά έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση.

3.Κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών». Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή.

4.Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων για κατοικίες και χωράφια φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

5.Πλήρη, δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πρόσφατων ζημιών φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου σε όλη τη χώρα.

6.Δημιουργία και ολόπλευρη ενίσχυση πρωτοβάθμιων παραγωγικών Συνεταιρισμών, δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας και δημόσιου Φορέα Τροφίμων για κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας. Επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων και σποροπαραγωγικών κέντρων υπό συνεταιριστική διαχείριση (εργατών/αγροτών) για φθηνά αγροτικά εφόδια.

7.Ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες.

8.Άμεση απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (ιδιωτικής, εκκλησιαστικής). Παραχώρησή της για συνεταιριστική χρήση και παραγωγή.

9.Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς, Έλληνες και Μετανάστες, όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

10.Όχι στα μεταλλαγμένα προϊόντα. Προστασία του καταναλωτή από τις νοθείες και ελληνοποιήσεις τροφίμων καθώς και από «μαϊμού οικολογικά» προϊόντα.

Μαζικά δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό σε όλους τους αγρότες και τους εργάτες γης

Ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Αγροτοδιατροφική επιτροπή της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

Μοιραστείτε το άρθρο