Να σταματήσουν οι μεθοδευμένες μεταγωγές – Αλληλεγγύη στον Κώστα Σακκά

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ                                        

«Κι  ας  μη  νικήσουμε,   θα  πολεμάμε  πάντα»

Βασίλης Μάγγος   

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2020

Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε στο ίδιο  έργο θεατές. Η εμμονή της ΓΓΑΠ στην αντι-εκπαίδευση των κρατουμένων πραγματικά είναι παροιμιώδης.  Από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα η κ. Νικολάου δεν έχει σταματήσει τις μεταγωγές φοιτητών, όχι μόνον από το φυσικό χώρο της πλησιέστερης φυλακής στη σχολή τους, αλλά και φοιτητών του ΙΕΚ Γραφιστικής των Φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίοι θα έπρεπε να παραμείνουν στο εν λόγω Κατάστημα Κράτησης για πρακτική άσκηση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μένουν μετέωροι.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής στις 7.11.2020 αναιτιολόγητα, εν μέσω πανδημίας και lockdown, και παρά την απαγόρευση του Υπουργείου ΠροΠο για μεταγωγές στη διάρκεια της καραντίνας, ο κρατούμενος φοιτητής Κώστας Σακκάς με απόφαση της ΚΕΜ (3.11.20) -κατόπιν εισήγησης του συμβουλίου της φυλακής (εισαγγελέας, διευθύντρια, κοινωνική λειτουργός)- μετάγεται από τις Φυλακές Κορυδαλλού στις Φυλακές Νιγρίτας, από τις οποίες είχε μεταχθεί, μετά από απεργία πείνας, τον Δεκέμβριο 2019, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του στο Τμήμα Γραφιστικής του ΙΕΚ των Φυλακών Κορυδαλλού. Ο κρατούμενος εκτός από φοιτητής στο ΙΕΚ Κορυδαλλού, είναι επίσης  φοιτητής στην Ανώτατη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, η οποία είναι ισότιμη με τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.

Η αιφνίδια μεταγωγή του Κώστα Σακκά στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών από τις οποίες η Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης απέχει περίπου πέντε (5) ώρες για κάποιον που πρέπει να παρευρίσκεται στα εργαστήρια, προκαλεί πολλά ερωτηματικά, διότι αφενός ο κρατούμενος δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ καθώς η φοίτηση είναι τριετής και περιλαμβάνει πρακτική άσκηση, και αφετέρου  διότι στις 2.11.2020 το Υπουργείο Παιδείας εκδίδει εγκύκλιο υποβολής αιτήσεων για μεταγραφές φοιτητών 2020-2021 με χρονικό ορίζοντα  5 Νοεμβρίου 2020 έως και την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, στην οποία περιλαμβάνονται και οι κρατούμενοι φοιτητές [……ε) Φοιτητές κρατούμενοι σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας: Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχο ή συναφές με το Τμήμα εισαγωγής τους Α.Ε.Ι. τμήμα το οποίο εδρεύει σε Περιφερειακή Ενότητα όπου λειτουργεί το Κατάστημα Κράτησης στο οποίο κρατούνται κατά την ημερομηνία της αίτησης μετεγγραφής τους  (βλ.  https://edu.klimaka.gr/)]

Η ΓΓΑΠ σε σχετική ανακοίνωσή της, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να «νομιμοποιήσει» τη μεθοδευμένη μεταγωγή του  Κώστα Σακκά,  περί άλλα τυρβάζει. Είναι σαφές όμως ότι στόχος της κ. Νικολάου είναι να στερηθεί ο κρατούμενος το δικαίωμα να μεταγραφεί σε ΑΕΙ πλησίον της φυλακής όπου κρατείται, εν προκειμένω τις Φυλακές Κορυδαλλού αν και εφόσον του επιτρεπόταν να ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών του στο ΙΕΚ Γραφιστικής Κορυδαλλού. Τι κι αν η ισχύουσα νομοθεσία και η νομολογία του ΕΔΔΑ αναφέρονται στις προϋποθέσεις για τη φοίτηση των κρατουμένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και στις αντίστοιχες υποχρεώσεις της Πολιτείας,   η Γενική Γραμματέας, η θεματοφύλακας του «νόμου και της τάξης», τις αγνοεί επιδεικτικά.  Δεν την ενδιαφέρει. Δεν ασχολείται.  Δεν θέλει να ξέρει το νομικό πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.  Πιθανόν γιατί δεν έχει προφτάσει να το διαβάσει… Κι έτσι συνεχίζει να παραβιάζει τον νόμο, παρότι μόλις τον Σεπτέμβριο 2020 ο Συνήγορος του Πολίτη την είχε εγκαλέσει για παρόμοια περίπτωση (βλ. www.synigoros.gr/?i=human-rights.el.fulakes.693623).

Ο Κώστας Σακκάς από τις 9.11.20 έχει ξεκινήσει -για μια ακόμα φορά- απεργία πείνας και από τις 14.11 θα συνεχίσει με λευκή απεργία, διεκδικώντας τα αυτονόητα και θέτοντας την υγεία και τη ζωή του σε κίνδυνο, και μάλιστα σοβαρό, καθώς ο οργανισμός του είναι καταπονημένος μετά τις επαναλαμβανόμενες απεργίες πείνας. Το να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ των Φυλακών Κορυδαλλού και επίσης να μπορέσει να μεταγραφεί στη Γεωπονική Αθηνών, είναι αναφαίρετο, κατοχυρωμένο δικαίωμά του.

Το Υπουργείο ΠροΠο  και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής αντί να ενδυναμώνουν, ως όφειλαν, τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα εντός της φυλακής και να παροτρύνουν τους κρατούμενους προς αυτή την κατεύθυνση, ακολουθούν το δόγμα «νόμος και τάξη» το  οποίο  εμπεριέχει μόνον   περιστολή δικαιωμάτων και καταστολή ως το πιο πρόσφορο μέσο «διαπαιδαγώγησης».

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων  δηλώνει την αλληλεγγύη της στον  απεργό πείνας και δίψας Κώστα Σακκά και στέκεται στο πλευρό του, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά του να μεταχθεί εκ νέου στις Φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του.

Καλεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής  να προβούν άμεσα στην επαναμεταγωγή του κρατούμενου ώστε να μην παρέλθει ο χρόνος για την υποβολή της αίτησης μεταγραφής του, λαμβανομένου επίσης υπόψη ότι η υγεία του είναι ήδη βεβαρημένη και ότι έχει μεταχθεί σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τον Covid-19, διαφορετικά θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη ζωή του. Επίσης αντί να επιδεικνύουν εκδικητικότητα, τιμωρώντας τον κρατούμενο, καλύτερα θα ήταν να επιδείξουν την πρέπουσα υπευθυνότητα που απαιτεί η θέση τους και η αντεγκληματική πολιτική.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

———————-

Διαβάστε επίσης:

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΚΚΑΣ: ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 16 /12

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ

Μοιραστείτε το άρθρο