Αντί να δίνουν 30 εκατ. στα ιδιωτικά κέντρα, να τα δώσουν στη δημόσια ΠΦΥ, και αντί να πληρώνουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ, επίταξη τώρα. Του Γιώργου Βήχα, γιατρού του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

Ο θάνατος της γυναίκας στην Καστοριά, της γυναίκας που πέθανε αβοήθητη στο σπίτι της, ήταν ένα τραγικό γεγονός, δυστυχώς αναμενόμενο. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ.

Από την εμφάνιση των πρώτων περιστατικών κορονοϊού στη χώρα μας, στο ΚΥ Δάφνης, μας προβλημάτισε η εντελώς εσφαλμένη και εκτός κάθε ιατρικής δεοντολογίας οδηγία του ΕΟΔΥ: «δίνουμε συμβουλές από το τηλέφωνο».

Μας προβλημάτισε για δύο λόγους:

  1. Πώς θα διακρίναμε χωρίς την κλινική εξέταση τα ύποπτα περιστατικά Covid-19 που θα έπρεπε να νοσηλευτούν;
  2. Πώς θα διακρίναμε άλλες παθολογικές καταστάσεις (εκτός Covid-19) που θα έχρηζαν φαρμακευτικής αγωγής; Εάν μας ξέφευγε κάτι σοβαρό;

Αμέσως αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα: να εξετάζουμε τον κάθε ασθενή.

Βρεθήκαμε όμως μπροστά στα εξής διλήμματα:

  1. Πού θα εξετάζονται αυτοί οι ασθενείς με ασφάλεια, τόσο για τους υπόλοιπους ασθενείς όσο και για το προσωπικό του ΚΥ;
  2. Με τι μέτρα προστασίας (μάσκες, στολές κτλ.);

Τα λύσαμε ως εξής. Με την άμεση βοήθεια της δημάρχου Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου φτιάξαμε στην είσοδο του ΚΥ ιατρείο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να εξετάζονται αυτοί οι ασθενείς με ασφάλεια.

Προμηθευτήκαμε από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού χειρουργικές μάσκες και μερικές στολές για στοιχειώδη προστασία. Δημιουργήσαμε καθημερινά βάρδιες γιατρών (παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι) για να εξετάζουν αυτά τα περιστατικά.

Οι ελλείψεις που δεν μπορέσαμε να καλύψουμε, γιατί μόνο η πολιτεία μπορεί να τις καλύψει, ήταν:

  1. έλλειψη διαγνωστικών tests και του απαραίτητου προσωπικού,
  2. έλλειψη ακτινολογικού.

Παρά τις ελλείψεις, με την τακτική που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε διαγνώσαμε πνευμονίες (κλινικά) και τα περιστατικά τα στείλαμε αμέσως σε νοσοκομεία αναφοράς ως ύποπτα για Covid-19. Διαγνώσαμε άλλες παθολογικές καταστάσεις και δόθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Συμπερασματικά, η οδηγία του ΕΟΔΥ είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αναθεωρήσουν άμεσα.

Η ΠΦΥ και συγκεκριμένα τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών, αλλά με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Όλα τα ΚΥ και όχι 10 σε όλη την Ελλάδα. Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί η νόσος τόσο πιο λίγα θα είναι τα σοβαρά περιστατικά, άρα και εκείνα που θα χρειαστούν ΜΕΘ.

Δυστυχώς την ΠΦΥ την υποβάθμισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και φέρουν όλοι ακέραια την ευθύνη για αυτό.

Αντί να δίνουν 30.000.000 στα ιδιωτικά κέντρα, να τα επενδύσουν έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, στη δημόσια ΠΦΥ. Αντί να πληρώνουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ, επίταξη τώρα χωρίς καμία προϋπόθεση.

Τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά.

Μοιραστείτε το άρθρο