Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου άνοιξε εκ νέου και προς τις δύο κατευθύνσεις σήμερα, μετά το πλήρες κλείσιμο κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το πέρασμα της Ράφα, μια κρίσιμη πύλη τόσο για τους πολίτες όσο και για την παροχή βοήθειας, έχει κλείσει από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της τον Μάιο του 2024. Την πρώτη μέρα, ο αριθμός όσων πέρασαν περιορίζεται σε μερικές δεκάδες προς κάθε κατεύθυνση.
Αιγυπτιακές πηγές ανακοίνωσαν νέες ρυθμίσεις για τη μετακίνηση μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, επιτρέποντας σε 150 άτομα να βγουν από τη Γάζα με αντάλλαγμα 50 να εισέλθουν. Αναφέρθηκε ότι 50 Παλαιστίνιοι ασθενείς και τραυματίες θα εισέλθουν από τη διάβαση, ο καθένας συνοδευόμενος από έως και δύο συνοδούς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 150, όταν ο συνολικός αριθμός των τραυματιών και ασθενών σύμφωνα με το Γραφείο Μέσων της Κυβέρνησης της Γάζας ανέρχεται σε περίπου 22.000, που παραμένουν σε λίστες αναμονής για επείγουσα βοήθεια.
Πολλοί ελπίζουν σε μια θεραπεία στο εξωτερικό μέσω της διάβασης της Ράφα. Ωστόσο, με τις τρέχουσες ποσοστώσεις, οι μακροχρόνιες αναμονές είναι πιθανές για τους περισσότερους.
Έλεγχος από Ισραήλ
Οι ισραηλινές δυνάμεις, που σταθμεύουν στη Ράφα και κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, δεν θα έχουν παρουσία εντός της ίδιας της διάβασης, η οποία θα διαχειρίζεται ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο οι ισραηλινές δυνάμεις θα ερευνούν σωματικά όσους επιστρέφουν στη Λωρίδα της Γάζας αφού φύγουν από τη διάβαση. Το Ισραήλ θα μπορεί επίσης να παρακολουθεί όσους αναχωρούν μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα, αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μόνο 50 άτομα θα επιτρέπεται να περάσουν προς κάθε κατεύθυνση πριν κλείσει η διάβαση στις 13:00 GMT.
Τα ονόματα όλων των ταξιδιωτών θα υποβληθούν σε έλεγχο ασφαλείας και απαιτείται προηγούμενη έγκριση τόσο από την Αίγυπτο όσο και από το Ισραήλ.
Η επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα, περιλαμβάνεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 10ης Οκτωβρίου, παρότι από τότε έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Έχει επίσης ζητηθεί από καιρό από τα Ηνωμένα Έθνη και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Η πρώτη φάση της ονομαζόμενης εκεχειρίας απαιτούσε την ανταλλαγή όλων των ομήρων και των σορών που κρατούνταν ή βρίσκονταν στη Γάζα για εκατοντάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και μερική απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων.
Η δεύτερη φάση είναι πιο περίπλοκη. Απαιτεί την εγκατάσταση μιας νέας παλαιστινιακής επιτροπής για τη διακυβέρνηση της Γάζας, την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης ασφαλείας, τον αφοπλισμό της Χαμάς και τη λήψη μέτρων για την έναρξη της ανοικοδόμησης

