Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Συνταξιούχων, Τετάρτη 24/4 στις 11:30 στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Με την ακρίβεια να καλπάζει, για να τα βγάλουμε πέρα διεκδικούμε:Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

  • Αυξήσεις στις Συντάξεις για όλο τον πληθωρισμό
  • Αυξήσεις και στις επικουρικές
  • Κατάργηση της ληστρικής προσωπικής διαφοράς & εισφοράς αλληλεγγύης
  • Επαναφορά του Ε.Κ.Α.Σ. για την επιβίωση των χαμηλοσυνταξιούχων
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης
  • Χρηματοδότηση για δωρεάν υγεία (Νοσοκομειακή περίθαλψη & φάρμακα)
  • Να δωθεί τέλος στην κοροϊδία των αναδρομικών
  • Άμεση απόδοση των συντάξεων
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ για τους Συνταξιούχους

Σωματείο Συνταξιούχων “Η Συσπείρωση”

 

Κίνημα Συνταξιούχων
Την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη το ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ συμμετέχει στην συγκέντρωση των Σωματείων συνταξιούχων


ΣΗΜΕΙΩΣΗ το σωματείο των συνταξιούχων της ”ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” την ιδία ήμερα στις 10.00 π.μ θα πραγματοποιήσει,εκτακτη Γ.Σ, στο Ε.Κ.Θ με μοναδικό θέμα ενημέρωση για τα αναδρομικά,και θα υπάρξουν αναρτήσεις των καταστάσεων με ονόματα των συναδέλφων μας που έχουν κάνει αγωγές και τα δικαιούνται στις 11.15π.μ,ακριβως θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με τα παραπάνω αιτήματα, όπου θα συναντηθούμε με άλλους συνταξιούχους,της Πόλης μας,αλλα και συνταξιοδοτικά σωματεία,με τα πανό τους,και τα αιτήματα τους!!! Πάντως, μέχρι στιγμής ενδιαφέρον να δώσουν το παρόν, έχουν δείξει το Κίνημα Συνταξιούχων, Η Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Μακεδονίας Θράκης, το σωματείο συνταξιούχων των ΕΛΠΕ.κ.α οι επαφές συνεχίζονται!!!

Για το Δ.Σ ο Πρόεδρος Βασίλης Παρτάλης, ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Στάγκος


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Συνάδελφοι/σσες συνταξιούχοι της ”ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15/4/24 και ώρα 10.00 π.μ στη μεγάλη αίθουσα του Ε.Κ.Θ η ετήσια ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Γ.Σ του σωματείου μας. Αφού το σώμα ομόφωνα αποφάσισε πρόεδρος της Γ.Σ να είναι ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Στάγκος,ο οποίος με την σειρά του,ευχαριστησε το σώμα ανέφερε τα θέματα της γ.σ που ήταν τα έξης 1) Ισολογισμός του 2023 – προϋπολογισμός του 2024 απο τον ταμία Λάκη Τσακμακιδη 2) έκθεση ελεγκτικής επιτροπής, απο τον εκπρόσωπο της Μιχάλη Καρύδα,εαν τα οικονομικά του σωματείου είναι εντάξει και κατόπιν θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες για έγκρισή του ισολογισμού και προϋπολογισμού 2)Ενημέρωση απο το πρόεδρο του σωματείου Βασίλη Παρτάλη για τα αναδρομικά,και οχι μόνο 3) Συμμέτοχη του σωματείου μας στην απεργιακές συγκεντρώσεις που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17/4/24 και ώρα 10.30 4) οργανωτικά και μοίρασμα προκηρύξεων και αφισών στα μέλη μας, στα ΚΑΠΗ,και όπου μπορούμε γιατί πιστεύουμε οτι η μεγάλη δύναμη του σωματείου μας είναι τα ίδια τα μέλη οι οποίοι με την σειρά τους θα τα μοιράζουνε σε άλλους συνταξιούχους,καλωντας τους για τη μεγάλη διαδήλωση των συνταξιούχων της πόλης μας έξω απο το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης την Τετάρτη 24/4/24 και ώρα 11.30 π.μ με τα γνωστά αιτήματα (δείτε στα σχόλια),αφου μέχρι και την συγκέντρωση το Δ.Σ θα προσπαθήσει να έλθει σε επαφή με άλλα συνταξιοδοτικά σωματεία , να έρθουν με τα πανό τους, στην συγκέντρωση έξω απο το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στις 11’30 π.μ με τα αιτήματα τους,για να διαμαρτυρηθούμε ΟΛΟΙ μαζί,εναντια στην κυβερνητική πολιτική για τους συνταξιούχους δίνοντας τα σε μορφή ψηφίσματος στον Υφυπουργό αρμόδιο για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθη Κωνσταντινίδη,και τον Μιχάλη Μπεκίρη, Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου,τα αίτημα τα μας!!! Η Γ.Σ συνάδελφοι/σσες έγινε μέσα σε ένα αγωνιστικό και πολιτισμένο κλίμα, και αφού αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση του ισολογισμού και προϋπολογισμού, τον λόγω πήρε ο πρόεδρος του σωματείου Βασίλης Παρτάλης που εκπροσωπεί το δ.σ, και τοποθετήθηκε όχι μόνο για τα αναδρομικά αλλά και για όλα τα ζητήματα, που απασχολούν το σωματείο μας,και γενικά τους συνταξιούχους,κατοπιν τον λόγο πήραν με την σειρά οι συνάδελφοι Βλαχομητρος Δημήτρης,που μίλησε για επιτροπές αγώνα, και όχι μόνο ο συνάδελφος Χαραλαμπιδης η συναδέλφισα Χαραλαμπιδου Δέσποινα,οπου επανέφερε να υλοποιηθεί μέσα στον Μάιο παλιότερη απόφαση της Γ.Σ για εκδήλωση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, καθώς επίσης για την απεργία της ΓΣΕΕ, και ότι αναλαμβάνει σαν υπεύθυνη το μοίρασμα των προκηρύξεων,και το κόλλημα των αφισών στον Εύοσμο-Κορδελιο όσο άφορά την διαδήλωση των συνταξιούχων που θα γίνει στις 24/4/24, επίσης ο συνάδελφος Μπουρμπουλιας αναφέρθηκε κύρια στις δικαστικές αποφάσεις τέλος τον λόγω πήρε ο συνάδελφος Γιώργος Παπακωνσταντινου
Επί σειρά ετών μέλος της διοίκησης του Ε.Κ.Θ,σε διάφορες θέσεις,και με το που βγήκε στη σύνταξη έγινε μέλος του σωματείο μας,και είναι προς τιμή του,και να μην ξεχάσετε ότι στις 24/4/24 έχουμε Γ.Σ στις 10.00π.μ ,όπου θα αναρτηθούν τα ονόματα των συνάδελφών που δικαιούνται αναδρομικά και στις 11.15 π.μ πορεία στο υπουργείο!!! ΣΗΜΕΙΩΣΗ συνάδελφοι/σσες το τι ειπώθηκε στην Γ.Σ απο όλους τους ομιλητές μπορείτε να το δείτε αύριο το βράδυ απο το βίντεο του σωματείου μας ο Πρόεδρος της Γ.Σ Κωνσταντίνος Στάγκος και για το Δ.Σ ο Πρόεδρος Βασίλης Παρτάλη…………… Ένα μικρο βίντεο απο παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων της Πόλης μας προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Αν κάποιος στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα βάλει χέρι στο ταμείο τιμωρείται από το νόμο και υποχρεώνεται να επιστρέψει τα κλεμμένα. Αυτοί που κυβέρνησαν όμως από το 1950 και μετά και καταλήστευσαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν ποτέ και δεν υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα κλεμμένα , αλλά τουναντίον ζουν και βασιλεύουν , κυβερνούν ακόμα και φορτώνουν τις συνέπειες του αδειάσματος των ταμείων στις πλάτες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων !!! Το 1950 με τον αναγκαστικό Νόμο 1611 των κυβερνήσεων Διομήδη, Σοφούλη , Πλαστήρα , Σοφ. Βενιζέλου, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων δεσμεύονται σε άτοκους λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος . Με τα κεφάλαια των ταμείων χρηματοδοτούνταν με πολύ χαμηλά επιτόκια οι επιχειρήσεις (απατεώνες , μεσάζοντες , επιχειρηματίες , τραπεζίτες και κράτος) ενώ την ίδια στιγμή τα Ταμεία δανείζονταν (όταν χρειαζόταν) με επιτόκιο 30% !!!Οι απώλειες των ταμείων απ’ αυτήν τη ληστρική επιδρομή που κράτησε πάνω από 30 χρόνια (μέχρι το 1982) υπολογίζεται σε 58 έως 75 δις ευρώ !!! Το 1982 (ΠΑΣΟΚ) αρχίζουν να τοκίζονται , αλλά το επιτόκιο ορίστηκε στο 1/4 του πληθωρισμού τη στιγμή που τα επιτόκια ήταν πάνω από τον πληθωρισμό . Με πληθωρισμό 16% το επιτόκιο για τα αποθεματικά των Ταμείων ήταν 4% ενώ θα μπορούσαν να τοκίζονται στις Τράπεζες με 20% !!! Απώλειες για τα Ταμεία ανυπολόγιστες .
Όταν έφτασε ή ώρα όμως να πάρουν τις συντάξεις τους οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια πλήρωναν τις εισφορές τους οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Σημίτη έφτασαν στο σημείο να τους ζητάνε και τα ρέστα…
Άρχισαν να επικαλούνται το «δημογραφικό πρόβλημα» και την «αύξηση του προσδόκιμου ζωής»… Και συνέχισαν την προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων σε όφελος του κεφαλαίου. Επειδή η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο έπρεπε να καλύψουν την όλη προσπάθεια με φερετζέ. Και βρήκαν το κόλπο των δήθεν υψηλών αποδόσεων που θα προσέφερε η επένδυση μέρους των αποθεματικών σε μετοχές και σε προϊόντα υψηλού κινδύνου.Με ποιο τρόπο;
Το 1992 η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθετεί για πρώτη φορά την τοποθέτηση του 20% των αποθεματικών των Ταμείων σε μετοχές και σε τραπεζικά προϊόντα υψηλού ρίσκου. Το 1995 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (με συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας) πλέον επιτρέπει την πρόσληψη από τις Διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων Τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε ρόλο συμβούλου. Το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη (και πάλι με συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας) ανεβάζει το ποσοστό των αποθεματικών που τζογάρονται στο χρηματιστήριο στο 23%. Την ίδια περίοδο (συμπτωματικά άραγε;) μεταβιβάζεται ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος στον ιδιωτικό τομέα και γιγαντώνεται το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο.
Μήπως τελικά οι αποδόσεις των κεφαλαίων των ασφαλιστικών Ταμείων ήταν υψηλές; Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσες φορές θα παίξεις γκανιάν τον Αστραχάν στον ιππόδρομο και θα κερδίσεις; Ακριβώς αυτό έγινε. Τα ταμεία την τριετία 1999-2002 έχασαν γύρω στα 3,5 δις ευρώ. Αλλά δεν έφτανε αυτό. Το 2003 η κυβέρνηση Σημίτη επέτρεψε στα Ταμεία να επενδύουν τα αποθεματικά τους σε χρηματιστηριακά παράγωγα. Χρηματιστηριακά προϊόντα πολύ υψηλού ρίσκου που δεν είναι τίποτα περισσότερο από αέρα κοπανιστό…. Από γκανιάν το στοίχημα έγινε φορκάστ….Δηλαδή τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αποτέλεσαν για όλη την μεταπολεμική περίοδο και μέχρι σήμερα ένα ακόμη μέσο για την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Περίοδος δομημένων ομολόγων: «Δομημένο» ή «σύνθετο» ομόλογο. Είναι ομόλογα που η απόδοσή τους εξαρτάται από κάποια συνθήκη.
Το χειρότερο είναι πως τα ομόλογα αυτά μπορούσαν να αγοραστούν από τις διοικήσεις χρησιμοποιώντας όχι τα κεφάλαια υψηλού κινδύνου (το 23%) αλλά από το 77% των αποθεματικών που προορίζονταν για επενδύσεις σε σταθερούς τίτλους. Ο εκδότης εξασφαλίζει φτηνό χρήμα μεταβιβάζοντας το ρίσκο και σε τελική ανάλυση το κόστος της χρηματοδότησης του, στον αγοραστή του ομολόγου.Αυτή τη φορά τα ασφαλιστικά ταμεία χρηματοδοτούν τις Τράπεζες με κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου.
Η τελευταία μεγάλη ληστεία συντελέστηκε με το κούρεμα των ομολόγων. Και βέβαια το διαρκές έγκλημα της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Αφήστε λοιπόν τα παραμύθια περί υψηλών συντάξεων και φέρτε πίσω τα κλεμμένα Από τη μέχρι τώρα εμπειρία, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι το αστικό κράτος χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τα αποθεματικά των Ταμείων για την υποβοήθηση της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου, τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων. Η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων.
Στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ενώ αναπτύσσουν μία καταγγελτική ρητορική, εμφανίζουν το Ασφαλιστικό ως πρόβλημα «έλλειψης πόρων», ότι είναι κυρίως ζήτημα οικονομικό, ενισχύοντας το επιχείρημα της «μη βιωσιμότητας».
Κρύβουν, δηλαδή, ότι το αστικό κράτος χρησιμοποίησε τα αποθεματικά και θέλει να τα χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του κεφαλαίου και ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας, η συρρίκνωση των παροχών, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» αποτελούν στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν στην προμετωπίδα των στόχων πάλης τους το ασφαλιστικό σύστημα. Ενα νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα πολύ σύντομα θα έρθει στην επιφάνεια.
Ενώ υπάρχει συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία από το 2012, με την απώλεια πάνω από 13 δισ. ευρώ για τα Ταμεία, ερχόμαστε στο 2015, με νέα «αριστερή» κυβέρνηση, να ξαναβάλουμε στο στόχαστρο τα αποθεματικά ή ποσά που προορίζονται για τις λαϊκές ανάγκες.
Αντί να αποκαταστήσουν τη σφαγή των αποθεματικών των Ταμείων, παίρνουν και τα όποια υπόλοιπα διαθέσιμα ή αποθεματικά υπάρχουν, όπως επίσης παίρνουν και τα αποθεματικά από το λεγόμενο ΑΚΑΓΕ, το «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, βάζει χέρι, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών. Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα νέες δραματικές περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, με οδυνηρές συνέπειες γενικότερα για τα λαϊκά στρώματα.
Η πρόσφατη αρπαγή διαθεσίμων – αποθεματικών έφερε μνήμες του 2012, όταν η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εξαπέλυε αισχρή επίθεση σε βάρος μελών ΔΣ ασφαλιστικών ταμείων, που καταψήφισαν, καταλογίζοντάς τους «αντεθνική, ανεύθυνη στάση» ή βάζοντας προσαρμοσμένα τρομοκρατικά διλήμματα, του τύπου «κούρεμα ομολόγων ή παύση πληρωμών των συντάξεων».
Ειδικά για τα «κουρεμένα» αποθεματικά των Ταμείων, η τότε κυβέρνηση έλεγε πως θα συστήσει «ειδικό μηχανισμό» αποκατάστασης αυτών των απωλειών. Εδινε υποσχέσεις και έγιναν και νόμοι, που υποτίθεται ότι θα κάλυπταν τις απώλειες. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει τρία χρόνια και ούτε ένα ευρώ δε δόθηκε.
Αποκατάσταση όλων των απωλειών
Πέρα από την προδιαγεγραμμένη στάση των εργοδοτικών ενώσεων, που υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη και η στάση της ΓΣΕΕ. Είναι σημεία των καιρών, «έργα και ημέρες» του ανερχόμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα.
Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα,, να απαιτήσουν διασφάλιση των συντάξεων και των παροχών. Την ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στις συντάξεις. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και άλλα μέτρα για την ανακούφισή τους.
Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, τα ταμειακά διαθέσιμα και αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημόσιων φορέων. Να επιστραφούν όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων από εισφοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, των βιομηχάνων κ.ά.
Κάλυψη, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, του συνόλου των απωλειών από το 1950 ως σήμερα, των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων (PSI), που είναι περίπου 13 δισ. ευρώ και όλων των προηγούμενων ετών.
Να αποσυρθούν όλα τα αποθεματικά των ταμείων από ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα
Το κράτος και τα παράσιτα συνεχίζουν να αρμέγουν την αγελάδα των ασφαλιστικών ταμείων που με το αίμα και τον ιδρώτα τους ταΐζουν οι εργαζόμενοι, για να έχουν μιαν αξιοπρεπή σύνταξη στα γεράματά τους

Μοιραστείτε το άρθρο