Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης, ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να περάσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού.
Η ομοσπονδία των εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ αποφάσισε τη σημερινή κινητοποίηση, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει οριστικά προς όφελος των ιδιωτών τον χαρακτήρα της διαχείρισης των νερών, μέσω της νέας ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, αποβλήτων και υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η ΠΟΕ ΔΕΥΑ καταγγέλλει τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τα χρέη των ΔΕΥΑ, για να προχωρήσει στο κλείσιμό τους και στη δημιουργία μεγάλων ακαθόριστων σχημάτων, χωρίς να δεσμεύεται για τον χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων, τον τρόπο τιμολόγησης του νερού για νοικοκυριά και αγρότες, τη χρήση των υδατικών αποθεμάτων, τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο σχήμα.
“Η κυβέρνηση με περισσή αλαζονεία και αυταρχισμό, επιχείρησε να περάσει πονηρά και με fast track διαδικασίες τον νόμο πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, ούτε καν με την ΕΔΕΥΑ και τους Δήμους που κατά κύριο λόγο αφορά το νομοσχέδιο, διότι απώτερος στόχος είναι να ξεπουληθούν τα νερά με συνοπτικές διαδικασίες”.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ Παύλος Δραγκόλας, μιλώντας στο infolibre, κατήγγειλε τα κυβερνητικά σχέδια.
Εργαζόμενοι από πολλές δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης & αποχέτευσης από την κεντρική Μακεδονία και άλλες περιοχές, μαζί με τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ, συμμετείχαν σε σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των σωματείων, με κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες, με στόχο να υπάρξει μαζική κοινωνική αντίδραση για να ακυρωθούν τα κυβερνητικά σχέδια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, πολιτικών οργανώσεων και αλληλέγγυες/-οι που έχουν συμμετάσχει ενεργά στις δράσεις ενάντια στις διαχρονικές μεθοδεύσεις για την εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών.
Όπως τονίστηκε, η μάχη θα δοθεί και πάλι, με δικαστικούς αγώνες αλλά κυρίως με μαζικές κινητοποιήσεις της κοινωνίας. Στο επίκεντρο αυτών των αγώνων θα βρεθεί και πάλι η Θεσσαλονίκη που έστειλε ηχηρό μήνυμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με το δημοψήφισμα του 2014 αλλά και τη μεγαλειώδη συναυλία ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τον περασμένο Απρίλιο. Για το σκοπό αυτό, αναμένεται να αρχίσει ένας νέος κύκλος ενημέρωσης της κοινωνίας για τον κίνδυνο να παραχωρηθεί η διαχείριση του νερού, ουσιαστικά σε ιδιώτες, μέσω των κριτηρίων που θα επιβάλει η ΡΑΑΕΥ αλλά και μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που προωθείται από την κυβέρνηση και την ΕΕ. Στόχος των ενημερωτικών δράσεων που θα γίνουν το προσεχές διάστημα, θα είναι η προετοιμασία νέων μαζικών εκδηλώσεων αλλά και κινητοποιήσεων που αναμένεται να κορυφωθούν με πανελλαδική απεργία και διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλες τις πόλεις.