Παράσταση διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του κτιρίου της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, για την υπεράσπιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Τυφλών από το ξεπούλημα σε ιδιωτικά συμφέροντα. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Εθνικής Τράπεζας, τον περασμένο Γενάρη, να πωλήσει το μερίδιό της από τα ακίνητα όπου βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Τυφλών, της μοναδικής δομής για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης στη Βόρεια Ελλάδα που λειτουργεί ως παράρτημα Θεσσαλονίκης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Η αναγγελία της τράπεζας έχει προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις του αναπηρικού κινήματος και των εργαζόμενων στην ειδική αγωγή. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών σημειώνουν ότι αν η Εθνική Τράπεζα πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στο συγκεκριμένο κτήριο, τότε «πετά στον δρόμο παιδιά με αναπηρία» και κάνουν λόγο για απόφαση η οποία αποτελεί «χαριστική βολή στον κόσμο της αναπηρίας».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, απαντώντας σε επερώτηση στη Βουλή, μετέφερε ότι το μερίδιό της τράπεζας “δεν θα πωληθεί“.  Ωστόσο, το αναπηρικό κίνημα της Θεσσαλονίκης καλεί σε επαγρύπνηση και σε αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των δομών εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης, σε κείμενο που συνυπογράφει μαζί με σωματεία της πόλης, τονίζει:

Αυτό το κράτος πετσοκόβει συνεχώς τη χρηματοδότηση για την Πρόνοια και αφήνει παιδιά και ΑμεΑ δίχως σχολεία και εκπαιδευτικούς, αφήνει αβοήθητους ανθρώπους απέναντι στις φυσικές καταστροφές και αντί να στηρίζει τη λαϊκή οικογένεια βοηθά εκείνους που της κλέβουν τα σπίτια. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι το ίδιο κράτος θα έχει τη βούληση να προστατεύσει τη Σχολή Τυφλών και το μοναδικό ειδικό σχολείο για παιδιά με προβλήματα όρασης στην περιοχή. Προφανώς δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στις τράπεζες αφού είναι οι ίδιες που πετάνε φτωχές οικογένειες, ακόμα και ηλικιωμένους με αναπηρίες έξω από τα σπίτια τους, όπως έγινε πρόσφατα στη Χαλκιδική και αλλού».

 

Την κοινή ανακοίνωση συνυπογράφουν επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κ. Μακεδονίας, ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και το Συνδικάτο Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων. Όπως σημειώνουν, “το ιστορικό κτίριο στη Βασ. Όλγας στη Θεσσαλονίκη αποτελεί φιλέτο για επιχειρηματικά συμφέροντα λόγω της τοποθεσίας του». Για αυτό καλούν τους φορείς της πόλης «σε επαγρύπνηση, να μην δημιουργηθεί αναμονή από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Το κτίριο του ΚΕΑΤ και το ειδικό σχολείο συνεχίζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο και όπως αποδείχτηκε μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να το προφυλάξει»

φωτογραφίες – βίντεο: Ανθή Κ. | ρεπορτάζ Π.Κ.

Μοιραστείτε το άρθρο